Kdo so srednji sloj?
Kr en 15587, 19.05.2022 ob 20:12
Navadno obstajajo dva kriterija:
–Lastna nepremičnina(življenje v mansardi to ni)
-Določen življenjski stil(Potovanja, Kulturne prireditve, Rekreativno ukvarjanje s športom, gledališče,..)
Navadno gre za bele ovratnike, kje ima družina nekje 5-10 tisoš prihodkov.
Delno se strinjam. Jaz recimo ustrezam prvima dvema kriterijema, ki ju omenjaš. AMpak niti pod razno nimam 5-10 jurjev prihodkov.
Ne vem no, sebe ne štejem med reveže, glede na to, da imam dosti hobijev, da potujem po celem svetu. Recimo, da sem nižji srednji sloj. Ampak do 5 jurjev pa mi ogromno manjka.
Pa itak ne moreš primerjat to: lahko je ena družina velika 10 članov, potem 5 jurjev ni veliko. Lahko pa gre za samsko gospodinjstvo in imaš 5 jurjev v par mesecih, a si vseeno več privoščih kot oni 10 članski.
Jaz za srednji sloj v sloveniji štejem ljudi, ki imajo kot prvo pozitivno “net worth”, kar pomeni da niso več v dolgovih kot imajo vredne stvari. Kot drugo da imajo vsaj povprečno plačo. Na strani za par mesecev preživetja. Da živijo na svojem, lahko tudi v najemu ali pa v mansardi zaradi mene. Da poleg osnovnih stroškov od dohodka ostane del za varčevanje in del za uživanje. Da skrbijo za svojo prihodnost. In najpomembnejše, da se jim ne vrti cele dneve vse samo okoli denarja.
Po tej logiki skoraj nimamo srednjega sloja v sloveniji. Veš kakšen procent gospodinjstev ima 10k neto dohodka? Ne ravno velik. Tudi srednji sloj je v več plasteh običajno. Imaš nižji srednji sloj (ljudje ki udobno živijo, ampak v primeru izgube službe ostanejo brez vsega), srednji sloj (udobno življenje, varčevanje, uživanje v stvareh ki jih veselijo – potovanja, gledališče…brez da bi jih to finančno obremenjevalo), višji srednji sloj (to kar ti opisuješ).
delno se strinjam, 19.05.2022 ob 20:31
Delno se strinjam. Jaz recimo ustrezam prvima dvema kriterijema, ki ju omenjaš. AMpak niti pod razno nimam 5-10 jurjev prihodkov.
Ne vem no, sebe ne štejem med reveže, glede na to, da imam dosti hobijev, da potujem po celem svetu. Recimo, da sem nižji srednji sloj. Ampak do 5 jurjev pa mi ogromno manjka.
Pa itak ne moreš primerjat to: lahko je ena družina velika 10 članov, potem 5 jurjev ni veliko. Lahko pa gre za samsko gospodinjstvo in imaš 5 jurjev v par mesecih, a si vseeno več privoščih kot oni 10 članski.
S številko sem sicer mislil na bruto zneske. To bi v primeru para kjer oba delata in imata 2 otroka nekje 1650 eur neto na glavo. PA tudi drugače ni neke čudežne številke – marsikdo ima precej boljše prihodke in živi precej bolj frugal kakor marsikdo v spodnjem sloju. Gre seveda tudi v obratno sme(Keeping up with the Jones). Stvar je v življenkem slogu…
Višji slog je zame nekdo, ki živi od finančnih in nepremičninskih donosov.
Vseeno se pa veliko ljudi misli, da so srednji sloj, čeprav niso. Srednji sloj je po nekaterih definicijah 20%-40% populacije in ne 90%, kakor si nekateri predstavljajo….
neumnost, 19.05.2022 ob 20:40
Po tej logiki skoraj nimamo srednjega sloja v sloveniji. Veš kakšen procent gospodinjstev ima 10k neto dohodka? Ne ravno velik. Tudi srednji sloj je v več plasteh običajno. Imaš nižji srednji sloj (ljudje ki udobno živijo, ampak v primeru izgube službe ostanejo brez vsega), srednji sloj (udobno življenje, varčevanje, uživanje v stvareh ki jih veselijo – potovanja, gledališče…brez da bi jih to finančno obremenjevalo), višji srednji sloj (to kar ti opisuješ).
Saj se delno strinjam.
