Voda iz sosedovega zemljišča mi non stop zaliva garažo
Živim v naselju, na obrobju mesta, kjer so hiše dokaj strnjene skupaj, vsakdo ima približno 800-1000 kvadratnih metrov površine posesti in vsak meji na kakšnih 5 sosedov. Eden od sosedov (soseda natančneje) s katero mejim na svoji južni strani nima urejenega odvodnjavanja, odtoka meteorne vode. Ženska ima 3 stavbe (hišo v kateri živi, kozolec in pa nekakšno klet) in na kozolcu sploh nima žlebov, na preostalih dveh stavbah pa ima žlebove ampak nima speljano vodo v odtok, kanalizacijo,…ampak ima speljano tako da ji voda iz strehe teče po žlebovih kar na travo. Ker pa jo seveda moti, da bi potem imela mokro, zalito, blatno,….zemljišče (čeprav to sama povzroča, ker nima meteorno vodo speljano v odtok) je skopala nekakšen jarek in vodo speljala po tem jarku naprej, stran od svojega zemljišča na mojo posest. ker pa je teren malo nagnjen in sedaj ko vsak dan obilno dežuje, se tam v tistem jarku naredi prava poplava in potem ta voda teče k meni in mi zalije posest, spodjeda mi ciprese, temelje hiše, zaliva mi garažo, ker je te vode toliko da moj odtok pred garažo ne more vse te vode požreti in mi zaliva garažo, hodnik,…
Sedaj pa mene zanima:
-kaj pravi zakon glede tega, ali je obvezno da ima vsaka stavba urejeno odvodnjavanje meteorne vode iz strehe v odtok, ali to ni obvezno?
Ker če je obvezno, potem bi jo moral nekam prijaviti (npr na Komunalno podjetje) in si naj to uredi.
Če pa ni obvezno in lahko ona z svojo vodo (ta voda z sabo nosi tudi listje, umazanijo,…..) zaliva mojo posest, potem bom pač moral to vodo jaz zajeziti, postaviti betonsko ograjo in na takšen način vodo zadržati in naj potem ona plava v njej. Problem pri tem je, ker voda vedno najde pot in bi jo na takšen način zgolj preusmeril h kakšnemu drugemu sosedu, česar pa ne želim, vendar če ne bom imel druge rešitve je tudi to boljše kot pa da ob vsakem večjem nalivu čistim garažo, ciprese so že tako uničene da jih bom moral vreči ven, strah pa me je tudi za temelje hiše, za tiste plošče ki jih imam ob hiši, po katerih hodimo, so tudi že nekako povešene, zaradi razmočenega terena itd,….
!??
A si v redu?
Ja, ona je imela hišo tam preden smo se mi preselili, pa kaj?
Mene ne zanima kdo je imel hišo prej tam, kdo se je preselil,…zanima me zgolj kaj pravi zakon glede tega.
Ali je ona po zakonu dolžna urediti odvodnjavanje v odtok ali ne? Ker ostale hiše okrog mene, pa tudi na splošno vse ljudi ki jih poznam, imajo vsi žlebove in vodo speljano v odtoke. In sem mislil, da je to NORMALNO. In če je, potem jo bom pač moral nekam prijaviti, da si tudi ona to uredi. Če pa to ni obvezno potem, bom pač moral to vodo zajeziti, mogoče celo jaz svoj žleb speljem tako, da bo zalivalo njeno posest, pa naj po njenem teče voda. Mislim saj obstajajo rešitve, najprej me zanima kaj o tem pravi zakon, saj če pa zakona ni potrebno upoštevati, potem se bom pač zadeve lotil na drugi način.
Ponudi ji pomoč.
Če sem prav razbrala, je ženica starejša in sama. Že sama je ugotovila in želela nekako urediti stvari in če je sama šla kopat jarek za vodo, nima dovolj sredstev.
Ponudi ji pomoč pri rešitvi, saj njen problem, je tudi tvoj problem.
