Kje so vsa ta delovna mesta, ki jih je menda veliko?
Večkrat slišim, da je premalo delavcev, da delodajalci jamrajo, da ne dobijo delavcev. Veliko posameznikov trdi, da je polno prostih delovnih mest.
Pa me zanima kje so ta številna prosta delovna mesta?
Seveda me službe, kjer je samo minimalc, ne zanimajo.
Iščejo sicer zdravnike pa medicinske sestre, samo žal nimam te izobrazbe. Ampak vse ostalo pa predvsem službe, kjer so obupni delovni pogoji, plače pa minimalne.
Pa na delovna mesta, kjer se prijavim, ponavadi pride vsaj 50 prijav, takih, ki so ustrezne (torej ustrezna univ. izobrazba, ustrezno število let delovne dobe, druga znanja), včasi pa tudi 100 in več. Tudi že 500 prijav so imeli.
Za tajnico, ko smo jo iskali, (visoka izobrazba, 2 leti delovnih izkušenj, ZUP – to so bili pogoji), se jih je prijavilo preko 600 takih, ki so izpolnjevali pogoje.
Torej kje je tisto tako opevno pomanjkanje delovne sile? Ali to pomeni pomanjkanje suženjske delovne sile?
Tukaj gre za kavelj 22. Stare generacije so pridigale mlajšim, da si je treba pridobiti izobrazbo, da ti ne bo treba delat. Mislili so seveda na fizično, mukotrpno, izčrpavajoče delo. Nič kreativnega. In marsikdo je ta nasvet vzel preveč dobesedno; da je dovolj samo narediti faks, potem bo fina, dobro plačana službica, v kateri se bo samo v mobilca čvekalo, malo računalnik pritiskalo in navzdol komandiralo.
V resnici pa večina teh “izobražencev” ni kaj prida koristnih v svoji stroki, zato imamo tudi zaostalo gospodarstvo, v katerem še vedno prevladujejo fizična dela za minimalca ali komaj malo čez. “Izobraženci” niso ne kreativni ne inovativni, čeprav imajo to kar naprej na jeziku, na svojih mestih ne ustvarijo nobenih izboljšav, niti kaj prida dodane vrednosti, zato se tudi firme in ustanove ne morejo razviti in ustvariti delovnih mest za nove izobražence, ki pridejo iz faksov.
Imamo polno intelektualno jalovih diplomirancev, ki se sprašujete, kje so dobre službe za vas, zakaj jih nihče ne ustvari in ponudi.
Ma ja, da ni delavcev, jokajo samo izkoriščevalski delodajalci. Ponujajo suženjske delovne pogoje, potem pa jokajo, da ni delovne sile.
Kjer so ok pogoji dela, spodobna plača, delavci sami pridejo.
Je nekaj delovnih mest, kjer je kar spodobna plača, recimo zdravstvo.
Ostalo pa iščejo res samo sužnje pa se čudijo, da jih ne dobijo.
Realnost pa kaj vem 80.000 brezposelnih pa par odprtih delovnih mest. V bistvu vedno eni in isti iščejo, ker nihče ne zdrži pri njih.
Mislim, da si kar zadel. Delodajalci iščejo sužnje, ki bi delali za minimalno plačo, gibljiv delovni čas in vse, kar je tisti trenutek treba narediti.
To, da naj bi bilo dela dovolj, je morda celo res. Ko pa iščeš zaposlitev, ki ti omogoča preživetje, je pa ni. In se bo zopet našel kdo, ki bo vpil to, kar vpije Izbiraš.
Svet je postal ena velika, diskriminatorna in egoistična, polizobražena in militarizirana Amerika. Svet, narejen po meri in za vase usmerjenega človeka, ki zunaj sebe in svojih lastnih minornih interesov, ne vidi ničesar. Ni več morale, če z njo ne zaslužiš. Ni več etike, če z njo ne zaslužiš. In ni več empatije, ne zmoremo se več postaviti v kožo drugega in čutiti njegova čustva. Važno je, da se z njim ne strinjaš, ker tako nisi ovca, še važneje pa je, da ga anonimno napadeš in ponižaš.
Ja, zabitost mon je pa res legendarna.
Nikjer nisem napisala, da sem brez službe, ampak zabite mone mislijo, da sem na socialki.
