Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Lahko zdržite brez kave?

Lahko zdržite brez kave?

Ob koncu leta se nekateri ljudje odločijo, da bodo v naslednjem letu shujšali, poiskali novo službo, opustili kajenje…Jaz si v naslednjem letu, upajmo morda že v tem letu, želim prenehati piti kavo. Saj mi uspeva nekaj dni, potem pa me spet premami. Saj je tudi ne pijem veliko, ampak opažam, da mi ravno ne paše za želodec.

Kako je z vašim pitjem kave? Zanima me, ali bi lahko funkcionirali brez nje? Ali komu kava povzroča želodčne težave, pa jo še vedno pije? Katenjka naj se, prosim, malo razpiše, če lahko, o sestavinah kave in težavah, ki jih povzročajo.

Če pa ima kdo predlog, s čim bi lahko nadomestila kavo (samo prosim ne žitno kavo, ker mi ni všeč), pa na dan z njim. :)))

Meni je zeleni čaj povsem nadomestil kavo. Zdaj mi sploh ni več dobra. 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nikoli v življenju nisem pil kave. Zato je najbolje, da niti ne začneš s takšnimi in podobnimi stvarmi, ki povzročajo odvisnost.

Tudi jaz. Spijem mogoče 3-5 kav na leto, pa še to z mlekom, če je res kriza (na forumu), tako da že na pol spim za mizo. :))

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Joj antilopa te moram razočarati, nič kaj specialnega ti ne znam povedati tako iz glave, čeprav smo pred časom na faksu delali analizo kofeina. Je pač tako, ko si včasih med drevesi pa ne veš, da si v gozdu hehe Kava ima drugače diureritični učinek, draži želodčno sluznico, zaradi katere ti je mogoče slabo, če jo piješ na tešč, njeni pozitivni učinki pa niso tako zanemarljivi. Da se jih kompenzirati z dovolj spanja, notranjo motivacijo, na primer, da ti je v službi zanimivo (da imaš kaj za delat?) in ne rabiš čekirat mona, ker če ga moraš, ti verjamem, da postajaš zaspana, zunanjo motivacijo, na primer da ti kak sodelavec reče, da si nenaličena še lepša kot naličena, z nanovo zaljubljenosto, najbolj preprosto vsem dostopno pa s svežim zrakom oz zaprtim radiatorjem hehe
Nekje sem prebrala, da kava nikoli ni samo kava, s tem se ravno ne strinjam, če je pa vendar kava, je pa to že verjetno zunaj obsega naslovnega vprašanja…

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Jaz sem zaprisežena kofetarica, sem bila brez nje, ker je tako naneslo, ampak nočem biti brez tega užitka.
Ima zelo veliko pozitivnih učinkov (vse si lahko prebereš na netu), je pa res, da povzroča odvisnost.

Pri meni je tako, da če mi kakšna stvar povzroča težave, se ji tudi odpovem (recimo sladkarije – sem mislila, da je kandida v želodcu samo ena sodobna pogruntavščina, pa bo zgleda kar držalo).
Kavo lahko pravzaprav nadomestiš s čimer koli in iz tega narediš obred, če pač rabiš bolj obred kot kavo, če rabiš poživilo, pa izberi katerega od pravih čajev. Ampak mislim, da moraš tudi pri njih misliti na želodec.

Ne pijem kave, mi lepo diši, okus je dober, ko pa pogoltnem mi je kot bi pogoltnil kamen….
A mi treba tega? 😉

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Uživam v kavi.
Pijem jo pa samo dopoldne, to pa je res.
Ne vidim razloga, da bi jo nehala piti.
Cigareti, alkohol pretiravanje s hrano, to so škodljive navade.
Če ti pa ne paše za želodec, pa priporočam črni čaj. Učinek je podoben. Pa ne draži želodca.

Kavo sicer pijem, a vendar se ji lahko odpovem v vsakem trenutku. Velikokrat pijem le nadomestke (dobiš v Kalčku, Sanolabor, Bio trgovinah), če ti bo lažje izberi brezkofeinsko, da se prvo otreseš te odvisnosti. Dober čaj je pa po moje najboljša alternativa.

Ne pijem kave, nikoli je nisem, cetudi sem vecinoma delal ponoci ali imel po 2 ali celo 3 zdruzene sihte.
O kavi torej ne vem nic, razen tega kaj pomeni ce te zenska v poznih vecernih urah vabi na kavo 🙂

Pijem večinoma brezkofeinsko pa še to vedno s precej sladkorja in mleka, drugače pa lepo diši vendar mi je navadna kava premočna, saj mi najprej ful našopa tlak čez nekaj minut pa mi tlak ful pade (se tresem, prisotna vrtoglavica, zanašanje, razbijanje srca) zato se ji raje izogibam pa tudi pijačam, ki imajo kofein praviloma rečem STOP 🙂

[center][i]"Woman without a Man is like a fish without a Bicycle."[/i] [sub]-Triumph[/sub][/center]

Obožujem kavo in belo kavo, čeprav mi nemalokrat povzroča želodčne težave (ali me požene ali me želodec boli, tudi s pritiskom mi ponagaja), je pač oj guilty pleasure. Ne pijem je prepogosto, sploh zunaj se izogibam belim kavam,ker mi naškodi predvsem ta mlečna pena. Tako da jo pijem cca. 1x na 14 dni.

