do korenin jeze, frustracij, sovraštva
Brala sem članek o zakonitostih rednega soočanja z jezo, frustracijami, sovraštvom in pogubnosti, nasilju, če se ta čustva kopičijo in kopičijo… in najdejo izhod v nedolžnih tarčah:
“Nakopičene jeze in frustracije se ne da razrešiti drugače, kot da ta izbruhne na dan prav nad nekom, ki se ga ne bojimo in ki seveda ni prava tarča jeze, ampak najbolj priročna tarča. Pravih tarč se namreč bojimo, zasilnih tarč ne. Poleg tega k jezi spada tudi občutek, da je upravičena. Jeza je v očeh jeznega človeka vedno upravičena. Kot na primer takrat, ko se doma odrasli »upravičeno« jezimo nad nepospravljenim stanovanjem, za kar navadno krivimo otroke, v resnici pa smo sami v sebi tudi zelo »nepospravljeni«, se pravi zgubljeni in nemočni. Pospravljanje stanovanja bi bila lahko zelo koristna pot razreševanja vsakodnevnih frustracij, če se ne bi ob tem naša jeza samo potuhnila in počakala, da bodo razmere dovolj varne za nov izpad. In kako je s ponovnim ustvarjanjem reda v družbi? Se tudi tu jeza in sovraštvo samo potuhneta do nove eskalacije nasilja? Če red ne seže do korenin jeze in ne olajša krivic in bolečin, iz katerih se napaja jeza, potem lahko najverjetneje pričakujemo redne izpade kaosa in sovraštva. Nesrečna usoda jeze je, da vsaka jeza, ki se ne spremeni v trdo delo in iskreno prizadevanje za popravo krivic, postane slej ko prej palica, s katero udarimo po nedolžnih.” dr. Tomaž Erzar
Mislim, da se jezo še najpogosteje sprošča v krogu družine – pri tistih, za katere veš, da ti ne bodo kar tako obrnili hrbta, pri tistih, ki te sprejmejo “v kompletu”, pri tistih, pred katerimi si dovolj sproščen, da pokažeš tudi svoje šibke plati…
Jeza ni negativno čustvo samo po sebi, ki bi jo morali zatirati ali kaj podobnega, potlačevati, ker potem ti iz sebe napravijo “zaprt lonec pod visokim tlakom”, ki je lahko kot tempirana bomba, kjer majhna sapica deluje kot prožilec za nekontrolirane izbruhe, in če držijo vse v sebi, lahko zbolijo zaradi porabljene energije, ko tiščijo “pokrovko” navzdol, kakor tudi je jeza destruktivno čustvo, če je “razpršena” ali usmerjena navzven (afektirana) v ljudi, ker nekateri se na druge jezijo (pogosto nad šibkejšimi, podrejenimi…) zaradi nekih osebnih frustracij, potem rušijo dobre odnose z ljudmi. Jeza pa je povsem opravičena, če je s pravim razlogom, ob pravem času in na pravega človeka ali skupino ljudi. Drugače pa moderni človek živi v precej stresnem okolju, zato je še najboljše za razkroj raznih negativnih čustev fizična aktivnost, delo, šport…
Tale del foruma je šolski primer in zbirališče ljudi, ki nimajo svojega jaza in menjajo prepričanje vsako uro!
Tako prihaja do jeze, frustracij in sovraštva.
Moderatorsko jedro, ki to dopušča je krivo, da je tako kot je!
Post bo brisan, čeprav Robi spet ne bo nič kriv!
Post ni bil brisan do sedaj, sem pa dobil ZS!
Vendar za nobeno ceno ne prekličem kar sem napisal!
Iste stvari trobentam že nekaj let, pa nobenega haska!
Blokada nekaterih, ki so bili neprijetni ni provokativnih je bila potrebna, ker se moderatorji niso sposobni zmeniti kaj in kako!
Iz prakse trdim, da se da vse zmeniti, dovolim pa, da ostali mislite drugače!
Jaz sem se lahko zmenil!![/quote]
Mar ni za fair play dovolj, ko s kljukico potrdiš/sprejmeš pravila sodelovanja na forumu ob registraciji? Nekateri pač rabijo, da se jih za primerno vedenje/izražanje prosi, toda zakaj že? 😀
Ni dovolj! Potrebno je tudi nekaj poštenja do vseh udeležencev! Lepih, manj lepih in grdih na forumih ni.
Jaz sem dobil ultimat in nanj ne pristanem! Lahko sem samo do vseh enak.
Po meni ne bo potopa, morda le nekoliko več grdih besed tam kjer sem bil moderator.
No hard feelings.
Komentirala bom samo začetni post. Jeza (kot je ze matjazko omenil) samo po sebi ni negativno čustvo, je indikator, da nekaj ni ok, da nam nekaj ne paše, da je morda nekdo kako našo mejo prekoračil.
