Kaj menite o slovenskem turizmu?
Dajmo se malo razpisat o slovenskem turizmu. Pri nas sicer ni posebnega ministrstva za turizem (to področje je v okviru MGRT), ampak morda ga niti ne potrebujemo. Sigurno pa potrebujemo več iznajdljivosti na tem področju. Mene recimo motijo agresivni članki, sploh na Žurnal24, v stilu: pri sosedih opazili morskega psa, pri sosedih je veliko črnih vdov, kač ipd., na tem in tem otoku Slovencem luknjajo gume….Lepo vas prosim, res mislite, da je v interesu domačinom, da svojim turistom luknjajo gume? Tudi, če so bile res preluknjane, je to naredil nekdo od zunaj. Torej provokator. Še nisem slišala, da bi grški časopisi pisali za npr. Italijo, da tam okoli krožijo morski psi ipd. A drugače pa jih ni? Namesto, da bi se v Sloveniji potrudili za turizem pri nas, se raje osredotočamo na morebitne napake pri drugih. Tik pred vrati je EP v košarki. Pa se vam zdi, da smo se v tem obdobju kaj okrepili s turističnega vidika? Seveda ne, ker se že ves čas ukvarjamo z težavami, ki jih ima glavno mesto glede tega prvenstva. Pa tudi, ko se bo prvenstvo začelo, ne bomo znali tega unovčiti tako kot je treba. Naš največji domet so kakšne steklenice domačega vina oziroma kak drug spominek. Ne znamo se povezat s sosedami na turističnem področju in skupaj nastopit na sejmih. Vse je to povezano – kakšne železnice imamo? So dobra reklama za turizem, ko se poleti od vročine kuhaš na vlaku? Kaj pa to, da na nekaterih železniških postajah ni javnih stranišč ali pa so ta umazana? Vse je to del turizma in kaže na neurejenost. Ni turizem samo kepica sladoleda v Piranu ali Portorožu. :)) No, jaz sem začela, vi pa nadaljujte.
Tema je odprta bolj v smeri iskanja učinkovitih rešitev za slovenski turizem. Zdi se mi, da se turistični delavci sicer trudijo kolikor se da in praviloma so tudi prijazni, ampak da nimamo prave strategije na državnem nivoju.
“Strategija državnega nivoja” je kako čimveč denarja pobrat v oliki različnih davkov in taks, turizem in neko resno gospodarstvo sta pa tam v nekem žnj planu in nikomur ni resnično mar za vse skupaj, namesto, da bi bilo ravno obratno in bi bili davki neka logična posledica. Zdaj ti zdaj oni mediji so zgolj trobilo trenutne “elite” in to je to….
Zato je tako kot je in zato smo tam kjer smo….. :/ 🙁
Pa bereš kaj grške časopise ali samo čakaš, da boš kje kaj slišala? Saj, če je nekomu preluknjali gumo na hrvaškem, to ne pomeni, da so jo preluknjali domačini.
Je pa res, da časopisi radi pišejo o “napakah” drugih. Kdo jih pa podpira?
mene pa naša neprepoznavnost prav nič ne moti, vsaj gužve ni, da pa molimo za ež ko ima sosed pokošeno je pa itak naša karakterna značilnost…v bistvu, kaj sploh želiš povdati antilopa? da je pri nas vse v malori (kar pa še ni pa bo kmalu) vemo vsi, problem je v naši zaplankanosti, in v naši mentaliteti..le ta se ne bo nikoli spremenila…se ti zdi naključje, da se avtocesta konča pri ptuju, nia pa nobene želje da jo potegnejo do gruškovja? samo eden od primerov…
Vzhod oz. SV Slovenije je turistično, gospodarsko in tudi kulturno precej zapostavljen. Vse je nekam zamrlo.
Drugače pa rumeni časopisi pišejo na takšen način, dvomim pa, da je zato kak Slovenec manj, ki si namaka noge na Hrvaškem, čeprav je draginja kot Slovenija.
glede na to, da smo “prehodna” država neke velike fame s strani birokratov ne potrebujemo ☺
je pa turizem tam, kjer se ga domačini gredo, kar OK.
Žal pa zasebniki ne morejo tržti npr. grajskih in podobnih podrtij, ostankov … kot to delajo npr. škoti ☺
Baje, da komarke pijejo kri, zato si ti bolj v nevarnosti. :))
Aja, v čem je fora, da komarji bolj napadajo določene ljudi, druge pa sploh ne? Eni so ful popikani, drugih se pa niti ne dotaknejo.[/quote]
Odvisno od vonja kože.
