Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kaj pečete za praznike?

Kaj pečete za praznike?

Medenjaki so že skoraj pošli, tako, da bo treba nove spečt. Potem pride na vrsto potica, pa morda bicikli in cookiji, za otroke pa še kremšnite (no, ne samo za njih). Sicer pa odvisno od časa, ki bo na razpolago

Hej!

Vladka, zdaj nimam nobene vrecke doma.Zadnjic sem pekla lani.
Jutri pogledam v trgovini. Saj imam recept tudi v knjigi, samo po tistem Droginem pride rahlejsa, boljsa. Priblizno vem, toda ker se s pomnenjem receptov ne obremenjujem, ga raje jutri natancno prepisem. Prav?

Jzst, ne bos se tako poceni zmazala:)))
Tuste turske pastetke bi pa zelo rada spoznala!

Zum, mene zanima, ali delas kvasen sarkelj ali s pecilnim.
Ko ga sama delam ( kvasenega), sem vedno totalno mokra od silnega stepanja. Nekako tega strojcku ne zaupam; je pa dober. Oblozim ga z mandeljni ali prelijem s cokoladno kremo.

Pozdravcek Babi

Jzst, jaz bi ga tudi kupila mletega, pa ga ne dobim tu :o(

Babi, samo zaradi tega nikar ne kupuj maka :o)
Sem pa pogledala tudi na internetno stran Droge, pa tega recepta ni.

Prijeten večer!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Vladka, saj bom samo recept prepisala:))) Upam, da ga imajo se vedno napisanega. Ce ga pa bom kupila, bom naredila tudi potico; se mi je zalustalo:)

Vsec mi je bilo testo; fino kvaseno in po prvem vzhajanju izstisnjen zrak , potem zlaganje, podobno kot za masleno listnato testo, le brez maslene kocke. To se nekako trikrat ponovi. Zgleda, da je od tega potem testo tako rahlo.
Lp

Mene tudi že srbijo prsti in si zamišljam kaj vse bi spekla ampak nimam nikogar, ki bi potem to pojedel. Oče ne sme, brat skoraj nič od sladkega ne je, mama reče naj rajši nič ne nosim domov, ker se zredi že ob pogledu na sladke grehe, fant je tudi za bolj mesne zadeve …
Ampak spečem pa vseeno – ponavadi so še najbolj zadovoljni sodelovci od fanta, ki na koncu dobijo moje mojstrovine :))))

Ojla, jaz bom letos pekla medenjake in huzarske krapke, poleg potice in super dobrega skutinega kolača, ki je še boljši, če nekaj dni stoji, kar mi je fino, ker ga lahko spećčem že prej, med božičem in novim letom pa bom prezkusila še kak nov recept,
naj vam dobro diši…

Živio
Obavezno breskvice rafaelo kroglicr skutno makovo torto,prekmursko gibanico razne oblike piškotov na testomat,ki jih različno okrasim.
lp geri

Uh, jaz bi pa recept za tole skutino makovo torto… Prosim 🙂

Pozdravljene

Pri nas bo pa kokosova in orehova potica,pa mandeljev drobir,rumove kroglice,marmeladni žepki ali pa kar bicikli,ker so hitreje narejeni.Kaj v zvezi z medom pa pri nas ne pride v poštev,ker ga kar nekaj osebkov ne prebavlja-potem se moram spomnit še kaj čokoladnega in skutnega-aja pa še orehki ne smejo manjkat.
Pečem pa že dva tedna skoraj vsak dan-do novega leta bomo glih na dieti
;-)) pa mi ne bo treba nič pečt.

No pa lepo pozdravljene

Za praznike bodo zagotovo na mizi moji cookiji, medenjaki, kokosovi piškoti, išlarji, limonovi tolarji, pa čokoladni muffini, razmišljam tudi o bogati = potratni potici – pa se je nekako ne upam lotiti. Mogoče pa bom prepričala mamo in jo bova skupaj naredili. Za silvestrsko večerjo pa je obvezna čokoladna torta – brez tega potem ni novega leta. ;)))

Lp,
t.t.

Avena – mi zaupas, kako delas marcipanove kroglice?

DoJa – tebe pa bi prosila, ce mi opises kaj je to mandljev drobir?

Hvala obema in LP
zala

Zala, zelo preprosto. Marcipanovo maso -recept je lani napisala Babi oblikujem v kroglice in povaljam v grenkem kakavu. Na prazničnih stojnicah to prodajajo pod imenom Mandljev krompir. Včasih pa kroglice do polovice pomočim v stopljeni čokoladi. Zelo enostavno in za ljubitelje marcipana čisti užitek.