Sicer jaz sem imel v mislih par, ki zasluži bruto znesek. Vseeno pa tudi neto, zaradi inflacije, ni več takšen znesek, ki bi vam omogočil nek hud življenski slog. Npr:
-Če ste kupili hišo v okolici Ljubljane boste imeli za 30 kredit plačali nekje 2-3 tisoče
-Stroške hiše in zavarovanja in popravila(300 eur)
-1 tisočaka eur za trgovino, čistila, hrano v službi in šoli
-500 eur amortizacija, zavarovanja in gorivo za 2 avtomobila
-Vrtec 300 – 500 eur
-200 eur aktivnosti otrok
In ste hitro na 5 tisočakov neto stroškov, čeprav v kalkulaciji nimate še niti počitnic, zabave, svojega pokojninskega zavarovanja… V bistvu živite precej delavski življenski sloj(s to razliko, da boste nekoč imeli več denarja – svojo nepremičnino)
Ni važna plača, ker je status odvisen tudi od stroškov.
Srednji sloj je nekdo, ki se z denarjem ne rabi ubadat. Ga še vedno mora zaslužit, ni finančno neodvisen, vendar mu plača omogoča lagodno življenje. Da v trgovini ni treba gledat na ceno, da je za dopuste, hobije in varčevanje za udobno starost. To je zame srednji razred. Kaj ti nuca lepa plača, če imaš visok kredit?
Zanimiva razmišljanja.
Kaj bi pa rekli, da mora imeti najemnik, da se uvršča v srednji sloj? Ne reči, da najemnik ne more biti srednji sloj, ker (sploh v tujini) so ljudje, ki imajo dosti pod palcem pa so v najemu.
Potem bi moral imeti dosti večjo plačo kot on, ki je lastnik stanovanja? Kaj pa za starost? Mogoče, da ima nekje nek način varčevanja za starost?
Se pa vsekakor strinjam, da za srednji sloj je značilno, da si privošči tudi kak dražji dopust pa hobije.
Dobro vprašanje. Jaz se smatram za srednji sloj, lahko pa, da ga čisto mimo piham.
Zaslužim dovolj, da si lahko privoščim tudi zimske počitnice (smučanje ali Tajsko), imam lastno nepremičnino, na varčevalnem računu pa dovolj za eno leto brezskrbnega življenja. Glede na to, izhajam iz družine, kjer se je gledalo na vsak evro in ni bilo poletnih počitnic na morju, lahko rečem, da imam več kot sem mislila, da bom kdaj imela. Otroka lahko hodila na katerokoli dejavnost. S plačo sem zadovoljna, je pa res, da ne zapravljam za veliko stvari. Avto bi lahko imela boljši, a mi je moj super in šparoven, cunje za vsak dan mi niso pomembne, za šport pa dam kar nekaj več. H kozmetičarki ne hodim (pa bi lahko, a mi je zguba časa)… Včasih, ko sem imela manj denarja, sem imela boljši avto in hodila h kozmetičarki in redno k frizerju. Sedaj, ko pa mi ni treba gledati na denar, so vse te stvari zgubile svoj čar. Pomemben mi je čas z otroci in go je to.
srednji sloj, 19.05.2022 ob 22:05
Zanimiva razmišljanja.
Kaj bi pa rekli, da mora imeti najemnik, da se uvršča v srednji sloj? Ne reči, da najemnik ne more biti srednji sloj, ker (sploh v tujini) so ljudje, ki imajo dosti pod palcem pa so v najemu.
Potem bi moral imeti dosti večjo plačo kot on, ki je lastnik stanovanja? Kaj pa za starost? Mogoče, da ima nekje nek način varčevanja za starost?
Se pa vsekakor strinjam, da za srednji sloj je značilno, da si privošči tudi kak dražji dopust pa hobije.
V Sloveniji je srednjega sloja med najemniki malo. Mogoče še v Ljubljani, kjer so nekatera stanovanja res razkošna, za drugje si pa drznem reči, da ni takega norca, ki ne bi šel v hišo, če mu sredstva to omogočajo.
