Kaj pečete za praznike?
Hej!
Se razmisljam, ali bo letos potica ali trzaski preznic; nekaj medenjakov se ze
medi v skatli, cimetove zvezdice in cimetovo dansko pecivo za vnuka – obvezno. Mislim, da bo kar dovolj.
Od razpolozenja odvisno in apetitov, bom mogoce naredila se orehovo torto, ki jo na vrhu okrasim s kakavom in sladkorjem v prahu( izrezem sablono razlicno velikih stiliziranih zvezdic – najprej posujem s sladkorjem, pokrijem in nato se kakav). Zgleda kot zimska noc z zvezdicami.
Ta torta je pri nas za novo leto skoraj obvezna.
Lep dan ( pri nas je se vedno taaak soncek) Babi
Potica bo zagotovo, samo ne vem še kakšna in lani smo imeli tortico v obliki smrečice za Božič in eno v obliki snežaka za Silvestra… letos bi nekaj novega…
Piškoti… ja medenjaki kar sproti zmanjkujejo :o) Verjetno še kakšni kukiji, ki otrokom bolj “dišijo”, rožičevo pecivo…
Pa saj taka in drugačna peciva so pa tako in tako redno na mizi :o)
Babi, pri nas pa danes toliko dežja, da so otroci prišli nazaj domov, da jim je šofer avtobusa rekel, da zaradi obilnega dežja pouk odpade. Ja, dež v malo večjih količinah je pri nas že skoraj naravna katastrofa :o)
In res zadnji čas, da nabavimo kakšen dežnik, saj imamo enega in edinega v avtu…
Vladka
Pehtranovo potico bom spekla za starše, za nas pa kukije, vanilijeve rogljičke, linške piškote, prvič letos bom poskusila cimetove zvezdice in razne kroglice – rumove, kokosove,… Drobnega peciva napečem malce več, da ga moji otroci podarijo učiiteljicam in vzgojiteljicam, pa tudi doma kar hitro zmanjka ob raznih obiskih. Za novoletno kosilo pa bom mogoče spekla tudi torto.
Ja ravno včeraj sem delala “seznam”:pri nas bodo medenjaki (ti so že v škatli in skriti),rdeči mandljevi srčki,čokoladne zvezdice,polmesci in ene zvezdice namazane in zlepljene s pariško kremo, cookiji. Na boŽič “pade” še skutina torta (podobno kot skutine ledene kocke),ker imamo med božičem in novim letom še praznovanje našega najstarejšega korenjaka,bo torta seveda tudi takrat (letos vse v stilu Iskanja malega Nema-vabila,torta…).
Potico pečeta mama in tašča…
jaz bom letos pridna samo za jelko 🙂 bomo medenjake speklim okrasili in dali gor. Sicer tašča peče preznic, jaaaaaaa, kako je to dobro. Običajno je spekla še marcipanovo rolado, zdaj pa nič več, ne vem, zakaj ne. Je pa naš vitez alergičen na mandljne, tako je še bolje tako, ker bi ga težko stran držali :)))
MOja mami ponavadi peče prekmursko gibanico, a je jaz ne maram :((((
Eh, jaz pa bom dokončen spisek delal tam nekje po božiču. Obvezno vsako leto morajo bit: rumove kroglice, dukati, janeževi upognjenci, božični srčki ali linški piškoti in žepki. To je že tradicija. Vsako leto pa še kaj novega. Lani sem pekla bicikle in so jih zelo hvalili. Sedaj pa že vlačim na kup razne revije in knjige.
Se bom hvalila tam po novem letu s kakšno kilo več..he,he
Jaz obvezno pečem orehove potice, od drobnega peciva orehove rogljičke, medenjake, čokoladne poljubčke, navihance, božično pecivo (zvezdice, srčke, zvončke, lunce), kokosove poljubčke, skalce, skutino pecivo, ki ga bom pa letos zamenjala s skutinimi ledenimi kockami.
Imam kar precej “odjemalcev”.
Za to skutino pecivo pa navajam recept:
Fino skutino pecivo
1/2 kg skute
10 dag mletih mandljev
10 dag sladkorja
10 dag masla
3 jajca
1 vanili sladkor
1 in pol velike žlice moke
noževa konica pec. praška
Rumenjake, sladkor, vanilin, maslo penasto vmešamo, dodamo skuti, mandlje, moko, v katero smo prej vmešali pec. prašek. Vse skupaj premešamo. Na koncu primešamo še sneg iz 3 beljakov. Zmes nadevamo v pomokan pekač in pečemo 25 do 30 mintu pri 175 do 180 stopinjah C.
Naj se vam peka posreči!
Babi, bi bilo preveč, če prosim za ta recept z Droginega zavitka? Prosim :o)
Sicer sem jo že pekla, a še vedno preizkušam recepte za nadeve…
in še vprašanje vsem… kako se še da zmleti mak razen v mlinčku kave, ki sem ga z makom žal že tako obrabila, da mi ga ne zmelje več.
Pozdravček!
Vladka
Se opravičujem. Prej sem samo odgovorila Vladki, nisem pa odgovorila na temo. Pa naj bo:
Medenjaki so že pečeni. Naredila bom še kakšne piškote, najbrž tiste na strojček, ali z mastjo ali išlerje. Odločitev ni samo v mojih rokah. Najbrž bom naredila tudi turške pastetke, ki jih vedno naredim za novo leto, čeprav jih jem samo jaz. Pa še kaj se bomo sproti zmislili.
Forum je zaprt za komentiranje.