Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Aparat za sladoled – problem

Aparat za sladoled – problem

No, po vsesplošnem navdušenju nad tole napravico (na tem forumu), sem se še jaz odločila da kupim DeLonghijev aparat za sladoled. In ker sem bila v časovni stiski sem hotela “na hitro” v njem prvič pripraviti sladoled. In ker “na hitro” še nikoli ni bilo nič dobro, se mi je seveda masa (čeprav je bila v hladilniku) prijela na stene in zamrznila (čeprav je bil strojček že prej vklopljen). Če se ne motim je imela Staša taisti problem, pa me zanima kako ga je rešila (ali pa kdorkoli drug seveda). Dela pa sem jogurtov sladoled.

In drugo vprašanje – v ameriških receptih najdenih na internetu sem našla v veliko receptih dodano žličko (ali pa celo cel paket) žaletine v prahu. To so v glavnem recepti za bolj “light” variante sladoledov. Je kdo že probal to zadevo?

En deževen pozdravček .
d.

Hej,sonce,ki se danes skriva!

Ko je Stasa kupovala,sva si izmenjali nekaj postov(poleti) in napisala sem tudi nekaj receptov.Mogoce ti bo prislo prav. Z zelatino nisem delala;light variante delam z jogurtom in sadjem. Osnovno maso za polnejse sladolede(jajcna krema)sem tudi napisala. Lp Babi

Hojla!

Ja, res se mi je enkrat zgodilo, da se mi je masa prijela na stene, vendar nimam pojma zakaj. Delala sem po navodilih, ker pa sem velikokrat packala skupaj kakšne light zadeve, je možno, da je bil razlog v tem, da masa ni bila “primerna”,

Kot pa je že Babi rekla, receptov je na tem forumu akr nekaj, večino jih je napisala Babi in so res super.

Za trik z želatino pa še nisem slišala in mi tudi ni logično – a ne deluje želatina le, če je rpedhodno nabreknjena in nato raztopljena?

LP, Staša

Ojla Babi in Staša – tiste recepte sem že vse skrbno skopirala in spravila –
delala pa sem po receptu za Jogurtov sladoled (od Babi) s sladilom.
Hm, nimam pojma kje sem ga “pokronala”. Sem mislila da si ti potem pogruntala kaj je bilo narobe, da se je tudi tebi prijelo (očitno se pač včasih zgodi ;-).
Tista želetina v receptih je pa v receptih pokombinirana s tekočino in jo je treba segreti (verjetno takrat tudi nabrekne).

Bom malo pobrskala po netu in pripopala link sem, da bosta še vidve videli o čem govorim ;-)).

lp
d.

Link na recepte:

Hojla,

ne, res nisem ugotovila, kaj bi bil pravi razlog :S Kasneje se mi to ni več dogajalo. Očitno se res včasih zgodi 🙂

Zdaj mi je pa jasno tole z želatino 🙂 Sem mislila, da se primeša kar tako – v maso 🙂 Bi bilo za poskusit. A imaš kakšen tak recept?

LP, Staša

Evo nekaj copy/paste, sicer v angleščini, ampak bo šlo a ne ;-).

Non-dairy Vanilla ice crem
2 teaspoons kosher gelatin
1/4 cup apple juice
1/4 cup honey
3-1/4 cups vanilla soy milk
2 teaspoons vanilla
1. In a small bowl, sprinkle gelatin over apple juice. Let sit, stirring occasionally, until gelatin is dissolved and softened, about 10 minutes.
2. In a medium saucepan, whisk together honey and 2 cups soy milk. Cook until just hot, stirring frequently; remove from heat. Add softened gelatin to hot milk mixture, stirring until gelatin is completely dissolved. Stir in remaining soy milk and vanilla; let cool, cover, and refrigerate until very well-chilled.
3. Spoon chilled mixture into the canister of an ice cream maker and freeze according to manufacturer’s directions.
Makes about 1 quart.
V PER 1/2 CUP SERVING: 123 CAL (16% FROM FAT), 3g PROT, 2g FAT, 22g CARB, 58mg SOD, 0mg CHOL, 0.6g FIBER

Non-dairy Espresso Ice cram
2 teaspoons kosher gelatin
1/4 cup espresso or strong coffee, room temperature
1/4 cup maple syrup
3-1/4 cups vanilla soy milk
2 teaspoons vanilla
2 teaspoons ground espresso beans
1. In a small bowl, sprinkle gelatin over coffee. Let sit, stirring occasionally, until gelatin is dissolved and softened, about 10 minutes.
2. In a medium saucepan, whisk together maple syrup and 2 cups soy milk. Cook until just hot, stirring frequently; remove from heat. Add softened gelatin to hot milk mixture, stirring until gelatin is completely dissolved. Stir in remaining soy milk and vanilla; let cool, cover, and refrigerate until chilled.
3. Spoon chilled mixture into the canister of an ice cream maker and freeze according to manufacturer’s directions, adding ground espresso beans halfway through freezing time.
Makes about 1 quart.
V PER 1/2 CUP SERVING: 113 CAL (18% FROM FAT), 3g PROT, 2g FAT, 19g CARB, 58mg SOD, 0mg CHOL, 0.6g FIBER.

