Najdi forum

DOMAČI KRUH

LEPO PROSIM ZA NASVET….

DOBILA SEM ZAMISEL DA BI SAMA DOMA SPEKLA KRUH, VENDAR DA BI GA SPLETLA V KITKO, IN SICER DA BI BIL VSAK “PRAMEN” IZ DRUGE MOKE NPR.EN IZ BELE,DRUG IZ KORUZNE,TRETJI PA IZ ČRNEW MOKE…
KAKO NAJ TO NARDIM???

Hej!
Cisto na pamet brez recepta.
Najprej bos morala umesiti tri razlicna testa. Koruzni bo vseboval se kaj
bele moke,ker drugace bo tezko stal skupaj. Ko bodo hlebcki dovolj vzhajani,iztisnes zrak in naredis tri dolge svaljke. Nato spletes kito in jo das v pekac vzhajat.

Jaz pa rada naredim z dvema mokama in v belo testo umesim zelisca.

Ce rabis se dodatne informacije(kako sploh umesimo testo0,poisci na iskanje ali se oglasi. Lp Babi

hvala babi to je bil pa zlo hiter odgovor….

jz bi se kr nate obrnila, ker vidim, da obvladaš zadevo,

situacija je pa taka,do zdaj sem vedno le opazovala kako mami pripravi navadn kruh iz bele moke…tukaj mislim,da ne bi smela imeti težav….
vendar se pa te pojavijo pri črni in koruzni moki-kateri naj uporabim in koliko?ali ti dve vzhajata enako dolgo kakor testo z belo moko???
kako dolgo se peče tak kruh-“kitka” in na kateri temperaturi?pa še to me zanima ali se bo dala ta kitka lepo razrezat na rezine ali bo prišlo do “odstopanja” med prameni…
pa še to…ko mami speče kruh je vedno najbolj “gost” in ni tko mehk kokr v trgovini-ali to pomeni da moram dat več kvasa?

naj naj naj naj lepša hvala za odgovor….

Hojla,

tudi jaz pečem doma kruh. Na gostoto kruha tvoje mame ne vpliva količina kvasam , temveč kako jo mesiš oziroma koliko časa. Znano je, da dlje ko kruh mesiš razhlejši je :))) S kitami je tako, ne glede na to ali je iz ene vrste moke ali iz treh različnih, je vedno mal težje rezat kot hlebec, nedvomno pa je kruh lepo pisan. Čete skrbi s kitami raje vsako testo razvaljaj, daj eno na drugo in jih zvij kot potico. dobila boš štruco, kruh pa bo pravtako pisan. Teso iz koruzne moke in tudi iz črne moke more vsebovati tudi navadno moko. Običajno je razmerje 1:3, kar pomeni npr.: če vzameš en lonček ajdove moke, moraš dodati 3 lončke navadne moke. Pazi, tudi ajdovo moko moraš popariti, enako velja za koruznega.

Jaz pečico naravnam na 200°C, in pri tej temperaturi pečem kakšnih 15 minut, potem temperaturo pečice znižam na 180°C. Čas pečenja kruha iz 1,2 kg moke je 50 minut. ko vzamem kruh iz pečice, ga obrišem z mokro krpo in pokrijem s suho krpo, da skorja se omehča. Recept babice.

pa velik sreče pri peki kruha!

Tajna

Hej!

Tajna je bila tako pridna in ti vse razlozila.
Dodala bi samo se to.Koruzno testo je veliko boljse,ce koruzo prej poparimo(povedala ze Tajna),s tem dobimo tisti znacilni sladkast okus.
Priporocljivo je dodati malo vec kvasa,ga topleje zamesiti in pustimo vzhajati nakoliko krajsi cas.Pri mesenju je potrebno upostevati kolicino vode:vsteta je tudi voda,s katero poparimo moko.Ker se sredica koruznega kruha tezko zapece,delamo manjse hlebcke ali zemljice.

Malo pomisljam,ali bo kombinacija z drugimi testi(kita) zaradi tega zdrzala.
Eno testo bi bilo prej peceno,drugo kasneje.

Pisan kruh,kot ti ga je svetovala Tajna zelo lepo zgleda v kombinaciji z ajdovim testom,pa se malo orehovih jedrc vmes. Lep pozdrav Babi

ja je tud mene skrbelo,da ne bi blo enakomerno pečeno….
hvala obema,ker sta bili tako prijazni in razložili…mislim,da bo šlo…

še to me zanima, omenjeno je bilo,da je treba testu iztisniti zrak-kako se to naredi?
in pa kako je treba koruzo oz. ajdo prej popariti?
oprostita na butastih vprašanjih, sem še zelo mlada in neizkušena…

vodo solis, zavres in z vrelo tekocino prelijes moko v posodi, premesas in ohladis na primerno temperaturo. (tu pazi, da ni prevroce, sicer unicis kvasovke in ti testo ne bo vzhajalo)

testu iztisnes zrak po prvem vzhajanju tako da ga s pestjo potlacis.

