Krompirjeva solata
Po moje je važno imeti dober, bel krompir, kuhati se sme le 33 minut,
( v olupu kuham vedno srednje velikosti krompir, debelega pa porabim za lupljenje). Še mlačen, olupljen in narezan krompir polijem z bučnim oljem
in ga premešam. Čebulo na tanke lističe narezano posolim in ohlajenemu
krompirju primešam čebulo, česen in jabolčni kis, v katerega dam po potrebi še malo soli in ščep sladkorja.
LP
Krompir skuham v olupkih. Solato naredim iz ohlajenega, ker sicer je pocasta. Narežem ga, dodam na tanko narezano čebulo (če je preveč “zmleta” je grenka).
V shakerju zmešam kis, olje (navadno), malo balzamičnega kisa, vodo (da je sočno), sol, poper in malo zemfa. To prelijem čez krompir in premešam.
Baje je zelo dobro…
Mislim da sem se iz Ivaciceve knjige naucila, da se z oljem prelije se vroc krompir, tako da krompir skuham, vrocega olupim, narezem na lističe, prelijem z oljem (soncnicnim – z bucnim nisem se nikoli delala, pa bom enkrat probala, hvala za idejo), nato ga ohladim, vanj na listice naribam manjso cebulo, popopram, solim in dodam kis. Ce je premalo “zmohten” dodam vodo (po okusu, ne sme biti prekislo, pa tudi premalo ne). Vcasih dodam tudi narezana trdo kuhana jajca ali pa pogoljufam z majonezo. Je pa vse odvisno od vrste krompirja.
Še ena malo drugačna krompirjeva solata, ki se prileže v toplih dneh… Krompir skuhaš v slani vodi, ga malo ohladiš, da je mlačen, olupiš in nareže na rezine. Dodaš narezane kumarice (jaz jih olupim, naribam, posolim in počakam kakih 15-20 min, da spustijo sok, ki ga potem ne uporabim) in na koščke narezano surovo zeleno papriko. Preliješ z malo jogurta in/ali kislo smetano. Dodaš malo majoneze, mleto kumino in posoliš ter popopraš. Vse skupaj dobro premešaš in pustiš, da se ohladi. Pa dober tek!
Lp, mishika
Jaz krompir kuham v olupku in ga vedno toplega olupim in narežem na čebulo (čebulo predhodno narežem na tanke kolobarje), da dobi okus po čebuli. Dodam sol, jabolčni kis (ne prekisel) in olje (velikokrat kar bučnega).
Prvič premešam zelo na rahlo, da se krompir ne zdrobi in spaca. Vedno dodam kar precej kisa, ker ga krompir nekaj tudi popije. Drugič premešam ko je krompir že skoraj čisto mrzel.
Mojo krompirjevo solato hvalijo daleč na okoli in zato jo moram vedno pripravljati za piknike ali kakšne druge zabave kjer se veliko in dobro je.
Vedno pravim, vaja dela mojstra.
Forum je zaprt za komentiranje.