Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Minimalna plača, mlad samski človek

Minimalna plača, mlad samski človek

Kruto spoznanje, bolje pozno kot nikoli.

Sem samska, malo nad 30. Živim pri starših, gledam za garsonjere ali najem, cene nore. Kar pa je tudi noro, s to plačo še pri starših komaj pridem skozi. Pride kako večje popravilo, je že cela drama.

Ne predstavljam si preživeti do penzije tako. Kje so še otroci. Vedno bolj spoznavam, da to ne bo šlo. Imam avto, je strošek, če nič ne crkuje. Imam zavarovanje in 200/mesec varčevanja. Starša sta mi za lažji začetek dala 40k. Za ta denar se danes nič ne dobi. Se zavedam, da bo treba migniti. Sem jima res hvaležna, da sta mi omogočila lažji štart.

Imam dve opciji. Najti partnerja in še z eno plačo in v dvoje je življenje lažje,

ter druga, prekvalifikacija v poklic, ki se danes rabi in da je nad minimalcem. Nočem biti več doma, saj se želim osamosvojit in jima dati “plac”. Že itak traja predolgo, ker me želita doma  Zasedela pa sem se v slabi službi, trgovka. A mislite, da je pri 32 še smiselno kakšno specifično znanje poiskati, se priučiti. Ne bi spet enega neuporabnega faxa delala.

Spadaš v generacijo odvzetega upanja. Welcome to the club ?

Ne vem no, glede na to da varčuješ in si dobila 40k imaš verjetno že blizu 70k na strani? S tem bi se pa dalo kaj kupiti izven Lj.. Ampak mislim da to ni zate. Če doma, kjer predvidevam ne daješ za hrano in stroške ne moreš preživeti tudi na svojem ne boš.

Moja sestra tudi dela za minimalca trenutno, je v najemu (300e), plačuje sama svoje stroške, avta nima uporablja javni prevoz….pa nikoli ne jamra. Meni ni jasno kako ji uspeva, ampak ji. Seveda išče načine da najde boljšo službo. Je pa ta pač boljše kot nič. Kaj pa ti delaš za to da bi se ti izboljšala situacija? Ker po napisanem si rahlo komot in kar vztrajaš v tej službi. Faks praviš imaš? Ne vem kaj si študirala, ampak že za kakšno receptorko ipd. bi verjetno več dobila kot minimalca. Ali pa kakšna asistentka…nekaj pač kjer imaš možnosti kam napredovati. Ker v trgovini ni to simpl. Razen če imaš plan za poslovodkinjo, ampak ni slišati tako. Pa tudi one mislim da niso ravno ne vem koliko plačane. Starejši si, težje je menjavat. Tako da začni sedaj. Sploh glede na to kakšno je stanje na trgu. Ne bo dolgo to trajalo. Ne bi pa na tvojem mestu razmišljala o šolanju (razen če nimaš fakultete), ampak bi raje kakšen uporaben certifikat naredila ipd. v smeri ki te zanima. Če znaš angleško in obvladaš kakšne zadeve lahko delaš preko spletnih platform kot freelancer. Veliko jih tako dodatno zasluži, nekateri celo samo to delajo.

Odgovor na objavo uporabnika
umetnost605, 03.02.2022 ob 17:00

Ne vem no, glede na to da varčuješ in si dobila 40k imaš verjetno že blizu 70k na strani? S tem bi se pa dalo kaj kupiti izven Lj.. Ampak mislim da to ni zate. Če doma, kjer predvidevam ne daješ za hrano in stroške ne moreš preživeti tudi na svojem ne boš.