Sprašujem kje so ta številna prosta delovna mesta, kjer so normalne plače, pa bebave mone vpijejo, da sem na socialki in podobno.
Pa nisem nikjer napisala, da sem brez službe. Bebavost mon je pač brezmejna. Odgovorov na vprašanja nimajo, znajo pa neumnosti pisat.
Se strinjam. Kdor ni v tem, bleja v tri krasne.
Iščem zaposlitev in delo, ki bi bilo normalno plačano za delo in odgovornost. Sem naredila faks imam več kot 20 let delovne dobe in izkušenj ( tako, da nisem delomrzna) imam prijave zunaj, pa 3/4 nobenega odgovora… morda 45+ … če že dobim razgovor pa minimalec in “aja tega programa pa ne znate… ” pa rečem, delali smo s tem in tem programom, vsebina je podobna… in lahko osvojim tudi vaš program…saj okence za datum in ime je lahko na desni ali levi na ekranu… vsebino pa poznam…
Iščejo nekoga ki bi to že znal… za minimalca…
Dam prijavo za snazilko, se sprijazniš z minimalcem, torej, prideš domov z manj obremenjeno glavo… ja, nam boste takoj ušla s to izobrazbo…
Minimalec zame pomeni, da sem spet s plačo na socialnih dodatkih, kar sem že sprejela za eno leto nadomeščanja porodniške…
Zdaj pa ne bom več. Toliko izboljšav, ki sem jih posenkala za minimalca… na koncu se počutiš izkoriščena…
Ni poznanstev, ni dobre službe… Ali pa moraš imeti smer, ki jo vsi iščejo… žal nismo vsi študirali medicine, ker me to ne zanima.
Za zagon svojega podjetja moraš imeti nekaj zagonskega kapitala, da ti začne prinašati dohodek…
Prosim, da tisti s komentarji o lenuhih premislijo, kaj in o čem pišejo…in tudi tisti, ki pišejo, da zakaj delamo za minimalca, če smo neumni…
Tisti, ki tarnajo, da ni delavcev, pa naj se zamislijo zakaj…
O pa ja, 30.01.2022 ob 10:44
Se strinjam. Kdor ni v tem, bleja v tri krasne.
Iščem zaposlitev in delo, ki bi bilo normalno plačano za delo in odgovornost. Sem naredila faks imam več kot 20 let delovne dobe in izkušenj ( tako, da nisem delomrzna) imam prijave zunaj, pa 3/4 nobenega odgovora… morda 45+ … če že dobim razgovor pa minimalec in “aja tega programa pa ne znate… ” pa rečem, delali smo s tem in tem programom, vsebina je podobna… in lahko osvojim tudi vaš program…saj okence za datum in ime je lahko na desni ali levi na ekranu… vsebino pa poznam…
Iščejo nekoga ki bi to že znal… za minimalca…
Dam prijavo za snazilko, se sprijazniš z minimalcem, torej, prideš domov z manj obremenjeno glavo… ja, nam boste takoj ušla s to izobrazbo…
Minimalec zame pomeni, da sem spet s plačo na socialnih dodatkih, kar sem že sprejela za eno leto nadomeščanja porodniške…
Zdaj pa ne bom več. Toliko izboljšav, ki sem jih posenkala za minimalca… na koncu se počutiš izkoriščena…
Ni poznanstev, ni dobre službe… Ali pa moraš imeti smer, ki jo vsi iščejo… žal nismo vsi študirali medicine, ker me to ne zanima.
Za zagon svojega podjetja moraš imeti nekaj zagonskega kapitala, da ti začne prinašati dohodek…
Prosim, da tisti s komentarji o lenuhih premislijo, kaj in o čem pišejo…in tudi tisti, ki pišejo, da zakaj delamo za minimalca, če smo neumni…
Tisti, ki tarnajo, da ni delavcev, pa naj se zamislijo zakaj…
Hja, saj veš kako je, na monu je težko najti kak pameten odgovor. Cel kup jih bo tule blejalo, odgovora na vprašanje pa ne bo nihče dal.
Jaz imam srečo, da sicer imam službo, plača je še kar ok (1100 neto), ampak vse ostalo pa obup in iščem drugo. Pa ja, podobne izkušnje kot ti. Eni bi imeli najraje, da imaš dve diplomi, obvladaš vse mogoče, ampak dali pa bi tam dobrih 900€, potem se pa premislijo pa rečejo, da bi vzeli pripravnika (beri: -30% plače) in da me seveda vzamejo, čeprav imam že izkušnje. Za kozlat.
