Povejte mi…zakaj…
Nič ne rabim dobit. Lahko samo dajem, dovolj mi je, če me nekdo prebere, ni mi pomembno če se z mano strinja ali ne. Ne poznam veliko ljudi, s kateri lahko debatiram o teh stvareh, le eno, ki pa ni ves čas ob meni in morda še eno, s katero se zelo redko vidim. Ljudje se večinoma pogovarjajo o zelo površinskih stvareh in je do takih debat težko prit. Na ta način spoznavam tudi sebe.
Jaz sem že pisala o tem, ampak prav, pa še enkrat…
Nekaj zato, ker so tu ljudje, ki jih tudi osebno poznam, vendar se z njimi (seveda) ne srečujem vsakodnevno.
Nekaj zato, ker so tu ljudje, ki jih, čeprav ne osebno, poznam ali “poznam”, vsakega toliko, kolikor je bil pripravljen povedat o sebi.
In predvsem zato, ker skozi pisanje razmišljam o sebi, ker se znajo debati razviti v smer, ob katerih ne samo da razmišljam, ampak tudi spoznavam druge in predvsem sebe. In se spreminjam. Postajam boljša (v svojih očeh). Se zavedam svojih predsodkov. Svojih prepričanj in svojih teženj k bolj sprejemljivemu. In potem vse skupaj (napisano, dognano, spoznano in sebi obljubljeno) želim tudi živeti. Kot neka samodisciplina.
Zato, ker se zanimam za težave ljudi, za njihove, dvome, strahove, srečo, prijetne ali manj prijetne izkušnje, da si širim obzorja, da razmišljam tudi o tistih aspektih življenja o katerih še nisem nikoli. Včasih se ob kakšnih postih od srca nasmejem, včasih zamislim, občasno me doleti kak negativen pomislek, da tu le zapravljam čas pa vendar ni tako slabo, če ni kaj drugega za početi ali pa si zaželim zgolj čvekanja.
Res iskreno, brez zafrkancije….
pridem sem na forum, kadar sem dobre volje, vesela… da se mal pohecam in nasmejim (tudi kakšen politični vic in moško misel prilepim …. te so mi sploh ljube :))
pridem, kadar sem žalostna in sama, da kaj preberem (običajno takrat ne pišem), prilepim kakšno pesmico, si jo parkrat zavrtim in sprot sem boljše volje,
pridem vedno znova in znova, ker sem se navezala na vse vas čvekače tukaj gor in mi je kar dolg čas po vas, če nekaj dni manjkam…
pridem in pišem (velikokrat o seksu) ker tega pač v reali nisem zmožna na glas govoriti… no zdaj zadnjo leto že….. prej pa je to bila zame tabu tema in prav ta forum mi je dal, da sem se sprostila (čeprav sem pred letom bila obsojena, da mi samo seks po glavi hodi… :))) kar je mogoče sicer res…. saj ne to je hec…. kaj takega, kot sem včeraj zvečer napisala, da če “obalni spehajalec” ne bo seksal, pol pa nič…. še v sanjah ne bi mogla na glas povedati :))) pa včasih sem razne ankete rada delala in rezultate analizirala… zdaj to skoraj več ne počnem … pa ….. še in še …..
A niso to dovolj utemeljni razlogi zakaj?
Forumi so me pritegnili ne le zaradi raznolikosti tem – temveč zato, ker si lahko sčasoma samo iz pisanja ljudi ustvariš neko predstavo, kdo se nahaja na drugi strani ekrana. Če so ob pisanju iskreni. Ker pa niso vsi takšni oz. so razlogi, zakaj se pojavljajo na forumih, različni, je marsikateri zapis treba jemati ‘z rezervo’.
Določeni impulzi so sprožili, da sem začela gledati na življenje tudi z druge plati. Predvsem pa se mi je že od nekdaj zdelo bistveno, da se znaš kdaj tudi za hip ustaviti, se ozreti okoli sebe in videti, koliko lepega si deležen. Da se spet spomniš, za kaj vse si lahko hvaležen.
