Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Dedovanje

Dedovanje

Pozdravljeni, imam vprašanje glede dedovanja.

Moja mama je lastnica nepremičnine, ki jo je ustvarila skupaj z mojim očetom s katerim sta se ločila.

Mama se je ponovno poročila in sedaj me zanima ali je njej sedanji mož upravičen do dedovanja nepremičnine, ki sta jo ustvarila z mojim očetom.

Hvaležna za odgovor

Po ločitvi je bajta pripadla komu, koliko je dobil tvoj oče ?

Če je bil izplačan to pomeni da pol  dobi nov desc, pol pa dediči po njej.

Hvala za odgovor.

Oče po ločitvi ni dobil nič, ker je bila hiša pisana na mamo in tako je tudi ostalo.

Ob predpostavki, da je delitev premoženja bila izpeljana do konca (nima oče več nobenih zahtevkov do premoženja), nima izvor premoženja ob smrti mame nobenega vpliva na dediče (se ne gleda, kako je do premoženja prišla).

Dedovanje se bo izvedlo sklano z oporoko.

Če bo sedanji mož mož tudi ob smrti matere, sodi med nujne dediče (pomeni, da je upravičen do vsaj 1/2 zakonitega deleža). Če bo veza trajala dolgo in se bo vrednost hiše povečevala (investicije  vlaganja, dozidave) lahko zahteva še izločitev 1/2 skupnega premoženja iz dedne mase.

Če ne bo oporoke, se deli med zakonite dediče: mož in vsi otroci (ali njihovi potomci) v enakih deležih.

Odgovor na objavo uporabnika
Metuljček262, 13.08.2023 ob 09:41

Pozdravljeni, imam vprašanje glede dedovanja.

Moja mama je lastnica nepremičnine, ki jo je ustvarila skupaj z mojim očetom s katerim sta se ločila.

Mama se je ponovno poročila in sedaj me zanima ali je njej sedanji mož upravičen do dedovanja nepremičnine, ki sta jo ustvarila z mojim očetom.

Hvaležna za odgovor

Obiščite odvetnika.

Načeloma se premoženje, ki je bilo ustvarjeno že prej ne deli tako kot z otroci. Z možem se pač deli samo skupaj ustvarjeno premoženje.

Tudi če pri nepremičnini nikoli ni imel nič, nikoli bival tam?

Mama je imela nepremičnino še preden se je poročila z njim.

Metuljček262, 13.08.2023 ob 10:39

Tudi če pri nepremičnini nikoli ni imel nič, nikoli bival tam?

Tudi. Delitev premoženja ob ločitvi in dedovanje sta dve različni stvari.

Hvala za odgovor.

Sem tudi jaz tako mislila, zdaj pa res več ne vem, na podlagi zgornjih odgovorov, če je tako.

Vesela bom še kakšnega mnenja in odgovora.

Metuljček262, 13.08.2023 ob 10:50

Hvala za odgovor.

Sem tudi jaz tako mislila, zdaj pa res več ne vem, na podlagi zgornjih odgovorov, če je tako.

Vesela bom še kakšnega mnenja in odgovora.

Edini pravi odgovor je, da v primeru če je to za vas zelo pomembna informacija, si plačajte tistih 100 eur in si pridobite strokovno pomoč. Forumi in socialna omrežja, niso najboljši kraj za takšne eksaktne informacije…

Se vsekakor strinjam, samo strah in vprašanja so v tem trenutku velika do odvetnika pa v tem trenutku tudi ne morem priti. Zato forum….

Če mama še ni umrla, naj napiše oporoko. Če mu ne bo nič napisala, lahko novi partner zahteva nujni delež s tožbo.

Delitev ob ločitvi in delitev ob smrti sta različni zadevi in veljajo različna pravila.

Ob smrti se deli vse, kar je imel pokojnik, ni pomembno, kako in kdaj je to premoženje pridobil.

