Savsko naselje – mi ga hvalijo, da bi kar šla tja živet
Žal veliko stvari. Soseska polna mladoletniških tolp in mamil, to bi bilo na prvem mestu. Šola ima res bazen, žal pa je šola na robu zaprtja, ker imajo premalo vpisa. Noben starš si ne želi za svojega otroka igel na igrišču. Polno lokalov, v enih dilerji, v drugih uživalci drog.
Glede zelenja je pa res. So pač stari bloki in hiše okoli katerih se bohotijo drevesa in zelenice. Samo ne vem, če to odtehta vse zgorja naštete probleme.
Se strinjam s predhodnico, ki je omenila Koseze.
O, soseda, čau! Jaz stanujem pa v bloku, kjer je Spar. 🙂
Jaz osebno pred Savskim naseljem nimam popolnoma nobenih zadržkov. Naselje, kot vsako drugo – nikjer ni brez problemov, brez lokalov, brez igel, brez tolp… Je pa res lepo zeleno pa čisto vse je “na dohvat ruke” – center, BTC, obvoznica, LPP…
Hmmm, hudo dosti šol ravno ni. Ena je na drugi strani Topniške, potem jih pa v neposredni bližini že zmanjka, kolikor vem. In OŠ Savsko naselje ni ravno na slabem glasu – toliko kot vsaka druga pač.Idealno ni nikjer, izbereš pač zase manjše zlo. Med Kosezami in Savskim jaz stokrat izberem Savsko.
Savsko naselje je čisto ok, kot tudi Štepanjsko naselje recimo ali Jarše – čeprav imajo negativen predznak, kar je samo predsodek. Je pa čudovita (zelena) okolica z veliko igrišč za otroke (v novih – elitnih – soseskah je samo asfalt in beton).
Igle pa žal lahko najdeš povsod – tudi v elitni lokaciji pri Metelkovi, na Poljanah ipd.
sem zrasla v velikem naselju za Bežigradom, pa menda naj bi bilo tam tudi veliko mamilarskih tolp, najlepše naselje na svetu zame, za nekoga s Poudutika pa obupno betonsko naselje, razne prestopniške združbe se pa najdejo povsod, pa naj bodo to fužine, štepanjsko naselje, BS3,..glej na to, da ti bo všeč stanovanje, okolica, ko stopiš iz bloka, da ne stopiš iz bloka naravnost na cesto, da je dovolj igralnih površin brez cest,da je blizu vrtec, šola, pa ni treba ravno najbolj elitna….npr. Rožna dolina naj bi bila med boljšimi lokacijami, pa bi jaz prej pustila igrat se na dvorišču otroka pred blokom v BS3 kot pa v rožni- je preblizu Tivoli kjer se najde kup enih iztirjencev:( tako da, stvar okusa,tako da zna biti savsko naselje tudi prijeten konec Ljubljane za bivanje
No tuki pa bi jaz lahko kar nekaj povedala.
V savskem sem živela od svojega rojstva pa do 18 leta ko smo se potem preselili v hišo v Črnuče.
Če me kdo vpraša kje mi je bolje je 100% v Savskem. Pa naj povem par razlogov. Ko sem bila mala smo imeli zadaj za blokom velikoooooo igrišče z veliko zelenja in ob hribčku kjer smo se pozimi sankali in smučali in ta hribček in igrišče je še danes zelo obiskano. Šola je bila super od učiteljev do snežilk. Je pa res takrat so bili malo drugačni časi in je bilo veliko manj nasilja in drog in itd. Kot pa so predhodnice povedale se pa to da videti in doživeti tudi v drugih soseskah.
Sedaj ko sem velika in imam svoje otroke zelo pogrešam veliko igrišče kjer bi se lahko moji otroci tako sproščeno igrali in zabavali ker tukaj v Črnučah ni niti enega tako primernega igrišča v bistvu ga sploh ni.
Pa še to danes je savsko res nekoliko bolj povezano z središčem BTC in ostalo, da je res fajn.
Tudi v bloku ker smo živeli sem imela veliko prijateljev tako iz šole kot iz okoliških prijateljev ki smo bili kot eno saj smo se vedno dobivali na igrišču ker smo se zabavali do klica staršev da je čas za spanje.