Posledično “čvek” forum morda res ni pravo mesto zame, kajti chat način zapisov me ni nikoli pritegnil. Odlika nekaterih iz trenutne zasedbe piscev tega foruma (saj ni nič za zmeraj) pa je v tem, da skušajo gledati na določene teme tudi z drugačno širino.
ISKRENO???
OK….želim pomagat ljudem in večkrat napišem kaj mo zdravi prehrani,objavim kakšno študijo na temo zdrava prehrana,pišem o tem, da je npr procesirana margarina, poceni belo olje zelo škodljivo, da so škodljive sladke-poceni pijače, da za holesterol pravzaprav ni krivec svinjska mast im maslo, ampak preveč ogljikovih hidratov (moka,testenine,sladkor,krompir)….no ja, da ne bom predolg.
Ampak na moje poste ni skoraj nobenih odgovorov, ko forumaši to preberete….ne marate slišati resnice!!!!
Ste pa zelo aktivni npr. pri kakšnih tračih,čvekah, brezveznih-tretjerazrednih temah….
Ko pa kdo faše raka (ampak vam se to ne more zgoditi-raka fašeju samo drugi) pa hiti in išče odgovore povsod in se sprašuje-ZAKAJ RAVNO JAZ…
Torej odgovoril sem iskreno….jaz bom še vedno pisal o tem, skušal koga prepričati, naj uživa zdravo hrano, kakšen se pa le najde,ki mi prisluhne in to mi je v veselje!
OJ- OSTI JAREJ!
prav to, kar ne marate slišat vam bom zdajle pripel spodaj, pa lepo branje želim!
Rakotvoren je torej že kar naš način življenja.
In rakotvornih je toliko stvari, da jih je že težko vse našteti. In v laboratorijih prehranskih, farmacevtskih, kemičnih, biotehnoloških in agro gigantov nenehno ustvarjajo nove. Neizpodbitno in dokazano rakotvorni so med drugim:
nas in mi vdihavamo ta dim, kajenje iz tretje roke pa pomeni, da vdihavamo delce nikotina, ki ostanejo v zraku prostora, v katerem je kdo kadil, še več mesecev in se zažrejo v zavese, preproge in pohištveni tekstil – spomnite se vonja v hotelskih sobah, kjer je dovoljeno kajenje!)
gensko spremenjena živila in hrana, ki take sestavine vsebuje
soja (tudi če ni gensko spremenjena), zlasti če jo uživamo pogosto in če ni naravno fermentirana
večkratno nenasičena bela, rafinirana industrijsko izdelana rastlinska olja za kuhanje (sojino, repično, sončnično, koruzno itd.)
neekološko pridelana hrana, ki vsebuje pesticide, hormone, ostanke cepiv, umetnih gnojil in antibiotikov
konzervirani paradižniki
sladkor in umetna sladila (ena bolj, druga manj, nič od tega pa ne sodi v telo)
pogosto in preobsežno uživanje živil, ki močno dvigujejo krvni sladkor (n.pr. žita, krompir, riž, koruza itd.)
ekscitotoksini, kot je natrijev glutaminat (MSG)
večina sredstev za pranje perila
barve za lase
lak za nohte
rdečila za ustnice, če vsebujejo svinec
zobne paste, ki vsebujejo fluor ali fluorid
zobne zalivke, nekatera cepiva, moderne žarnice, termometri in vse, kar vsebuje živo srebro
nano delci (v kozmetiki, zlasti v raznih pršilih, pa tudi v čistilih, zdravilih itd.)
