preračun iz sit v eur v excelu
Najprej opozorilo: Zgolj oblikovanje na dve decimalki ti lahko da napačen seštevek! Poglej primer: Excel ti 11 tolarjev preračuna z oblikovanjem na dve decimalke v 0,05€ Sedaj to enačbo napiši v 5 vrstic in naroči exelu da jih sešteje. Rezultat je 0,23!!! Kako, če bi moralo biti biti 0,25?
Štos je v tem, da exel še vedno računa s celo številko, to pa ni 0,05 ampak 0,04590… seštevek je torej 0,2295…. kar je zaokroženo 0,23.
Če želiš resnično zaokroževati na dve decimalki potem ne bo dovolj da (na primer) v B2 vpišeš enačbo: =A2/239,64 ampak je potrebno vplesti tudi zaokroževanje in sicer takole: =ROUND(A2/239,64;2). Tista dvojka za ; pomeni na koliko mest se izračun zaokroži. Sedaj bo rezultat res 0,05 in seštevek 0,25.
Pa še k osnovnemu vprašanju: celo kolono navzdol najlažje preračunaš tako, da “primeš” črno piko v desnem spodnjem kotu celice (kurzor se spremeni v črn +) in potegneš navzdol do konca stolpca, do koder pač želiš imeti izračune.
wega, če prav razumem moram dodati kolono, kjer s formulo ukažem, iz katere celice se pobere znesek, ki se deli…
jaz sem sicer mislila, da je možno kar v isti koloni, kjer so vrednosti, to predelati…kot sem storila za eno celico:
npr če imam v celici A2 znesek 5.320 sit, potem ko sem postavljena na tej isti celici A2 pred znesek 5,320 dodam znak = in na koncu zneska še /239,64 in tako se v TEJ celici znesek preračuna. Ampak to bi morala vsaki posebej.
Kar v eno celico, tam nekam stran od vsega ali na drugi list v excelu napiši vrednost eura 239,64. Na drugi list recimo.
Na prvem listu imaš kolono tolarji (kolona A), v drugo kolono napiši € (kolona B), pod njo pa napiši formulo na sledeči način =A1*List2!$A$1
Vso to formulo pokopiraj po koloni B do kjer želiš in oblikuj. $A$1 pomeni, da se vsaka vrstica na prvem listu vedno sklicuje na navedeno vrstico oz. celico na listu 2. To je v bistvu najlažji način.
Forum je zaprt za komentiranje.