Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek NLB in pooblastilo

NLB in pooblastilo

Ne vem, če sem v pravi rubriki…

Verjamem, da se je nekomu že dogodilo sledeče… Oče je zbolel, je v komi. Na NLB ima račun. Svojci ne moremo do denarja, ker ni nihče pooblaščen. Na banki pravijo, da samo z odvetnikom, ki pa so dragi. Kako ste se soočili s tem? Kaj narediti, se res ne da drugače? Je to pri vseh bankah?

Da se slučajno nebi tudi pri meni kaj takega dogodilo bom pooblastil nekaj družinskih članov…

Glede na to, da je oce v komi, priporocam klic na csd in/ali nepravdno sodisce, saj bi bilo smotrno, da se ocetu postavi zacasni skrbnik, kajti najbrz bo se kaj drugega za urejati.
Glede tvojih pooblastil pa bodi previden, kajti saj ves, da lahko pooblascenec razpolaga s tvojim premozenjem in dvigne denar brez tvojega vedenja. Ni za pretiravat v taksnih primerih; seveda je fajn imeti to v mislih in kaj napisati, ampak vsepovprek pooblascevati ljudi, ce se kaj zgodi, ni najbolj pametno.

Jaz sem bila leta pooblaščena na očetovem računu (je par let nazaj umrl) in sem prav tako že leta pooblaščena na maminem računu.

Denar pri nas ni bil nikoli tabu, zato sta mi zaupala in sta vedela, da ne bom nikoli zlorabila zaupanja.

Za avtorja pa – ne vem, kako lahko uredila v tem trenutku, smo pa morali za moje pooblastilo iti osebno na banki. Ni veljal kak doma napisan papir.

Pooblastilo bi napisal tako, da se lahko uporablja zgolj v primeru smrti, hude bolezni…. Se bo treba pozanimati na banki, kako se ureja taka pooblastila in za kakšen primer.

Ja meni je čisto jasno, da je potrebno osebno urejati, samo žal ne gre….

Hvala za mnenja

S smrtjo vsa pooblastila prenehajo veljati. Banka tudi ne more vedeti, ali si hudo bolan ali ne. Mislim pojdi do notarja in tam uredi pooblastila, ampak ne da se vedno tako, kot si sami predstavljamo. Mislim da je zate bolje, da imas doma nekaj denarja v sefu, ce bi to res bilo potrebno in ce se hoces zavarovati zgolj za taksne primere. Seveda je pa tukaj riziko kraje.

Notar ne bo nic naredil, če je oče v komi.  Edina možnost zdaj je CSD, sodišče in odvzem opravilne sposobnosti. Samo ti povem, če ne boste vsi otroci za to, lahko sodišče pooblasti koga drugega. Te zadeve tudi niso zastonj.

Po smrti vsa pooblastila prenehajo. Premoženje gre v dediščino.

Če zdaj plačujete njegove račune, shranjuj dokazila o plačilu, da potem lahko zahtevaš da se ti povrnejo.

jep, mislim, da bo CSD prava pot.

je hudič, če nekdo hrčka ves denar na kup in niti partner nima dostopa do tega. sploh za ženske zna bit hudo, ko partner, ki je imel ves denar na računu umre, ona pa do zapuščinske razprave nima dostopa do tega denarja. po možnosti pa je bilo tako, da je z njenim denarjem preživljala oba, on pa je svojega hrčkal na kup.

Zakaj rabite dostop do njegovega denarja?

Edina pot v tem trenutku je CSD in sodišče. Njegove zadeve boste lahko urejali zgolj s sklepom sodišča, ki bo očetu dodelil skrbnika. Bodite pozorni, da boste v sklep eksplicitno zapisali kaj točno lahko opravljate v njegovem imenu. Če bo zapisano npr. dvig pokojnine, potem boste točno to tudi lahko naredili (in nikakor ne boste mogli dvigniti preostalih sredstev).

Za vas osebno (ki urejate pooblastila zase) pa: pooblastilo na banki velja za dvig in polog sredstev, izpisa stanja računa in urejanje trajnikov od datuma pooblastila naprej. Z njim pa nimate pooblastila urejati stvari enakih stvari za nazaj, hkrati pa ni veljavno v primeru sprememb bistvenih elementov računa. Po domače povedano: to pooblastilo ne velja za spremembe naslova, spremembe računa, ukinitev in naročanje kartic ipd.