kemikalije iz pršilnih vsebnikov (n.pr. lak za lase), ki delujejo pod pritiskom
plini in delci v onesnaženem zraku (vključno z ogljikovim monoksidom, metilenkloridom in akroleinom)
žaltavi arašidi in semena (saj so olja v njih oksidirana, torej podobna industrijskim belim oljem)
vsa hrana, sušene začimbe in čaji, kjer so prisotne plesni
sintetični parfumi, vključno s parfumiranimi izdelki, ki so se sedaj tako razpasli (parfumirani zvezki, radirke in svinčniki, parfumirane kuhinjske papirnate brisače in toaletni papir itd., zraven vštejte tudi mehčalce za perilo)
sintetični osveževalci zraka vseh vrst, vključno z osvežilci za obešanje v avtu
tkanine, prepojene z raznimi kemikalijami, n.pr. z zaščitnimi sredstvi proti gorenju
granitni kuhinjski in kopalniški pulti (iz katerih izhlapeva radon)
teflonski žari, ponve in vse kuhinjske posode in pripomočki, prevlečeni s teflonom
plastična posoda, kozarci in pribor – vse kar uporabljamo pri pripravi in shranjevanju hrane, še posebej pa so nevarni, če prihajajo v stik z maščobami
živila, pakirana v plastični foliji in v stiroporskih pladnjih (zato je treba te zadeve takoj po nakupu oz. prihodu domov prestaviti v steklene/keramične sklede ali krožnike)
kuhanje ali pogrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah (če je hrana pri tem v plastiki iz prejšnje vrstice, pa še toliko bolj!)
večina plastičnih stekleničk za otroke (da o dudah ne govorimo)
okoljski onesnaževalci, kot so azbest, benzen in formaldehid
pomanjkanje gibanja, zlasti zaradi zastajanje limfe, ki v telesu omogoča razstrupljanje
mamogrami
rentgen
ZDRAVJE-POVEJ NAPREJ !!
Ah johanson…to o čemer pišeš ni nič novega. Raje napiši rešitve. Recimo: kaj naj uporabim namesto laka za lase znamke Tigi (ki mimogrede fantastično diši), s čim naj perem, si umivam zobe, se tuširam, kaj naj jem, iz česa naj sploh jem???
Po tvoje bi se morala zateči na samotno goro, se infiltrirati med živalsko vrsto in živeti kot babura iz kamene dobe. Pa še to ne bi šlo, ker je elektrika povsod napeljana in je polno sevanja, da ne govorim o onesnaženosti zraka, zemlje…
Padi na realna tla…iz tega začaranega kroga se ne da v celoti izstopiti, ker smo odvisni od tega načina življenja…ker zaenkrat še raziskujejo, ali se da živeti na Marsu:)). In začne se pri majhnih stvareh, majhni koraki…
Johanson, v tvojih zapisih je veliko pomankljivosti. Recimo predvsem manjka to kaj pa uporabit? Zdaj kajenje in to je jasno. Tega ne rabimo. Ampak določene stvari pa rabimo, recimo pasto za zobe umivat. Spodaj izpuščeno tisto s čimer se strinjam.
večkratno nenasičena bela, rafinirana industrijsko izdelana rastlinska olja za kuhanje (sojino, repično, sončnično, koruzno itd.) – katero olje je pa ok, olivno je tudi tako za 3€ pa za 35€/l recimo?
neekološko pridelana hrana, ki vsebuje pesticide, hormone, ostanke cepiv, umetnih gnojil in antibiotikov – skoraj vsa hrana je taka, tudi v trgovinah, kar je pa eko je pa dosti dražje
pogosto in preobsežno uživanje živil, ki močno dvigujejo krvni sladkor (n.pr. žita, krompir, riž, koruza itd.) – žita spadajo med osnovno hrano po besedah zdravnikov in ne drži, da žita dvigajo sladkor. Pozabil si napisat, da to velja za oluščena žita. S polznozratimi ni nič narobe. Krompir isto, kuhan krompir je čisto ok, pomfri pa je čisto druga nezdrava zgodba. Preveč mečeš v isti koš. Razlika je med belo moko in recimo ajdovo kašo, ti pa vse mečeš v isti koš. In žito ter kromopir sta nekak osnovna živala že stoletja, že takrat, ko ni bilo vseh teh bolezni.