Moja sestra tudi dela za minimalca trenutno, je v najemu (300e), plačuje sama svoje stroške, avta nima uporablja javni prevoz….pa nikoli ne jamra. Meni ni jasno kako ji uspeva, ampak ji. Seveda išče načine da najde boljšo službo. Je pa ta pač boljše kot nič. Kaj pa ti delaš za to da bi se ti izboljšala situacija? Ker po napisanem si rahlo komot in kar vztrajaš v tej službi. Faks praviš imaš? Ne vem kaj si študirala, ampak že za kakšno receptorko ipd. bi verjetno več dobila kot minimalca. Ali pa kakšna asistentka…nekaj pač kjer imaš možnosti kam napredovati. Ker v trgovini ni to simpl. Razen če imaš plan za poslovodkinjo, ampak ni slišati tako. Pa tudi one mislim da niso ravno ne vem koliko plačane. Starejši si, težje je menjavat. Tako da začni sedaj. Sploh glede na to kakšno je stanje na trgu. Ne bo dolgo to trajalo. Ne bi pa na tvojem mestu razmišljala o šolanju (razen če nimaš fakultete), ampak bi raje kakšen uporaben certifikat naredila ipd. v smeri ki te zanima. Če znaš angleško in obvladaš kakšne zadeve lahko delaš preko spletnih platform kot freelancer. Veliko jih tako dodatno zasluži, nekateri celo samo to delajo.

Imam ja, cca 70k. Niti pod razno ne iščem v urbanih središčih, živimo v odročnem koncu slo, vendar turističnem. Za ta denar ni nakupa, razen res v slabem stanju. Imam to “smolo”, da nam je turizem dvignil cene nepremičnin v nebo. Iščem v sosednjem industrijskem mestu.

Kot drugo, sem poslovodja. Imam doplačilo do minimalca! Napredovati se več ne da. Tako da nisem lene sorte, le kasnej mi je kapnil, da je žal plača premajhna za dostojno življenje. Šlepati na drugega se ne mislim.

Razmišljam v smeri nadgradnje jezikov, aktualna, iskana znanja.

Zakaj si sprejela delo za poslovodjo, ce pa bi imela isto placa in manj odgovorno delovno mesto kot recimo trgovka?

Ne vem sicer, v katerem kraju zivis, ampak da bi jaz imela 70000 eur na razpolago bi si sedaj s tem zneskom pokrila ze 3/4 vrednosti stanovanja.

Pojdi malo izven okvirjev, poglej nepremicnine tud do 50 km ven iz tvojega kraja.

Glede izobrazevanja, ce te veseli zdravstvo, pojdi v zdravstveno, preracunaj si, koliko te bo prisla sola in v kolikem casu se ti bo povrnilo. Pozanimaj se, ce ti priznajo katere druge predmete iz sole, ki jo imas opravljeno, matematika, slovenski jezik, tuj jezik itd. Sedaj so sle place gor tudi medicinskim sestram, poleg tega bi dobila dodatke za nocne, za praznike. Bi zneslo sigurno 300 eur nad minimalcem, to bi pa ze lahko bil mesecni obrok kredita.

Welcome to the club ??

Malo mi še manjka do 30, ampak vseeno .. Sem še na slabšem kot ti, nimam od kje dobit tolk denarja.. Če bi od staršev toliko dobila, bi se pa definitivno že zdavnaj odselila ?

Kam pa bi se preselila s 40k? Ne vem, samo vprašam 🙂

Trenutno gledam na nepremičnine.net, v Črnomlju luštno 2,5 sobno stanovanje za 60k. Nekje še za manj, tam okoli Lenarta…

Tudi če imaš prišparano poleg še par jurjev, je ponudba omejena

Vule, 03.02.2022 ob 16:50

Spadaš v generacijo odvzetega upanja. Welcome to the club ?

Se Pridružujem

Baby_, 03.02.2022 ob 18:05

Kam pa bi se preselila s 40k? Ne vem, samo vprašam 🙂

Trenutno gledam na nepremičnine.net, v Črnomlju luštno 2,5 sobno stanovanje za 60k. Nekje še za manj, tam okoli Lenarta…

Tudi če imaš prišparano poleg še par jurjev, je ponudba omejena

Kredit bi vzela (cca 20-30K ni veliko) in odšla nekam na drug konec Slovenije.

Se pa strinjam, trenutno je res problem, ker so cene gromozanske

Đ_Ana, 03.02.2022 ob 18:44

Kredit bi vzela (cca 20-30K ni veliko) in odšla nekam na drug konec Slovenije.

Se pa strinjam, trenutno je res problem, ker so cene gromozanske

Z minimalcem pač ne dobiš kredita.

