Verouk kot izbirni predmet DA/NE
A se strinjate s tem da bi bil verouk kot izbirni predmet.
Moji sicer hodijo k verouku, ampak sem absolutno proti da bi se to upoštevalo za šolo. Župniki/kaplani niso izučeni pedagogi in je lahko samo ocenjevanje zelo vprašljivo. Tudi sama strogost in zahtevnost je precej večja kakor v “mojih časih”.
Kaj pravite vi?
Verouk v šoli:lahko toda prostovoljno in nikakor ne obvezen predmet.Lahko bi se imenoval religija in bi opisoval tudi druge vere in vzgojo.Najbolje,da cerkev in verouk ostaneta ločena od šole in države.Pri nas živijo poleg krščanskih vernikov tudi ateisti,muslimani,pravoslavci…in ne bodo ti hodili k veroukukrščanske vere!?Kaj bomo pa z njimi naredili?
Jaz tudi menim, naj verouk ne bi bil kot izbirni predmet.
Kdor hoče itak hodi v župnišče in imajo tam verouk. Naj pustijo šolo pri miru. To se mi ne zdi prav, da silijo k tem…Zakaj bi mešali šolo in cerkev.
Tudi sama sem hodila k verouku nekaj let. V to me ni noben prisilil. Moje sošolke v prvem razredu so mi samo povedale kako se imajo fino, pa sem šla. iz firbca. In tam nekaj let tudi ostala. Imeli smo že ocene, katere smo dobivali, če smo se naučili molitev ali pa kaj narisali v zvezek, samo to kar se pa sedaj dogaja je pa res preveč. Zahtevajo zelo veliko in otroci imajo poleg šolskih nalog še veliko naloge od verouka.
Prijateljičin otrok noče več hoditi prav zaradi tega. Ni naredil naloge in je bil kregan, poleg tega je moral ostati uro dlje na verouku (in moliti ves čas), kot kazen in dobil cel kup nove naloge.
Ne me kregat, če sem kaj narobe napisala, samo tako je moje mišljenje.
lep pozdrav
Delam v šolstvu in dokler se nisem poročila, sem imela samo krst. Nisem pa izrazita ateistka.
Sem izrecno proti verouku v šoli, ker mislim, da verouk spada v cerkev in naj tam tudi ostane. V šolah je preveč tujih narodnosti, da bi lahko verouk uvajali kot obvezni predmet (MUslimani, pravoslavci?!!!).
Se pa strinjam, da bi lahko v šolah uvedli predmet verstva, kjer bi dijaki spoznavali vse vere na svetu, njihove značilnosti inp. To se mi ne zdi nič slabega, ker bi šlo konec koncev za splošno razgledanost.
LP
Zanimivo…
Vprašanje je bilo jasno postavljeno:
———
A se strinjate s tem da bi bil verouk kot izbirni predmet
———
In zdaj se jih najde en kup, ki razlagajo zakaj so proti OBVEZNEMU verouku v ŠOLAH… đizskrajst!!!
Pa še moje mnenje: Proti verouku in proti vsem izbirnim in vsaj polovici obveznih vsebin! Namesto tega uvedba predmeta, ki bo služil intenzivnemu opismenjevanju!!! Ljudje božji, raste nam funkcionalno nepismen in opravilno nesposoben zarod!!!
Afna!
To, kar si predlagala učitelji učimo. Učim slo in zgo, torej to pride avtomatsko v poštev. Pri reformaciji npr., pa križarske vojne in vse drugo. Ampak očitno nekateri politiki mislijo, da je to premalo. Jaz ponavadi pri zgo povem vse o krščanstvu, islamu in židovstvu (ker gre za tri največje religije) in se potem veliko pogovarjamo. Zahtevam tudi osnovne značilnosti vseh treh religij, ampak je to samo del pouka. Enostavno si ne predstavljam, da bi ortodoksnega žida učila o islamu in od njega zahtevala ne vem kaj.
LP
Dragi Ksiht!
Opismenjevanje poteka v prvem triletju osnovne šole. Tam naj bi vsi dosegli to, da znajo brati in pisati. Žal se to ne zgodi. V srednji šoli sedijo v razredih dijaki, ki ne znajo tekoče prebrati en odstavek, ampak jaz jih v srednjih šolah res ne morem učiti branja.
K funkcionalnemu opismenjevanju sodi tudi izpolnjevanje obrazcev, pisanje raznih besedilnih vrst (prošnja, zahteva, pritožba …) in kljub temu, da to delamo, nekateri pri kontrolni nalogi teh obrazcev ne znajo izpolniti. In zato se vedno znova in znova trudim, da jih naučim vsaj to … niso pa vsi pedagogi iz istega testa.
Kaj hodiš potem na to temo, če te tako moti, da razpravljamo o verouku?Je pač vsaka povedala svoje mnenje. Veš, vsaj na forumu vlada svoboda pisanja …
LP
PS: Sicer pa si si izbral res dober nick!!!
Podpiram predmet različnih verstev v šoli, kjer se seznanijo z različnimi religijami in ne samo s krščanstvom. In sicer kot obvezni predmet. Verouk pa podpiram kot izbirni predmet vsekakor. Katolištvo je pri nas vodilna vera in se mi zdi prav, da se prizna kot izbirni predmet pa čeprav sta C in D ločeni. Tisti, ki pa niso katoliki pa imajo itak cel kup predmetov med katerimi lahko izbirajo. In tisti katoliki, ki verouka ne želijo priznati, lahko hodijo k drugim izbirnim predmetom in se jim bodo tisti šteli. Tako, da ne vidim v tem nobenega problema.
Ko pa že omenjenjate verouk kot obvezni predmet – pa folk, saj je pa vendar logično, da je to popolnoma nemogoče, tako, da je o tem brezpredmetno razpravljati.
Zelo občutljivo področje, glede na to, da imamo v ustavi zapisano, da je cerkev ločena od države…mislim, da je predmet o verstvih ravno tako dober in otroci spoznajo zakonitosti različnih verstev. Mislim pa, da ta izbirni predmet že imajo na nekaterih šolah in ni velikega zanimanja. Če pa bi “zunajšolski verouk” priznali kot izbirni predmet bi morali ta status dodeliti tudi kakšni drugi izvenšolski dejavnosti, ki jo otrok obiskuje. Resnici na ljubo večina otrok obiskuje verouk na zahtevo staršev ali drugih sorodnikov.
Hm… a še nis pogruntala, da se ne splača kregat z mano? :)))
Evo:
zárod -óda tudi -a m (á ; á) 1. živalski potomci, mladiči: samec in samica skrbita za svoj zarod; volčji zarod; zdrav zarod; zarod sinic; zarod iz prvega gnezda ♦ biol. jajca, ličinke, mladiči zlasti tistih živali, ki odlagajo jajca; deli rastlin za vegetativno razmnoževanje 2. star. rod: mlajši zarod že pozablja stare običaje / bil je prvi iz zaroda, ki se je naselil v teh krajih / človeški zarod človeštvo ● star. na trti je veliko zaroda nastavkov grozdov
Forum je zaprt za komentiranje.