facebook pokvari vse, ljubosumje
Pozdravljeni,
rada bi delila svoje trpljenje. Imam komaj 20 let in sem zelo ljubosumna punca.
Trenutno sem samska, ampak glede na to kako se obnašam bom morda sama za vedno,
če se ne bom potrudila na sebi kaj spremeniti. Sem drugače zelo uredu oseba edina stvar, ki
jo sovražim pri sebi je pretirano ljubosumje in mislim da odkar obstaja ta facebook pri meni nobena zveza ne more trajati dolgo. Že ko začnem spoznavati fanta, nočem, da ima veliko prijateljic, nočem da gleda za drugimi ženskami, ker se potem sama ne počutim dovolj dobra zanj.
Moti me če na facebooku lajka drugim puncam slike, takoj začnem raziskovati če je kaj med njima in tako se spet začne sekiranje in žalost, slaba volja… dobim odpor, začnem vračat isto in tudi jaz lajkam drugim fantom vse… Sem tudi zelo sebična, jaz lahko delam vse, on pa nič..
kako naj se znebim ljubosumja? drugače je pa res fant zelo uredu, ampak zaradi preteklih izkušenj ne zaupam več nobenemu in sem previdna, morda še preveč… iščem, imam občutek da na vsakemu iščem nekaj, da me odbije… zakaj to delam 🙁 kako naj se spremenim.. .zakaj se z vsako žensko morem primerjat?? Zakaj enostavno nisem samozavestna dovolj… nočem zgubit fanta, res je uredu in žal mi je da me motijo tako banalne stvari. on sicer ne ve da me to moti, niti mu ne mislim povedat, ker se mi zdi bogo…
Vse je odvisno od tega koga boš poslušala. Ali svoje misli, ki temeljijo na preteklih izkušnjah ali pa se boš osredotočila na trenutno stanje in na podlagi trenutnega stanja ugotovila ali je razlog za strah ali ne.
Samozavestna nisi, ker meniš, da si ne zaslužiš sreče in tega, da bi bila z nekom zadovoljna.
http://www.viva.si/Psihologija-in-odnosi/1358/Ljubosumje?index=4
http://www.viva.si/Psihologija-in-odnosi/1358/Ljubosumje?index=5
Matjazko, sorry ampak ti si majmun. Vsaka ženska bi postala vsaj malo ljubosumna, če bi opazila kako njen partner večino dneva preživi na fejsbuku z lajkanjem slikic drugih deklet. Kdo bo bral te tvoje članke, saj vsi vemo od kod izvira ljubosumje, ne rabiš za to prebrat celo knjigo.
Aja, potem tvoja tudi ne sme imeti prijateljev, mora v tla gledati, če ji pot prekriža kak simpatičen moški.
Glede fb ne vem, da pa moški opazi atraktivno žensko, kakor tudi obratno, da ženska opazi simpatičnega moškega, pa je čisto naravno.
Ampak če pa je naša samozavest tako načeta, da smo vedno na preži in v strahu, pa pomeni, da si prilaščamo partnerja zaradi naše negotovnosti, ker smo prepričani, da nismo dovolj dobri, da lahko partnerja obdržimo le z nadziranjem in omejevanjem. In tu gre za bolezen. Jaz bi se na njenem mestu s partnerjem odkrito o vsem pogovarjal, o svojih strahovih, čeprav to žal pogosto ni dovolj, ker ti strahovi so iracionalne narave.
Eno je, da si ogleduje njene fotke, čisto druga stvar pa, da jih zraven še komplimentira. Ja ti bi se o vsem pogovarjal s svojo partnerko, kako zelo enostavno je to ane matjazko ? Potem pa, ko bi ji omenil kaj podobnega bi bil pa napaden, bi ti rekla, da jo dušiš s takšnim obnašanjem. V sebi bi si mislila, na začetku je bil še kul, zdaj pa ves posesiven ratu, nič mi ne dovoli početi, morda sem pa pristala z napačnim. Samo vam se to itak ne dogaja ane, vi živite v perfektni srečni zvezi, kjer se za vsak problem najde rešitev, če se ne moreta sama pogovorit, gresta pa po pomoč k svetovalcu, vama bo pa on pomagal.
