Kaj počnete blokovci, ko ste ali morate biti doma
Zanima me867, 27.01.2022 ob 13:12
Kaj počnete blokovci, ko ste ali morate biti doma v bloku – 30 ali 60 m2?
Tko me zanima, da vidim, če imate iste misli in ideje ali so vaše čisto različne od mojih.
Aja, mogoče poveste še starost, pa če ste v paru ali z otroki. Ker potem lažje primerjam.
Najprej povej kaj pomeni STE ali morate BITI Doma?
Če govoriš o karanteni: potem nismo doma, ampak se odpeljemo z avto na kakšen hrib ali gozd in gremo tja na sprehod. Doma sigurno nismo. In delamo vse tisto kot bi počeli če smo bolni + izhod na odmaknjene kraje od ljudi.
Ko smo bolni, smo doma, ležimo, počivamo, gledamo filme, igramo namizne igre, beremo knjige. Kuhamo čaj in ožemamo limone itd…
Ko nismo bolni nismo Doma sploh – ne vem zakaj bi bili doma. Doma smo toliko, da opravimo higienske norme, skuhamo, jemo, čiščenje stanovanja. Drugače NISMO doma.
resno, 27.01.2022 ob 13:25
Najprej povej kaj pomeni STE ali morate BITI Doma?
Če govoriš o karanteni: potem nismo doma, ampak se odpeljemo z avto na kakšen hrib ali gozd in gremo tja na sprehod. Doma sigurno nismo. In delamo vse tisto kot bi počeli če smo bolni + izhod na odmaknjene kraje od ljudi.
Ko smo bolni, smo doma, ležimo, počivamo, gledamo filme, igramo namizne igre, beremo knjige. Kuhamo čaj in ožemamo limone itd…
Ko nismo bolni nismo Doma sploh – ne vem zakaj bi bili doma. Doma smo toliko, da opravimo higienske norme, skuhamo, jemo, čiščenje stanovanja. Drugače NISMO doma.
Potem je to prebivališče, ne dom.
Ko sem doma počnem to, kar počnemo vsi ko smo doma, kuham, pospravim, lenarim, rešujem križanke… Nisem pa ljubitelj zaprtih prostorov, zelo rada sem zunaj in tam preživljam svoj prosti čas, s psom, tekom, kolesarjenjem, hribi, plavanje. Kar pa ni povezano z življenjem v bloku. Kot otrok sem namreč živela v hiši in bila kar se da veliko zunaj. Ljudje, ki so zapečkarji, so radi notri, ne glede na to, kje živijo in tisti, ki smo radi zunaj, smo raje zunaj.
Ce si bolan, pa res nima veze, kje zivis, ker itak dalj od postelje in kavca ne mores!
V prvem valu, ko so nas zaprlu, smo bili res bolj doma, 2x na dan sprehod v naravi v bliznji okolici, doma sem prepucala vse omare in skrite kote ene 2x, kuhali smo skupaj, kofetkali in cajckali skupaj, igrali druzabne in video igre skupaj, telovadili skupaj, …, pa tudi zaprli smo se vsak v svojo sobo, ce smo imeli to potrebo…
Nas je 5 odraslih na 100m2.
Odgovor za “resno”: Že lepo, da tudi v času karanten niste doma, ampak na samotnem kraju – ampak kar nekaj ljudi je pregledovala inšpekcija. Kaj bi tedaj storili?
Sicer pa sem zadnja leta tudi sama blokarca, poprej pa sem živela na samotni kmetiji. In smo bili lani v karanteni – doma. Z družino: mož in 1 otrok, najstnik. Njima je itak pasalo, da sta doma in vsak na svojem kavču, postelji… Jaz pa sem vsaj kakšno urico na dan šla na sprehod, v času ko sem upala, da ne bo kakšne kontrole.
Tema je odprta z namenom vzvišene drže nad ljudmi, ki si ne morejo privoščiti svoje hiše? Morda tudi ne?