Komarje odganja, če jemo česen ali drugo pikantno hrano. V državah s tropskim podnebjem med drugim tudi zaradi tega jedo tako močno začinjeno hrano.
Pa po uživanju tabletk B-kompleksa smo varni pred komarji, saj ne prenesejo vonja, ki ga ta sprošča v telesu.
Dalmatinci so ponoči brezplačni odganjalci komarjev. Ampak Antilopa se pač ne znajde, ko jo bodo popikali, bo pa prepozno… :)))[/quote]Kdo jo bo popikal, Dalmatinci?
Eh, ne daj se Antilopca, boljš, da te komarji celo požrejo…….. :))))))))))))))
Dalmatinci so ponoči brezplačni odganjalci komarjev. Ampak Antilopa se pač ne znajde, ko jo bodo popikali, bo pa prepozno… :)))[/quote]Kdo jo bo popikal, Dalmatinci?
Eh, ne daj se Antilopca, boljš, da te komarji celo požrejo…….. :))))))))))))))[/quote]
Imaš prav, komarji vsaj niso leni brez vsakdanjih siest.
Ona se otepa dalmatinskih komarjev, slovenskih brencljev…. 🙂
Ne vem, kaj se tako boji, če bi jo kaj večjega pičilo? Saj menda ne boli? 😀
Baje, da komarke pijejo kri, zato si ti bolj v nevarnosti. :))
Aja, v čem je fora, da komarji bolj napadajo določene ljudi, druge pa sploh ne? Eni so ful popikani, drugih se pa niti ne dotaknejo.[/quote]
Odvisno od vonja kože.
Komarje odganja, če jemo česen ali drugo pikantno hrano. V državah s tropskim podnebjem med drugim tudi zaradi tega jedo tako močno začinjeno hrano.
Pa po uživanju tabletk B-kompleksa smo varni pred komarji, saj ne prenesejo vonja, ki ga ta sprošča v telesu.[/quote]
Ne vem, če se to “obvarovanje” obnese pri vsakem, ti napotki o hrani in prehranskih dopolnilih; jaz lahko požerem karkoli na mene vse živo leti, od sršenov, os, obadov, metuljev, kačjih pastirjev, komarjev, ni da ni. Repelentov pa z razlogom ne uporabljam; v preteklosti sem opazila, da v stiku z oblačili pride do razbarvanja ali celo poškodb tkanine.
Kdo jo bo popikal, Dalmatinci?
Eh, ne daj se Antilopca, boljš, da te komarji celo požrejo…….. :))))))))))))))[/quote]
Imaš prav, komarji vsaj niso leni brez vsakdanjih siest.
Ona se otepa dalmatinskih komarjev, slovenskih brencljev…. 🙂
Ne vem, kaj se tako boji, če bi jo kaj večjega pičilo? Saj menda ne boli? :D[/quote]
big baby
Spoštovana antilopa,
Kar se zadeva tržno uspešnega in konkurenčnega turizma ali katere koli druge gospodarske panoge, velja osnovno pravilo, da moramo biti nadvse zadržani do kakršnih koli oblik strategij ali shem na državni ravni. Državni aparat in akademski krogi se morajo začeti zavedati, da je sleherna gospodarska panoga nadvse dinamičen in samoorganizirajoč sistem, v katerega je potrebno zelo previdno posegati. Strategije in sheme na državni ravni za obnovo določene gospodarske panoge, so dejansko opravičljive le ob izjemno redkih priložnostih ter izključno ob minimalnem posegu v samo panogo.
Gospodarstveniki, ki delujejo v okviru turistične industrije se bodo morali kar sami naučiti na kakšen način se naj promovirajo in tržijo, v kolikor se želijo obdržati na tržišču. Pri čemer pa jim lahko kot družba pomagamo zgolj do te mere, da jim omogočimo dostop do različnih znanj, ki jih potrebujejo. Kar koli več od tega pa bo na dolgi rok povzročilo zgolj neželene posledice in učinke. Naša domovina ni nikoli opravljala vlogo velike matere, ki bi z najrazličnejšimi metodami in pristopi reševala nesposobne posameznike, ki si domišljajo, da so sposobni voditi podjetje oziroma gospodarsko združbo. In kot narod preprosto ne smemo dovoliti, da bi to tudi kadar koli postala.