Sugar free Vanilla Ice Cram
1 tsp. unflavored gelatin
2 1/4 cup cold skim milk
1 cup nonfat dry milk
4 oz. egg substitute
5 tsp. NutraSweet or Equal
1/8 tsp. lemon or almond extract
2 tsp. vanilla extract
Sprinkle gelatin over skim milk in a small saucepan and allow gelatin to soften for a few minutes. Stir mixture over low heat until gelatin completely dissolves. Remove from heat and place saucepan in another bowl of cold or ice water to cool to room temperature. Combine remaining ingredients in a blender or food processor and process until well combined. Add milk-gelatin mixture and blend for a few more seconds. Chill in refrigerator until ready to freeze. Blend for a few seconds before pouring mixture through a strainer into the ice cream maker. Follow instructions for freezing. Makes about 1 quart.

Sugar free Cappuccino Ice cream
1 tsp. plain gelatin
1.5 cups low fat milk
2 tbs. instant espresso coffee powder
3.5 tsp. NutraSweet sweetener
2 tbs. nonfat dry milk
1.5 cups buttermilk
1 tsp. vanilla extract
.25 tsp cinnamon
dash salt
Soften gealtin in 1/2 cup milk. Heat in a small saucepan and add coffee. Cook over low heat until gelatin and cofee dissolve. Remove from heat, stir in Nutrasweet, and place saucepan in another bowl of cold or ice water to cool to room temperature. Pour mixture into a blender or food processor, add rest of milk and remaining ingredients and blend until smooth. Cover and chill in the refrigerator until ready to freeze. Blend for a few seconds before pouring into the ice cream maker. Freeze according to the manufacturer’s instructions.

Več receptov pa na linku pri prejšnjem postu.
LP
d.

Sonce rumeno mi lahko prosim poveš kaj je to kosher. Namreč v nekaterih ameriških receptih sem zasledila kosher sol.

Hvala in lp Majuška

Kosher v ang. pomeni “pristen” (ali po židovskih zakonih čisto hrano). Jaz bi v tem primeru rekla da gre za “navadno” (verjetno v ameriki poznajo vsesortne želetine) želetino.
Druge razlage ne najdem.
LP
d.

Hvala za recepte, sonček 🙂

LP, Staša

Že v redu, če boš kaj sprobala, pa poročaj ;-).
lp
d.

pozdravček
jaz imam tud en problem z aparatom za sladoled. ampak malo drugačen. izgubila sem namreč navodila 🙁 in ker tega strojčka nismo uporabljali že nekaj let, pa še to ga je prej vedno mama, zdaj pa bi rada poskusila sama, ne vem, kako naj ga uporabljam.
strojček je znamke philips. če je to sploh pomembno. po moje tako vsi delujejo na istem principu.
no, prosila bi, če mi lahko kdo pomaga iz moje zagate!! 🙂

lp, zoya

Če ne bo druge pomoči, ti lahko jaz mojo knjižico skopiram in pošljem, imam pa DeLonghija. Drugih ne poznam, zato tudi ne vem ali delujejo na isti princip.
LP
d.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

masa za sladoled se MORA prijemati za steno, sicer sploh ni sladoleda!!
kako ti stroji za sladoled sploh delujejo??
predno maso vlijemo v stroj, je treba stroj predhladitiene 5 minut.Potem ga zaženomo (naj se že vrti, ko zlijemo maso) in zlijemo maso.No štos le v tem, da se masa prijemle za steno, lopatica, pa ga od tam STRUŽI dol in nastaja sladoled.Bolj ko je lopatica blizu stene, bolj fin sladoled nastane-bolj je kremast-nima ledenih koščkov.
Ko je sladoled narejen ga je teba takoj spravit ven, saj se sicer začne delat kepa, ki onemogoča, da se lopatice v redu vrtijo (ali lopatica, če je samo ena) in potem se pa lahko zgodi, da primrzuje na steni.
Toliko jaz vem o tem.Delam pa veliko sladoleda, ker ga imamo radi.Masa sploh ni pomebna, ni važno kakšna je, lahko zliješ notri samo mleko, pa se ne sme primrzovat, če je dobr strojček.