Takrat šola Boris Kidrič danes Savsko naselje je bila zelo znana in uspešna šola in prav tako je danes in enkrat tedensko smo imeli za telovadbo tudi plavanje v bazenu in prav tam sem se zelo majhna naučila zelo dobro plavati. Upam, da je vsaj peščica učitevljev ostala nespremenjena ker so bili res superca.
Moj nasvet, če ti je stanovanje všeč, se odločite za to sosesko ker je res da prav povsod nekaj ne štima.
LP Janja
Živim v eni od savskih stolpnic.
V službo se vozim z avtom, vendar me niti najmanj ne skrbi, če slučajno ostanem brez avta, kajti avtobusno postajališče imam pred nosom. Zdajle, ko se veliko dogaja v centru Ljubljane, jo mahnem peš po bližnjici do mesta in sem mimogrede v mestu. Ob jutrih si z lahkoto privoščim jutranji tek, kajti tekaška steza je čez cesto okrog POP TV-ja. V bližini imam najmanj tri trgovine, do zdravstvenega doma grem prav tako peš, kar mi vzame 10 minut. V knjižnico skočim mimogrede. Dvakrat tedensko hodim na telovadbo v OŠ, do koder imam natanko tri minute. V stolpnici in v naselju samem imam nekaj prijateljic, s katerimi se mimogrede kdaj dobimo v bližnjem lokalčku (ni duha o kakšni narkomaniji). Frizerko imam pred nosom. Otroka sem mirne vesti pustila samega v šolo, kajti vmes ni nobene prometne ceste. Ena najbogatejših plati je res obilica zelenja in nič ne kaže, da bi kdaj izginilo.
Drži, da je nekdaj slovela savska banda, ampak od tega je 30 let in ne kaže se obešat na polpreteklo zgodovino. Savska banda se je pretepala s šišensko – po tej logiki bi tudi Šiška morala biti ničvredna soseska.
Me pa zanima trditev, da je OŠ Savsko naselje na slabem glasu. Otroci iz te šole namreč v srednjih šolah nimajo težav. Tudi sama sem kooperativno sodelovala s šolo, ko je bil sin še tam.
“Soseska polna mladoletniških tolp in mamil” – ljubi bog, bežigrajčanka, lepo prosim, argumentiraj to ugotovitev! Dejansko si se po mojem naslonila na trditve izpred desetletij.
Slaba stran naših stolpnic (ki pa se, roko na srce, po starosti že bližajo abrahamu), je slaba notranja zvočna izolacija, ampak to je stvar medsebojnega dogovarjanja med sosedi. Prepričana sem, da so novejše zgradbe grajene po sodobnih standardih.
Jaz bi rekla tako kot ena od predhodnic: če ti je stanovanje všeč, ne oklevaj. Kar se ostale infrastukture tiče, ima toliko prednosti, da ni razloga za skrb in dvome.
Tri leta so mimo (od zadnjega prispevka z dne 13.06.08), OŠ savsko naselje pa kljub težkim komentarjem forumašev še vedno obratuje, … torej, … tisti, ki živi že 40 let v Savskem naselju živi verjetno tudi v vsaj toliko starem bloku ali hiši, ki niso ravno zadnji krik mode, imajo svoje slabosti, zato ga razumem (mikrolokacija je namreč zelo pomembna), ta nove gradnje pa so menda super, … torej, … zakaj starši dajejo otroke v druge šole ne bi vedel (vzvišenost?), moji že leta hodijo v OŠ savsko naselje (nekateri so jo že prerasli) in so (bili) prav zadovoljni z njo, tako kot jaz (kak specifičen profesor pa se najde v vsaki šoli), otroško igrišče je bilo lani preurejeno in je prav fino … torej … bližnja in daljna okolica je vse bolj urejena in nudi ogromno zelenic za relaksacijo, savski hrib(ček) je še vedno poln otrok, v bližini je na voljo tako Mercator kot Spar, čez linhartovo cesto je večji športni kompleks s skate parkom in stezo za bmx kolesarje, težave s parkiranjem zadnje čase povzročajo le razvajenci, ki se morajo v primeru opravkov pripeljati do vrat ustanov (enaa, DURS itd), pred blokom imam košarkaško igrišče, katerega z mulčkom velikokrat z veseljem uporabljam … torej … tistih nekaj mulčkov, ki je delalo hrup po soseski (pa mogoče niti niso iz tega naselja) je zraslo in ima druge interese (upam, da tudi službo), tisti novi mulčki, ki so prišli, pa prihajajo na “dober glas” tako kot v drugih naseljih po ljubljani, do njega bodo verjetno prišli tudi moji mulčki, ko sem bil sam mulček sem imel tudi jaz svoj glas v šiški, pa smo vsi preživeli … torej … v centru ljubljane so mi ukradli moped, na mestih ob ljubljanici je ponoči bolj hrupno kot na brniku, v rožni dolini mi je starejši možakar pral možgane sredi ceste/ brihtal v nedogled, na veselici 50 km izven ljubljane so me veseljaki obtoževali, da sem jim dolžan pijačo … torej … vas zanima blok-party ta vikend, se namreč dogaja prijetno druženje šole in soseske – vabljeni, … torej … če ima kdo kakšne močnejše argumente pa prosim, če jih prikaže, a z zavestjo, da ena lastovka (kritika) še ne prinese pomadi.