Pa tudi če bi ga, kako točno imaš namen živeti potem? Si že kdaj živela na svojem? Stroški, hrana, zavarovanja….Stroji crkavajo (običajno več kot eden na kupu), treba vlagat v stanovanje, avto krepne, ….ne vem no ni da bi z minimalcem kril kredit, stroške, jedel, imel avto in dal še kaj na stran za neizogibno zamenjavo strojev, avta….ok na kratki rok, ampak dolgoročno pa to ne gre.

Vsem v taki situaciji svetujem enako – kot sem naredila sama in se na ta nacin izkopala iz grozljivih dogov/izvrsb in vse kar spada zraven.

3 mesece sem vsako prosto minuto izkoristila za ucenje programiranja – izdelave spletnih strani. Pa ne po templejtih ali kupljenih temah, ampak od zacetka(frontend). V 3 mesecih sem se naucila dovolj, da sem bila zaposljiva – prvi razgovor na katerega sem sla, so me vzeli. Zacetna placa 1300e neto. Tam sem ostala 1.5 let, naucila sem se ogromno, zamenjala sluzbo – iz prve so mi ponudili 1800e neto + malca + prevoz. Tam sem ostala pol leta, izpilila znanje, in sla na svoje. Sedaj imam svoj s.p, racunam po tamalem 30e na uro in na mesec zasluzim cca 4000-5000k.

na srce polagam vsem, da vsaj poskusijo – moznosti so neomejene, programerjev primanjkuje, dela je ogromno, sluzbe se dobi takoj. Aja, stara sem bila pa 28 let, ko sem se zacela uciti.

naivno, 03.02.2022 ob 19:16

Z minimalcem pač ne dobiš kredita.

Pa tudi če bi ga, kako točno imaš namen živeti potem? Si že kdaj živela na svojem? Stroški, hrana, zavarovanja….Stroji crkavajo (običajno več kot eden na kupu), treba vlagat v stanovanje, avto krepne, ….ne vem no ni da bi z minimalcem kril kredit, stroške, jedel, imel avto in dal še kaj na stran za neizogibno zamenjavo strojev, avta….ok na kratki rok, ampak dolgoročno pa to ne gre.

Z minimalcem seveda ne … Zato je pa treba kaj premaknit, da zlezeš ven iz tega ane ?

Tako kot pravi Robbie … So še kakšni drugi poklici, če ti programiranje ravno ne leži.

Avtorici predlagam, da nadaljuje z izobraževanjem .. Še kakšni 2 leti bo finančno bolj na tesnem, ampak to je pozitivna investicija na dolgi rok (govorim iz izkušenj).

Pa vedno met plan B, mogoče še C ?? Do takrat pa pač opremo kupuješ na Bolhi in se voziš z avtom, vrednim največ jurja ?

Zavarovanje dajo tudi na obroke, nevem kakšnih strojev ne rabiš če sam živiš se mi zdi .. v stanovanje pač vlagaš, kolior lahko .. pomembno je da se da dostojno živet, vse ostale investicije, kozmetični popravki itd…, niso nujni potrebni .. pač si nekaj časa malo bolj v razsulu.. Stremiš k temu, kako stvari izboljšat – lahko je to menjava zaposlitve, nadaljevanje izobraževanja, whatever …

Avtorici še sporočam: nisi prestara za izobraževanje, nekateri se za nadgradnjo izobrazbe odločijo pri 40. ?

Udaj se.

Mal za hec?

Jelincic je fraj. Čapaj ga.?

( čapaj – ulovi)

Kako boljse delovno mesto, potem moznost kredita.

Ni vam lahko. Zdaj je pa na trdu nepremičnin res norija. Tisti ko kupi npr stanovanje v Celju z 65 kvadrati za 135ke je bedak. Druga kot najem vam ne gre skozi, tudi če greš zidati je 800 kvadratov zemlje 80ke, pa se lopate zapiknu nisi v zemljo. Tako da najem, mansarda staršev, fanta kateri že ima stanovanje ali pa kak vikend. Sam vikendi so ponavadi bogu za hrbtom…

V lenartu komot dobis siht za minimalca…samo povem…

naredi prekvalifikacijo

fizioterapija, zdravstvo, programiranje ali kaj podobnega. moraš najti nekaj, kar ti ustreza. če nisi tip, ki bi 8 ur odsedela za računalnikom, potem se ne loti tega

čekdisout, 04.02.2022 ob 09:48

naredi prekvalifikacijo

fizioterapija, zdravstvo, programiranje ali kaj podobnega. moraš najti nekaj, kar ti ustreza. če nisi tip, ki bi 8 ur odsedela za računalnikom, potem se ne loti tega

Koliko pa kaj prevajalce rabijo? Ali je to ok dodaten zaslužek za ob šihtu, donosen?

