Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Kuhanje krompirja

Kuhanje krompirja

Drage kuharice, ali mi lahko katera pove, ali se krompir kuha v odkriti ali pokriti posodi…. ne zaradi kipenja, ampak zaradi sestavin v krompirju…. Lp

Če kuhaš v odkriti posodi gre vse v luft :)))

Če kuhaš v pokriti, prihraniš na energiji.
Saj lahko kuhaš pri manjši temperaturi.

To pa ni logično, pri manjši temperaturi se kuha dlje. Če zapreš s pokrovko, tlak v posodo naraste, zato se temperatura vrelišča zviša, recimo v gorah ne vre voda pri 100 C, ampak nižje zaradi bolj razredčenega zraka.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

To pa ni logično, pri manjši temperaturi se kuha dlje. Če zapreš s pokrovko, tlak v posodo naraste, zato se temperatura vrelišča zviša, recimo v gorah ne vre voda pri 100 C, ampak nižje zaradi bolj razredčenega zraka.[/quote]
Če pokriješ lonec, lahko zmanjšaš ogenj ali pa zmanjšaš temperaturo plošče…Odvisno kje kuhaš. In s tem prihraniš energijo.
Razlog pa je v tem, kot si ga navedel. Zaradi zvišanja tlaka.

Kdo je pa tebe učil fiziko???
Temperatura mora biti takšna, da voda vre, to pa pri nižji (manjši) temperaturi NE GRE!!!
Pokriti pa je pametno, ker se manj energije izgublja!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Kdo je pa tebe učil fiziko???
Temperatura mora biti takšna, da voda vre, to pa pri nižji (manjši) temperaturi NE GRE!!!
Pokriti pa je pametno, ker se manj energije izgublja![/quote]
Sem v naslednjem postu napisal, da sem mislil na nižjo temperaturo grelne plošče oz. ognja, če se kuha na plin.
Če je posoda pokrita, se izgublja manj energije, zato je potreba po gretju manjša.

Robi, bomo naredili iz kuhanja krompirja filozofijo? :))

Na plinu res prišparaš, ampak kuharju se bolj gre, da jed hitreje pripravi in postreže gostom.

Malo ste jo pa res. 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jaz sem pri svoji ženski že večkrat “filozofiral” o kuhanju krompirja ali česa drugega…:)
Skoraj 10 let sem ji ralzagal, da se hrana ne bo skuhala prej, če bo ogenj na ful in bo bolj vrelo. Saj je ženska verjela, da se bo prej skuhalo, če bo lonec na večjem ognju in bo voda bolj vrela.
Fizika je pač nikoli ni zanimala…:)

Šele po večih poskusih sem ji razložil, da voda ne more imeti več kot 100 stopinj, ne glede na to ali vre bolj ali manj. Če vre bolj, potem to pomeni, da so le večje izgube in da imaš v kuhinji več nepotrebne vlage.

Pri nas sem jaz tisti, ki skoraj vsak dan pripravi kosilo….Pa čeprav je to velikokrat, med drugim tudi krompir…:)

Malo ste jo pa res. :)[/quote]

In kako japkica kuha krompir ? 🙂

Malo ste jo pa res. :)[/quote]

In kako japkica kuha krompir ? :)[/quote]

S pokrovko in na nižjo temperaturo plošče, ker ne maram sopare. 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In kako japkica kuha krompir ? :)[/quote]

S pokrovko in na nižjo temperaturo plošče, ker ne maram sopare. :)[/quote]

No, vsaj ena, ki zna skuhat krompir. :))

S pokrovko in na nižjo temperaturo plošče, ker ne maram sopare. :)[/quote]

No, vsaj ena, ki zna skuhat krompir. :))[/quote]

Zame je kuhanje krompirja bila vedno najbolj simpl stvar. Zdaj pa vidim, da to ni tako enostavno. Saj ste iz te kuhe krompirja naredili celo znanost. 🙂

Da ne bi slučajno matjazko in Robi začela s pisanjem magistrske naloge na to temo, ker to je že vse bilo spisano in to večkrat, ker potem bi vama naziv itak odvzeli 🙂

No, vsaj ena, ki zna skuhat krompir. :))[/quote]

Zame je kuhanje krompirja bila vedno najbolj simpl stvar.[/quote]

Kaj ne poveš. pheheheh 🙂

Zame je kuhanje krompirja bila vedno najbolj simpl stvar.[/quote]

Kaj ne poveš. pheheheh :)[/quote]

Hehehehe :))) ne verjameš? :)))

Seveda verjamem, nikoli nisem dvomil v tvoje kuharske sposobnosti. Če ženska zna skuhati krompir, to veliko pomeni. 😀

Bom pač postal kuhar…:))

Zame tudi. Zato pa ga jem skoraj vsak dan…:)

Zakomplicira se, ko je treba upoštevati še druge dejavnike..Kot so vlaga v prostoru..izgube pri kuhanju..poraba energije….:)

Prosim, povejte mi koliko vas krompir in jabolka opere, preden začne lupiti.
Naprmer za pire krompir.

Jaz ga prej ne operem. Operem, ko je olupljen.
Tudi domačega ne.

Pred in po lupljenju se pere krompir za pire!!!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Razloži to še meni.
Tvoja pa ma prav. Toliko o ženskah in fiziki.

Itak da se pere. In tudi japke.
Ane bi raje prepustil vsega skupaj ženskam 🙂 🙂

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Pri 100 stopinjah se voda upari. Kar pomeni, da imaš le več pare v kuhinji, če povečaš temperaturo kuhalne plošče.
Seveda tu teče debata o običajnih loncih in kuhanju krompirja.

Pa lahko še meni razložiš zakaj ?
V čem je smisel, da ga pereš, če odstraniš olup…….

Z veseljem bi….Samo mi povej, a bi ti imela takšnega ob sebi, ki bi vse prepustil ženski (tebi), on pa bi užival na kavču…:)
A ne bi čez par dni rekla “dost te mam”…:)

Drugače sem pa štajerske krvi in ne govorim kot JJ…..:)) Vlečem po Mariborsko….

Pri 100 stopinjah se voda upari. Kar pomeni, da imaš le več pare v kuhinji, če povečaš temperaturo kuhalne plošče.
Seveda tu teče debata o običajnih loncih in kuhanju krompirja.

Pa lahko še meni razložiš zakaj ?
V čem je smisel, da ga pereš, če odstraniš olup…….

[/quote]

Ne je sedaj preobremeniti s kuharskimi vprašanji, saj rabi premislek, ker ko kuha jajčke, tam ni treba kaj mnogo misliti, če pa smo pri kropmpirju, pa je že bolj zahtevno – oprati ali ne oprati. 🙂

O to pa ni res, ni tako enostavno … to s kuhanjem jajčk… če hočeš v mehko kuhan jajček, ga je treba tudi prej oprati.:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close