Olivno olje
Verjetno boš tudi tukaj dobila različne razlage. Nekateri trdijo, da je deviško olivno olje bolj strupeno kot druga olja, če se segreje nad 100 stopinj, drugi pa pravijo, da ni velike (ali sploh nobene) razlike.
Mislim da večina tukaj tudi kuha z olivnim oljem (ali pa katerim drugim). Velja pa za vsa olja: bolje malo kot preveč, ocvrto hrano spraviti na minimum, raje jedi pripravljati v pečici kot v fritezi,…
Lp, Ela S
Vsa olja so pri pregrevanju skodljiva, olivno mogoce najmanj ( razne razlage, kot si ze sama omenila).
Delam v bistvu vse na mrzlo; to pomeni, da se vse zacne dusiti od sobne temperature naprej z dodatkom malo tekocine – zlica vode, vina (zelenjava,meso, kalamari…) in pri nizji temparaturi. Pri dusenju ni temperatura nikoli tako visoka kot pei cvretju.
Marsikdaj dodam zelenjavni minestri olje na koncu. Hrana mogoce ni tako okusna, ampak razna zelisca in zacimbe naredijo svoje in tudi se clovek temu privadi.
Ko delam golaz, dam vse na mrzlo, cebulo in meso, malce posolim, malo olja in kaj kmalu se pokaze sok. Temu recem dusenje v lastnem soku:)
Uporabljam samo devisko olivno olje, razen pri cvretju, ki se ga pa izogibam.
Vcasih pa moram pocrkljati vnuka:))) Lp
jaz uporabljam čisto navadno belo olje. vzamem najcenejše s police. nikoli ne delam “na mrzlo”, ker ma je mama učila, da je hec vročega olja v tem, da meso zakrkne in tako ohrani sočnost.
iz radovednosti sem poskusila olivno olje uporabit za solatni preliv. meni ni bilo dobro, tako da ostajam pri navadnem. ko mi je pa zadnjic navadnega zmanjkalo, olivnega pa imam zdaj seveda polno steklenico, ker mi ne diši, sem na njem (na olivnem) spekla ribe. je bilo čisto ok.
Forum je zaprt za komentiranje.