Ona še vedno sanja o Ameriki
S tremi popravci sanja o Ameriki. Hčerka je dopolnila 18. Za rojstni dan ob polnoletnosti ji je bil obljubljen obisk Amerike. Danes smo izvedeli, da je pridelala 3 popravce. Ko smo ji povedali, da je sanj o Ameriki za to leto konec je doživela napad jeze kakršnega še nisem videla. Od razburjenja sem mislila, da bo hiperventilirala. Obtožuje nas vsega živega in hoče izsiliti potovanje z argumentom, da polnoletnost in šola v nimata veze, ker darilo bi ona dobila za 18 . Ne vem, sva midva tako zgrešila pri vzgoji, je to mladostništvo, morda zabluzena generacija? Kako punci razložiti, da pač Amerike res ne bo, da se ne bova premislila, če bo ona izsiljevala, da imajo dejanja tudi neke posledice in da bi preje morala misliti na to. Naj se zdaj doma uči in nosi posledice svojih dejanj. Razmišljam, da bi mi vseeno odšli v Ameriko, samo brez nje. Bi ta šola bila vzgojna ali krutost?
Trije popravci? A ni to avtomatsko ponavljanje letnika? Se mi zdi, da si v naših časih lahko imel največ dva. V glavnem, če mora tako ali tako ponavljati, potem ji pač plačajte to potovanje, saj ste ga obljubili. Ni dobra popotnica za otroka, če starši obljubo pojejo. Če pa ponavljati ni treba, ji povejte, da naj se potrudi in naredi popravne izpite, potovanje pa dobi drugo leto.
Ne glede na vse pa se mi zdi, da ste prepozni. Junija kupovati letalske karte čez Atlatnik (za julij ali avgust) je bistveno prepozno. Če že dobiš kaj, je cena krat 3. To bi morali kupiti (in tudi kaj rezervirati tam čez lužo, da bo kje spala) že pol leta nazaj.
Danes ste izvedeli? Danes? Če vam za hčerko ni mar niti toliko, da bi vedeli, kako slaba je v šoli, potem si zasluži od vas vsaj izlet. Če ste vedeli, da ji popravci grozijo, pa niste nikoli izleta pogojevali s tem, da naredi šolo, ste si sami krivi in ji plačajte izlet. Verjetno sanja tudi o tem, da jo bodo v Ameriki odkrili za igralko in bo postala zvezda in kdo rabi potem šolo? In zakaj jo nihče od vas ni že prej stresel za ovratnik in jo vrnil v realnost? Vaše vprašanje kaže na čudne odtujene odnose med vami, punca se mi smili.
Mnmnmn17, 16.06.2023 ob 16:28
Ste se pogovarjali o tem, da je izlet bo Ameriko le, če naredi šolo, al ste se to zmislili sedaj, ko ste jezni? Ne vem, za moje pojme obljuba o potovanju za RD drži, če niste prej povedali, da so pogoji za izročitev darila.
..omg..logika je, da je za tako razkošno darilo – samoumevno – da so šolske obv.opravljene. brez dileme.
Ta zgodba ne gre z ničimer skupaj. Najprej, punca je zabluzila, vi bi jo doma pustili samo? Da bluzi dalje?? Že sama misel na to je taka, da si vidva kot starša še manj zaslužita Ameriko.
Punca ne razume, da so njene počitnice letos namenjene učenju, torej tehnično gledano sploh niso počitnice. Torej če nima počitnic, niti ne more nikamor, vsaj ne na potovanje po Ameriki, ker menda niste imeli namena it samo za teden dni. Njen tempo življenja bi moral biti v tem času kot v šoli, pet dni učenja, dva dni prosto, da kam greste.
Amerika, če ste ji obljubili, jo peljite. V prvih počitnicah, ki tudi bodo počitnice. Saj bodo tudi takrat darilo za polnoletnost. Samo to, ker o zrelosti ne duha in ne sluha.
Za reševanje kričanja in zmerjanja pa ste zafrknili že davno nazaj. Pri osemnajstih prav pretirano prevzgajali ne boste več. To, kar bi radi od otroka, se ga uči prvih trinajst let, naslednjih pet se znanja zgolj utrjujejo. Očitno vaša še ni slišala za meje, čemu služijo in kaj je na drugi strani njih.
Je pa odvisno, do kje ste ji pustili samovoljo. Če so ji za 18 zrasle peroti in jih niste pristrigli, se bo itak spustila.
-
Hči ima očitno zatežene starše . Če boste še enkrat prebrali kar ste napisali , boste sami ugotovili , da hčerko psihično uničujete . Pritiskate na njo in jo ne sprejmete takšno kot je, zato si po vaše nekaj ne zasluži . To spada v vrsto maltretiranj. Prav bi bilo da hči odide v Ameriko vi vsi pa ostanete doma. Saj ste nanjo po vsej verjetnosti pritiskali že v preteklosti . Malo si postavite ogledalo pred obraz , in se vprašajte kako vas hči v resnici vidi ampak si ne upa priznati da ima v resnici starše psihopate .