Lp iz savca 🙂
Jaz sem živela v savskem naselju 20let v bloku ( 2 leti živim drugje v hiši)in mi je bilo zelo dobro. Nikoli se mi ni nič zgodilo, nihče mi ni grozil in tudi z raznimi mamilaši se nisem srečala. Res je bilo prd 10imi leti neka akcija, ko so pobirali inekcije, vendar mamil po savcu že dolgo ni. Šola je res slabša, vendar imaš čez cesto drugo OŠ, poleg tega imaš pa okoli savskega naselja veliko avtobusnih postaj. Relacija je super, saj greš lahko peš do cityparka, ali pa do centra ljubljane (30minut). Jaz sem hodila vsak dan peš iz savskega naselja do gimnazije ledina in nazaj.
Aja, pa moja mami je tudi 40let živela v savcu in ja v njenih časih so bile neke tolpe, v mojih časih pa ni nobene tolpe :)…moja mami se je hotela tudi preseliti, samo ne iz savca, ampak v hišo…proti savcu pa nima nič. Jaz sem si vedno govorila, hvala bogu, da živim v savskem naselju, je zelen in miren.
Smešno mi je, da vsi tisti, ki so/ali ki živijo v savskem naselju nimajo nič proti njemu, samo tisti imajo proti njemu, ki tam ne živijo in se niso prepirčal na lastne oči kako je tam življenje. Moja prijateljica je stara 22 let in je rekla, da se ona nikoli ne bi izselila iz savskega naselja.
Tudi jaz bi dodal kratko opombo: s Savskim sem se spoznal kot podnajemnik v enem izmed vojaških blokov, kjer mi je bilo tako všeč (blizu centra, BTC-ja, tako rekoč zagotovljeno parkirno mesto pod blokom – vedno našel ob kateri koli uri dneva prosto mesto!!), da sva s partnerko v bližnjem bloku kupila stanovanje, ki ni bilo drago, sicer staro, a bolj kvalitetno zgrajeno kot večina novogradenj. Kolegi, ki pridejo na obisk se navdušujejo nad lokacijo, bližino vse infrastrukture, mirnostjo in pa precej dobro razporeditvijo prostorov. Torej, ne, vsekakor ne želim oditi iz Savca. Kar pa se tiče kriminalitete – v slabih desetih letih, odkar sem tu nisem slišal niti za en primer, da bi prišlo do kakega večjega nasilja, streljanja, ležečih narkomanov ali podobnega.