Kaj počnem jaz v bloku zdaj, ko sem v izolaciji? Prve dni sem bila fajn bolna, zato sem le ležala, pila čaje in zdravila. Ko sem prišla k sebi, sem pospravila, tudi tisto, za kar nisem prej imela časa. Nato pa sem se posvetila stvarem, ki jih imam rada, a mi zanje vedno manika časa. Igranje kitare, ustvarjanje, učenje grafičnih programov preko tutorialov, pa še kaj. Nič takega, kar ne bi počela tudi v hiši, če bi si jo lahko seveda privoščila. No ja, morda bi v hiši več tega časa posvetila pospravljanju.
Bivša, 27.01.2022 ob 14:29
Tema je odprta z namenom vzvišene drže nad ljudmi, ki si ne morejo privoščiti svoje hiše? Morda tudi ne?
Kaj počnem jaz v bloku zdaj, ko sem v izolaciji? Prve dni sem bila fajn bolna, zato sem le ležala, pila čaje in zdravila. Ko sem prišla k sebi, sem pospravila, tudi tisto, za kar nisem prej imela časa. Nato pa sem se posvetila stvarem, ki jih imam rada, a mi zanje vedno manika časa. Igranje kitare, ustvarjanje, učenje grafičnih programov preko tutorialov, pa še kaj. Nič takega, kar ne bi počela tudi v hiši, če bi si jo lahko seveda privoščila. No ja, morda bi v hiši več tega časa posvetila pospravljanju.
Mogoče, pa vseeno daleč od tega da si hiše ne bi mogla privoščiti. Lahko bi si jo, pa je nočem. Imam en kup prijateljev, ki imajo hišo, ždijo samo pri hiši in potem ko smo skupaj govorijo: kako si lahko v bloku, mi smo ves čas zunaj. A res? Kaj pa delate ves čas zunaj? Sedijo pod nadstreški, žarijo, jedo in pijejo in to je to. Poslušam gospe, kako so vesele, ker lahko dolgo spijo, pijejo kavo na verandi in tja do kosila ne naredijo NIČ. Potem jim mož na Žar vrže čevap ai dva in potem ponovno počivajo pod nadstreškom da spijejo kavo in ura je 4 ko postane hladno in gredo noter. In potem ta ista meni pamet soli, kako lahko živim v bloku. Vsak dan športno aktivni VSI družinski člani, kavo tudi spijem na balkonu, res pa je da skuham – če ne grem v gostilno na teraso po izletu… Kje je čar HIŠE? Verjetno v kreditu do penzije. Niso pa vsi enaki. Če bi želela hišo, bi verjetno želela vrt, bi želela travnik in bi želela tudi kam oditi, ker to, da imam hišo pa res ni bistveno pri tem koliko si na zraku… In največkrat ta isti niti otrok ne peljejo nikamor od hiše, ker imajo hišo in so ves čas zunaj. Potem pa ubogo dete ne more niti na 2 urni hrib na pohod…
Ne ni odprta z namenom vzvišene drže ljudi. Pač zanimalo me je. Ker poznam zapečkarja. Pa me je zanimalo, kot je zgoraj napisano, da vas nikoli ni doma, da doma sam jeste, spite in pospravljate, ostalo ste pa zuni. Ali pa da kaj počnete tudi, ko ste doma. Oziroma, da ko ste prosti, ne lenarite v 30m ali 60m2, ampak ste aktivni tudi doma, kot so eni napisali, družabne igre, vsak posebej kaj počne …
Kaj pa pari? Nobenega para, da bi podal svoje izkušnje?
Zanima me867, 27.01.2022 ob 15:18
Ne ni odprta z namenom vzvišene drže ljudi. Pač zanimalo me je. Ker poznam zapečkarja. Pa me je zanimalo, kot je zgoraj napisano, da vas nikoli ni doma, da doma sam jeste, spite in pospravljate, ostalo ste pa zuni. Ali pa da kaj počnete tudi, ko ste doma. Oziroma, da ko ste prosti, ne lenarite v 30m ali 60m2, ampak ste aktivni tudi doma, kot so eni napisali, družabne igre, vsak posebej kaj počne …
Kaj pa pari? Nobenega para, da bi podal svoje izkušnje?