Je pa rek, da dober sosed odtehta celo žlahto. Nikdar ne veš kdaj jo boš rabil…
Ooo, 23.07.2023 ob 11:20
Ponudi ji pomoč.
Če sem prav razbrala, je ženica starejša in sama. Že sama je ugotovila in želela nekako urediti stvari in če je sama šla kopat jarek za vodo, nima dovolj sredstev.
Ponudi ji pomoč pri rešitvi, saj njen problem, je tudi tvoj problem.
Je pa rek, da dober sosed odtehta celo žlahto. Nikdar ne veš kdaj jo boš rabil…
Ta ženica, niti ni ne vem kako stara in obnemogla. Po mojem je tam kakšnih 53, mislim da hodi v službo, mislim da celo dela nekje v Občinski upravi. Je pa zagrenjena, to pa je res, baje da se je z svojo lastno hčerko skregala in jo je nagnala od doma, ali pa jo je ona sama zapustila, tako da ja, živi sama, ampak ni obnemogla. Hodi na sprehode itd,…Mi se nismo preselili, ampak je moj oče kupil posest pred približno 50 leti, postavil hišo, in tukaj živimo ves čas. To ni problem od včeraj. Je pa res da se te težave pojavijo ob obilnem dežeju, potem na to pozabimo, se s tem pač ne obremenjujemo, vendar sedaj ob teh neurjih, ko vsak dan obilno dežuje in vsak dan čistimo garažo, ko vidim da ciprese po par ur stojijo v vodi, da imam razmočeno posest in polno listja in umazanije iz njene posesti,…sedaj je pa tega počasi dovolj. Če si je po zakonu dolžna to urediti si bo pač morala urediti, tako kot smo si vsi to uredili, zato pa me zanima kaj glede tega pravi zakon. Najprej bi se pozanimal preko interneta, če ne bom dobil odgovora bom pač moral iti na Komunalno podjetje in ji naj potem oni razložijo kako pa kaj, drugače pač sodišče oziroma nekako bo to potrebno urediti. Lenoba pač ne sme biti izgovor. Ženska niti svojega listja ne pograbi,….rajši gre na sprehod. Potem pa veter to listje nosi po okolici. Elektriko ima speljano po zraku (vsi ostali jo imamo pod zemljo) ona ima pa še vedno tiste žice nad glavo in eden steber, ki je sicer na njeni strani, ampak je pa podprt z žico n amojem zemljišču. Tudi tega ne razumem zakaj si elektriko ne uredi tako kot je treba, tako da moram gledati tisto žico na svojem zemljišču in me ovira pri košnji trave, ….skratka če ima nekdo posest, je pač potrebno zanjo skrbeti in če tega ne zmore naj pa gre rajši v kakšen blok živeti, tam ni toliko dela, ko si zaprt na tistih 60+ kvadratov
Jaz vem☝️, 23.07.2023 ob 11:47
Golazen ničvredna. Vsi bi samo neke zakone pa sodišca. A da bi se pa kaj med sabo pogovorili in drug drugemu pomagali pa ne pride v poštev?
Avtorše teme imas sreco, da nimas mene za zoseda. Bi ti jaz dal vetra, bi pakirLo in šlo hitreje kot si prišlo.☝️
Takole po komentarjih sodeč imam občutek, da ste zelo razumevajoči do sosede, ki je agresor v tem primeru in ne do žrtve ki sem jaz v tem primeru, kar se mi zdi zelo čudno. Zanimivo res.
A ste tudi tako zelo razumevajoči, strpni,….ko gre za vaše težave? A vam bi bilo pa všeč, da vam tuja voda zaliva garažo? Da stopite ven in imate mokre čevlje ker se sosedi pač ne da vodo speljati v odtok in je za njo pač lažje narediti mali jarek pa da teče potem drugam in je kao rešila problem. Zakaj je sploh naredila tisti jarek? Zato ker tudi njo moti voda in si ne želi zmočiti čevljev ampak želi vodo speljati iz svoje posesti drugam, pri tem pa ne razmišlja da bi vodo speljala v odtok in ne bi nihče imel težav s tem.
