Se zapufat ali ne?
Kako ste kupili svoj avto? Ste našparali ali ste šli na puf? Pri hiši rabimo še en avto ampak mi res ni do tega, da se pufam zanj. Vzela bi novega v vrednosti okrog 10-12 tisoč evrov. Neumno se mi zdi pufat za stvar, ki tako hitro zgublja vrednost ampak bo pa tudi trajalo, da našparam. Torej, kako je pri vas? Obstaja še kakšen način?
Leta 2007 smo kupili forda mondea za 8800€, ki je imel 146000 prevoženih km. Danes ima 292000 km, vanj smo v 4 letih vložili še 5000€, da smo zamenjali vitalne dele (turbina, sklopka, potisni ležaj, obnova šob in črpalke goriva).
Torej skupaj 13800€, kar je še vedno pol manj, kolikor stane nov ford mondeo.
Pri nas je tako, da sta ate in mama oba kupla nova avtomobila v rangu 10.000€ – denar sta imela privarčevan.
Sama sem si pa letos kupila rabljenega, starega 5 let – sem pa dala toliko denarja, kot sem imela našparanega. Nisem kupavala nobene dobre, “prestižne” znamke, ker imam do službe 4 km in mi ta “zaenkrat” dobro služi. Ko bo pa kakšen otrok, bom pa menjala zaradi vrat, pa kaj večjega.
Če imate “pri hiši” že kakšen boljši avto, si tega kupi cenejšega, če bo bil pa ta boljši in “za vse” bi pa tukaj reskirala in kupila avto v tem rangu kot si napisala s kreditom. Tudi odvisno ali se vozite v službo 100 km ali 5 km.
Če ste se dokončno odločili za nov avtomobil potem imate več opcij “pufa”, kar najbrž že veste. Mislim, da ni nič narobe, če vzamete leasing, ki ga mnogi pljuvajo, češ avto ima na leasing. Zakaj bi kupovali avtomobile samo na gotovino? Najprej moraš varčevati nekaj let da kupiš nov avtomobil, ko pa ga z leasingom lahko že koristiš.
Če ob vzetju leasinga ali kredita ne bo trpela vaša “življenjska košarica” potem se odločite za puf.
Ravno to sem še pozabil dodati, prednost novega avtomobila je, da načeloma prvih nekaj let ni izrednih stroškov, kot so kakšna drastična popravila. Pa ok, da se preživeti, če ti nekaj ckrne, zapelješ k mehaniku in daš zamenjati del… a kaj, če ta del crkne sredi avtoceste v tujini na potovanju? Pri novem avtomobilu so ponavadi poleg vse asistence lastne blagovne znamke vključene, pri rabljenih to še ni tako dobro razvito.
Haha! Mi so kupili 2 leti starega za pol cene in v štirih letih razen rednih servisov vanj vložili 0. Ko ga bomo prodajali, bo še vedno nekaj vreden.
Ti si vložila 5000 v rabljene gare in še misliš, da si naredila kupčijo? :))))[/quote]
Avtu cena na polovico pade v štirih ali petih letih. Po dveh letih – nobenemu. Dajmo spet vzpostavit stik z realnostjo, prosim.
Ti kar pridno šparaj med tem pa uporabljaj javni prevoz ali štop po potrebi. Zakaj mislite, da je bog izumil kredite, če ne ravno zato, da nam olajša življenje. Minili so časi, ko so ljudje s kešom kupili avto, pohištvo in po možnosti še hišo. Sicer je ta način razmišljanja hvalevreden saj ste v manjšini, ker večina nas gre čez svoje zmožnosti in se kreditiramo brez zadržkov.
Haha! Mi so kupili 2 leti starega za pol cene in v štirih letih razen rednih servisov vanj vložili 0. Ko ga bomo prodajali, bo še vedno nekaj vreden.
Ti si vložila 5000 v rabljene gare in še misliš, da si naredila kupčijo? :))))[/quote]
Avtu cena na polovico pade v štirih ali petih letih. Po dveh letih – nobenemu. Dajmo spet vzpostavit stik z realnostjo, prosim.[/quote]
Je treba biti ob pravem času na pravem mestu, pa se tudi to zgodi. Je kriza naredila svoje.
150.000 prevoženih kilomoetrov ni mačji kašelj.
Koliko pa ste jih naredii vi?
