Česnov hruh
Sama sem že kar nekajkrat naredila česno kruh, in vsakokrat smo ga zmazali.
NArediš ga pa tako, da streš nekaj strokov česna in zmešaš z margarino, dodaš pa še peteršilj.
Nato naredim zareze v francoza in jih namažem z maso, pa nič kaj dosti ne varčujem pri tem.
Na koncu vse skupaj zavijem v alu folijo in dam za pet minut v pečico…
mmmmmmmmm
lš
Ariadne
zelo dober je tudi limonin kruh- odvisno od količine kruha stisneš limono, dodaš malo naribane limonine lupinice, soliš, popraš, pozeleniš s sesekljaniš petešiljem, dodajaš po malem maslo in krepko mešaš, da nastane gladka zmes. zareš francoza, namažeš, zaviješ v alu voljo in hop! v pečico za cca. 5-10 min. zelo lepo se poda k ribam, posebej lososu, morskemu psu ipd.
Hej,
tudi mi imamo radi česnov kruh, le da ga jaz pripravljam malo drugače – kot nekakšno česnovo štruco.
Naredim takole: Česen olupim in stisnem, medtem segrejem olivno olje in pražim česen , da zadiši in čisto narahlo porjavi. Malo ohladim, nato z vsem oljem skupaj zamešam v prvič vzhajanem testu….S strojčkom gnetem kakšno minuto, da se česen in olje lepo porazdelita p tetsu in da se iz tesa izbije zrak….takoj nato vklopim pečico in vzhajam še kakšnih 30 minut (manj ponavadi ne). Aja, pa pred vzhajanem čisto malo potrosim z moko.
Je odličen! Lahko bi česen pražila tudi na maslu in dodala kašno začimbo, bi bilo tudi dobro.
Mami je imela vedno odpor do česnovega kruha in ga ni želela niti poskusiti….enkart pa sem skupaj spekla 5 vrst kruha in se je pomešal na mizi, ker smo si štručke kar tako podajali in po “pomoti” je poskusila česnovega…..in bil ji je zelo všeč!
Babi, kako pa ti delaš česnovo pogačo z rožmarinom in olivami? To mora biti šele dobro…..! Jazs em delala tudi kruh s popečenim pršutom in parmezanom – NEBESA! Če kdo želi lahko napišem postopek.
LP, zala
Hej! Na ta nacin delam tudi pogace z razlicnimi zelisci. Ta kombinacija cesna,rozmarina in oljk je meni vsec,drugim pa mogoce kaj drugega.
500g moke
100g mascobe(lahko mast,maslo )
25g kvasa
6 zlic olja
malo mleka ,sol
zlica nasekljanega rozmarina(svezega ali zamrznjenega,s posusenim nisem delala)
nekaj stisnjenih strokov cesna,ki jih precedim skozi gazo
nekaj crnih oliv
Na desko dam pest moke in prilijem v mlacnem mleku ali vodi vzhajan kvas.
Zamesim zelo mehko testo,ga dam v pomokano skledo in pokrito pustim na toplem,da vzahaja pol ure.
Na desko vsujem preostalo moko,naredim jamico,vanjo dam mast ali maslo,rozmarin,sok cesna (lahko tudi samo stisnjen),olje in zlicko soli.
Zgnetem in dodam se vzhajan hlebcek ter toliko mlacnega mleka,da dobim mehko testo.Mesim tako dolgo,da je testo gladko in voljno ter da se zacnejo delati na povrsju mehurcki.
Okrogel model za pite s premerom 30 cm dobro namazem in pomokam.
Vanj polozim v tej velikosti malo razvaljano in z rokami raztegnjeno testo.
S pomokanim nozem naredim po povrsju krizne zareze,da dobim mrezico.
V vsako okence vtisnem olivo in testo malce nad njo stisnem,da se oljka ne vidi(ko je peceno ,se spet vidijo).
Povrsino malo poskropim z olivnim oljem,s prsti malo ugreznem testo,da olje ostane na testu(kot majcena luzica).
Pokrijem in pustim vzhajati 20 minut.Pecem v vroci pecici 1 uro.
Pogaca je pecena,ko na vrhu svetlo medeno zapecena.
Ne jej prevroce,naj se malo ohladi. Tiste koscke potem lomimo,ni treba rezati. Naj koscki ne bodo premajhni. Jaz zarezem ponavadi dve zarezi
navpicno in dve vodoravno,tako dobim 9 kosov.
Lahko izpustimo olive,lahko naredimo z zajbljem,lahko samo cesen;
variant je veliko. Testo mora biti mehko in voljno.Ni tezko,ker je olje in mleka res ni treba veliko.
Seveda lahko gnetemo tudi v multipraktiku.
Moja soseda dela pa pogaco(sem enkrat ze opisala) tako,da polozi v namazano siroko ponev,zapece z ene strani na plinu,potem obrne in zapece se z druge in nato dokonca v peci.To pa zato,da se naredi skorja,ki prepreci,da bi se testo med peko dvigalo;notri se naredijo lepe luknje.Sama se nisem tako delala.Ona ima aluminijasto ponev z majhnima al.rocajema.Moje pa imajo vse dolg nekovinski rocaj in ne morejo v pec.
Pogaco je tako prijetno delati,ko zunaj piha burja. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.