Ali vsi vi komentarorji, ki podpirate sosedo živite v bloku in sploh ne razumete kako te stvari z odtoki, žlebovi, vodo,…funkcionirajo, ker se sami s tem ne srečujete, ali pa ste tudi sami takšni ki tega nimate urejeno, npr na kakšnih kmetijah verjetno ljudje tudi kar pustijo da voda teče po travniku in ste zaradi tega tako sočutni do nje? Ker drugače ni logično, da kdorkoli podprira nekoga, ki nekaj nima urejeno ali pa ima urejeno tako da stem škoduje drugemu.
In ne vem zakaj bi se jaz sploh karkoli moral pogovoriti z njo, ker se tudi drugače nisem nikoli pogovarjal z njo, pa nismo skregani zgolj ne družimo se, če se vidimo se pozdravimo in je to to. Ni fora v tem, da ona kao meni sedaj naredi uslugo in si naredi odtok, Odtok si naj naredi ker si ga MORA PO ZAKONU ( v kolikor je zakon takšen, ker to ne vem zato to tukaj sprašujem) v kolikor ji zakon tega ne zapoveduje, potem se bom pa tudi jaz drugače odzval. Potem lahko tudi moja voda teče k njej. Imam dve stavbi (hišo in delavnico) in bom dal gor cev na žlebove in cev usmeril na njeno posest pa naj teče po njenem. Saj če ni nekega zakona, ki to omejujeje potem ne vidim razloga, zakaj bi njena voda lahko tekla po mojem zemljišču moja voda pa ne po njenem. Tako ali tako bom pa tam zabetoniral in bo njena voda stala na njeni posesti, potem pa me zanima ali bo mogoče potem ratmišljala o odtoku.
Keyboard7898, 23.07.2023 ob 11:40
Ta ženica, niti ni ne vem kako stara in obnemogla. Po mojem je tam kakšnih 53, mislim da hodi v službo, mislim da celo dela nekje v Občinski upravi. Je pa zagrenjena, to pa je res, baje da se je z svojo lastno hčerko skregala in jo je nagnala od doma, ali pa jo je ona sama zapustila, tako da ja, živi sama, ampak ni obnemogla. Hodi na sprehode itd,…Mi se nismo preselili, ampak je moj oče kupil posest pred približno 50 leti, postavil hišo, in tukaj živimo ves čas. To ni problem od včeraj. Je pa res da se te težave pojavijo ob obilnem dežeju, potem na to pozabimo, se s tem pač ne obremenjujemo, vendar sedaj ob teh neurjih, ko vsak dan obilno dežuje in vsak dan čistimo garažo, ko vidim da ciprese po par ur stojijo v vodi, da imam razmočeno posest in polno listja in umazanije iz njene posesti,…sedaj je pa tega počasi dovolj. Če si je po zakonu dolžna to urediti si bo pač morala urediti, tako kot smo si vsi to uredili, zato pa me zanima kaj glede tega pravi zakon. Najprej bi se pozanimal preko interneta, če ne bom dobil odgovora bom pač moral iti na Komunalno podjetje in ji naj potem oni razložijo kako pa kaj, drugače pač sodišče oziroma nekako bo to potrebno urediti. Lenoba pač ne sme biti izgovor. Ženska niti svojega listja ne pograbi,….rajši gre na sprehod. Potem pa veter to listje nosi po okolici. Elektriko ima speljano po zraku (vsi ostali jo imamo pod zemljo) ona ima pa še vedno tiste žice nad glavo in eden steber, ki je sicer na njeni strani, ampak je pa podprt z žico n amojem zemljišču. Tudi tega ne razumem zakaj si elektriko ne uredi tako kot je treba, tako da moram gledati tisto žico na svojem zemljišču in me ovira pri košnji trave, ….skratka če ima nekdo posest, je pač potrebno zanjo skrbeti in če tega ne zmore naj pa gre rajši v kakšen blok živeti, tam ni toliko dela, ko si zaprt na tistih 60+ kvadratov
Moje laično mnenje je takole: Ne sprašuj takih zadev na nekem troll forumu! Začni na začetku, torej v svoji občini ali komunalnem podjetju, ki je pristojno za tvoje področje. Ni vrag, da oni ne bi vedeli, kaj se mora po zakonu urediti. Če nič drugega, te bodo napotili tja, kjer bodo natančno poznali, kaj pravi zakon.