HVALA MIŠA,
ZDAJ PA MISLIM, DA SEM ZADOSTI INFORMIRANA, DA SE LAHKO PODAN NA PEKO KRUHA…MISLIM DA BOM KR TAJNINO METODO IZBRALA….
LEP POZDRAV

Nelly, jaz ti pa povem se eno internet pravilo: kadar na forumih ipd. pises z velikimi crkami, se to smatra, da KRICIS. To pa najbrz ni bil tvoj namen, kajne? :)))

Pozdravljene vse. Ne morem si kaj, da se vam ne bi pridružila. Moja velika in dolgoletna želja je bila, da bi se tudi jaz naučila peči kruh doma, a mi ni uspelo (zamesi testo, tako da gre od kuhalnice – napaka), vedno je bilo testo trdo, ker sem dodajala moke, da se testo ni več prijemalo kuhalnice. Pa sem v novembru le naprosila sopevko iz našega zbora, ki vedno sama peče kruh v krušni peči, naj me pokliče, da bom poleg, ko bo zamesila testo za kruh. In glej ga zlomka, testo res gre od kuhalnice, a ne tako, da je trdo, se strga, če je to pravi izraz. Na zelo enostaven način je zamesila testo. Naj povem, kako sem jaz že 2 krat uspela, da je bil kruh rahel. V skledo sem vlila cca 3 dl mlačne vode, 1 dl mleka, posebej sem pol kocke kvasa raztopila v mlačni vodi (1 dl), v vodo sem vsula 1 skodelico (cca 3 dl) ostre moke in 2 skodelici mehke moke, 1 pest soli, s kuhalnico premešala, dodala rztopljeni kvas in mešala, da je testo postalo enakomerno, brez grudic. Počasi sem dodajala moko, da je bilo testo manj mokro. Ko se je testo “odtrgalo” od kuhalnice (če bi delala z rokami, bi se mi še vedno prijemalo). Posula sem ga z moko in za robom pokaplala z malo olja. Pokrila s servetom in dala na toplo vzhajati. Ko je testo vzhajalo, sem ga še pregnetla in 1.: dala v pekač peki papir, nanj testo, vzhajat, potem pa v segreto pečico. 2.: nastal je problem, ker sem hotela speči 3 manjše hlebčke v glinastih posodicah, ki sem jih namočila v vodi (niso glazirane in niso bili lončki za rože). Testo je vskodelicah vzhajalo, dla sem v segreto pečico na pečenje, kruh je bil rahel, a iz skodelic ga nisem mogla strest ven. Babi povej, prosim, kje sem pogrešila. Zanima me tudi, kako bi dala peči kruh, da se nebi razlezel, da bi ostala štruca ali hlebec. Morda bom vprašala še kaj, tudi jaz sem bolj trdobučna, kar se tiče testa, a ne več rosno mlada. Lep pozdrav Mica

joj ne, še zdaleč ne…se opravičujem…
z velikimi črkami se mi zdi bl enostavno pisat,ker mi ni treba biti pozorna velike začetnice,katere se mi ne da vedno uporabljat pa jih v nadaljne sploh ne bom…še zmer bolš kakor pa da zgleda da kričim kajne…:)

Takole vam povem: stara bom 30 let in pečem kruh non stop doma. Kupljenega nihče več ne je rad pri naši hiši. Celo otroci ne. Do svojega 26 leta sem govorila tašči, da tista, ki zna pa kruh spečt, je pa res prava kuharica. To se mi je zdelo namreč blazno težko. Ko pa sem ga spekla prvič, sem ugotovila, da to ni nobena umetnost. Takrat sem delala po receptu, po nekaj poskusih pa sem ga začela delat kar “na uč”. Uporabim kocko kvasa, cca 2 kg moke (vse vrste – nikoli ne poparim moke, četudi je koruzna ali ajdova), semena po želji, dodam tudi malo namočenih ovsenih ali pšeničnih kosmičev, tekočine (malo mleka, malo vode, malo olja) si pripravim tudi “na uč”. Bistvo je, to sem ugotovila na lastnih napakah, da ne zamesiš presuho. Dodaj tekočino, da bo bolj mokro, potem pa dodajaj moko. Jaz ga zamesim bolj na mokro. Pečem v pečici na klasičen način – 10 minut na 200, nato zmanjšam na 180 stopinj. Nastane pa iz te količine moke (malo manj kot 2 kg- tako približno) ogromen hlebec.
Kruh je zmeraj njam, njam. Skorja ni trda, po peki ga zavijem v prt.
Mi pa vedno, RES VEDNO, skorja poči. Zakaj? Vse finte (tudi tukaj sem jih dobila nekaj) sem preizkusila, pa nič ne pomaga. Še kakšna ideja?
Aja, pa na kaj lepega ali koga ljubega morate misliti med mesenjem, pravijo.
Lep dan in lepe štručke, hlebčke,…
deka