Ja, Jože vse to kar si napisal vem – mi je jasno. Saj pravim da ne vem kje ga “biksam”.
Kaj si mislil s tem da je treba stroj predhlaiti ene 5 minut?
Se pravi da z izdelovanjem malo počakam ko ga vzamem iz skrinje? (vem da butasto sprašujem, ampak tole mi pač res ne gre)
LP
d.

Šele zdaj mi je jasno zakaj gre.Vi govorite o izdelavi sladoleda v stroju,ki nima lastnega hlajenja, katerega zamrzuješ v zamrzovalni skrinji, jaz pa govorim o stroju, ki ima lastno hlajenje.Zato sem napisal, da stroj 5 minut prej prižgeš, da se stene dobro ohladijo.
Sory, nisem kapiral

Jaz imam tudi stroj z lastnim hlajenjem in ga nikoli prej ne prižgem. Zmešam maso, jo vlijem v sladoledni strojček in vklopim. Potem pa melje in hladi, dokler ni dovolj gost. Potem ga poberem ven in pojemo ali v skrinjo.
Zoya7, če je tvoj strojček z lastnim hlajenjem v bistvu ne rabiš nobenih navodil, ker ponavadi samo pritisneš vse gumbe, ki jih ima in kvečjemu še nastaviš timer – nekateri imajo čas delovanja urejen z timerjem, drugi pa ne.
Če je tisti za v skrinjo pa sem menda te dni videla tu na forumu neka navodila, kako se ga uporablja.

Danes sem v Interšparu videla tak aparat, vendar je bil zelo majhen. Cena je bila nekaj čez 9000 SIT (v akciji). A ga kdo ima? Meni se je zdel kar premajhen…

moj strojček nima sistema za lastno hlajenje, posodo je treba ohladiti v skrinji. bom pobrskala malo po forumu, če pravite, da ste zadevo videli kje tukaj.
hvala!

Hej! Pred svojim Siltalom sem imela aparat,ki ni imel lastnega hlajenja.Sem ga potem oddala in dela v redu se danes.
Kolikor se spomnim navodil,so priporocali dobro ohladiti osnovno posodo pred uporabo,ocistiti ploskev zamrzovalnika srena in politi tri zlice vode s soljo,nato zapreti aparat s pokrovom z el.strojckom in v zamrzovalnik.Dela priblizno pol ure maso 3/4 litra.
Ko je sladoled bil gotov,preneha sumeti ali brneti. V njem sem lahko naredila do 3/4 l mase,po sili tudi do litra.Njbolje je bilo nekje iz pol l tekocine plus jajcka,sadje… Toliko se spomnim. Lp Babi

Joze, kakšen aparat za izdelavo sladoleda imate in kje ste ga kupili? Želel bi namreč kupiti aparat z lastnim hlajenjem.

Ima mogoče še kdo takšen aparat?

Hvala za odgovor.

Tine

Hej!
Nisem Joze,aparat z lastnim hlajenjem imam ze nekaj let.Moj je Siltal.

Zdaj se na trziscu dobijo raznih znamk.Preizkuseno dober je SIMAC(Itlija)-drugih ne poznam poblize. Simac ima tudi obsezno knjigo z navodili in kup recepti(kar ni zanemarljivo),za razno razne sladolede,od bolj do manj kaloricnih,s sadjem,jogurtom…, za sorbete,granite in se kombincijo za torte,ledene kave… Tako veliko receptov nisem se zasledila. To p ne pomeni,da drugi niso v redu.

Lp Babi

imam Philips-gelatissimo avtomatic.Kupil sem ga ene 8 let nazaj v Italiji.Poglejte na internetne strani Philipsa, morda danes delajo še boljšega.Nikoli v teh letih se ni pokvaril, razen enkrat smo vmes dopolnili plin za hlajenje.To vam naredijo v vsakem servisu, kjer popravljajo hladilnike in zamrzovalnike, ker je isti plin tudi za take aparate.

Joj ne boste verjeli 🙂
Ker je zadnje čase kar precej govora o tem aparatu sem tudi sama začela malo razmišljati, da bi ga kupila. No in ko sem to omenila tudi mami, mi je rekla, da ga imamo! Na žalost je sameval v kleti, ker ga nikoli nismo zares uporabljali. In potem sem šla ponj. Kakšno presenečenje! Aparat je odličen!! Z lastnim hlajenjem, našla sem tudi navodila zauporabo…in mogoče najpomembnejše – knjižico, polno enkratnih sladoledov in sorbetov, raznoraznih okusov 🙂
Torej bomo tudi mi letos imeli lasten sladoled 🙂

Kresnica,kar zacni- moznosti je toliko in tocno ves,da pojes samo to,kar si zelela. Recepti so res pomembni. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close