Naši gospodarstveniki se morajo začeti zavedati, da je zgolj od njih osebno ter od njihovega načina vodenja poslovanja odvisno ali bodo preživeli ali pa bodo potonili. Osebno se vsekakor strinjam, da je ena izmed dolžnosti naše domovine, da do določene mere podpira perspektivne gospodarstvenike, a izključno v skladu z njihovimi poslovnimi uspehi in sposobnostmi primerno. Ne pa da se poizkuša podpirati vse povprek. S tovrstnim pristopom dosežemo le to, da razpršimo svoja sredstva na celotno frontno linijo ter se poizkušamo obupano boriti vzdolž celotne frontne linije. Torej dejansko delujemo po načelu, da smo prisotni povsod, a nikjer dovolj skoncentrirano, da bi bili sposobni obraniti sovražno protiofenzivo ali preiti v lastno ofenzivo.
Kot narod se moramo prvo naučiti kaj resnično hodi z roko v roki s spoznanjem, da nas je premalo, da bi se lahko spuščali v frontalne spopade s sovražnimi (tujimi) gospodarstvi. Napaka katero ponavljamo vse od naše neodvisnosti dalje.
V kolikor na tem mestu uporabim analogijo z vojskovanjem ima naše gospodarstvo edino možnost, da se postavi na noge, v kolikor preide v nekonvencionalni način vojskovanja. Velika gospodarstva vsa po vrsti poizkušajo imitirati velike armade, zaradi česar vedno znova težijo h konvencionalnemu načinu vojskovanja ter h tako imenovanemu frontalno-linijskem spopadu. Prednost konvencionalnega načina vojskovanja leži predvsem v tem, da temelji na določenih sprejetih pravilih igre, ki ustrezajo potrebam dveh velikih nasprotujočih si armad (gospodarstev). V kolikor majhna armada sprejme tovrstna pravila igre nima nikakršnih možnosti za uspeh v spopadu z veliko armado. Zaradi česar se mora majhna armada obvezno zateči k nekonvencionalnemu načinu vojskovanja, s katerim krši omenjena pravila igre ter veliki armadi a priori odvzame vse njene strateške in taktične prednosti. Na takšen način so tudi uspeli vsi veliki vojaški strategi in taktiki v človeški zgodovini ter so predstavljali tolikšno nevarnost njihovim nasprotnikom, ki so vztrajali pri konvencionalnem načinu vojskovanja. In v gospodarstvu veljajo isti zakoni in principi strategije in taktike, s to razliko, da jih le malo drugače apliciramo kot na dejanskem bojišču. Zaradi česar se gospodarstveniki vse vidneje obračajo na vojaške in vojne vede iz področja strategije in taktike. V kolikšni meri je uspešno njihovo apliciranje zakonov in principov strategije in taktike, pa je odvisno od tega kako dobro slednje dejansko razumejo.
Vse dokler pa bomo v naši domovini podpirali šibke (nesposobne) ter vodili nekakšen frontalni spopad s sovražnimi (tujimi) gospodarstvi ne bomo nikoli uspeli postaviti na noge naše gospodarstvo. Uspešno in konkurenčno gospodarstvo pa predstavlja osnovno bazo narodne suverenosti in neodvisnosti.
Eden izmed osnovnih aksiomov strategije se glasi: “Nikoli ne podpiraj šibkih, vedno podpri močne.” Podpiranje šibkih je privilegij, ki si ga lahko opravičeno privoščijo le redki. Pod nobenim pogojem pa si ga ne morejo privoščiti tisti, ki so sami šibki.
V zaključku pa bi želel le še omeniti, da v vaši uvodni objavi niste izpostavili nikakršnih predlogov dejanskih rešitev, temveč ste zgolj navedli pomanjkljivosti obstoječih razmer v naši turistični dejavnosti. Ko pa boste tudi sami objavili kakšno konkretno rešitev, bomo tudi ostali objavili kakšno razmišljanje v tej smeri.
Lep pozdrav,
TenAiBudo
Ej, ej, a se lahko prosim spustite z lestve med preproste ljudi? Kaj je to vikanje na forumu in pisanje v množini? Imam veliko raje človeka, ki se z mano tika, pa nima vzvišenega pristopa kot nekoga, ki me vika, pa že vnaprej misli, da je pametnejši od vseh nas. Da lahko nekaj popraviš, se najprej moraš zavedati pomanjkljivosti. Ker turizem ni samostojna panoga, ampak je povezana tudi z drugimi, npr. kmetijstvom, prometom in zvezami, je treba poskrbeti za njihovo usklajeno delovanje. Pri nas je največji problem centralizem – vse se vrti okoli glavnega mesta Ljubljane. Če je kraj oddaljen od Ljubljane, začne stagnirati, čeprav ima izvrstne možnosti za razvoj turizma (zdravilišča, kmetijstvo npr. v Prekmurju). Centralizacije Slovenije pa se ne da rešiti z eno samo potezo, ker se tudi zgodila ni čez noč.