Hojla MIci

Skušala ti bom odgovoriti na tvoja vprašanja v zvezi s peko kruha. Če daš kruh pečt v neko posodo (glinen model) potem moraš to posodo kar precej na debelo namazati z maščobo. Na kmetih to deljo z mastjo, jaz ki masti nimam pa to naredim kar z margarino, sicer se ti prime posode. pravtako lahko glineno posodo obložiš z peki papirjem. Če je ta okogle oblike pač iz peki papirja izreži velke kroge (večje od posode) in papir na eni strani namaži na tanko z oljem in s to namazano stranjo daš v posodo (obrneš tako da se nekako napopa na posodo). Ta finta je zato, da peki papir ne drsi v posodi oziroma da se ne premika. Ta način je dober tudi za pečenje biskvitov. Za peko pa običajno uporabljam glazirano glineno posodo.

Da bi ti kruh obdržal lepo obliko je potrebno da je zamesen bolj trdo testo, ne preveč trdo in pa da daš ga hajati v peharček v katerega pogrneš prtiček in ga posipaš z moko. Ko je kruh vzhajan ga prevrneš na pripravljen pekač in narediš nekaj zarezic (če je okrogel kruh lahko to narediš v obliki žarkov), da kruh v topli peči lepše haja in da ne poči.

Lep pozdrav!

Tajna

Hej,Mica! Loncke dobro naoljim in res dobro potresem z drobtinicami.Ko je peceno,hlebcek pustim malo v loncku,kar sam zacne odstopati.Ga obrnem na glavo v dlani,malo potolcem naokrog in pade ven. Vcasih si malo pomagam z nozem,ampak redkokdaj.

Imam tri loncke samo za to uporabo.Tolikokrat so bili ze naoljeni,da verjetno tudi to pomaga. Ce rabim se en hlebcek,ga pa dam v navaden
plehast loncek in tudi ni problemov.

Mica,nisem kaksen strokovnjak;tudi meni se kadj ponesreci.
Predvsem pa je vse odvisno od tekocine.Ne sme je bilti prevec,ne premalo in se ko se nam zdi,da je v redu zameseno,se hleb lahko razleze,kar je odvisno tudi od moke in se cesa drugega.

Zmeniva se: Jutri ti posljem na isti naslov,ki mi ga bos se enkrat napisala
zlata vredno knjizico Domaca peka kruha. Vse si bos lepo prebrala in tudi pomembne stvari fotokopirala.Vrnes mi jo,ko prides.Prav?
Ce bi hotela vse pomembno napisati,bi trajalo. Je pa v tej knjizici vse lepo rzlozeno. Lep pozdrav Babi

Pozdravljene!

Še jaz lahko svetujem eno zelo dobro knjigo povezano s peko kruha. Notri so napisani značilne vrste kruha za posamezno regijo in tudi recepti za različne vrste kruha – priložene barvne slike. Pa ne delam reklamo za knjigo. Iz knjižnice sem si sposodila knjigo Kruh na Slovenskem taka rumena platnica je. Tam boste našle od receptov, načina peke….

Za tiste, ki pa niste navdušene nad branjem knjig prispevam mojrecept za kruh

1,20 kg moke (tip 500)
3 jedilne žlice sladkorja
1-2 jedilne žlice soli (pozor ker je odvisno od tega lai je grobo mleta lai fino mleta: grobo mleta 1 žlica, fino mleta na škatli je narisam martin Krpan pa lahko date dve žlice soli – jasno govorim o zravnanih žlicah soli)
2 kocki kvasa Falla
0,5 dl olja
3/4 l vode
dve pesti različnih otrobov (pšenični in ajdovi otrobi)

Moko, sol in sladkor dam v skledo, prilijem olje (jaz to že na uč), zdrobim kvas kar na moko, prilijem vodo in umesim. Pustim vzhajati na toplem, premesim in oblikujem dve štručke. Vzamem pekač od električnega štedilnika, dam vanje peki papir (na sredini naredim gubico) položim nanje štručke in jih zarežem (z nožem naredim 4-5 črt) in pustim jih hajati. ko nekoliko hajajo, dam v pečico ogreto na 200°C za deset minut, potem temperaturo znižam na 180°C. Skupni čas pečenja je 50 minut. vzamem kruh iz pečice, ga umijem in pokrijem s prtičkom. Vedno mi uspe!

lep dan želim vam.