Če ni oporoke, se deli v enakih deležih med vse dediče.

Če je oporoka sestavljena ,potem se deli po zapisanem,če ni se prav tako deli razen,če se vam zdi,da sedanji partner ne bi bil upravičen do delitve premoženja vam ostane izpodbijanje oporoke kar pa je po navadi dolg in zahteven proces ,tudi iz finančnega vidika.Lahko bi edino vasa mama utedila tako,da ima njen drugi mož tam pravico bivat do njegove smrti ,ne more pa podedovat nepremičnine. To bi bilo najbolj pravično ,če npr.finančno ni prispeval k nakupu ali vzdrzevanju dražjih  investicij .

Metuljček262, 13.08.2023 ob 10:01

Hvala za odgovor.

Oče po ločitvi ni dobil nič, ker je bila hiša pisana na mamo in tako je tudi ostalo.

najprej pišeš

potem pišeš

Daj se že odloči, kakšno zgodbo boš napletla

kaj zdaj———-dobro oko! Pravkar nameraval nekaj podobnega napisati  :).

Prvo, teh stvari se ne sprasuje na forumih, ker se ima vsak laik za strokovnjaka in zgoraj je ze nekaj napacnih odgovorov.

Drugic, eni so ze napisali, da nehajte locevati locitve od dedovanja. Ko nekdo umre, gre VSE njegovo premozenje in dolgovi v dedno maso, ki se razdeli med dedice.

Dedici pa so lahko oporocni ali zakoniti. Ce mama napise oporoko, deduje(jo) tisti, ki so zapisani v oporoki. To je lahko tudi teta Toncka ali sosedova Micka ali zupnik. Imajo pa v primeru oporoke zakoniti dedici pravico do nujnega deleza.

Ce oporoke ni, se deduje po zakonu. Zakoniti dedici ste partner/moz in otroci, vsak do enakega deleza. Ce ima mama samo tebe, bi torej v primeru, da oporoka ne obstaja, ti in njen novi moz (ali naslednji, ce se se tretjic poroci) dedovala vsak 1/2. Ce sta otroka dva, deduje vsak 1/3, ker ste trije. In tako dalje.

Ce mama z oporoko premozenje zapusti sosedovi Micki, ste otroci in moz upraviceni do nujnega deleza, ki znasa polovico zakonitega; torej je tudi ta odvisen od stevila otrok.

Ce torej mama umre pred mozem, je on upravicen do dedovanja dela njenega premozenja. Ce bi mama zelela prenesti nepremicnino le na otroke, so druge moznosti. Na hitro predlagam izrocilno pogodbo, s katero se pa morate strinjati vsi in se sklepa v notarskem zapisu. To je nekako najbolj zihr varianta, beez poznavanja specifike vase situacije, so pa se druge resitve, ki so lahko slabse/manj zihr.

Ce pa moz umre prej, del njegovega premozenja deduje tvoja mama, del pa njegovi otroci oziroma starsi, ce on nima otrok, oziroma sorodniki, ce niti starsev ni vec (ne bomo tu komplicirali dalje).

Ce je torej zelja mame, da hiso podedujes ti oziroma samo njeni otroci, bo treba nekaj urediti. Ce je mama ze umrla, pa lahko nastane problem, ce moz ne bo zelel sodelovati. Lahko bi seveda sli v tozbo, da je oce prispeval toliko in je skupno premozenje bla bla, a to bo trajalo in izplen je se najmanj zihr.

Saj piše, ste očitno površno brali.

Nič zato, bom še enkrat pojasnila …

Mama in oče sta ustvarila hišo skupaj. Nato sta se ločila. Hiša je ostala mami.

Torej hišo je imela preden se je poročila S SEDANJIM partnerjem.

Upam, da sedaj razumete.

Metuljček262, 13.08.2023 ob 13:49

Saj piše, ste očitno površno brali.