ekscitotoksini, kot je natrijev glutaminat (MSG) – ne vem kaj je to in kje se uporablja
večina sredstev za pranje perila – kako prati perilo, če ne s praškom, napiši boljšo alternativo in seveda ne kakih pralnih krogel in podobnih zadev, ki poberejo le denar, umazanija na oblačilih pa ostane.
barve za lase,lak za nohte, rdečila, parfumirani izdelki… – ne uporabljam
zobne paste, ki vsebujejo fluor ali fluorid – alternativa za umivanje zob?
zobne zalivke, nekatera cepiva, moderne žarnice, termometri in vse, kar vsebuje živo srebro
nano delci (v kozmetiki, zlasti v raznih pršilih, pa tudi v čistilih, zdravilih itd.) – zobne zalivke naredi zobozdravnik, drugače bi mi zobje gnili, če bi pustila luknje, tu ni alternative ali pač? Isto glede cepiv. Žarnice – alternativa, v trgovinah je ni, brez njih pa ne gre. Termometer isto.
teflonski žari, ponve in vse kuhinjske posode in pripomočki, prevlečeni s teflonom – alternativa? Boljša posoda, kjer se hrana ne bo prijela in ne bo potrebno zliti polno olja?
Saj ne, da ti ne verjamem, samo premalo razložiš. Če napišeš kaj ne smemo, moraš dodat kaj je ok namesto tega.
Naj jih potem še namesto vas uresniči? 🙂 Za nekatere je preveč že to, kar je dal na seznam, za druge pa premalo, ker ni rešitev. Kdor ima željo, jih lahko tudi sam poišče. Je pa lepo, če bi kdo drug ja.
@johanson
tvoj namen je dober pa vendar nisi mesija, katerega namen je reševanje ljudi in sveta. Prepričuješ nas v nekaj v kar so tebe prepričali, pred tem pa nisi dobro premislil in preveril kaj zares drži. Npr. eco pridelava živil: oh in sploh. Pa se dejmo malo poglobiti v to eco pridelavo. Če so eco živila, tista živila pridelana v tej naši že zastupljeni zemlji, že zastrupljenem zraku in vodi, naj me vrag pocitra. Malo premisli o tem. Druga pomembna stvar: naši organizmi so ravno tako zastruplejni kot zrak, voda, zemlja in če bi se hoteli iti nekega čistustva, bi polovica ljudi umrla. Moramo iti v korak s časom, torej uživati hrano ki je takšna kot so naši organizmi, čeprav to pomeni da je zastrupljena. Nič extra ne narediš, če piješ ustekleničeno vodo, ker je že stokrat dokazano da je bolj zastrupljena kot tista iz pipe. Nimam nič proti, če so ljudje bolj osveščeni, naj vsak je in pije in uporablja kar mu ustreza, samo prosim, prosim, odstavite se in nehajte posiljevati druge ljudi s svojimi prepričanji. Postali ste hujši kot zavarovalničarji. Madona da res. Če želiš kaj dobrega narediti, potem podeli nasvet ko te nekdo vpraša in sam prosi za nasvet, in ne vsiljuj svojega mišljenje in svojih prepričanj vsepovprek.
Nasvet, jaz pa nimam občutka, da kdorkoli karkoli vsiljuje. A ni tako, da se sami odločimo, kaj bomo verjeli? Boš ti sedaj, ko si prebrala njegovo sporočilo, začela živet po njegovih načelih zaradi tega? Saj si tudi ti povedala svoje mnenje. Te lahko sedaj obtožimo, da ga vsiljuješ drugim?
Forum je zaprt za komentiranje.