Potem ukrepaj! Najprej pojdi do nje in ji povej, kaj te moti in kaj je ONA DOLŽNA postoriti, da zadevo sanira. Če ne boš uspešen, je naslednja inštanca po pravni poti. Da se boste skregali na žive in mrtve, vzemi v zakup, da obstajajo ljudje, ki “terajo svoj inat”, verjetno tudi veš, da obstajajo ljudje, ki jim je “vse dobro”, da se ne ozirajo na druge …
Jutri je ponedeljek – uradni dan in ukrepaj.
Keyboard7898, 23.07.2023 ob 12:35
Takole po komentarjih sodeč imam občutek, da ste zelo razumevajoči do sosede, ki je agresor v tem primeru in ne do žrtve ki sem jaz v tem primeru, kar se mi zdi zelo čudno. Zanimivo res.
A ste tudi tako zelo razumevajoči, strpni,….ko gre za vaše težave? A vam bi bilo pa všeč, da vam tuja voda zaliva garažo? Da stopite ven in imate mokre čevlje ker se sosedi pač ne da vodo speljati v odtok in je za njo pač lažje narediti mali jarek pa da teče potem drugam in je kao rešila problem. Zakaj je sploh naredila tisti jarek? Zato ker tudi njo moti voda in si ne želi zmočiti čevljev ampak želi vodo speljati iz svoje posesti drugam, pri tem pa ne razmišlja da bi vodo speljala v odtok in ne bi nihče imel težav s tem.
Ali vsi vi komentarorji, ki podpirate sosedo živite v bloku in sploh ne razumete kako te stvari z odtoki, žlebovi, vodo,…funkcionirajo, ker se sami s tem ne srečujete, ali pa ste tudi sami takšni ki tega nimate urejeno, npr na kakšnih kmetijah verjetno ljudje tudi kar pustijo da voda teče po travniku in ste zaradi tega tako sočutni do nje? Ker drugače ni logično, da kdorkoli podprira nekoga, ki nekaj nima urejeno ali pa ima urejeno tako da stem škoduje drugemu.
In ne vem zakaj bi se jaz sploh karkoli moral pogovoriti z njo, ker se tudi drugače nisem nikoli pogovarjal z njo, pa nismo skregani zgolj ne družimo se, če se vidimo se pozdravimo in je to to. Ni fora v tem, da ona kao meni sedaj naredi uslugo in si naredi odtok, Odtok si naj naredi ker si ga MORA PO ZAKONU ( v kolikor je zakon takšen, ker to ne vem zato to tukaj sprašujem) v kolikor ji zakon tega ne zapoveduje, potem se bom pa tudi jaz drugače odzval. Potem lahko tudi moja voda teče k njej. Imam dve stavbi (hišo in delavnico) in bom dal gor cev na žlebove in cev usmeril na njeno posest pa naj teče po njenem. Saj če ni nekega zakona, ki to omejujeje potem ne vidim razloga, zakaj bi njena voda lahko tekla po mojem zemljišču moja voda pa ne po njenem. Tako ali tako bom pa tam zabetoniral in bo njena voda stala na njeni posesti, potem pa me zanima ali bo mogoče potem ratmišljala o odtoku.
Z blokovskimi pritepenci je vedno problem. Zakaj se selite v hišo, če za tam niste? Ne, nisi ti nobena žrtrv.
