Zakaj tako slabo znanje nemščine v Slo?
Ogromno Slovencev je končalo SŠ, kjer sta bila dva tuja jezika. Največkrat nemščina kot drugi jezik. Ampak znanje nemščine v Slo je zelo švoh. Težko najti koga, da govori nemško.
Kar se tiče francoščine je pa verjetno še slabše?
Mi smo imeli 4 leta nemščino. Ampak spadam med tiste, ki se nismo nič naučili. Pa sem imela 5 nemščino. Ampak učiteljica je bila obup. Zdaj gledam stare učbenike, knjige, večino stvari sploh nismo obdelali. Tisto, kar smo pa je bilo kar neko učenje nemščine na pamet.
Pri angleščini sem morala za tisto svojo trojko garat kot nora. Nemščina pa nič garanja pa pet. Rezultat pa seveda ok znanje angleščine (takrat, zdaj sem žal pozabila in vidim, da bo treba še kar fejst ponavljat, da pridem nazaj not).
Pa moj brat, isto na gimnazijo hodil, samo na drugo kot jaz. Tudi nemščina nula znanje pa je tudi imel 5.
Pa na faksu podobno, komaj kdo je kaj znal nemško, čeprav smo vsi končali gimnazijo in imelia vsaj dva tuja jezika. Francosko pa še slabše.
Pa pri vas?
Gabra se spomnim, samo ne vem ali sem takrat hodila v OŠ, SŠ, ampak to itak nima veze.
Bom drugače vprašala: zakaj Slovenci tako redko spravimo dva tuja jezika skupaj?
Velik del Slovencev starih nekje pod 45, 50 let je imel v SŠ dva tuja jezika. Ampak redko kdo zna nemško, še manj francosko. Večina zna za silo angleško. Drugi tuj jezik pa tema.
Mogoče mladi pod 25 kaj bolje znajo. Ampak moja genaracija, tam 40+, smo imeli dva tuja jezika, ampak tema kar se tiče nemščine, francoščine. Redko kdo zna kaj več kot angleško pa še to bolj žalost.
Tudi jaz veliko pred Gabrova generacija, še globoka juga:
ANG smo se učili od 5r OŠ, pa do konca SŠ. Ker jo aktivno uporabljam že ves čas nimam nobenih problemov.
NEM smo imeli v SŠ 4 leta, kasneje sem naredila še 100 urni tečaj, pa zelo slabo znam. Nikoli nisem aktivno uporabljala in imam res blokado.
ŠPAN sem pred 20 leti gledala eno nadaljevanko in se BP naučila dovolj, da razumem in tudi povem, v Španiji se komot znajdem. Najbolj simpl tuj jezik.
ITA imam v ušesih, ker smo kot mulci veliko gledali Koper capodistria program in razumem kar, govorim skoraj ne.
Zdej se učim en azijski jezik in mi gre super, ampak dejansko ga aktivno delam 2 uri dnevno in fokus glasbe in filmov sem preusmerila v ta jezik. Super odklop od marsikatere neumnosti pri nas in na zahodu 🙂
Vsak jezik rabi trening in šola ti dejansko ne da skoraj nič. Malo osnove, drugač je pa na posamezniku da izpopolni.
Moj sin se skoraj lepše in boljše izraža v angleščini, ker je ves čas v tem jeziku. V šoli ima tudi nemščino, pa mu sploh ne potegne. Španščino se uči sam in prijatelje ima tam, mu gre kar ok.
Slovenci smo znani po tem, da nismo ravno pismeni, brihtni, razgledani, sposobni. Tako, da pričakovat, da bi znali nemško ali pa francosko? Ha, ha, ha. Angleško za silo pa še to bolj malo ljudi. Redko kdo zna ok angleško pa je tam okrog 40 star. Da ne govorimo o starejših.
Izjemno redki so tisti, da znajo dva jezika. Nemščina je itak porazna pri nas. Francoščina še bolj. Primorci pa pogosto znajo italijansko. To jih pa moram pohvalit.
Potem pa vidiš, da lepijo povsod srbohrvaške članke kot vir informacij. Hja, ker je to edin tuj jezik, ki ga razumejo. Pa zato jim je Hrčkarija edin pravi dopust.
Ni lahek jezik, 18.01.2022 ob 17:32
Seveda je grd jezik, če ga ne znaš. Ko v njem prebiraš članke, knjige ugotoviš, da zna biti tudi zelo globok jezik.
So ljudje, ki govorijo tako mehko nemščino, da se jih ne naveličam poslušati.
He, he, ja, je smešno, ko vprzašaš zakaj smo Slovenci tako zanič v tujih jezikih,d a redko kdo govori dva tuja jezika pa ti lapajo kako je nemščina grda :). Saj se lahko učijo kater drug jezik, francoščina je v SŠ tudi kot drug jezik. Verjetno pa še kak drug. Tako, da se izgovarjat, da zato ne znaš tujih jezikov, ker je nemščina grd jezik…
Ja, je pa res, da je nemščina kar težek jezik, slovnica je adijo pamet. Ampak, ko pa začneš razumeti je pa super. Ogromno člankov, knjig je v nemščini. Fajn. Upam, da bom kmalu znala tekoče govoriti oba jezika: angleško in nemško. Samo bo treba še fejst garat.
Žal pa se v SŠ nismo nič naučili nemščine. K sreči pa smo za angleščino imeli ok učitelja. Če bi imeli tudi za nemščino takega, bi bilo fenomenalno.
Jaz tako, 18.01.2022 ob 17:21
Tudi jaz veliko pred Gabrova generacija, še globoka juga:
ANG smo se učili od 5r OŠ, pa do konca SŠ. Ker jo aktivno uporabljam že ves čas nimam nobenih problemov.