Ne, vzgoje niste falili (mogoče ?), ste pa falili v svojih besedah in dejanjih. Najprej očitno niste bili dovolj jasni pri svoji obljubi, da bo dobila za 18. rojstni dan potovanje v Ameriko. Starši moramo biti pri vzgoji jasni in dosledni. Da nekaj pričakujemo od svojega otroka in to ne izrazimo z besedami, in se ob tem zanašamo na “saj to avtomatsko vedo” ali “to darilo je pogojeno z…), potem druge reakcije, kot je bila, tudi ne moremo pričakovati. Zdaj pa bi jo najraje pustili doma in sami šli. Jej jej, mami, to ne gre tako.
Drugič, ali za svojo hčerko nikoli ne greste v šolo in se pozanimate o njenem uspehu, ali preprosto pričakujete, da bo izdelala?
Koncept vzgoje je malo mimo, se vam ne zdi?
Zdaj pa premislite, kako boste zadevo rešili. Vse dobro ?
Pa dobro, to mora bit vsakemu šolarju jasno, da brez izdelanih solskih obveznosti ni zabave. Kake pa imate to prioritete? Kake obljube – punca nima osnov za nič, kaj sele prostega poletja za potovanje! Ni cudno, da ima popravce, to je ja 1+1 jasno, pa ne zna seštet?! Da ne govorimo o znorevanju! Sram bi jo moglo bit ko poscano miš, da je 3 popravce domov prinesla in poleg tega ima še zahteve? Uh, vi ste že davno zavozli vzgojo…
Tu ni debate. Ne glede na to, ali ste ji obljubili potovanje za rojstni dan ali ne, bi jaz rekla, da bomo šli V Ameriko skupaj in to takoj, ko bo prinesla spričevalo, da je naredila šolo. Reci, da je to vendar čisto normalno in da tu ni nobene dileme.
Potem pa mirno dalje likaj/pospravljaj/beri knjigo… Ne se pustit sprovocirat!
Reci ji, da naj pride nazaj ko se bo pomirila in nehala kričat, da se bosta pogovorili kako naprej. Naredita plan za popravce – katerega najprej, s kakšno pomočjo, ali so potrebne inštrukcije. Ne jo pustit samo, ker je punca itak v bedu, samo to pokaže na staršem najbolj zoprn način…
ps – a karte imate že?
Meni so obljubili denar za kampiranje s prijateljicami na morju za 18 rojstni dan. Namesto maturanca, ker so bile težave z organizacijo, in se nas je več odločilo da ne gremo. Kampiranje bi bilo tudi veliko cenejše. Ko je prišlo poletje in moj rojstni dan, se nista želela več spomniti. Rekla sta da bi denar brez težav nakazala za maturantski izlet, deklici ga pa ne bosta dajala v roke. Zdaj vem, da denarja sploh nikoli ni bilo, ker smo prenavljali hišo in sta iskala izgovor. Dobra šola za kasneje, da se ne verjame na besedo, kadar je kaj povezano z denarjem. Tudi vaša Amerika se sliši malo čudno. Karte za te poletne počitnice bi verjetno kupili veliko vnaprej. Če greste pozimi, ima pa do takrat čas popraviti ocene.
darilo za 18, 20.06.2023 ob 11:52
Meni so obljubili denar za kampiranje s prijateljicami na morju za 18 rojstni dan. Namesto maturanca, ker so bile težave z organizacijo, in se nas je več odločilo da ne gremo. Kampiranje bi bilo tudi veliko cenejše. Ko je prišlo poletje in moj rojstni dan, se nista želela več spomniti. Rekla sta da bi denar brez težav nakazala za maturantski izlet, deklici ga pa ne bosta dajala v roke. Zdaj vem, da denarja sploh nikoli ni bilo, ker smo prenavljali hišo in sta iskala izgovor. Dobra šola za kasneje, da se ne verjame na besedo, kadar je kaj povezano z denarjem. Tudi vaša Amerika se sliši malo čudno. Karte za te poletne počitnice bi verjetno kupili veliko vnaprej. Če greste pozimi, ima pa do takrat čas popraviti ocene.
In če so kupili karte, kaj potem? Punca ima popravce! Pač bo šla karta v nič ali pa bodo kako drugače poskusili urediti. Kaj je bolj važno 500 eur stan vrženih ali puncina prihodnost. Pa tudi ne vem,zakaj že bi morali kupovati karte v naprej. Jaz jih tik pred zdajci, če je treba prilagodim plan potovanja. Mislim, da se vam vidi, da na dopust hodite v kamp na Hr, odtod ta zaplankanost, sklepam.
Prvo kot prvo .ko je znorela bi jo morali prijet za ovratnik in primazat eno dobro klofuto da bi ji resetirali mozgane in ji dali vedeti kdo ste.drugo je pa to da ste si zato sami krivi ker ste jo prevec tazvajali vrjetno ze od malega .ce bi nanjo pritisnili skozi celo solsko obdobje se z njo pogovarjali kot jaz z svojo , midva sva oce in scerka ,khrati pa tudi zelo dobra prijatelja ki si zmeraj znama prisluhniti. Mami pa zal vedno daje potuho in ji vse k riti prinese .mislim da je privas enako. Z otrokom je treba znat ze od malega ko shodi in ne sedaj pri 18 . 18 leta sonnajbolj nora leta zato pazite kako pa kaj boste z njo .
Forum je zaprt za komentiranje.