frfra-kruh uspel !!
..takole sem ji napisala:
Naredim čist osnoven kvasec in počakam , da se dvigne. V skledi zmešam moko, najraje dam pol bele in pol polnozrnate ( vse kupim v mlinu )., nato dodam sol in semena ( sončnična , bučna, lanena ).
Vodo segrejem. Naredim jamico, dodam kvas in vodo…vode je precej, tako, da je testo mokro. Vse skupaj mešam z el. mešalnikom, z nastavki za testo. Ko se vse skupaj premeša , pokrijem in pustim cca 2 uri, da vzhaja. Nato testo ponovno zmešam z mešalcem in ga ” prekucnem ” v štirioglat pekač. Masa je gosta, kot bi delali gost bisvit.
Testo posujem s sezamom in pustim vzhajati zopet več kot uro. Ko je pekač poln, kruh spečem v prej ogreti pečici ( 200 C ) , temperaturo zmanjšam na 180 stopinj in pečem cca 45 minut. Vročega takoj vzamem iz pekača in ga dam na rešetko….vse skupaj pustim zunaj in nič ne pokrivam.
Ves čar je v tem, da je res enostavna priprava, le časa rabim malo več pri vzhajanju, saj je testo zaradi semen precej težko….
Ampak ..kruh je božanski, poizkusite, ne bo vam žal…in svež ostane zelo dolgo časa…
prav imas,to je pravi uzitek!! jaz sem prej mesila in gnetla na roko….pa je bilo vedno narobe-debela,trda skorja. kruh je bil kar o.k.-dalec pa ne tako dober kot ta!! zdi se mi,da je tale vceraj imel majckeno pomankljivost-premalo ga je bilo!! za prvic-za probat sem dala cca 30dkg ene in 30 dkg druge moke. naslednjic bom dala vecje kolicine,da mi ostane se za tiste bozanske strucke,ki si jih opisovala. tam me zanima nekaj. nadev zavijes noter. pravis,da malo povaljas. kako,saj je testo zelo redko? lp petra
Kje je ta recept za kruh? da ga dam med recepte, ker marsikomu se ne da po forumu iskati recepte, zato bi ga dal kar na stran o receptih.
primož
Kopiram:
UMETNOST PEKE KRUHA
Kruh je energijsko živilo, saj ima 45-50% ogljikovih hidratov in 8-9% beljakovin, zato ga lahko uživamo vekrat dnevno. Osnovne sestavine kruha so: MOKA, VODA, SLADKOR, SOL in KVAS.
Priporočam vam, da začnete s peko kruha (če ste začetnica) najprej z mešanico večnamenske moke in polnozrnate (trde) moke (v razmerju 5:1). Z vajo se boste počasi naučile speči dober kruh tudi brez bele moke. Tudi vaši družinski člani naj se na spremembo privajajo postopoma, če v gospodinjstvu polnozrnate moke prej niste uporabljali. Uporaba >trdesodelovanjepojeaktivenporabljenprehladi
Ojla! Imam dve vprašanji: koliko je to 1/3 zavojčka kvasa – kakšen zavojček je mišljen, a je to tista kocka, a res samo 1/3? In drugo: (5. Sploščite vzhajano testo in naredite dva hlebčka ali dve štruci. V pekač položite peki papir,…) – ali se hlebčka ne bosta razlezla-sploščila, ker se bosta pekla brez opore? LP Daša
Hej,Dasa!
Preverjeno,ravnam se vedno po teh stavkih:
V splosnem velja:cim vec imamo moke,tem manj kvasa vzamemo.
Za 1/2 kg moke vzamemo najmanj 2 dag kvasa,jaz priblizno 3 dag,
za 1kg moke,zadostuje tudi 2 dag,
za 5 kg pa 5 dag
in za 10 kg 8dag….
Kolicina je odvisna od tudi od drugih primesi.Cim vec je masla,jajc ali cim bolj je namazano testo(potice),tem tezje je in tem vec kvasa moramo vzeti.
