Kako postati bolj zgovoren?
Hey!
Torej, se da kaj storiti, da bi postal bolj zgovoren v družbi, biti bolj zanimiv.
Mene to ovira v vsakdanjem življenju, imam probleme z navezovanjem stikov, predvsem ohranjanje stikov, npr. ženske po prvem zmenku takoj odpovejo. Saj ne veš o čem bi se pogovarjal, malo o vremenu, pa nekaj osnovnih stvari še gre, potem pa je še samo mučenje in iskanje nesmiselnih stavkov, ki še bolj utrujajo, tako da na koncu komaj čakaš, da se ta muka konča. Zaradi tega niti ne hodim rad v družbo. Lažje je s človekom, ki ga že dolgo poznam.
Verjetno nisem edini, ampak je pa zelo mučno.
LP
Saj bo minilo, nekoč. Ti samo lepo “vadi”. 🙂 Preveč si napet in razmišljaš o stvareh (kaj narediti, da bi izpadel kul, kaj si bo mislila o tebi itn.), ki so v resnici nepomembne in potem ti zmanjka časa za sproščen pogovor in zanimanje za drugo osebo.
Ti jaz povem, kako je s tem.
Tvoj problem je ta, da te ljudje ne zanimajo. Ne znaš poslušat. Ne zanima te, kaj imajo za povedat
o sebi. Enostavno ti dol visi.
Nič narobe s tem, tvoja stvar. Ampak lahko je moteče pri pogovoru in navezovanju stikov, kot si
ugotovil.
Torej, poskusi. Ljudje zelo radi govorijo o sebi in o svojih težavah, redko se naleti na koga, ki bi
RES poslušal, ki bi ga naši problemi RES zanimali. Vaja : vprašaj nekoga kako in kaj, potem
pa sledi njegovi niti pogovora, dodajaj smiselna podvprašanja, mogoče kakšno sočutno pripombo,
kakšen nevsiljiv nasvet….in opa, kar na lepem bo ura pogovora mimo.
Samo je keč. Ki je pa ta, da mora biti tvoje zanimanje PRISTNO, čim manj zaigrano. Torej ti svetujem,
da delaš na tem, da se ne ukvarjaš samo sam s sabo, ampak postopoma vključi druge ljudi in njihove
svetove, naj ti ljudje postanejo zanimivi.
Garantirano ne boš imel težav s pogovarjanjem nikoli več.
Poglej kaj takšnega:
Ok 🙂
Zverziran v pogovorih postaneš šele s kolimetrino, z zmnožnostjo poslušanja in spontanega iskanja interesov pri sogovornikih, ali v njih samih ali v tistem, kar povedo. Na splošno ni nekega recepta, se pa ne strinjam, da nekdo, ki ni najbolj zgovoren, da ima osebnostne težave ali da rabi razno razne terapije, tak pač je. Značaj je težko spremeniti.
Ok 🙂
Zverziran v pogovorih postaneš šele s kolimetrino, z zmnožnostjo poslušanja in spontanega iskanja interesov pri sogovornikih, ali v njih samih ali v tistem, kar povedo. Na splošno ni nekega recepta, se pa ne strinjam, da nekdo, ki ni najbolj zgovoren, da ima osebnostne težave ali da rabi razno razne terapije, tak pač je. Značaj je težko spremeniti.[/quote]
Saj maš prav
Razen tam da ”nima problemov”
Seveda jih ima… z značajem 🙂
Še toliko hujši so ker je, kot si prav ugotovila, značaj težko spremeniti… torej lahko mirne duše rečemo da ima HUD problem.
