Piškoti s čimmanj maščobe?
Podatki so iz knjige Dieta pri jetrnih in žolčnih boleznih.
In še recept iz iste knjige: Piškotno testo
Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Ko zmes dobro naraste, primešamo sneg in moko. Tako dobimo hladni piškotno testo.
Toplo piškotno testo pa napravimo tako: cela jajca in sladkor tako dolgo stepamo nad soparo, da se zmes zgosti in dobro naraste. Nato kotliček odstavimo in stepamo dalje, dokler se zmes ne ohladi, potem primešamo moko. Tako testo uporabljamo predvsem za piškotno rulado.
Petit beurre delajo različni proizvajalci, tako da je Silva prepisala iz kakšne specialne dietne variante.
Jaz enako glasujem za domačega prijatelja.
V običajnih receptih za piškote sem dostikrat sama zmanjšala maščobo, vendar na žalost to ni to, piškoti so potem pusti in bolj ali manj zanič (jaz jih sicer kljub temu jem, vendar drugi ne, tako da to vseeno ni to).
Pečem tudi različne piškote iz polnozrnate moke, kosmičev, raznih drugih mok, sicer dodajam nekaj maščobe (v glavnem kar olje, včasih sladko smetano), piškoti so bolj taki dietni in pusti, meni vseeno dobri. Niso pa to piškoti, ki bi jih ponudil otrokom ali obiskom :-)))
Če te zanima, lahko z iskalnikom najdeš veliko starih debat in receptov na to temo.
LP Mimi
Biskvit, piskot, etimologija je podobna in v starih kuharicah pravijo piskotno testo testu za biskvit.
Sicer pa: dobri keksi brez mascobe (razen tiste, ki je v jajcnem rumenjaku in je ni tako malo) nastanejo, ce biskvitno testo, tanko peceno, mogoce malo debelejse kot za rulado, v pekacu ohladis in narezes na poljubne kocke, ploscice, rezine – cez dva dni so suhe in primerne za pomakanje v kavo ali caj. Za ‘piko odret’, kakor imamo pri nas navado reci, so kar dovolj.
Drugace pa velja pri vecini jedi, da jih mascoba “izboljsa” – po mojem gre za prastar nagon po kaloricni hrani, ki ga zelo tezko zaobidemo, ce se ga ne zavedamo.
pozdravcek,
proxima
Forum je zaprt za komentiranje.