Nič zato, bom še enkrat pojasnila …

Mama in oče sta ustvarila hišo skupaj. Nato sta se ločila. Hiša je ostala mami.

Torej hišo je imela preden se je poročila S SEDANJIM partnerjem.

Upam, da sedaj razumete.

Ni pomembno, vse gre v dedno maso in se (če ni oporoke) deli enako med vse dediče.

Hvala lepa za izčrpen odgovor

Metuljček262, 13.08.2023 ob 14:17

Hvala lepa za izčrpen odgovor

10x preberi odgovor od @Pravilen odgovor!

Vse ti je razlozil.

Pri dedovanju je upravičen, pri morebitni ločitvi pa ne.

Nikoli ne bom razumel, da ljudje komentirajo   zadeve katere v bistvu ne poznajo..

Zadeva je jasna: Zena je v preteklosti   pridobila lastno nepremicnino, nakar  se je ponovno porocila.pika.

Dedovanje;  V tej zadevi sedanji moz nima pravice do dedovanja, razen , ce vlozi civilno  tozbo zoper dedice, ter  na sodiscu poskusa dokazati    (z racuni) vsa  njegova vlaganja v nepremicnino, z zahtevo izplacila sorazmernega dela! deklica ..lahko si  pomirjena..lp

@ pravilen odgovor

“Na hitro predlagam izrocilno pogodbo, s katero se pa morate strinjati vsi in se sklepa v notarskem zapisu. ”

AJOJ AJOJ AIUTO! hahahhahaaaaaaaaaaaaaa  ne pisite NEBULOZE PROSIM!

Marcello328, 13.08.2023 ob 18:10

Nikoli ne bom razumel, da ljudje komentirajo   zadeve katere v bistvu ne poznajo..

Zadeva je jasna: Zena je v preteklosti   pridobila lastno nepremicnino, nakar  se je ponovno porocila.pika.

Dedovanje;  V tej zadevi sedanji moz nima pravice do dedovanja, razen , ce vlozi civilno  tozbo zoper dedice, ter  na sodiscu poskusa dokazati    (z racuni) vsa  njegova vlaganja v nepremicnino, z zahtevo izplacila sorazmernega dela! deklica ..lahko si  pomirjena..lp

Spoštovani, zanima me, kako bo z dedovanjem po smrti očeta. Je poročen drugič (z novo ženo nima otrok), mama je umrla. Hiša, katero ima je bila zgrajena še za časa, ko je živela mama, ima pa tudi vikend, ki je bila last njegovih staršev. LP

Spoštovani,

ob uvedbi dedovanja, torej ob smrti vašega očeta, v primeru, da oče ne bo napisal oporoke, bo prišlo do zakonitega dedovanja. Po prvem dednem redu dedujejo v enakih deležih otroci zapustnika in njegov zakonec. Torej če ste vi edini otrok, boste vi dedovali pol zapustnikovega premoženja, njegova zdajšnja partnerka pa drugo polovico. Glede na to, da je vaša mati že umrla, je bil zapuščinski postopek po njeni smrti že izveden in ste takrat dedovali njeno proženje oz. ste se odpovedali dedovanju, zato se v primeru smrti vašega očeta, ne bo premoženje, ki sta ga vaš oče in vaša mati pridobila v času skupnega bivanja štelo drugače. V primeru, da bo sodišče na zapuščinski obravnavi ugotovilo, da med dediči obstaja spor glede dednega deleža, vas bo sodišče napotilo na pravdo.

Marcello328, ti pojma nimaš.

Preberi si zakon o dedovanju: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO317

Ob LOČITVI sedanji mož ne bi dobil nobenega deleža hiše, ker jo je mama imela že prej. Razen če bi jo tožil za vlaganja…

DEDOVANJE: po zakonu deduje partner in otroci v enakih deležih. Torej deduje tudi novi partner.

Če obstaja oporoka ali kaka druga pogodba, so pa potem drugače odvija.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close