Ok 🙂
Zverziran v pogovorih postaneš šele s kolimetrino, z zmnožnostjo poslušanja in spontanega iskanja interesov pri sogovornikih, ali v njih samih ali v tistem, kar povedo. Na splošno ni nekega recepta, se pa ne strinjam, da nekdo, ki ni najbolj zgovoren, da ima osebnostne težave ali da rabi razno razne terapije, tak pač je. Značaj je težko spremeniti.[/quote]
Saj maš prav
Razen tam da ”nima problemov”
Seveda jih ima… z značajem 🙂
Še toliko hujši so ker je, kot si prav ugotovila, značaj težko spremeniti… torej lahko mirne duše rečemo da ima HUD problem.[/quote]
Ne, to vidite samo vi, da ima hud problem in osebnostne težave. Se zavedam, da smo si ljudje različni – če bi naletela na nekoga, ki ni preveč zgovoren (in bi me to zelo motilo) bi ga pustila pri miru (ne bom ga šla spreminjat, popravljat) bi si poiskala bolj zgovorne ljudi in obratno, če mi je kul z nekom, ki na dan spregovori le 100 besed ga bom obdržala 😉
ps: ne kriči več name, ker se ne spodobi 🙂
Torej, se da kaj storiti, da bi postal bolj zgovoren v družbi, biti bolj zanimiv.
Mene to ovira v vsakdanjem življenju, imam probleme z navezovanjem stikov, predvsem ohranjanje stikov, npr. ženske po prvem zmenku takoj odpovejo. Saj ne veš o čem bi se pogovarjal, malo o vremenu, pa nekaj osnovnih stvari še gre, potem pa je še samo mučenje in iskanje nesmiselnih stavkov, ki še bolj utrujajo, tako da na koncu komaj čakaš, da se ta muka konča. Zaradi tega niti ne hodim rad v družbo. Lažje je s človekom, ki ga že dolgo poznam.
Verjetno nisem edini, ampak je pa zelo mučno.
A nima problema? Še sam prosi za nasvet kako ga rešit. Seveda se lahko obrnemo stran od ljudi, ki nam pač ne sedejo, ampak on si ravno zaradi svoje težave tega ne želi in jo želi odpraviti.
Torej, kilometrina odpade, ker njegova kilometrina bo nekomuniciranje. On želi rešiti ta problem, zato je moje mnenje, da prebije to z enim strokovnjakom na štiri oči. On bo že vedel kako mu pomagati prebiti ta zid, tablet za to mu sigurno ne bo predpisal 🙂
Ja in ne – nekdo, ki se obnaša kot klopotec, tudi lahko vse od sebe prežene 🙂
Za začetek bi ga vprašala, zakaj tako misli, da ima težave in vse kar je s tem povezano ravno v zgovornosti? Če nekdo veliko govori, še ne pomeni, da je zato komu zanimiv (razen sebi).
Kilometrina je bila mišljena, da postaneš zverziran v pogovorih z vajo, toda ni nujno, da bo potem kaj bolje 😉
Kdor je bolj zgovoren in ima manj treme v družbi, tega ni dosegel s strokovnjakom, ampak tako, da se je takšnega načina obnašanja učil že od samega otroštva, zato mu je komunikacija nekaj povsem normalnega.
Od družbe se obrača stran, ker se počuti drugačnega in za razliko od drugih težko izrazi svoje občutke. Zato je še toliko težje se s tem soočiti in pri sebi kaj spremeniti, saj se nagonsko obračamo stran od okoliščin, ki nam vzbujajo občutke nesposobnosti in manjvrednosti.
Zato njegov izziv ni le to, da se nauči komunikacije, ampak tudi to, da se ne bo počutil manjvrednega v družbi, ker nečesa ne zna, kar je za nekoga povsem samoumevno.
Zato naj med drugim gradi svojo samozavest na tistem, kar je njemu bolj ali manj samoumevno in mu daje občutke sposobnosti, ker tako zgovoren, kot so nekateri, pač nikoli ne bo.
In dokler bo poskušal biti takšen, tako dolgo se bo počutil nesposobnega, ker se bo primerjal z nečim, kar nikoli ne bo.
Kdor je bolj zgovoren in ima manj treme v družbi, tega ni dosegel s strokovnjakom, ampak tako, da se je takšnega načina obnašanja učil že od samega otroštva, zato mu je komunikacija nekaj povsem normalnega.