Če imaš čas za varčevanje, potem varčuj. In če imaš tudi voljo za varčevanje. Pri meni je ponavadi tako, da varčujem za nekaj, porabim pa za nekaj drugega, če pač kaj drugega v tistem trenutku bolj potrebujem. Zato sem vzela avto na leasing. Uporabljala ga bom, dokler ga ne bom izplačala, potem si bom vzela drugega prav tako na leasing. Naredim samo redne servise, ostalo bi moglo (vsaj upam) vzdržati dokler ga ne prodam.
Enkrat sem imela staro garo, v katero sem kar naprej vlagala in sem si rekla, da nikoli več.
Mojzes, tako vsoto v kešu imate vi bogati državljani in si to pač lahko privoščite mi revnejša kasta državljanov pa ni šans, da z rednim delom prišparamo podobno vsoto, ker komaj sfuramo čez mesec.
Če preračunaš koliko daš mesečno za popravila za staro kripo pa pride ceneje, če kupiš nov manjši avto na kredit. Enostaven izračun, jasno, da kreditiraš prodajalce, če nimaš druge izbire. V bistvu je dandanes že podvig za nas navadno rajo sploh dobiti kredit. Ob branju vaših postov se mi zdite vsi nekam sumljivo premožni, najbrž pa v sosednjih temah jamrate, da ste čisto brez denarja in hudi reveži pa kako grozna recesija je in ….
Jaz sem pravkar odplačala 5-letni leasing za avto, ki je zdaj moj. Glede na to, da je pri leasingu obrok ves čas enak (no, vsaj pri meni je bil), se mi zdi vse skupaj čisto ok (če imaš seveda keš, daš keš, ampak če ga nimaš …), saj se mi je plača v petih letih kar povečala in tako ni bilo tako hudo. Ga bom pa zdaj imela kar “do konca”, saj ga ne vozim toliko (drugi avto) in še vedno brezhibno dela, hkrati ga pa ne bi mogla tako dobro prodati, saj jaz najbolje vem, da je avto res še ok. Čez ene pet let pa jovo na novo. Morda pa bodo do takrat že izpopolnili električne avte…
ja mi tud avto na kredo vedno-enostavno ni težav. Zakaj bi čakali da varčujemo in da se nabere če lahko ta čas že koristimo..plus vedno kupimo maksimalno varen avto (ker prevažamo naše otroke pa navsezadnje tudi sebe-ker tudi nas rabijo naši otroci) in ni nepredvidljivih stroškov. Kredit običajno 5 let, avto po cca 6 letih prodamo tko da vmes eno leto imamo malo “priboljškov”.
Kupila sem rabljen, 4 leta star avto, ki pa je bil v odličnem stanju, skoraj kot nov in ga odplačala v dobrih 2 letih (obrok cca 250 €)
Zdaj mi odlično služi že 4 leta in mi na pamet ne pade, da bi ga prodala, ker sem res zadovoljna z njim. Na servisu sem ga imela samo enkrat, ko je posvetila ena kontrolna lučka na armaturi in so mi takrat menjali nek senzor.
Za menjavo olja, zavor, raznih filtrov pa redno poskrbi moški del gospodinjstva kar lepo na domačem dvorišču :-))
150.000 prevoženih kilomoetrov ni mačji kašelj.
Koliko pa ste jih naredii vi?[/quote]
Jaz sem kupila lani rabljen dizel letnik 2006 s 150.000 km. V takem primeru raje vidim, da ima več km, ker sem prepričana, da mu niso vrteli nazaj km. Najslabše za dizla je, če fura kratke razdalje, kar se vidi, če ima avto 5 let in narejenih 50.000 km. Jaz za mojega sem odštela 6.000 evrov, vzela na lizing, obrok imam 450 eur in v roku dveh let ob odplačan. Se mi zdi škoda dajati več denarja za nov avto, ker če veš, kaj kupuješ, lahko najdeš super rabljen avto. In še to … nov avto ni sinonim zanesljivosti in neproblematičnosti. Poznam kar nekaj primerov, ko so kupili nov avto in jeb**** ježa, da so jim priznali popravilo v okviru garancije.
Avto nebi nikoli kupil na kredit. Če bi imel samo 1000€ bi kupil pač tok starega. Če nebi imel 1000€ – pač si ne morem privoščiti avta. Avto je luksuz in ne mislim delati za avto obenem pa šparati pri hrani.
Moj primer: Kupil 1,5 let (za nekje 65% cene novega) star avto pred dobrimi petimi leti z 17.000km. Sedaj sem na 100.000 in je star 7 let. Nobenih problemov, servisiram ga pa sam za male denarje. Če ne bo prišlo do kake nesreče, upam da ga bom imel do 2015 ali pa še dlje.
Pa nasvet – za kupovanje starega avta s seboj vzemite strokovnjaka.