Še to – cene v hotelih se morajo prilagoditi njihovi dejanski ponudbi. Ne pa, da v prospektu piše, da je v hotelu na voljo zdravstveni center, fitnes, ko pa tja prideš, pa komaj najdeš “zdravstveno osebje” v tem zdravstvenem centru, v fitnesu pa so skoraj vse naprave pokvarjene.
Spoštovana antilopa,
Osebno bi vam dobronamerno svetoval, da se distancirate od podajanja vaših ‘strokovnih’ mnenj, katerih sicer nikoli ne podajate. Prav tako pa si boste naredili veliko uslugo, v kolikor se boste prenehali skrivati za vašo lažno skromnostjo in ponižnostjo. Namreč ne eno ne drugo se vam ne poda ter je v popolnem nasprotju z vašim načinom izražanja. Zgolj dobronamerni nasvet seveda.
V kolikor že odpirate razpravo o morebitnih konkretnih rešitvah slovenskega turizma bi se tudi spodobilo, če bi dejansko objavili kakšno vaše konkretno razmišljanje v tej smeri. Ne pa da podajate zgolj ohlapne in neoprijemljive generalizacije. Mogoče tudi ne bi bilo slabo, v kolikor bi začeli malo resneje upoštevati, da se vsi ne bomo prilagajali vašim osebnim kapricam ter da vas lahko vztrajanje pri njih zgolj vodi v konfrontacije, katerih niste zmožni in sposobni dobiti.
Drugače pa mi je povsem razumljivo, da zaradi vaše poklicne deformacije prisegate na tako imenovane sistemske rešitve. A dejstvo ostaja žal nespremenjeno. Sistemske rešitve nikoli ne prinesejo ničesar dobrega ali trajnega. Preprosto zato, ker se poizkušajo boriti vzdolž celotne fronte. Nekateri smo se že iz prve svetovne vojne naučili, da je potrebno prisegati na maneveriabilnost, dinamiko in predvsem na nekonvencionalne pristope. Iskanje sistemskih rešitev in vztrajanje na linijskem frontalnem vojskovanju pa sodi izključno med relikte pretekle in polpretekle zgodovine. Kar bi vam tudi potrdili vaši kolegi iz gospodarstva. A kaj, ko tudi gospodarstveniki gledajo na pravnike s podobnimi očmi kot jaz in meni podobni – kot na nujno zlo, katerega je modro držati na kratki vrvici. Preprosto zaradi vaše izgube občutka za realnost, kateremu se verjetno odpoveste že tekom študija prava. Za vas vse kar obstaja so zgolj zakoni, preambule, predpisi… katerih več kot očitno niti sami ne razumete najbolje, saj drugače ne bi sleherni izmed vas tolmačil istega zakona na tisoč in en način.
A dejanska družba in gospodarstvo so zelo daleč od vašega (ne)urejenega profesionalnega sveta. V kolikor se v vašem svetu t.i. sistemske rešitve obnesejo, vam lahko zagotovim, da se slednje nikoli ne, čim jih začnemo prenašati izven ozkih akademskih krogov. Kajti človeška družba je malo preveč kompleksna, da bi jo lahko uredili z nekim sistemskim zakonom, čemu vi tako zelo težite in poizkušate preko posrednih sredstev vsiliti tudi ostalim uporabnicam in uporabnikom tega foruma ter še komu, ki ga osebno poznate. Namreč kot sami dobro veste je učinkovitost slehernega zakona pogojena s tem v kolikšni meri ga družba spoštuje in priznava. V kolikšni meri pa družba spoštuje in priznava določen zakon pa je pogojeno z njegovo stvarno naravo ter v kolikšni meri izpolnjuje družbene potrebe. V nasprotnem primeru pa govorimo o neefektivnem zakonu, katerega bodo zaobšli vsi, ki bodo odkrili njegove pomanjkljivosti. Vsak zakon pa je moč zaobiti.
Kar se mene zadeva lahko nadaljujeva z najino diskusijo v smeri, ki ste jo vi začrtali, lahko pa jo nadaljujeva v smeri konstruktivne diskusije, kot sem jo sam začrtal na začetku. Izbira je vaša in v kolikor boste znali malo ukrotiti vaš temperament nama mogoče celo lahko uspe kaj konstruktivnega narediti iz vaše teme.