Kako pari? Kako to misliš? Mi smo družina z otrokom. In Ja imam moža – sva par. In kaj delava skupaj v stanovanju v bloku? Vse kar sem ti zgoraj povedala, poleg tega pa imava tudi vsak svoje dejavnosti. Tudi sedi in igra igre na računalniku. Pa kaj, jaz pa tačas berem knjigo. In ja tudi sam gre teči, ko jaz sesam po stanovanju, ker mi je bolje, da nobenega ni po stanovanju ko jaz čistim. In potem vsi pridejo domov in grem jaz na svojo rekreacijo. Delamo vse to skupaj ali pa posebej, sploh ni noben problem.
Da bi pa samo ležala v stanovanju ob lepem vremenu in gledala v strop si pa ne predstavljam. Pa kak dan bi že šlo, potem bi pa postala nervozna. Kaj pomeni zapečkar v stanovanju? Pomeni, da je ves čas doma, Je, Pije, hodi na WC in gleda TV. Še kaj? LOL
No jaz vidim prednost hiše v času izolacije ali karantene (sklepam da je to bistvo vprašanja, torej kaj delamo doma) v tem da je več prostora za umik obolelega, za umik da vsak v svoji sobi gleda ali dela tisto kar želi, da otroci delajo nalogo in ti službene zadeve v miru, če delaš od doma, da lahko stopiš v jutranji halji malo na zrak, spustiš psa na vrt da opravi svoje, mu mečeš žogice vsaj, ker na sprehod ne moreš ali smeš . Otroci imajo več prostora za igro znotraj, če je lepo vreme na vrtu..Pač..prostor in zasebnost, če ni ravno hiša do hiše.
Kaj delamo..ko smo bolni bolj malo..čaj, robci, limone, termometer, spanje, tv.. Ko smo zdravi..dan kot vsak. Malo notri, malo zunaj. Odvisno od letnega časa. Zunaj, to je tisto kar se razlikuje napram temu če bi živeli v bloku npr..Pozimi če je sneg kidanje, kepanje, delanje snežaka pred hišo..pomlad in jesen..razne igre z žogo, loparji, trampolin, urejanje vrta..obrezovanje, pometanje ipd.. poleti postavimo bazen, žar. To je kar delamo brez da bi zapustili dom. Torej tisto česar na balkonu bloka ne bi mogli ampak bi se odpravili od doma.
Potem iščeš ideje, kaj bi počel ti v hiši, ali kaj bi predlagal temu tvojemu zapečkarju:)
Dom je kraj, kjer si sproščen, kjer se počutiš varno, kjer se spočiješ, regeneriraš, pripravis za nov delovni dan oziroma izlet, športno aktivnost…
Kraj, kjer ješ, moliš, ljubiš, bereš, kartaš, kuhaš, se cartaš, se kregaš, buljiš TV ali vrtaš luknje v zid, nabijaš klasiko ali Motorheade, se učiš, lenariš, sanjariš, ali delaš velike načrte… Lahko pa delaš preprosto…nič.
Vse to in še več, delaš v svojem domu.
Kaj pa če doma nimaš, če si brezdomec, kot je nekdo rekel?
Smo družina in smo v hiši, včasih bili v bloku, sedaj le še občasno kakšen vikend na mesec, ko moram oddelat par stalnih strank tam. Takrat berem, radi igramo karte in šah, gledamo kakšen dober dokumentarec ali oddajo, sploh za otroke so nekatere res fajn, igramo igrice na telefonu ali ps, se pogovarjamo, kaj skuhamo ali spečemo, včasih tudi potelovadimo v hodniku, če je vreme res za nič.. ma vse se da. V glavnem pa vikende izkoristimo ob lepem vremenu za svež zrak, sprehod, druženje s prijatelji, igrišča, ipd. Če primerjamo stanovanje in hišo je okoli hiše in vnnjej vedno veliko dela in se ne spočiješ nikoli, če si tak da vidiš delo in imaš ambicije po rasti in razvoju, tudi doma. Mi sedaj postavljamo savno na primer, čaka nas še garaža in pergola, zastekleniti vhod, … Da ne govorim o vrtu. Tako da ja, kar se tiče aktivnosti je v stanovanju manj dela in si bolj svoboden, imaš več prostega časa, je pa stanovanje utesnjen bivalni prostor zame in se iz hiše ne bi nikoli več za stalno vrnila vanj. Občasno pa prav zapaše.
Forum je zaprt za komentiranje.