Plesen v stanovanju in druge težave
Je kdo v najemu in ima težave s plesnijo? Je to reševal lastnik ali vi?
Sploh ne vem kaj se dogaja. Lansko zimo ni bilo težav. Letos se je pa začelo. Najprej sem opazila vlažne fleke na okni, balkonski vrati. Potem plesen na spodnjih robovih okenskih okvirjev pa na okenski polici.
Zdaj sem pa našla v omari toliko plesni ,da obup. Pred kakimi 14 dni sem nekaj pospravljala v tisti omari, še ni bilo. Sem pa našla dve cunji, ki sta imeli tak zatohel vonj pa sem mislila, da sem ju vlažni stlačila v omaro. Sedaj pa toliko plesni, da me je kar na rit vrglo.
Zaenkrat sem vse sčistila, pregledale vse kotičke in še našla sledi plesni.
Zdaj pa grem za en mesec stran, se bojim, da mi bo vmes vse splesnelo. Omaro bom odprto pustila, vsa vrata. Študiram, da bi tudi okno pustila odprto. Ampak glede na to, da je zima, me to skrbi, ker bo lahko tudi zelo mrzlo. Če pustim vse zaprto, se bojim, da bo plesen čez in čez.
Sem študirala kaj je drugače letos kot lani. Pa je drugače to, da lani je bilo notri izjemno vroče (imam talno ogrevanje pa nobenega termostata tako ,da ne morem temperature regulirat) in sem imela skoraj ves čas odprto okno. S
Letos pa kar naprej težave z ogrevanjem. Delovati je začelo delno šele decembra, prej povsem mrzlo. Pa tudi sedaj, ko ogrevanje dela, je tam slabih 20 stopinj. Pa itak kljub temu, da so večkrat prišli nekaj popravljat, del talnega gretja ne dela. Pol tal je mrzlih, pol toplih.
In očitno je to razlog plesni.
Da ne omenjam, da imam s stanovanjem ves čas obupne težave. Komaj se ena težava reši, pride nova. Vodovodne napeljave pa že od začetka vse zabito, da komaj sproti odmašuje. Da ne omenjam tega, da je bilo več kot pol leta vse skupaj sredi gradbišča (brez, da bi me na to prej opozorili) in je bilo noro pa ne samo ropot, pogosto brez vode, drugi brez tople vode… pa nikoli niso prej opozorili, da bo izklop, ker delajo nekaj.
A imate drugi tudi kake take probleme s stanovanji?
Predvsem pa kako se takim težavam v prihodnje ognit.
Če bo vse po sreči, se v kratkem selim, ampak ni sigurno.
Je pa bilo stanovanje, pred mojo vselitvijo, cca 3 leta prazno, nihče ni notri stanoval. Tako, da očitno tudi zaradi tega kake težave.
Pa še eno vprašanje, če se je mogoče to komu zgodilo:
ob vselitvi v stanovanje je bilo to zelo umazano, polno stare robe prejšnjega uporabnika. Prejšnji najemnik je umrl. Nekdo je pobral kar se mu je splačalo. Šaro pa je pustil. In pa v treh letih se pač nabere polno prahu, umazanije. Predali so mi tako stanovanje, da ga je bilo treba par dni čistiti. Res, da so mi te ure čiščenja plačali, ampak grenak prvi vtis je ostal. Če bi imela možnost, bi zavrnila stanovanje, ampak ni bilo druge kot, da se lotim čiščenja.
Se je še komu zgodilo, da so mi predali tako stanovanje, da ga je moral očistiti, sprazniti staro šaro? Ni pa privat stanovanje.
Kr en 15587, 06.01.2022 ob 13:05
Vlago je potrebno najprej uničiti s varekino.
Odmaknite vse pohištvo par cm stran od sten. Kupite si tudi razvlaževalec zraka. Prostori morajo biti ustrezno ogrevanim
Pohištva ni možno premakniti, ker je vgrajeno.
Sem sicer uničila, odstranila plesen, samo vprašanje koliko časa bo to trajalo. Skrbi me, da bi mi ta mesec, ko bom odstona, splesnelo kup knjig, oblačil.
Kaj naj razvlažujem? Pralni stroj ni v stanovanju, je v kleti, mokrim oblačil tudi nimam v stanovanju. Edino tuširam pa se. To pa res ne morem ukiniti.
Pa redno zračim.
Ja, kondez sem opazila na spodnjih robovih oken. V tistem delu, kjer so mrzla tla.
Ne vem pa ali slučajno kje kaj zamaka. Zgoraj je, vsaj delno, mrzlo, neogrevano podstrešje. Ampak se ne da gor priti, ni dostopno tako, da ne vem kako je zgoraj.
Spodaj so ogrevani prostori. Zraven je še eno ogrevano stanovanje (tam ni težav, je pa bilo stanovanje komplet renovirano, vključno nepeljave), pa dve zunanji steni.
Večina plesni je v kotu, kjer sta zunanji steni. Jo je pa tudi nekaj malega v kuhinji, kjer pa je zelo toplo, ampak zgoraj mrzlo podstrešje. Mislim pa, da je tudi streha brez izolacije.
Res je, razlog je nižja temperatura ogrevanja in posledično zaprta okna. Zato lani ni bilo težav, ker si zračila in v prostor spustila zunanji suh zrak.
Najprej je treba nabaviti nek uničevalec plesni, vse pošpricat ter kupiti kvaliteten razvlaževalnik. Imeti vsa vrata odprta, tudi omaro in vse zložiti iz omare.
Ma, poleti imam več mesecev skupaj odprto okno, tudi, če me kak teden ali dva ni doma. Ni težav.
Pozimi me pa mraz skrbi.