Z vsem dolžnim spoštovanjem,
TenAiBudo
Spoštovana antilopa,
Osebno bi vam dobronamerno svetoval, da se distancirate od podajanja vaših ‘strokovnih’ mnenj, katerih sicer nikoli ne podajate. Prav tako pa si boste naredili veliko uslugo, v kolikor se boste prenehali skrivati za vašo lažno skromnostjo in ponižnostjo. Namreč ne eno ne drugo se vam ne poda ter je v popolnem nasprotju z vašim načinom izražanja. Zgolj dobronamerni nasvet seveda.
V kolikor že odpirate razpravo o morebitnih konkretnih rešitvah slovenskega turizma bi se tudi spodobilo, če bi dejansko objavili kakšno vaše konkretno razmišljanje v tej smeri. Ne pa da podajate zgolj ohlapne in neoprijemljive generalizacije. Mogoče tudi ne bi bilo slabo, v kolikor bi začeli malo resneje upoštevati, da se vsi ne bomo prilagajali vašim osebnim kapricam ter da vas lahko vztrajanje pri njih zgolj vodi v konfrontacije, katerih niste zmožni in sposobni dobiti.
Drugače pa mi je povsem razumljivo, da zaradi vaše poklicne deformacije prisegate na tako imenovane sistemske rešitve. A dejstvo ostaja žal nespremenjeno. Sistemske rešitve nikoli ne prinesejo ničesar dobrega ali trajnega. Preprosto zato, ker se poizkušajo boriti vzdolž celotne fronte. Nekateri smo se že iz prve svetovne vojne naučili, da je potrebno prisegati na maneveriabilnost, dinamiko in predvsem na nekonvencionalne pristope. Iskanje sistemskih rešitev in vztrajanje na linijskem frontalnem vojskovanju pa sodi izključno med relikte pretekle in polpretekle zgodovine. Kar bi vam tudi potrdili vaši kolegi iz gospodarstva. A kaj, ko tudi gospodarstveniki gledajo na pravnike s podobnimi očmi kot jaz in meni podobni – kot na nujno zlo, katerega je modro držati na kratki vrvici. Preprosto zaradi vaše izgube občutka za realnost, kateremu se verjetno odpoveste že tekom študija prava. Za vas vse kar obstaja so zgolj zakoni, preambule, predpisi… katerih več kot očitno niti sami ne razumete najbolje, saj drugače ne bi sleherni izmed vas tolmačil istega zakona na tisoč in en način.
A dejanska družba in gospodarstvo so zelo daleč od vašega (ne)urejenega profesionalnega sveta. V kolikor se v vašem svetu t.i. sistemske rešitve obnesejo, vam lahko zagotovim, da se slednje nikoli ne, čim jih začnemo prenašati izven ozkih akademskih krogov. Kajti človeška družba je malo preveč kompleksna, da bi jo lahko uredili z nekim sistemskim zakonom, čemu vi tako zelo težite in poizkušate preko posrednih sredstev vsiliti tudi ostalim uporabnicam in uporabnikom tega foruma ter še komu, ki ga osebno poznate. Namreč kot sami dobro veste je učinkovitost slehernega zakona pogojena s tem v kolikšni meri ga družba spoštuje in priznava. V kolikšni meri pa družba spoštuje in priznava določen zakon pa je pogojeno z njegovo stvarno naravo ter v kolikšni meri izpolnjuje družbene potrebe. V nasprotnem primeru pa govorimo o neefektivnem zakonu, katerega bodo zaobšli vsi, ki bodo odkrili njegove pomanjkljivosti. Vsak zakon pa je moč zaobiti.
Kar se mene zadeva lahko nadaljujeva z najino diskusijo v smeri, ki ste jo vi začrtali, lahko pa jo nadaljujeva v smeri konstruktivne diskusije, kot sem jo sam začrtal na začetku. Izbira je vaša in v kolikor boste znali malo ukrotiti vaš temperament nama mogoče celo lahko uspe kaj konstruktivnega narediti iz vaše teme.
Z vsem dolžnim spoštovanjem,
TenAiBudo[/quote]
Se oproščam, ampak močno dvomim, da bi midva lahko o čem diskutirala, ker je moj način izražanja drugačen – jaz se izražam kratko in jedrnato, torej ne dolgovezim. Moj temperament je čisto o.k., ne maram pa oseb, ki prodajajo meglo, želijo prepričati druge, da so “nad njimi”, tekmovalnih oseb ipd. Opažam pa, da ste mi sledili po mojih postih. :))
S prisrčnimi in pocukranimi pozdravi. :)))
Forum je zaprt za komentiranje.