Za življenje na obrobju Slovenije je verjetno minimalc zadost, ker je vse ceneje, oz. vsaj lažje za skoz mesec? Tam se res dobijo poceni stanovanja. Bom pa 200 km od doma. Živeti v turističnem kraju z min. plačo je pa groza, kot npr. v Ljubljani.

Mansarda je pa po mojem strel v koleno, nekoga spoznaš in se odseliš (ker ni mus, da je partner za sobivanje z mojimi) in denarja ne dobiš nazaj…

Še ena babja propalica, frizerji, manikure, pedikure umetni nohti, fine restauracije kava vsak dan večkrat v lokalih, norenje ob vikendih in nič od tega, ker baba ima 100 kg. Samo tak do 100 let.že zdavnaj bi lahko bila na svojem z tistimi 40.000 €. pa nočeš ker si lenuhinja.

Iz katerega turističnega kraja pa si, da tega ne izkoristiš?

In zakaj se te moški tako izogibajo?

Anonimno 1038, 04.02.2022 ob 14:52

Koliko pa kaj prevajalce rabijo? Ali je to ok dodaten zaslužek za ob šihtu, donosen?

Za življenje na obrobju Slovenije je verjetno minimalc zadost, ker je vse ceneje, oz. vsaj lažje za skoz mesec? Tam se res dobijo poceni stanovanja. Bom pa 200 km od doma. Živeti v turističnem kraju z min. plačo je pa groza, kot npr. v Ljubljani.

Mansarda je pa po mojem strel v koleno, nekoga spoznaš in se odseliš (ker ni mus, da je partner za sobivanje z mojimi) in denarja ne dobiš nazaj…

To je predvsem odvisno od starosti staršev in zmožnosti oz. tudi smrti katerega od njiju. Poznam čuda primerov kjer je npr. umrl oče in potem mama ni mogla več skrbeti za celotno hišo. Morate vedeti, da tisti, ki so se upokojili pred 20 leti s povprečno delovno dobo nimajo velike penzije in omogoča preživetje za nujne stvari. Tako so otroci vložili denar v hišo in jo preuredili v večstanovanjsko enote. Nekateri celo oddajajo del. Se pravi živi v hiši en starš, en otrok in še najemnik. Hiša preko 300 kvadratov. Denar mogoče ni vrjen vendar delaš po svojih zmožnostih, v najem greš pa še vedno lahko.

Iz tvojega pogleda je bolj žalostno to, da nekdo pri 40-50 še vedno plačuje najemnino in si ni nič ustvaril. Vendar v tujini je to normalno, ponekod še upokojenci živijo v najemu.

Bolje pozno kot nikoli ? jaz trenutno delam prekvalifikacijo (sicer sem stara 24) imam pa v razredu dve osebi, ki sta nad 40. Tako da ce imas voljo kar pogumno ?

Iskreno s faksom nevem lih koliko si boš dvignila standard. Prvič je samo “papir” drugič je vprašanje če to res želiš delat oziroma uživaš v tem in če sploh dobiš delo v tej branži.

Možnosti za zaslužek je danes ogromno, mislim da veliko več kot 10 ali pa 20 let nazaj. Se je pa treba malo znajti, prebrati kakšno knjigo oziroma več njih. Imaš pa ogromno brezplačnega znanja tudi na Youtube kako in kaj delat s financam kako začeti, mindset itd…

Če te zanimajo kakšni predlogi piši.

Nevem zakaj tako obupano razmišljate…

Ogromno je enih priložnosti ste kdaj poskusili kaj drugače, poiskali kakšno dodatno/novo znanje? znanje

Zakaj živite po nekih normah? Mislim, a si vsi želite kariero, kredit za hišo/stanovanje do konca življenja, moža, otroke? Ali so to samo pritiski družbe? Začni pri sebi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close