MANDLJEV DROBIR (iz predlanske božične Nove)

400g mandljevih palčk
150g sladkorja v prahu
200g čokolade (svetle, temne, bele) ali kuverture

Priprava: mandljeve palčke damo na delovno površino in jih pokrjemo z ožeto krpo, da se navlažijo. Pekač obložimo s peki papirjem ali alu folijo. Mandeljne damo skupaj s sladkorjem v skledo in temeljito zmešamo. Nato jih razprostremo po pekaču in jih v pečici na 180 stopinj C pražimo 10-15 minut do zlato rumene barve. Čokolado grobo zdrobimo in jo v vodni kopeli raztopimo pri 37 stopinjah in nato ohladimo na 32 stopinj (če imamo več vrst čokolade, vsako posebej). Mandeljnove palčke zmešamo s stopljeno čokolado in s čajno žličko oblikujemo 55 kupčkov, ki jih položimo na mrzel pekač, obložen s peki papirjem, in ohladimo.

Preizkusila še nisem, mora pa biti dobro. Pri temperaturi čokolade ne bom komplicirala, nekaj bo že ratalo. Skupaj z drugim pecivom ali pa narejeno iz več vrst čokolade bi bilo prav lepo darilo.

Vsem lahko noč!

Lahko napišeš prosim recept za medenjake ?

hvala

Ola !

Delam jih po tem receptu, ki je objavljen tu na forumu :

30 dag medu
20 dag masla
10 dag rjavega sladkorja
2 jajci
50 dag polnozrnate moke
25 dag bele moke
20 dag sesekljanih orehov
1 žlička sode bikarbone
žlica mešanice začimb za medenjake
2 dl mleka
10 dag seskljanega kandiranega sadja
Med segrejemo na 50°C ter dodamo sladkor in maslo. Ko se masa malo ohladi dodamo jajca in ostale sestavine. Zamesimo teso, ki naj počiva vsaj 1 uro. Jaz sem ga pustila čez noč v hladilniku.
Nato naredimo za oreh velike kroglice, damo jih na pekač in pečemo pri 190°C 10-12 minut.

Lp, Maja

Pri nas je za praznike kar obvezen škofov kruh, ki ga pečem le ob tej prilik. Verjetno bom pekla še kakšne kekse, vendar se še nisem odločila katere. Za Božič, ko ima tašča rojstni dan, pa moram speči še kakšno torto in obvezno skutine ledene kocke. Nameravala sem speči potico (svojo prvo), vendar bom to opravilo prestavila za nedoločen čas.

Zala živ

Recept ti je že Andi napisala in je pravi,samo kuverture rabiš več.Pri nas gredo najbolj v promet beli-zato so zdaj samo še tele.Jaz uporabim ma 200 g mandeljevih palčk cca 150g kuverture.Tisti,ki imate radi mandelje jih boste sigurno vzeli za svoje

LP DoJa

Hvala vsem (avena, andi, doja) za receptke 🙂 Tale mandljev ddrobir bo na vrsti naslednji teden, kar pa se tice marcipanovih kroglic sem pa po tem postopku s cokolado ze delala, z grenkim kakavom bom pa tudi se letos poskusila.
LP

Pozdravljeni šele sedaj sem videla da me kresnica prosi za recept in tukaj je
skutno makova torta
testo
125g masla
125g sladkorja
125g maka
3 rumenjaki
1 pest droptin namočenih v rumu
3 beljaki
Vse skupaj zmešamo in damo v tortni model,spečemo.
nadev
Zmešamo pol kg skute eno kislo in eno sladko smetano,2 žlici moke 5 jajc,1 vanilij sladkor naribano lupino ene limone in 12 dag sladkorja, da dobimo gladko zmes.Nalijemo na pečeno makovo osnovo in pečemo 50 minut na 180 stopinj.Dobro ohladimo .Skutna zmes dosti naraste potem malo vpade da je lepo čvrsta.
lp geri

Hej, Geri!

Ker me vse, kar je s skuto, zanima, bi si rada razclenila tvoj recept.
Testo – verjetno zmesamo postopoma, ne vse naenkrat. Ce ni prav, me prosim popravi.

Najprej umesamo maslo in sladkor, dodajamo rumenjake in verjetno mesamo, da lepo naraste. Dodamo mak( mleti?), drobtine in na koncu se sneg iz beljakov. Je prav?

Hvala in lep pozdrav Babi

Pozdravljena Babi
Čisto prav imaš ,točno tako jo delam
lp geri

Midve pa sva včeraj pekli: smrečice (iz piškotnega testa) z limoninim prelivom, rožice (iz piškotnega testa) s pariško kremo, prelite z lešnikovim prelivom, linške piškote z marelično marmelado, bajadero, lešnikovo marcipanove srčke, škrniclje z mandljevim nadevom, sadne zalogajčke (suho sadje, zmešano z medom in limonino lupinico, potreseno z mletimi orehi).

V prihodnjih dneh pa še makova in orehova potica in mega srbski piškotki 🙂

lp

Kresnica a bi lahko zaupala recept za lešnikovo marcipanove srčke?
Saj najbrž ne bi bilo nič narobe če bi namesto marcipana vzela nugat – to imam pri roki???
Pa naj še naprej omamno diši po hiši…

lv, maja

Kresnica, jaz se priporočam pa za recept za sadne zalogajčke.

Pzdravček!

Kresnica, a bi lahko izdala recept za te mega srbske piškote. bi bila zelo vesela!! kaj novega bi prav dobrodošlo!

LP,Nani

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close