Zadnje je možno urediti le z notarsko overjenim pooblastilom.

Odgovor na objavo uporabnika
Xzav, 05.10.2022 ob 14:15

Edina pot v tem trenutku je CSD in sodišče. Njegove zadeve boste lahko urejali zgolj s sklepom sodišča, ki bo očetu dodelil skrbnika. Bodite pozorni, da boste v sklep eksplicitno zapisali kaj točno lahko opravljate v njegovem imenu. Če bo zapisano npr. dvig pokojnine, potem boste točno to tudi lahko naredili (in nikakor ne boste mogli dvigniti preostalih sredstev).

Za vas osebno (ki urejate pooblastila zase) pa: pooblastilo na banki velja za dvig in polog sredstev, izpisa stanja računa in urejanje trajnikov od datuma pooblastila naprej. Z njim pa nimate pooblastila urejati stvari enakih stvari za nazaj, hkrati pa ni veljavno v primeru sprememb bistvenih elementov računa. Po domače povedano: to pooblastilo ne velja za spremembe naslova, spremembe računa, ukinitev in naročanje kartic ipd.

Zadnje je možno urediti le z notarsko overjenim pooblastilom.

Ne vem, ali imajo banke različno, jaz sem lahko prek klik-a urejala vse pri računih, na katerih sem bila pooblaščena; naročevala kartice, spremenila račun iz klasičnega v srebrnega (za upokojence), vezala sredstva, nakazovala denar – skratka enako kot pa pri mojem osebnem računu. Osebno na banki pa tudi fizično dvignila denar.

Dopuščam možnost, da imajo. Sicer menim, da ne bi smele imeti in dvomim, da jim zakon to dopušča. Ne bom trdil – nisem pravnik.

Sam se namreč nikakor ne bi strinjal, da moj pooblaščenec ureja tako občutljive zadeve kot je sprememba ali ukinitev računa. Samo predstavljajte si situacijo, ko se z nekom skregaš in ti ukine TRR.

Denar818, 05.10.2022 ob 12:29

Zakaj rabite dostop do njegovega denarja?

A ga naj kar pustimo banki? Mama ima slabo pokojnino, zato potrebuje denar (so položnice)…

Banka res ne more vedeti ali si hudo bolan, nekdo pa lahko to dokaže z zdravniškim izvidom a ne.

Ali potem namesto pooblastila darilno pogodbo? Oziroma kako hudiča se rešiš zapuščinske in plačila odvetniko…

jaz vem, 05.10.2022 ob 14:37

Ne vem, ali imajo banke različno, jaz sem lahko prek klik-a urejala vse pri računih, na katerih sem bila pooblaščena; naročevala kartice, spremenila račun iz klasičnega v srebrnega (za upokojence), vezala sredstva, nakazovala denar – skratka enako kot pa pri mojem osebnem računu. Osebno na banki pa tudi fizično dvignila denar.

V kakšnem stanju pa je oseba, ki ti je pooblastila? Kako si uredila pooblastilo?

Anonimno 5089, 05.10.2022 ob 21:57

A ga naj kar pustimo banki? Mama ima slabo pokojnino, zato potrebuje denar (so položnice)…

Banka res ne more vedeti ali si hudo bolan, nekdo pa lahko to dokaže z zdravniškim izvidom a ne.

Ali potem namesto pooblastila darilno pogodbo? Oziroma kako hudiča se rešiš zapuščinske in plačila odvetniko…

Za zapuščinsko obravnavo ne rabiš odvetnikov, razen če se ne morete sporazumet kaj bo kdo dobil.

Še to,  če bo oče preživel bo nepokreten. Doma imamo veliko hišo z še večjim poslopjem. Vse je pisano na očeta. Jaz sem že od nekdaj svetoval, da se proda in da kupita nekaj manjšega, da ni toliko stroškov, dela z vzdrževanjem, ker sta sama. Ali potem nepremičnine ne moremo prodati brez zapuščinske in odvetnikov?

Anonimno 5089, 05.10.2022 ob 22:01

V kakšnem stanju pa je oseba, ki ti je pooblastila? Kako si uredila pooblastilo?