Od družbe se obrača stran, ker se počuti drugačnega in za razliko od drugih težko izrazi svoje občutke. Zato je še toliko težje se s tem soočiti in pri sebi kaj spremeniti, saj se nagonsko obračamo stran od okoliščin, ki nam vzbujajo občutke nesposobnosti in manjvrednosti.
Zato njegov izziv ni le to, da se nauči komunikacije, ampak tudi to, da se ne bo počutil manjvrednega v družbi, ker nečesa ne zna, kar je za nekoga povsem samoumevno.
Zato naj med drugim gradi svojo samozavest na tistem, kar je njemu bolj ali manj samoumevno in mu daje občutke sposobnosti, ker tako zgovoren, kot so nekateri, pač nikoli ne bo.
In dokler bo poskušal biti takšen, tako dolgo se bo počutil nesposobnega, ker se bo primerjal z nečim, kar nikoli ne bo.[/quote]
Jaz ga ne silim v nič 🙂 Samo predlagam mu. Sam bo to zelo težko rešil, zato sem mu predlagala pač strokovnjaka.
In ni res, da se tega ne da naučit in strenirat. Dam glavo stavit, da če začne hodit na kakšno delavnico za javno nastopanje in potem še kakšno terapijo, da se odpre pred nekom čisto tujim (tukaj ima ona namreč problem), da se v pol leta čisto spremeni.
Niti enega pametnega predloga mu nisi dal, kako naj se resno loti svojega problema- naj se posveča tistemu v čemer je najboljši? ON SI ŽELI, DA BI BILA NJEGOVA KOMUNIKACIJA S TUJCI BOLJŠA. Tukaj želi nasvet.
Ne govorimo mi sedaj tukaj a je on dobra oseba al ne. Sam ve, da ima neko zavoro, ne zna je pa odpraviti. Problemi so s puncami in očitno to niso mačje solze, če zaradi tega nima volje hodit v službo.
Gospa C., kot sem že prej povedala, ne govorimo mi sedaj tukaj o tem kakšni ljudje nas pritegnejo ampak poskušamo pomagati njemu. Ane 🙂
To je že moj tretji komentar v tej temi. 🙂
Jaz ga tudi v nič ne silim. Samo predlagal sem. 🙂
Kaj pa, če mu ne uspe ? Si lahko lastim tvojo glavo ? :)))
Malo lahko spremeni svoj odziv in komunikacijo….Je pa spet vprašanje, če bo s tisto majhno spremembo zadovoljen in dobil željene rezultate v družbi in pri puncah.
Je pač še ena introvertirana osebnost, ki nikoli ne bo ekstrovertirana.
To je karakter in tega ni možno spremeniti.
Lahko se s tem obremenjuje ali pa to sprejme. In ko bo to sprejel, bo naredil velik korak naprej pri komunikaciji in zavorah. A še vedno bo introvertiran.
Bo vsaj probal, četudi mu ne uspe…in potem naj gre tudi moja glava 🙂
Ja, v prvem postu si mu napisal, da se nič kaj dosti ne da storiti- no, da naj si najde družbo (katere si trenutno ni sposoben najt) in se pogovarja o svojih strahovih (pri njemu se zaključi že po vremenu, dvomim, da je sposoben it v kaj globljega); v drugem postu si bolj kot ne kontriral meni, njemu si samo predlagal, da se naj posveti stvarem, ki so mu blizu (on pa želi izboljšati tiste, ki mu niso blizu); tretji post pa je bil posvečen v celoti meni 😉
Roberto, ne govorim o menjavi karakterja, ampak o nečem, kar se da spremenit. Svoje mišljenje, svoje strahove, nezaupanje itd. Mislim, da če bila fora v karakterju, bi on postavil tukaj vprašanje: Zakaj me ljudje ne sprejemajo takšnega kot sem?! In takrat bi mu jaz rekla, ku** jih gleda 🙂 On pa je izpostavil težavo, ki njemu ni všeč. Torej ima željo po spremembi.
Forum je zaprt za komentiranje.