Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika molim za pomoc…prevod

molim za pomoc…prevod

kako se na slovenskom kaze zacinsko bilje

hvala unaprijed.

in lep pozdrav

začimbne rastline ali na kratko začimbe in jih našteješ katere.

lp

tajna

Mislim, da so to dišavnice. Se motim? Bo še katera pomagala.
LP!

Hej!

Tudi sama vcasih kaj napacno napisem, pa mislim pravo –
zelisca, disavnice, zacimbe.

Zelisca ( jih je vec vrst) so lahko disavna zelisca ali disavnice – majaron, zajbelj….

Zacimba – snov, ki daje hrani prijeten, navadno ostrejsi okus – sol, poper

Lp

Jaz bi rekla zelišča.
LP!

Saj je izraz zelisca v bistvu prav, toda… smenta, so pa tudi zdravilna zelisca, strupena zelisca…, ki v hrano ne pasejo:)))

V SSKJ pravi disavna zelisca ali disavnice z razliko od zacimb.
Ampak nekatere zacimbe so tudi iz zelisc; pa naj se clovek znajde:)

Zato sem zgoraj napisala, da tudi sama kdaj ne cisto natancno oznacim. Lp

A nam lahko zaupaš kaj več iz teksta, ki ga prevajaš, bomo lažje svetovale a so to dišavnice, zelišča alli kaj šmenta drugega.

LP

Tajna

začimbe

ne, začimbe po moje ne morejo biti – kopiram:
Začimbe so najrazličnejši deli tropskih rastlin, predvsem aromatične korenine in korenike, lubje, semena in plodovi, pa tudi cvetni popki, ki jih največkrat uporabljamo v posušeni obliki. Te rastline običajno jedem dodajamo v majhnih količinah in jih pred serviranjem pogosto celo vzamemo iz jedi in zavržemo. Na začetku kuhanja dodane začimbe, tako suhe kot prej prepražene, bodo v jedi pustile samo svoj okus, proti koncu kuhanja dodane začimbe pa prepojijo jed s svojo aromo.
(knjiga Začimbe in zelišča, PD, 2005)

po drugi strani pa so zelišča (izhaja iz besede zel) užitni deli rastlin, ki jih običajno uporabljamo le sveža in s sušenjem (rarezn žajbelj), močno izgubijo na aromi.

jaz glasujem za “kuhinjska zelišča” 🙂

Tinkara!

Tocno, zacimbe so nekaj drugega kot zelisca. Ce vzamem italijansko:

spezie zacimbe
(ingver, klincki, cimet,muskatni orescek, kardamom,
koriander, poper…)

erbe aromatiche zelisca

Prav tako angl. spice zacimba ; herbs zelisca

In na lonckih je vedno oznaceno s temi napisi.

Tudi nas SSKZ loci tako.

Sicer sva zdaj ze malo tecni, kajne? Nam pa te stvarce tako zadisijo in zboljsajo jedi:)))

Lep pozdrav Babi

Hej Tinkara kaj že imaš to knjigo??
Jaz je še nisem dobila – pridno čakam da bo izšla. Se bo treba spet razhuditi na PD – opažam da sploh ne pošljejo naročene (in seveda plačane) knjige v prednaročilu dokler jih malo ne podrezaš. Kar se mene tiče slaba reklama in sem si že obljubila da bo tole zadnja knjiga kupljena pri njih.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close