Lo smo mu urejali pooblastilo, smo šli oče, mama in jaz osebno na banki in sta tam podpisala (seveda z osebno izkaznico) polno pooblastilo za dostop do njunih računov, dobila sem svojo kartico za vsakega od računov in vklopili so mi tudi dostop do njunih računov prek mojega klik dostopa.

Anon, 05.10.2022 ob 22:08

Za zapuščinsko obravnavo ne rabiš odvetnikov, razen če se ne morete sporazumet kaj bo kdo dobil.

OK, s tem sem mislil denar na banki…

Ja v tvojem primeru se je dalo. In sedaj, ko ti urejaš, sta oba še živa a ne? In tudi pokretna, če bi bilo potrebno še kaj na banki urejati…

Bomo tako naredili z mamo, da ne bomo imeli kdaj enakega sranja…

Anonimno 5089, 05.10.2022 ob 22:17

Ja v tvojem primeru se je dalo. In sedaj, ko ti urejaš, sta oba še živa a ne? In tudi pokretna, če bi bilo potrebno še kaj na banki urejati…

Bomo tako naredili z mamo, da ne bomo imeli kdaj enakega sranja…

Ja, mama je še živa, oče je par let nazaj umrl.

Tisti dan, ko je umrl, sem še uspela prenesti denar iz njegovega na mamin TRR, preden so račun zamrznili do zapuščinske razprave.

Sodišče samo preveri na bankah, kje so računi in kako je stanje.

Je rekla sodnica na zapuščinski “na dan vpogleda stanje AA, na dan smrti stanje BB”. Smo dediči prikimali, da drži in to je bilo to.

Brez razprave, kdo je dvignil, kaj se je zgodilo – ker pač smo se s podatki strinjali. V dedno maso se je všteval seveda znesek na dan smrti, ampak pri nas smo se o dedovanju do razprave že vse dogovorili in smo na sodišču opravili v 15 minutah in se tudi takoj odpovedali pravici do ugovora na sklep o dedovanju.

Jaz sem863, 05.10.2022 ob 22:24

Ja, mama je še živa, oče je par let nazaj umrl.

Tisti dan, ko je umrl, sem še uspela prenesti denar iz njegovega na mamin TRR, preden so račun zamrznili do zapuščinske razprave.

Sodišče samo preveri na bankah, kje so računi in kako je stanje.

Je rekla sodnica na zapuščinski “na dan vpogleda stanje AA, na dan smrti stanje BB”. Smo dediči prikimali, da drži in to je bilo to.

Brez razprave, kdo je dvignil, kaj se je zgodilo – ker pač smo se s podatki strinjali. V dedno maso se je všteval seveda znesek na dan smrti, ampak pri nas smo se o dedovanju do razprave že vse dogovorili in smo na sodišču opravili v 15 minutah in se tudi takoj odpovedali pravici do ugovora na sklep o dedovanju.

Še to, odvetnika nismo potrebovali.

Ja super, hvala ti za odgovore….

So pa hudiči hitri, vse takoj zamrznit pa da čim več nekdo zasluži….

Anonimno 5089, 05.10.2022 ob 22:34

Ja super, hvala ti za odgovore….

So pa hudiči hitri, vse takoj zamrznit pa da čim več nekdo zasluži….

Saj nihče nič ne zasluži, denar čaka na banki in se po pravnomočnem zapuščinskem sklepu prenese na račun tistega, ki je do njega upravičen.

Še nekaj mi ni jasno, moj oče bo mogoče lahko še dolgo živel, samo govoriti ne bo mogu in ne bo bil pokreten. Kako se pa v takem primeru uredi? Mama nikakor ne bo mogla do njegovega denarja…

Jaz sem463, 05.10.2022 ob 22:36

Saj nihče nič ne zasluži, denar čaka na banki in se po pravnomočnem zapuščinskem sklepu prenese na račun tistega, ki je do njega upravičen.

Ok, mama je bila na banki in so ji rekli, da bo potrebno urejati z odvetniki in da vzamejo določeno provizijo. Se pravi več kot je denarja več odvetnik pobere….

Edino, če ni kaj dobro razumela. Morda se je pogovarjala za primer, da se denar nekako prenese na njo brez obravnave…..

Itak vse njej pripada, vsaj tako bom vstrajal.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close