V lj na Mestnem trgu obstaja Cafetino, lokalček, kjer lahko kupiš in kjer ti zmeljejo kavo (različne sorte) in kjer takooo prijetno diši po njej, omamno.

Sprašuješ, kako se je odvadiš 🙂 Pa saj si odrasla oseba, vedno preden si jo pripraviš doma ali predno jo naročiš v loklau, se spomni težav, ki ti jih povzroči in se vsakič znova odloči, ali želiš uživat teh nekaj minut v nejnem okusu in potem tevgat težave, ali bi namesto nje raje naročila čaj (ne sadni, ker sadni dviguje kislino, ker imaš očitno probleme z njo, če ti kava naškodi).

Ena je dobro napisala, da je kavo zamenjala z zelenim čajem. Poskusi. Še bolj kot kavo, obožujem zelene in zeliščne čaje. Uživaj v novih okusih, probaj ne sladkat. Takole počasi raziskuj, kateri so ti všeč, na začetku ti gotovo ne bodo vsi. Kar se zeliščnih čajev tiče, ti predlagam, da jih kupiš pri zeliščarici na tržnici, naj ti nameša kako “krepko” mešanico. Če ti ne bo všeč, pa jo men prinesi 🙂

Jaz tudi ne pijem kave oz. tu pa tam spijem (v službi) brez kofeinsko.

Tudi ne pijem nič v stilu coca-cole ipd..

Hvala, krivokljunčica. Res je, nima smisla, da me zaradi tistih pet minut potem nekaj ur zvija.

Zjutraj eno veliko skodelo prave in brez mleka obvezno. Včasih sem enako tudi popoldan, vendar sem to zdaj nadomestil z brezkofeinsko in mislim, da brez potrebe. Lahko sem jo pil tudi zvečer in sem spal brez problemov, le sredi noči me v tem primeru ni smelo kaj zbuditi. Težav ne čutim prav nobenih. Se pa zgodi, kdaj, da je treba biti cel dan brez (tudi brez jutranje) in mi to sploh ni problem.

Verjetno je pa tudi nisi pila samo zaradi tistih 5. minut užitka. ))

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Verjetno je pa tudi nisi pila samo zaradi tistih 5. minut užitka. ))[/quote]

Marko, tebi dela domišljija, in si besedo “užitek” kar dodal, jaz sem jo pa namenoma izpustila. :))

Marko, tebi dela domišljija, in si besedo “užitek” kar dodal, jaz sem jo pa namenoma izpustila. :))[/quote]
Jaz temu rečem logika. Res nisem pomislil, da bi v tistih 5 minutah doživljala muke. 😉

Marko, tebi dela domišljija, in si besedo “užitek” kar dodal, jaz sem jo pa namenoma izpustila. :))[/quote]
A se kave ne pije zaradi užitka ?

A se kave ne pije zaradi užitka ?[/quote]

Jah, potem ti, Robi, ta užitek po nepotrebnem izpuščaš. Tako kot to, da ne ješ perutničk, kotletov, klobas, krvavic…:))

A se kave ne pije zaradi užitka ?[/quote]

Jah, potem ti, Robi, ta užitek po nepotrebnem izpuščaš. Tako kot to, da ne ješ perutničk, kotletov, klobas, krvavic…:))[/quote]
Verjetno je že poskusil in spoznal, da to ni tisto, kar mu daje užitek.

Moram dodat, da nimam vedno težav, pogosto pa. Če ne pretiravam s kavo oz. njenimi produkti kot tudi z mlečnimi produkti, si jih brez brige kamot privoščim 1x mesečno tko orenk, pa včasih mi navadna črna manj škodi kot kava z mlekom oz. peno.

Saj pravim, vsak ima svoj guilty pleasures 🙂

Kave ne pijem že enih 10 let, nikoli je nisem preveč marala…pila sem jo le zaradi družbe….pač, ko greš na čik in kavo….opazila sem, da mi dviga pritisk, zato sem jo čisto opustila. Namesto kave pijem zjutraj nesladkan zeleni čaj z raznimi okusi: ameriški slamnik, limona, ingver/pomaranča…od Messmerja so dobri, jih kupim v Müllerju…
Včasih spijem kak brezkofeinski latte macchiato, se pravi kava s ful mleka…to je to. 🙂

guilty pleasure… že, ampak v tem primeru je to nenavadno… ljudje smo vendar učljive živali in to ej najbolj preprosta oblika ućenja, namreč s pogojnim refleksom, pijeješ nekaj, kar diši-> bolečina, piješ nekaj kar diši-> bolečina, nehaš piti tisto kar diši-> ni bolečine—>>>>tisto nekaj ne diši več.
Bolečina je osnovna posledica, ki se ji pač vsi hočemo izgniti v prvo. Recimo si tudi ne predstvljam da bi se znašla v postelji z nekom, za katerega bi potem vedela, da bo bolelo, pa čeprav bi imel še tako dobre prepričevalne postopke, da zna pisati, etc… mogoče za to res rabiš kako izkušnjo ali pa samo intuicijo hehe

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Ma ja neumnst sem napisala… sicer pa saj ne razumete kaj sem napisala… it did hurt actually…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close