Strucke oziroma hlebcki ne gredo narazen,ce je kruh pravilno zamesen.
Jaz dam take hlebcke,zemljice in strucke na nizko ploscato opeko;
okus je zelo dober. Lep dan Babi
Ja, to je tista kocka (večja kocka kvasa Fala ali ena kocka Žitovega kvasa, kjer sta dve skupaj pakirani). Če ti je všeč vonj in okus po kvasu, ga lahko daš več, kruh bo tudi bolj luknjast, le vzhajati je potrebno potem daljši čas. Sama ne uporabljam veliko kvasa, pazim, da je svež in da ga vmesim pravi čas, ko kvasec lepo zkipi, pa je. Če kvas ne naredi mehurčkov je prestar in ni več aktiven.
Ravno včeraj sem pekla kruh s suhim kvasom (ena vrečka za 1kg moke) in je zelo lepo uspel.
Mere za moko so bolj okvirne. Konsistenca testa je zelo odvisna od zvrsti moke, temperature v prostoru, aktivnosti kvasa (svež kvas je boljši), temperature tekočine, teže semen, itd… Če je testo bolj mehko, tekoče in se razleze, dodajaš pri drugem mesenju še malce moke. Po nekaj poskusih, dobiš občutek za testo in ne fališ več. Sama naredim 6 majhnih hlebčkov, ki jih položim na peki papir, na veliki pekač ali pa dve ozki štruci, ki jih dam podolgem.
Ja, lahko daš tudi v podolgovat model. Ampak potem skorja ni čisto taprava, je bolj hrapava. Moji imajo radi veliko skorje, zato pečem več majhnih hlebčkov. Prednost manjših hlebčkov je tudi ta, da hitreje vzhajajo in je kruh hitreje pečen (prihranek pri energiji za pečico).
Tudi jaz,kot Karmen, delam raje manjse hlebcke.Pa se otroci bolj uzivajo,ker imajo vsak svojega.
Dasa,pri mesenju je vazna voda.Razmerje je v bistvu tako; pol kg moke,cetret litra tekocine.Brala sem,da je skrivnost pravih francoskih struck (ki pri nas sploh niso,vsaj po skorji sodec) baget v vecji kolicini vode.
Zadnjic je strokovnjak razlagal na TV,da je danes,ko je dezevno,kruh drugacen od tistega,ki si ga mesil v vetrovnem vremenu.On mesi kruh samo z vodo, zajeto v deviskem studencu…mislil neoporecnem.
Torej,nic nenavadnega,da je kruh pri nekom uspeh,pri drugem manj.
Koncno so peki le hodili v posebno solo,me smo pa laiki.
Dasa,oblikovanje kvasenega testa je najvecji uzitek;to je zivo,v njem je zivljenje in cutis vso to energijo. Jaz si tudi pomagam z el.strojem,ampak
moje roke ga se vedno malo gnetejo in mesijo.In potem,ko zadisi!!
Nic hudega,ce ne bo takoj najboljsi.Je delo tvojih rok.
Enkrat sve s sestro delali kruh in jaz sem bila z mislimi drugje.Najbolje je,ce si pri tem opravilu sam.Ko sem prvic umesila in dala vzhajat,sem bila prepricana,da je vse OK.Ko po vzhajanju hocem narediti hlebcke,sem opazila,da je testo premehko in seveda ugotovila,da sem na 1 kg moke dala cel liter vode.Sem dodala se kg moke,spet mesila in dala vzhajat.Potem sele oblikovala hlebcke in spet vzhajat.Kruh je bil enkraten.Od takrat delam tako,da ga vmes se enkrat pregnetem,oziroma izstiskam zrak. Res pomaga.
Vem,da bos med prazniki naredila kruh in porocala:KRUH JE USPEL!!!
Lep dan Babi
Forum je zaprt za komentiranje.