Eno je, da si ogleduje njene fotke, čisto druga stvar pa, da jih zraven še komplimentira. Ja ti bi se o vsem pogovarjal s svojo partnerko, kako zelo enostavno je to ane matjazko ? Potem pa, ko bi ji omenil kaj podobnega bi bil pa napaden, bi ti rekla, da jo dušiš s takšnim obnašanjem. V sebi bi si mislila, na začetku je bil še kul, zdaj pa ves posesiven ratu, nič mi ne dovoli početi, morda sem pa pristala z napačnim. Samo vam se to itak ne dogaja ane, vi živite v perfektni srečni zvezi, kjer se za vsak problem najde rešitev, če se ne moreta sama pogovorit, gresta pa po pomoč k svetovalcu, vama bo pa on pomagal.[/quote]
Kjer je ljubosumje, tam je posesivna drža do partnerja.
Ženska, ki je z mano, ima pravico, če malo pretiravam, da si jutri zmisli in odide. Jaz si ne morem prilaščati človeka (vezati nekoga na silo nase) in tega ne želim niti pod razno. To je kratenje svobode nekomu, zapiranje v zlato kletko, izraz naše izrazite negotovosti, nemoči, strahu pred zapuščenjem.
Ampak zakaj pa tega ne počnem? Zato ker imam samozavest vase kot moški, verjamem, da imam lastnosti, zaradi katerih je moja izvoljenka izključno z mano in ne z nekim X moškim, zato imam zaupanje vase in v njo. Največji problem je ravno nezaupanje v partnerja, to pomeni obrambni položaj, ki zahteva namesto sodelovanja, da si vedno na preži, premlevanje, kaj dela partner, s kom je trenutno, risanje scen v glavi….
In točno taki pobje, kot si ti, so na koncu prevarani, po njihovo brez kakršnegakoli razloga. Ves čas si verjel v svoje sposobnosti, da si zmožen obdržat “svojo” izvoljenko, na koncu pa popušil po celi črti, ko te je skenslala za drugega, ki je imel še boljše lastnosti, kot jih imaš ti.
Eno je, da si ogleduje njene fotke, čisto druga stvar pa, da jih zraven še komplimentira. Ja ti bi se o vsem pogovarjal s svojo partnerko, kako zelo enostavno je to ane matjazko ? Potem pa, ko bi ji omenil kaj podobnega bi bil pa napaden, bi ti rekla, da jo dušiš s takšnim obnašanjem. V sebi bi si mislila, na začetku je bil še kul, zdaj pa ves posesiven ratu, nič mi ne dovoli početi, morda sem pa pristala z napačnim. Samo vam se to itak ne dogaja ane, vi živite v perfektni srečni zvezi, kjer se za vsak problem najde rešitev, če se ne moreta sama pogovorit, gresta pa po pomoč k svetovalcu, vama bo pa on pomagal.[/quote]
Ne vem, če je samo FB problem, tisto je res problem fanta in nespoštovanje do nje, samo je pa napisala med drugim tudi tole, kar je dejansko pereče:
[/quote]
Po eni strani jo celo razumem. Ne vem zakaj bi sploh nek tip potreboval tolikšno število prijateljic, saj menda ni gay, da se druži s samimi babami ? Overall se pa strinjam, da že malce pretirava tu. Moški se bomo pač vedno in povsod ozirali za privlačnimi bejbikami, samski ali v zvezi, ni važno. Za kar pa seveda nismo prav nič krivi to, mati narava dela svoje.
Takim naivnim mladičem, ki se imajo za naj naj in si celo domišljajo, da jim ni enakega na zemeljski obli, se še posebaj rado zgodi, da so prevarani, nakar se jim svet podre, kar pojdite na Nezvestobo brati zgodbe…Koliko moraš sploh biti samovšečen, d amisliš, da si edini s katerim je lahko tvoja izbranka, edina možna kombinacija, isus bože..
Najprej se vam zahvaljujem za odgovore.