Po moje srrdnki sloj v Sloveniji ne obstaja. Smo 5 članska družina v lastni (podarjeni) obnovljeni nepremicnini s prihodki 3.500 evri. Živimo lepo, gremo na morje, otroci hodijo na dejavnosti, ampak od nadstandarda si pa ne privoščimo nič- gremo kdaj ba pizzo, nikoli na kosilo, ne gremo smučati za 1 teden, ne kupujem si za oblečt, ne kupujem ličil, nimamo prihrankov, za avto imamo kredit, otrokom kupujemo čim manj oblek, ne hodimo na potovanja, ne h kozmetičarki, k frizerki 3-4× letno, .. mi zagotovo nismo srrdnji sloj;(
Kuharica, 19.05.2022 ob 23:02
Po moje srrdnki sloj v Sloveniji ne obstaja. Smo 5 članska družina v lastni (podarjeni) obnovljeni nepremicnini s prihodki 3.500 evri. Živimo lepo, gremo na morje, otroci hodijo na dejavnosti, ampak od nadstandarda si pa ne privoščimo nič- gremo kdaj ba pizzo, nikoli na kosilo, ne gremo smučati za 1 teden, ne kupujem si za oblečt, ne kupujem ličil, nimamo prihrankov, za avto imamo kredit, otrokom kupujemo čim manj oblek, ne hodimo na potovanja, ne h kozmetičarki, k frizerki 3-4× letno, .. mi zagotovo nismo srrdnji sloj;(
Ja, to je srednji sloj, nekakšni “ne tič, ne miš”, zapufana družina, ki živi od konzerv in si privošči 2 tedna dopusta, nekaj popoldanskih krožkov za otroke, ki ne zapravlja denarja kot turist, ampak denar po kapljicah spušča pri dnevnih “druženjih” z otroki, sladoledih in kavah v lokalu v bližini doma, jasno starša oblečena kot cigana, oba živčna, raztresena, eden drugemu gresta na k* in čakata, da to popoldansko družinsko druženje končno mine.
Kr en 15587, 19.05.2022 ob 21:03
S številko sem sicer mislil na bruto zneske. To bi v primeru para kjer oba delata in imata 2 otroka nekje 1650 eur neto na glavo. PA tudi drugače ni neke čudežne številke – marsikdo ima precej boljše prihodke in živi precej bolj frugal kakor marsikdo v spodnjem sloju. Gre seveda tudi v obratno sme(Keeping up with the Jones). Stvar je v življenkem slogu…
Višji slog je zame nekdo, ki živi od finančnih in nepremičninskih donosov.
Vseeno se pa veliko ljudi misli, da so srednji sloj, čeprav niso. Srednji sloj je po nekaterih definicijah 20%-40% populacije in ne 90%, kakor si nekateri predstavljajo….
Par ki ima 5000 bruto definitivno ne spada v srednji sloj, z 10 se lahko o tem pogovarjamo, pa še to je bolj nizek srednji sloj.
To s sloji hitro zgubi vsak smisel, če človek ne živi po nekih vsiljenih nam družbenih normah.
Pred kratkim je nekdo napisal, da je bitcoin dobičke pretopil v par stanovanj z oddajo katerih zasluži jurja mesečno. Gre za denar, ki mu zadostuje za umirjeno skromno življenje. V kateri sloj spada? Kaj, če bi bil brez premoženja, tistega jurja pa bi zaslužil s povprečno službo? Velika razlika. Čeprav na zunaj večini neopazna. Kaj, če bi namesto naložbenih stanovanj še vedno imel v bitcoinih ali čemu drugemu in bi tistega jurja mesečno črpal iz glavnice? Morda je jutri brez vsega. Morda pa multimilijonar. Kateri sloj?
Vprašanje, ki se mi postavlja je, koliko gre “sloj” soditi po dohodku, premoženju, življenskem slogu, družinskem drevesu, socijalnem kapitalu, izobrazbi, sposobnostih oz. tržnosti znanja, prostem času, … ali kakšni kombinaciji naštetega. Namreč, problem s katerim se hitro srečamo je, da vse to ne rabi biti povezano. Še trenutno najbogatejši zemljan je po nekaterih merilih živel pod pragom revščine. Pa ni edini tak milijarder. Lahko si (networth) milijonar z življenskim slogom, ki v vecini aspektov pritiče spodnjemu srednjemu razredu. Ali dobro plačani delavec, ki zapravlja kot milijonar, pa je skoraj brez premoženja.
DrY, 20.05.2022 ob 00:41
To s sloji hitro zgubi vsak smisel, če človek ne živi po nekih vsiljenih nam družbenih normah.
Pred kratkim je nekdo napisal, da je bitcoin dobičke pretopil v par stanovanj z oddajo katerih zasluži jurja mesečno. Gre za denar, ki mu zadostuje za umirjeno skromno življenje. V kateri sloj spada? Kaj, če bi bil brez premoženja, tistega jurja pa bi zaslužil s povprečno službo? Velika razlika. Čeprav na zunaj večini neopazna. Kaj, če bi namesto naložbenih stanovanj še vedno imel v bitcoinih ali čemu drugemu in bi tistega jurja mesečno črpal iz glavnice? Morda je jutri brez vsega. Morda pa multimilijonar. Kateri sloj?