Vcasih to pač ni bilo zakonsko urejeno, novejsi zakoni pa urejajo stanja pri rekonstrukcijah in adaptacijah, ne nalagajo pa ureditve obstojecega na daljsi rok v danasnji standard. Menim, da je zakonsko ne moreš prisiliti v ureditev kanalizacijskih vodov in postavitev žlebovja. Kot si rekel, voda ima svojo pot in tista kolicina, ki se zlije iz strehe, bi se zlila tudi iz parcele, če ne bi bilo ničesar gor. Drugo bi bilo, če bi speljala vodo iz napeljave na dvorisce, to pa bi po moje lahko bil predmet pritozb. Moj predlog, in verjetno najcenejsi bi bil, da na mejo postaviš betonsko kanaleto, na koncu padca pa investiraj v cisterno. Tako boš koristil tudi njene meteorne vode zase, in to bo v prihodnosti kar velik plus.
Zakonodaje ravno ne poznam, ampak v mojem primeru je tako, da nič ne morem.
Ko se je delala nova trasa državne ceste je le ta sedaj nagnjena na našo stran. Ko je naliv in se posledično vsi jaški zamašijo meni odnaša dovodno pot, ki se lahko spremeni v potok. Do sedaj sem uspel samo toliko, da po vsaki nevihti očistijo jaške in je za kakšnih 70% bolje. Drugače pa 2 ali 3 na leto lopatkamo in odstranjujemo pesek, blato itd.
Vsaka občina ima verjetno Oddelek za okolje in prostor, komunalno podjetje in najbolje je, da začneš preverjati tam.
Ne ni normalno, da od zgradbe niso meteorne vode speljane v meteorne jaške.
Vem, da je brat že pred desetletji moral to zadevo urediti in ne, ni dovolj, da na svojem skoplješ jarek na sosedovo parcelo, ker gre v tem primeru za motenje posesti.
Zakonsko ni urejeno da moraš imet meteorno vodo speljano v jaške. Lahko bi kvečjemu bilo s kakšnim odlokom.
Pri nas v ulici imamo vsi speljano najprej v cisterne, višek pa gre potem v meteorni kanal. Najbolj butasto je da gre vse v kanale, potem pa zalivate z vodo iz vodovoda.
En zgoraj ti je dal odličen nasvet. Betonska ograja in cisterna.
Keyboard7898, 23.07.2023 ob 11:00
Živim v naselju, na obrobju mesta, kjer so hiše dokaj strnjene skupaj, vsakdo ima približno 800-1000 kvadratnih metrov površine posesti in vsak meji na kakšnih 5 sosedov. Eden od sosedov (soseda natančneje) s katero mejim na svoji južni strani nima urejenega odvodnjavanja, odtoka meteorne vode. Ženska ima 3 stavbe (hišo v kateri živi, kozolec in pa nekakšno klet) in na kozolcu sploh nima žlebov, na preostalih dveh stavbah pa ima žlebove ampak nima speljano vodo v odtok, kanalizacijo,…ampak ima speljano tako da ji voda iz strehe teče po žlebovih kar na travo. Ker pa jo seveda moti, da bi potem imela mokro, zalito, blatno,….zemljišče (čeprav to sama povzroča, ker nima meteorno vodo speljano v odtok) je skopala nekakšen jarek in vodo speljala po tem jarku naprej, stran od svojega zemljišča na mojo posest. ker pa je teren malo nagnjen in sedaj ko vsak dan obilno dežuje, se tam v tistem jarku naredi prava poplava in potem ta voda teče k meni in mi zalije posest, spodjeda mi ciprese, temelje hiše, zaliva mi garažo, ker je te vode toliko da moj odtok pred garažo ne more vse te vode požreti in mi zaliva garažo, hodnik,…
Sedaj pa mene zanima:
-kaj pravi zakon glede tega, ali je obvezno da ima vsaka stavba urejeno odvodnjavanje meteorne vode iz strehe v odtok, ali to ni obvezno?
Ker če je obvezno, potem bi jo moral nekam prijaviti (npr na Komunalno podjetje) in si naj to uredi.