Še bolj pa me skrbi kaj bo, če bo cel mesec vse zaprto. Ne, ni zračnikov. Vrata kuhinje in kopalnice imam pa itak odprta ves čas, ker kuhinja in kopalnica nimata okna. Tako, da v bistvu so ves čas vsa vrata odprta. Razen vhodna, seveda.
Če ta mesec pustim zaprto okno, bo notri cca 21 stopinj, vse zaprto.
Če pustim okno odprto pa bi znala temperatura hudo pasti, pač odvisno kako vreme bo.
Ponoči se oken pač ne pušča odprtih, ker se zavleče nočna vlaga v stanovanje.
Tudi zdaj nikar ne pusti par dni odprtih oken, ker bo groza.
Zrači se večkrat po pet minut, ne pa da pustiš okna odprta na kip.
Ne znaš pravilno zračiti in zato je plesen.
Prav tako verjetno ne čistiš odtokov enkrat na 10 dni in zato se ti mašijo.
Verjetno tudi mrežic nimaš za odtoke in ti gre vse not. Od las naprej.
ne bo dobro, 06.01.2022 ob 14:46
Ponoči se oken pač ne pušča odprtih, ker se zavleče nočna vlaga v stanovanje.
Tudi zdaj nikar ne pusti par dni odprtih oken, ker bo groza.
Zrači se večkrat po pet minut, ne pa da pustiš okna odprta na kip.
Ne znaš pravilno zračiti in zato je plesen.
Prav tako verjetno ne čistiš odtokov enkrat na 10 dni in zato se ti mašijo.
Verjetno tudi mrežic nimaš za odtoke in ti gre vse not. Od las naprej.
Slabo bereš. Sem že večkrat napisala, ampak še enkrat: zračim parkrat na dan, po par minut. Razumljivo?
Odtoki so bili zamašeni že, ko sem se vselila. In ja, imam mrežice na odtokih.
Ne, ne morem nič glede temperature. Ni termostata. Je talno ogrevanje. Sem pa 100x klicala to sezono, da bi uredili. Gretje začelo delovati v začetku decembra, delno. Prej popolnoma nič. Potem so spet popravljali, par dni polno delovalo, potem pa spet samo del. Lani pa kot savna, tudi ponoči, da nisem mogla spati, tako vroče je bilo.
Ja, fejst umazano je bilo. Ni pa LJ.
Ampak upam, da se v kratekm preselim. Najkasenje sredi aprila, mogoče pa že konec februarja :). Dovolj problemov.
Vlage bo ta čas, ko te ne bo v stanovanju malenkost manj (s svojim bivanjem povečuješ povečuješ količino vlage); se pa bojim da bo plesen v enem mesecu uničila, kar se še uničiti da…. Najboljša varianta bi bila, da je dobro ogreto stanovanje in da ti vsaj dvakrat dnevno nekdo prezrači stanovanje. Odprto okno pa pozimi ni priporočeno zaradi megle in nevarnosti zmrovanja!
takole je, 06.01.2022 ob 15:13
Vlage bo ta čas, ko te ne bo v stanovanju malenkost manj (s svojim bivanjem povečuješ povečuješ količino vlage); se pa bojim da bo plesen v enem mesecu uničila, kar se še uničiti da…. Najboljša varianta bi bila, da je dobro ogreto stanovanje in da ti vsaj dvakrat dnevno nekdo prezrači stanovanje. Odprto okno pa pozimi ni priporočeno zaradi megle in nevarnosti zmrovanja!
ZMRZOVANJA!
Če je v stanovanju hladno in se ne odpira oken, se nabere vlaga. Kot je lepo napisal robi, točno tako je- lani si imela vroče not in še okna si imela konstantno odprta, zato ni bilo plesni. Letos imaš hladno + nimaš odprtih oken (tisto zračenje parkrat po nekaj min ne pomaga) in se nabira vlaga, najbolj v čisto zaprtih prostorih, torej v omarah. Če je omara vgradna, toliko bolj.
Zdaj pa problem. Kupovala ne bi nič, kar je normalno, če se boš itak selila in ni tvoje. Praviš, da so prišli popravljat gretje, pa niso nič naredili, torej imaš zanič ogrevanje. Jaz bi na tvojem mestu pustila vseeno odprta okna na kip, vsaj dva glavna. Če imaš zavese, daš čez. Je pa problem, ne zaradi mraza, ampak če bi bilo kakšno neurje, da ne bi zalilo parketa. Če imaš kakšno sosedo, ki bi bila pripravljena priti zapreti okna, če bi fajn deževalo oz. jih zapreti dan preden ti prideš domov, da se segreje, bi bilo super. Pa kupi si kak prenosni radiator, ki ga boš potem pač vzela s seboj, ko se preseliš, da si malo ogreješ, ko prideš nazaj.
Če pa nimaš nobenih sosed, sorodstva itd., ki bi ji dala ključ, da ti ta okna odpira in zapira, je pa jeba. Tudi jaz si za en mesec ne bi upala kar odprto pustiti. Ampak kot pravim, jaz bolj zaradi dežja.
Ali imaš klimo v stanovanju? Če je klima, bi jo jaz pustila vžgano na enih 23 stopinj. Ampak če bi jo imela, bi najbrž že prej kurila z njo? Če ni ne klime ne nikogar, ki bi okna prišel zapret, nimaš kaj kot pustit zaprto.
Bi pa jaz namesto tebe nujno povedala tole stanovalodajalcu in mu omenila, da si vse počistila, da se nabira plesen zaradi mraza in ker so okna zaprta in da nameravaš oditi za en mesec, pa se bojiš, da bo vse plesnivo, ko se vrneš. Vprašaj njega za mnenje. Morda bo pa prišel zapreti okna.
Forum je zaprt za komentiranje.