Bi pa za primer povedal, da pa ne bi živel npr. v blokih na Valvazorjevi ob Trgu Republike, kjer je vsak konec tedna pijana mularija na tamkajšnjem parkirišču izživlja z dretjem, “nabijanjem” glasbe iz avtomobilskih zvočnikov in metanjem steklenic po parkirišču (tudi v parkirana vozila), kljub policistom, ki pazijo Parlament na drugi strani ceste. Pa še dvigal nimajo, ki pa so v večini blokov v Savcu…
haha kaj dela te vi folk pa jst sm že 20 let u sawcu pa mi nč nesmeta kome smeta more da ga nam sisnu onaj ko ima šta proti sawcu neka dođe 9.9 2011 u sawca kod niks bara pa če mo da videimo ko kome šta smeta aja dobr za šolo lahk sm neki rečm jebem jim majku što su me izbacili sve jednoj učiteljici i učitelju
Evo naj povem še jaz svoje mnenje o Savskem naselju. Prav jezi me, ko berem bedarije, da je Savsko naselje polno igel, mamilašev, tolp, … rekla bom sam eno – NE NAKLADAJTE!!! V tako imenovanem Savcu živim že 20 let (stara sem 22) in moram reči, da se iz njega ne bi rada nikoli preselila. Vse kar rabim imam v samem naselju – kot so že prej nekateri našteli – tu je pošta, banka, frizer, pekarna, trgovine (Merkator, Spar – koliko naseljev ima Spar??? – ne veliko), zdravnike (od dermatologa, psihiatra … ), odvetnika, kozmetičarja, lokale, knjižnico, do ZD Bežigrad je 10 min, peške se da priti povsod – BTC, Klinični center, center mesta, avtobusna in železniška postaja sta pred nosom, Stadion Stožice, lekarna, … uglavnm vse!
Ko sem bila stara 6 let je bilo res nekaj več narkomanov itd – ampak danes temu ni več tako – že ene 12 let ni več tako!!!!!! Pa ne mi reči da so bili samo tu … bili so v vseh večjih Ljubljanskih naseljih!!!
Kar se tiče pa same OŠ Savsko naselje. Res ne vem kdaj je šola prišla na slab glas – nisem sploh vedela, da je na slabem glasu dokler tega nisem začela brati. Letos marca 2011 sem imela prakso na sami šoli, ker sem bodoča učiteljica in moram reči, da se je šola zelo posodobila – toliko novih stvari je, ki jih mi nismo imeli – učilnice so prenovili, vse je novo, … Učitelji so krasni. Sama sem obiskovala to šolo in sem bila z učitelji zelo zadovoljna – tudi zdaj na praksi jih je bilo nekaj starih še – sicer zelo malo ampak vseeno. Učitelji so mladi in željni poučevati. Jaz res nisem imela nobenih slabih izkušenj niti takrat, ko sem jaz obiskovala šolo niti zdaj, ko sem preživela skoraj mesec na sami šoli. Koliko šol ima bazen??? Aja pa še tole mi je bilo zelo smešno – šola se bo zaprla?! A res??? Dela še vedno – upad učencev pa ni zaradi tega, ker je slaba šola … a sploh moram pisati zakaj je upad učencev oz otrok? Mislim, da vsi veste, da je po letu 1991 zabeležen upad otrok v Sloveniji. Zdaj je baby boom in bo čez nekaj let šola spet polna.
Mladi starši se pa zavedajte tudi tega, da je v Savskem naselju veliko igrišč in zelenja – ko se sprehodim po teh igriščih se samo spomnim časov, ko sem bila od jutra do večera na njih in uživala vsako minuto preživeto tam – ne pa danes ko “mulci niso več na ulci” ampak so “pred računalnikom in TVjem” – no to me pa prou žalosti.
Lahko samo rečem da jaz, mama, oče, brat, in vsi znanci obožujemo Savc. Pa še tole – dosti tistih, ki so se preselili iz Savca zaradi takšnih ali drugačnih razlogov mi pravijo, da pogrešajo samo naselje zaradi vsega zgoraj napisanega.
Zalog so rovte. Sem med študijem 1 leto živel v najemu v Zalogu in mi je čakanje na avtobuse(po pol ure in podobno) žrlo živce, da ne omenjam dolgega fijakanja v center in nazaj. Res pa je, da je bila najemnina precej nižja.
Glede Savskega ne bi vedel.
Najlažje se o zaželjenosti/nezaželjenosti določene lokacije/ soseske prepričate, da pogledate v evidenco trga nepremičnin(zastonj, na internetu) in pogledate, kje so nepremičnine cenejše in kje dražje.
Najdražje v 20. coni so središče Ljubljane, Trnovo, Portorož,Piran,….
V 19. coni so Koseze,…
V 18. coni je Bežigrad,…
V 15. coni so Gameljne,…
V zadnji 1. coni je Hodoš v Prekmurju.
Forum je zaprt za komentiranje.