Ali pa dobiš vabilo na razgovor pa se izkaže, da kandidata že davno imajo. Ali pa greš na razgovor (daš dopust, se pelješ na drug konec) in več mesecev nobenega odziva od njih.
Nekateri seveda nikoli ne odgovorijo.
Na monu pa res ne moreš pričakovati, da bo kak pameten odgovor. Tiste babure, ki vpijejo, da je polno služb, ti seveda ne bodo povedale kje so vse te službe. Bodo pa vreščale, da si lena, da iščeš službo ne delo (ja res čudno, da bi za svoje delo plačilo), da si na socilaki in podobno vreščanje, kar ga že imaš.
Realnost pa je taka kot se omenja: manjko delovno sile je tam, kjer so obupni pogoji dela pa katastrofalne plače.
Skoraj februar, 30.01.2022 ob 10:35
Avtorica, kolikor te razumem bi ti rada služila in ne delala. Veš, tudi v službi delamo. Drugače pa kot je dejal nekdo zgoraj. Ostani raje na socijalni, kjer dobiš vsaj veliko za nedelo, za v službo itak nisi pa če imaš narejene tri fakse. Raje si s svojim papirjem iz faksa obrisi rit.
Tudi jaz bi placano delo!
Snazilka za minimalca? Ok, super. Ampak, tako delo za tak denar naj bo od ponedeljka do petka od 8 do 16 na fiksni lokaciji. To je to, toliko muzike za toliko denarja.
Potem gre pa delo snazilke na 5ih lokacijah vsak dan, od 4-5ih zjutraj do 16 popoldne, praznik, vikendi so tudi delovni, ja, sori, ok, mi ni problem niti tako delat, ampak za primeren denar, ne pa za minimalca! 11 ur na dan, vsak dan v tednu, lasten prevoz iz lokacije na lokacijo, to pa je treba placat in tu je 1500€ kar primerno mesecno nadomestilo za tako delo in pogoje dela!
Zabitost, 30.01.2022 ob 10:49
Zabita si ti. Iščeš informacije na monu, kjer praviš, da je tu zabit folk. Kaj pa sprašujes, če veš da so tu vsi zabiti. Dobila si mnenja in kaj se hočeš? Ti odstopim svojo službo Al kaj.
A si upaš prepustiti sluzbo? Pa štartaj tako iz prijavami na pristo delovno mesto?
Me zanimajo potem tvoji odgovori 😉
Pri nas in pri konkurenci (spremjam) iščemo kar nekaj različnih profilov. Večinoma ing., projektne vodje, prodajalce, analitike, trenutno tudi receptorko/receptorja. Plača ni minimalna za nobeno od teh del. Za večino je krepko nad povprečno. Konkurenca podobno. Problem je dobiti kader z izkušnjami, kar je logično. Verjamem pa da za razna administrativna dela pride izredno veliko prošenj. Mislim da nihče nima problema zapolniti takega delovnega mesta. Problem so bolj specifični kadri.
evo451, 30.01.2022 ob 11:49
Pri nas in pri konkurenci (spremjam) iščemo kar nekaj različnih profilov. Večinoma ing., projektne vodje, prodajalce, analitike, trenutno tudi receptorko/receptorja. Plača ni minimalna za nobeno od teh del. Za večino je krepko nad povprečno. Konkurenca podobno. Problem je dobiti kader z izkušnjami, kar je logično. Verjamem pa da za razna administrativna dela pride izredno veliko prošenj. Mislim da nihče nima problema zapolniti takega delovnega mesta. Problem so bolj specifični kadri.
Podjetja? Lahko navedeš nekaj imen podjetij?
Če prav razumem, iščete ing. in pa receptorja?
Ja, za ing. pa skoraj, da mora biti nadpovprečna plača. To je, če se ne motmi, 1200 neto in več. Čeprav kolegi ing. jamrajo, da so plače težko čez jurja. Kje so te firme, ki imajo nadpovprečne plače in koliko je to?
Konkretno plača receptorja je? To je verjetno dovolj, da ima poklicno šolo?
Forum je zaprt za komentiranje.