Če pa ni obvezno in lahko ona z svojo vodo (ta voda z sabo nosi tudi listje, umazanijo,…..) zaliva mojo posest, potem bom pač moral to vodo jaz zajeziti, postaviti betonsko ograjo in na takšen način vodo zadržati in naj potem ona plava v njej. Problem pri tem je, ker voda vedno najde pot in bi jo na takšen način zgolj preusmeril h kakšnemu drugemu sosedu, česar pa ne želim, vendar če ne bom imel druge rešitve je tudi to boljše kot pa da ob vsakem večjem nalivu čistim garažo, ciprese so že tako uničene da jih bom moral vreči ven, strah pa me je tudi za temelje hiše, za tiste plošče ki jih imam ob hiši, po katerih hodimo, so tudi že nekako povešene, zaradi razmočenega terena itd,….
Prišlo mi je na misel,ker si napisal ,da ti povzroča škodo na cipresah ter pohodnih ploščah in zaliva garažni prostor,da si vse to poslikaš in posnameš kot dokaz že zaradi npr.zavarovanja ,ker ti v tem primeru povzroča matetialno škodo zaradi neustrezno urejene napeljave v kanalizacijo. Jaz te razumem saj je potrebno imet te stvari ustrezno urejene ,če bi vsak napravil po svoje bi nekateri plavali ,ker se nekomu pač ne zdi vredno uredit tako,da ne bo povzročal škode drugim. Ne glede na to,da je bila tam pred vami ne pomeni,da ji ni potrebno upoštevat določenih standardov in predpisov.Jaz z njo ne bi kaj preveč razpravljala glede na to,da je tak karakter predvidevam konfliktna ,ker s takimi težko dosežeš nek pameten dogovor.Smiselno bi se bilo pozanimat na komunali ali upravni enoti kdo je pač zadolzen za te zadeve .Tudi kak pravniški nasvet bi bil koristen v tem primeru . Če nič od tega ne bi bilo v praksi izvedljivo potem pač je bolje sanirat sam .
Nekdo je napisal da smo blokovski pritepenci, kar seveda ne drži, saj sem napisal da je moj oče kupil to posest že pred 50 leti in zgradil hišo, jaz že 46 let tu živim.
Ona sigurno ve, da nas zaliva, mogoče ne ve da voda teče v garažo, sigurno pa ve da teče po naši posesti, saj jo je nenazadnje sama tja speljala ko je naredila tisti jarek in jo preusmerila.
Z njo je že moj oče imel probleme, ji je že pred leti povedal da njena meteorna voda teče k nam in da si naj ona to uredi, pa sta se skregala in ona pač tega ne bo uredila. Fora je v tem da ta voda tudi njo zaliva. Npr zalilo ji je tisti kozolec (tam ko sploh nima žlebov) in se je voda prelila tudi pod njen kozolec, v katerem ima avtomobil in podobne stvari in ko pogledam skozi okno vidim da je še danes tam vse mokro, pa avto premaknila in odprla vrata in sedaj kao suši in to je zanjo rešen problem, ne razume pa da bo problem ostal in jutri ko bo spet dež jo bo tudi njo spet zalilo. Skratka neumna oseba, ki niti zase ne zna poskrbeti kot je potrebno. Saj ima sama tudi problem z vodo pa jo to očitno ne moti preveč…. tako kot jo očitno ne moti da je še edina ki ima elektriko po zraku na žicah itd,….Ne vidim nekega smisla da bi se pogovoril z njo, ker se tudi drugače ne družimo, ločujejo nas ciprese tako da je v bistvu sploh ne rabim gledati, naša hiša stoji v ulici, kar pomeni da je severna stran posestva veliko bolj zanimiva in živahna in z tistimi sosedi se bolj družim, ta pa je na južni strani, kjer so že vseskozi ciprese, tako da je v bistvu niti ne opazim (kadar ne dežuje). Saj če bi si hotela to urediti bi si že zdavnaj, saj ima tudi ona polavo zaradi vode, pa si očitno to ne bo naredila. Itak bom vrgel ciprese ven, ker jih je uničila, postavil betonsko ograjo pa je. Edino ne vem ali naj vseeno sporočim Komunalnem podjetju, da ona nima urejenega odtoka ali ne. Saj če ji kao ni potrebno imeti to urejeno potem tako ali tako nima smisla. Mi pa ni jasno kako to da ji tega ni potrebno imeti urejeno, samo zato ker ima kao staro hišo, pred nekim sprejetim zakonom. Pa tako ali tako se mi v bistvu ne da z njo ukvarjati, ciprese gredo ven in postavil bom betonsko ograjo ali pa vsaj betonski rob, pa potem neko jekleno ograjo gor.