Tajna

Draga tajna!

Tale tvoj kruh pa ne bi bil zame. 2 kvasa za 1,2 kg moke. Pri meni pa 1,8 kg moke + 1 kocka kvasa. Tak kruh sem že jedla, pa mi ni odgovarjal. Ne po okusu, niti želodec ni bil zadovoljen z njim. Saj pravim, vsake oči imajo svojega malarja in vsakdo svoj okus.
Še naprej lep dan
deka

ok…danes sem za zčetek probala spečt žemljice-makovke ipd….spekla sem jih že vendar je skorja trda kakor kamen pa čeprov sem dala v pečico posodo z vodo,pa še to ko so ble še tople so ble fino mehke sedaj ko so se pa ohladile je pa tudi sredica trda???prosim za nasvet

Opisi bolj detajlno kako si jih naredila, potem ti bomo lazje pomagali. Si dala v testo kaj mascobe, so bile dovolj vzhajane, pri kaki temperaturi si jih pekla, kako dolgo itd.

hm …delala sem jih po receptu za kvašeno testo…moka,kvas,voda,sol,sladkor…premazala sem jih z jacem in posula ene z makom druge z sezamovimi semeni…pekla na 200C pomoje da 20-30min
prvo vzhajanje je trajalo urco pa kšnih 10min…drugo sem pa izvedla kar v pečici na 50C za 30min-to sem zasledila nekje na netu,da se lahko tut tko naredi-ker sem bila na kratkem z časam…
kje sem ga polomila?

Mislim, da si predolgo časa pekla. Jaz pečem kruh v štirioglatih modelih cca 30 minut. Kadar pa pečem štručke ali pa žemljice, pa pečem cca 18 do 20 minut. Nekaj časa na 200 nato pa na 180 oC. Ko so pečeni jih takoj zavijem v čiste prtičke in pustim, da se ohladijo. Če si jih hladila kar tako odkrite so se najbrž takrat izsušili.
Poskusi še enkrat. Saj veš. Vaja dela mojstra.

Hojla,

res je kot ti praviš vsake oči imajo svojega malarja. Pač je to tudi odvisno od tega kakšno moko uporabljaš. Če daš samo eno kocko kvasa za navedeno količino moke, je kruh bolj kompakten, moj pa je skoraj takšen kot v trgovini, a je boljši:))))
če prebereš nasvet proizvajalca kvasa, tudi on svetuje za 0,5 kg moke uporabo enega kvasa. Pač držim se nasveta. Če prebereš na vrečki za suhi kvas tudi tam piše enako, bom še enkrat preverila za vsak slučaj.

lp

Tajna

še nekaj sem pozabila dodati pri kvasu.

kvas ima v sebi veliko vitamina B, ki pa je koristen za naš organizem in mu ne more škoditi. V preteklosti so ženske za izboljšanje svojega zdravja in kože uporabljale takoimenovane kvasove kure, da so razstrupile in prečistile svoj organizem.

v osnovni šoli sem imela sošolca, ki je imel tolk mozoljev in turov, da je bil v bolnišnici. in ne boš verjela kaj je dobil?? Vsak dan je moral pojesti eno kocko kvasa, ko nam je to povedal smo se smejali, a ko je to tudi v šoli jedel med malico pa smo bili tiho in nam se je smilil. A svoje mozolje in ture je pregnal!

lp

Tajna

Po moje je bilo narobe tole:
– predolgo si jih pekla (jaz pecem strucke na 200C max 15-20 min – da so prepecene ves, ce potrkas na spodnjo stran in pri tem votlo zadoni)
– po pecenju jih je treba pustiti na pekacu, pokriti s prticem in pustiti, da se tako ohladijo (tako se skorja zmehca)

Vsaj jaz tako naredim… 🙂

Poskusi in povej, ce bo naslednjic boljse.

jupi operacija uspela….
nemorm verjet…spekla sem “žemljice” vseh oblik….ampak kako so okusne in mehke…še boljše kakor v trgovini…res ne morem verjet…hvala vsem za nasvete….
mislim da mi v prvo ni ratal ker nisem pravilno vzhajala testo in ker sem jih prepekla…
zdj sem jih pekla približno 20 min in moram priznat da sm bla kr mal v dvomih če so pečene ker je bila skorja lepe svetle barve za razliko od maminih k so temne…he he…
ampak sm jih zdj probala in so pečene…sestra in oče sta čist navdušena….mislim da jih bom morala zdj vsak dan pečt:)
lep pozdrav in še enkrat hvala

Ja cestitam!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close