Ubistvu ni samo facebook kriv tukaj, ampak tudi pač moje delanje scen v glavi,
stalno sem v nekem strahu.. zavedam se, da morem delati na sebi, zaradi takih stvari
sem enkrat že zgubila osebo, ki sem jo imela najraje… samo se mi zdi, da se iz napak ne
naučim nikoli nič in da jih vedno ponavljam 🙁 ravno zato bi najrajši bla sama,
ker s takšnim ljubosumjem uničujem še drugim vse. :S
Kakšno delavnico mogoče, kakšne posvete s strokovnjakom, da ti da boljše napotke, kaj narediti, in predelaš z njim vse te občutke, da prideš lažje do izvora teh čustev. Ker eno je, da ti nekaj prečitaš, kakšna naj bi bila, drugo pa je tista “iracionala” v ozadju, ki je včasih močnejša, da bi si sami znali pomagati.
ukini vse svoje račune na vseh socialnih omrežjih ☺
namesto, da visiš pred zaslonom in se sekiraš, raje poguncaj joške in šejkaj z ritjo tipom v živo ☺
No svetujem si, da si poiščeš nekoliko starejšega (oziroma precej zrelejšega fanta), ker tem najstnikom (pardon mladičem) se svet trenutno vrti okrog facebooka in virtualne lepote. Slike na facebooku pa še zdaleč ne odražajo ta prave lepote, še manj seksapila. Večina najstnikov tega pač (še) ne ve. Ogromno slik je retuširanih (marsikatera ženska, ki na sliki izgleda kot fotomodel in kot lutkica, je v živo neko mozoljasto, celulitično, sivo povrečje), slike, kjer si pozornosti lačne ženske, na katerih šobijo žnable, izbočujejo riti, dajejo noge narazen v cenenih kitajskih korzetih, so pač privlačne za najstnike.Odrasli moški, ki že imajo izkušnje in so v preteklosti že hodili na zmenke s lepoticami iz “virtaule”, na zmenku pa so padli na realna tla, so manj dojemljivi za vzdihovanje na netu in lajkanje.
Problem je v kvaliteti odnosa. Če že na začetku toliko gleda za drugimi… Ponavadi so zaljubljenci fokusirani drug na drugega, skor zlimani. Pri vama pa je že sedaj preveč prostora za druge. Vsak par, ki hoče imet dober odnos, bo moral najt način, kako zavarovat ta intimni prostor, da ne bo vdiral vanj kar vsak. Povrhu vsega, to niso banalne stvari, v dobrem odnosu je mogoče govorit o vsem, tudi o tem, kaj koga moti. Bistveno je: ga zanimaš dovolj, je rad s tabo?
Ojoj, da visiš gor na partnerju, zalepljen kot pijavka na njegovo grlo, mu en daš dihati, ne dovoliš “zunanjih motenj”. da bi razširil krog prijateljstva – to je škodljiv prototip soodvisnosti, nesposobnosti živeti brez partnerja, ljubosumno “lastninjenje človeka” in oprezanje, da slučajno nima še koga “od zunaj”, komur bi razdajal pozornost.
Ojoj, da visiš gor na partnerju, zalepljen kot pijavka na njegovo grlo, mu en daš dihati, ne dovoliš “zunanjih motenj”. da bi razširil krog prijateljstva – to je škodljiv prototip soodvisnosti, nesposobnosti živeti brez partnerja, ljubosumno “lastninjenje človeka” in oprezanje, da slučajno nima še koga “od zunaj”, komur bi razdajal pozornost.[/quote]
Se strinjam.
Ojoj, da visiš gor na partnerju, zalepljen kot pijavka na njegovo grlo, mu en daš dihati, ne dovoliš “zunanjih motenj”. da bi razširil krog prijateljstva – to je škodljiv prototip soodvisnosti, nesposobnosti živeti brez partnerja, ljubosumno “lastninjenje človeka” in oprezanje, da slučajno nima še koga “od zunaj”, komur bi razdajal pozornost.[/quote]
Aha, srečno vezan moški, bo petih letih zveze kar od enkrat začutil potrebo po razširitvi kroga prijateljic. Bo reku svoji, yo draga, danes grem pa vn na pijačko, me prijateljice kličejo, ta bo pa seveda to sprejela povsem mirno in mu odvrnila nazaj, ti kar dragi, uživaj, te bom čakala doma, ko se vrneš nazaj bo večerja že na mizi. Pomembno je, da si partnerja zaupata.
Forum je zaprt za komentiranje.