A so kakšna pravila koliko od meje lahko postavim ograjo? Nekje sem slišal pol metra nekje pa celo 3 metre…..
Stvarnopravni zakonik
Odtekanje meteornih padavin
87. člen
Lastnik nepremičnine mora storiti vse potrebno, da meteorne padavine z njegove zgradbe ne odtekajo oziroma ne padajo na tujo nepremičnino.
Pri odtekanju meteornih voda je vsak lastnik nepremičnine dolžan poskrbeti, da meteorne vode iz njegove zgradbe ne odtekajo oz. padajo na tujo nepremičnino. To določa Stvarnopravni zakonik v 87. členu. Sicer pa velja, da ni dovoljeno odvodnjavanje meterornih vod iz privatnih parcel na javne ceste in obratno iz javnih cest na privatne parcele. Vsaka nepremičnina naj bi imela urejeno odvodnjavanje bodisi na način, da se meteorne vode odvodnjavajo s priklopom na javne komunalne kanale ali imajo urejene ponikovalnice.
Kaj lahko narediš? Tožba za škodo ?
VSL0061200
VSL sodba I Cp 195/2012 – direktne imisije – pravni naslov – pravica do odvodnjavanja – meteorne vode – negatorna imisijska tožba – oblikovanje tožbenega zahtevka – zamudna
„1. Prvotožena stranka M. H., drugotožena stranka P. H. in tretjetožena stranka M. K. so dolžne v roku 60 dni urediti odtekanje meteorne vode z nepremičnine parc. št. 946/10 k.o. X tako, da meteorne padavine ne bodo več odtekale na nepremičnino tožnika F. F. parc. št. 945/12 k.o. X.”
Sicer se pritožba zavrne in sodba, kolikor se nanaša na navedene pritožnike, potrdi.
II. Pritožba četrtega toženca se zavrne in sodba, kolikor se nanaša nanj, potrdi.
III. Pritožniki sami nosijo stroške pritožbenega postopka.
Prizadeti lastnik ne more narekovati načina, kako naj lastnik spremeni stanje nepremičnine, s katere prihajajo imisije, če je te mogoče preprečiti na več načinov. Zahtevek za povsem določeno spremembo stanja je tako možen le tedaj, kadar je po naravi stvari mogoče imisijo preprečiti le na en način.
K nam je tekla voda iz polovice vasi, prva hisa v vasi, kjer se ulica vzpenja v breg.
Klicem komunalo in obcino, recejo, da voda tece dol.
Ko je bilo najhujse neurje sem slikala in poslala mail s slikami.
Hiso sem zavarovala proti meteornim vodam.
Dosegla sem da mi je KS naredila muldo, da ne tece k meni na koncu nulde sem naredila veliko kanaleto, ker tam je voda iz ceste zavila k meni.
Ker se vedno ni bilo uspeha je cez nekaj casa komunala postavila na zgornji tocki parcele jasek in povlekla cev cez naso parcelo do “dna parcele”.
In sosed se je pizdil, da bo teklo na njegovo njivo. Pride moj ate reče da tista tocka na parceli kjer je izliv je se nasa parcela in so naredili.
Torej slikat potem pa ukrepat naprej.
Ali reces sosedi, ali sam postavis kanaleto, ali komunali, sama sem poslala slike tudi na obcino.
Forum je zaprt za komentiranje.