Rešitev vidim v tem, da vsak pri sebi ugotovi, kaj lahko sam naredi, da se neka situacija spremeni. Ker vemo, da na vse pač nimamo vpliva, je neumno pričakovat, da se bo situacija spremenila samo zato, ker samo tako hočemo. Also, ko nekdo čuti jezo, je njegova odgovornost samoanaliza, ne pa agresija na druge! In seveda pod odgovornost spada tudi to, da ne čakaš da pride do frustracije, kjer se vse težje kontroliraš, ampak skušaš s pogovorom in dejanji že prej razrešit konflikt.
Saj je čisto preprosto, samo ljudje s(m)o preveč radi v coni udobja in se lotimo zadev, dokler ni že skoraj prepozno.
Torej ti si jezen (glej koliko klicajev uporabljaš ;), za tvojo jezo pa je odgovoren nekdo drug (Robi…)?
Mar ni v začetnem postu to razloženo, da…… Nakopičene jeze in frustracije se ne da razrešiti drugače, kot da ta izbruhne na dan prav nad nekom, ki se ga ne bojimo in ki seveda ni prava tarča jeze, ampak najbolj priročna tarča. Pravih tarč se namreč bojimo, zasilnih tarč ne. Poleg tega k jezi spada tudi občutek, da je upravičena. Jeza je v očeh jeznega človeka vedno upravičena.
Paco, a boš ti v tej temi demonstrator jeze, mi bomo pa komentirali? :))))
Paco, lepo, da deliš svojo jezo z nami. 🙂
Upam, da ti je zdaj lažje.
Saj vsak zase meni, da je njegova jeza upravičena.
Splošnega pravila pa menda ni.[/quote]
V tem je problem ljudi, ki imajo slab uvid vase, potem vsako situacijo spreobrnejo v svoj prid, seveda čisto nezavedno, ker drugega niti nismo zmožni. Moraš si biti “na čistem” tudi s sabo, da se toliko poznamo, da si lahko nalijemo čistega vina in priznamo tudi svoje napake in pomanjkljivosti.
Ne bodi sedaj jezen, če te tu pa tam zbode, ker se najdeš v tem, kar napišem. Mogoče pa bi bil čas, da se malo zazreš vase in premisliš, kako se naproti 30-tim še vedno obnašaš. Za spremembe ni nikoli prepozno. ;)[/quote]
Daj ne bluzi spet….. Tvoja jeza bo ispuhtela ko boš nedolžnost zgubo to pa se ti zdaj nabira že ene par let kot kaže ker dvomim da si več kot jaz star…. včasih še je blo smešno zdaj pa te mantra saj vem 🙂
Katero čustvo pa sploh je negativno, če se že omenja, da jeza ni negativno čustvo?
Tukaj pa še članek, ki jezo uvršča med negativna čustva.
Žalost (za mene)…. vbistvu je vsako čustvo negativno ki osebi povzroča statičnost!!!!! Vse kar te spravi v pogon pa naj bo negativen (nasilje9 ali pozitiven (hujšanje naprimer) je dobro čustvo!
Žalost (za mene)…. vbistvu je vsako čustvo negativno ki osebi povzroča statičnost!!!!! Vse kar te spravi v pogon pa naj bo negativen (nasilje9 ali pozitiven (hujšanje naprimer) je dobro čustvo![/quote]
Čustva se delijo na pozitivna in negativna, glede na to ali v nas vzbujajo prijetne ali pa neprijetne občutke. Jeza bi rekel, da je neprijeten občutek. Jeza je zame negativen občutek.
Žalost (za mene)…. vbistvu je vsako čustvo negativno ki osebi povzroča statičnost!!!!! Vse kar te spravi v pogon pa naj bo negativen (nasilje9 ali pozitiven (hujšanje naprimer) je dobro čustvo![/quote]
Čustva se delijo na pozitivna in negativna, glede na to ali v nas vzbujajo prijetne ali pa neprijetne občutke. Jeza bi rekel, da je neprijeten občutek. Jeza je zame negativen občutek.[/quote]
Če ti neprijeten občutek povzroči napredek je za mene dejansko pozitiven ker je zaključek pozitiven…. če pa ti občutek povzroči propadanje/stagnacijo itd pa je negativen….
Čustva pa res delimo na pozitivna in negativna ampak negativno ni nujno tudi SLABO… tako kot pozitivno ni nujno vedno tudi dobro… nenazadnje si lahko malo zaostal in se skoz počutiš veselega pa to ni dobro 🙂
Čustvo samo po sebi še nič ne odloča. Odloča naš um na podlagi prepričanj, kaj bo naredil s samim čustvom in kako bomo reagirali.
http://luznar.webs.com/nasrazumincustva.htm
Forum je zaprt za komentiranje.