NEM smo imeli v SŠ 4 leta, kasneje sem naredila še 100 urni tečaj, pa zelo slabo znam. Nikoli nisem aktivno uporabljala in imam res blokado.
ŠPAN sem pred 20 leti gledala eno nadaljevanko in se BP naučila dovolj, da razumem in tudi povem, v Španiji se komot znajdem. Najbolj simpl tuj jezik.
ITA imam v ušesih, ker smo kot mulci veliko gledali Koper capodistria program in razumem kar, govorim skoraj ne.
Zdej se učim en azijski jezik in mi gre super, ampak dejansko ga aktivno delam 2 uri dnevno in fokus glasbe in filmov sem preusmerila v ta jezik. Super odklop od marsikatere neumnosti pri nas in na zahodu 🙂
Vsak jezik rabi trening in šola ti dejansko ne da skoraj nič. Malo osnove, drugač je pa na posamezniku da izpopolni.
Moj sin se skoraj lepše in boljše izraža v angleščini, ker je ves čas v tem jeziku. V šoli ima tudi nemščino, pa mu sploh ne potegne. Španščino se uči sam in prijatelje ima tam, mu gre kar ok.
Prevedi to v angleščino, s katero nimaš problemov.
Kakšne pa imate kaj izkušnje z učitelji tujih jezikov?
Mi smo imeli za ang v OŠ obupno učitelijco. Nič se nismo naučili. Sem bila v gimnaziji čisto šokirano, ko je učitelj kar po angleško govoril, jaz pa nič razumela. Nas je pa ogromno naučil. Super je bil.
Žal pa smo v SŠ imeli za nemščino tako trapo kot je bila ona za ang v OŠ in se tudi nismo nič naučili.
Halo…jaz pravim da se nisem z nemscino nikoli nasla, ker mi je grda. Ne da ne znam nobenega jezika, beri zenska.
Anglescino obvladam dovolj za kar jo rabim, italijanscino pa bistveno bolje, pa se je nisem nikoli uradno ucila. Ker sedeta ze v uho drugace.
In ja se enkrat: nemscina je grd jezik. Trd. Uporaben za kaksna navodila kako zamenjati filter na golfu….to je pa vse.
nič naučili, 18.01.2022 ob 17:17
Gabra se spomnim, samo ne vem ali sem takrat hodila v OŠ, SŠ, ampak to itak nima veze.
Bom drugače vprašala: zakaj Slovenci tako redko spravimo dva tuja jezika skupaj?
Velik del Slovencev starih nekje pod 45, 50 let je imel v SŠ dva tuja jezika. Ampak redko kdo zna nemško, še manj francosko. Večina zna za silo angleško. Drugi tuj jezik pa tema.
Mogoče mladi pod 25 kaj bolje znajo. Ampak moja genaracija, tam 40+, smo imeli dva tuja jezika, ampak tema kar se tiče nemščine, francoščine. Redko kdo zna kaj več kot angleško pa še to bolj žalost.
Tale filmček si poglej, sicer je za Japonsko ampak mislim da je pri nas zelo podono, vsaj za tiste, ki se jezik učijo izključno v šoli.
Anglescina je meni enostavno bila krasna, zanimala me je, zato tudi kar obvladam rabim tudi v sluzbi. Bila sem parkrat tudi v GB kot au pair, tako res pades v jezik, sploh ce te druzina popravavlja, ko govoris, pa se kaksen tecaj placa. Se danes pa res uzivam, ko poslusam ali se pogovarjam z anglezi, irci, skoti, valizani.
Nemscino, sem imela 4 leta v srednji soli, ocena 5, znam pa zer svoh, senkana ocena pac.
Francoscino smo tudi imeli 4 leta, kar zafrkneno, ampak ker po srednji nisem uporabljala prakticno nic, znam samo toliko, da me prodali ne bi. Ene toliko znam tudi italijansko.
Gaber je bil pa nas ucitelj za STM (sem ze v letih ? 52), men kar zelo ok takrat. Nejegovo ministrsko delo, pa ni imelo ravno pozitivnega vpliva na solstvo.
Anonimno 4380, 18.01.2022 ob 18:20
Anglescina je meni enostavno bila krasna, zanimala me je, zato tudi kar obvladam rabim tudi v sluzbi. Bila sem parkrat tudi v GB kot au pair, tako res pades v jezik, sploh ce te druzina popravavlja, ko govoris, pa se kaksen tecaj placa. Se danes pa res uzivam, ko poslusam ali se pogovarjam z anglezi, irci, skoti, valizani.
Nemscino, sem imela 4 leta v srednji soli, ocena 5, znam pa zer svoh, senkana ocena pac.
Francoscino smo tudi imeli 4 leta, kar zafrkneno, ampak ker po srednji nisem uporabljala prakticno nic, znam samo toliko, da me prodali ne bi. Ene toliko znam tudi italijansko.
Gaber je bil pa nas ucitelj za STM (sem ze v letih ? 52), men kar zelo ok takrat. Nejegovo ministrsko delo, pa ni imelo ravno pozitivnega vpliva na solstvo.
No, prevedi svoj spis, da ocenimo, kako obvladaš.
Nemščino sem se nekaj učila, a mi ni šla. Sem generacija 60+, pa smo imeli v osnovni šoli le angleščino, v gimnaziji pa poleg angleščine še francoščino, skoraj cel razred pa je dve leti imel fakultativno še latinščino. Resnici na ljubo, mi tudi francoščina ni šla preveč, a na kakšnem potovanju mi je prišla kar prav. Sem se pa italijansko vsaj pogovorno in da sem kaj prebrala naučila veliko lažje.
Forum je zaprt za komentiranje.