Vprašanje, ki se mi postavlja je, koliko gre “sloj” soditi po dohodku, premoženju, življenskem slogu, družinskem drevesu, socijalnem kapitalu, izobrazbi, sposobnostih oz. tržnosti znanja, prostem času, … ali kakšni kombinaciji naštetega. Namreč, problem s katerim se hitro srečamo je, da vse to ne rabi biti povezano. Še trenutno najbogatejši zemljan je po nekaterih merilih živel pod pragom revščine. Pa ni edini tak milijarder. Lahko si (networth) milijonar z življenskim slogom, ki v vecini aspektov pritiče spodnjemu srednjemu razredu. Ali dobro plačani delavec, ki zapravlja kot milijonar, pa je skoraj brez premoženja.
podpis
dfkgšćsa, 19.05.2022 ob 21:59
Ni važna plača, ker je status odvisen tudi od stroškov.
Srednji sloj je nekdo, ki se z denarjem ne rabi ubadat. Ga še vedno mora zaslužit, ni finančno neodvisen, vendar mu plača omogoča lagodno življenje. Da v trgovini ni treba gledat na ceno, da je za dopuste, hobije in varčevanje za udobno starost. To je zame srednji razred. Kaj ti nuca lepa plača, če imaš visok kredit?
Napačne kriterije imaš: “zasluži toliko, da se mu ni treba z denarjem ukvarjat in gledat na ceno.”
Ko so bili v Planici skoki, so organizatorja množično klicali za zastonj karte (!!!) tisti, ki imajo plače 7000 ali celo 10.000€+ !!!
Ni v Sloveniji Slovenca in Slovenke, ki ne bi za vsak drek gledala na ceno!!! Takih v Sloveniji ni!!!
Slovenceljni so reveži po genetiki!, 20.05.2022 ob 02:47
Napačne kriterije imaš: “zasluži toliko, da se mu ni treba z denarjem ukvarjat in gledat na ceno.”
Ko so bili v Planici skoki, so organizatorja množično klicali za zastonj karte (!!!) tisti, ki imajo plače 7000 ali celo 10.000€+ !!!
Ni v Sloveniji Slovenca in Slovenke, ki ne bi za vsak drek gledala na ceno!!! Takih v Sloveniji ni!!!
Bolj severno ko greš, bolj je to značilno. V Sloveniji smo nekje v spodnjem območju tega, bolj proti balkanu, kjer je še vedno moto “ima se, može se” čeprav nimajo nič. Bo šlo shizo psiho lulika ali darči čaterjeva luštkana mamicina postarana podgana?
srednji sloj, 19.05.2022 ob 19:40
Koga smatrate za srednji sloj? Mislim srednji sloj glede na Slovenske razmere.
Kakšna plača, kakšno imetje?
Kdor ima minimalca oz. manj, logično, da ni srednji sloj. Kdo pa je srednji sloj?
Ki mu bo problem plačevati zdravstvene storitve, ki jih je do zdaj pokrivala plačilo dodatnega zavarovanja, to naj bi bilo ukinjeno, ni neke jasne alternative temu, kar pomeni, da bi lahko pri določenih zdravstvenih storitvah enkratni znesek doplačila narasel tudi do 1000 evrov. To se očitno obeta , kar je bilo slišano v Tarči.
S temi sloji je približno tako, kot s klasami pri avtomobilih. Bistvena razlika med nižjo, srednjo in višjo klaso pri avtomobilih je v… ceni. Pelješ se sicer lahko s vsakim. Le v enem bolj, v drugem manj udobno. ?
Pri vrednotenju srednjega sloja med ljudmi pa gre za prihodke. Ponavadi se v srednji sloj (na zahodu) štejejo ljudje, ki imajo od 2/3 do dvakratnika povprečnega prihodka… na gospodinjstvo. Znotraj srednjega sloja se delijo na nižji srednji, srednji in višji srednji sloj. Zato tudi ponavadi slišimo, da srednji sloj izginja. Predvsem nižji srednji sloj drsi v revščino, ker jim prihodki stagnirajo in ne dohitevajo povišanih rasti stroškov. Le mali del višjega srednjega sloja pa prehaja po prihodkih v premožnejše.
Forum je zaprt za komentiranje.