magdalenice
Hej!
Sestre Magdalenke je pretresljiv film ( Irska) o dekletih, ki so jih starsi pod prisilo dajali v samostan, ker so se jih sramovali ali zaradi cesa drugega…
Kaj so tam dozivljale? Ni, da bi clovek govoril. In to v XX. stoletju. Mislim, da je bilo tega na Irskem konec okoli 2. sv. vojne. Film je dobil veliko nagrad in seveda tudi raznik negativnih kritik.
Magdalenke – pecivo je pa ovekovecil Proust v svojem romanu
“V iskanju izgubljenega casa”, ki je definitivno zacetek modernega romana.
Ko mu je teta ponudila sveze pecene magdalenke, se je sprozil spomin na otrostvo… in vse ostalo.
Tudi meni marsikatera stvar sprozi spomin na nono,… a nisem Proust:)))
Torej zame so muffins res angloamerisko pecivo, magdalenke pa romansko, natancneje francosko. Sicer tudi po sestavi, ne samo obliki ni isto. Magdalenke nimajo nobenih dodatkov ala cokolada…
Vprasala sem zato, ker so v zgornjih postih svetovale iskanje pri muffins.
Sem jih pa enkrat kupila od Zita in bila nekako razocarana, zato sem lani vprasala za recept. Doma narejene so njami.
Sonce, pekacka nimam. Imam pa posamezne skoljkice, ki sem jih kupila prav s tem namenom, ko sem ponovno brala roman, ki sicer ni lako branje.
Potem jih dam na plosco v pecici. Saj bi bil pekacek bolj prirocen; ampak kaj, ko imam teh skoljkic 20:)))
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.