Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj imate tako radi obalo?

Zakaj imate tako radi obalo?

zanima me, zakaj imate tako radi obalo? zakaj imate radi sonce aaaad in palme?

Večina ima rada obalo, ker ima samo lepe spomine na morje in počitnice, Primorci ob obali pa občutek domačega. Saj isto kopito je pri gorah, pa gozdovih, pa v “centru”… Tam kjer so lepi spomini in beton postane dom. Če tega nimaš, tudi želje po teh krajih ni.

Ni lepsega, ko na svoji terasi  ob obali pijem kavico in gledam morje in jadrnice, ter diham svez morski zrak.   To pomirja srce in duso.

Samo zaradi morja

Zame ne velja za vse obale enako… je pa ena bistvena reč; VONJ.

Vonj po obali, sol v zraku, vonj borovcev in pa vonj morskih organizmov na zraku, kadar je oseka.

Ob obali imas res obcutek, da dihas s polnimi pljuci.. Modrina morja pomirja oci in duha.

Povezano predvsem s tem, da sem tam preživel veliko brezskrbnega časa. Počitnice,dopusti, okolje ti pač ostane v lepem spominu. Verjamem pa, da bi bilo precej drugače, če bi se moral v tisti poletni gužvi in vročini vsak dan gužvat na šiht.

Zaradi zdravilnih aerosolov in mile klime.

To idealiziranje je značilno za tiste, ki nikoli niso živeli na obali.

Odgovor na objavo uporabnika
Desperadodajka, 07.12.2021 ob 11:41

To idealiziranje je značilno za tiste, ki nikoli niso živeli na obali.

Sem živela in še vedno preživim vsaj 3 dni v tednu dol, še vedno je Obala lepša od vseh drugih regij. Ne gre se za idealiziranje, temveč klimo, morje, mediteranski zrak in sol v njem 😉

Ko živiš neprekinjeno eno leto ali več na obali, ne zaznavaš več posebne klime, zraka, soli, niti morja. Ko na obali hodiš vsak dan v službo in opravkih, je podobno kot povsod. Obalna mesta so izven sezone turizma enako pusta in dolgočasna kot katerakoli druga. Sprehajalne poti ob morju ob tem času v glavnem zapuščene, ker domačini ne čutijo vsak dan potrebe tam pohajkovat in gledat v morsko obzorje – nagledali so se ga dovolj. Tudi klima je daleč od blage, kot jo opisujejo idealisti. Pozimi zna svinjsko mrzlo pihat, poleti te ubije vročina in nemalokrat sopara, morda je spomladi res poživljajoče, ko si naveličan zime, postane topleje in vse zacveti okoli tebe, ampak to traja samo kakšen mesec.

Desperadodajka, 07.12.2021 ob 12:24

Ko živiš neprekinjeno eno leto ali več na obali, ne zaznavaš več posebne klime, zraka, soli, niti morja. Ko na obali hodiš vsak dan v službo in opravkih, je podobno kot povsod. Obalna mesta so izven sezone turizma enako pusta in dolgočasna kot katerakoli druga. Sprehajalne poti ob morju ob tem času v glavnem zapuščene, ker domačini ne čutijo vsak dan potrebe tam pohajkovat in gledat v morsko obzorje – nagledali so se ga dovolj. Tudi klima je daleč od blage, kot jo opisujejo idealisti. Pozimi zna svinjsko mrzlo pihat, poleti te ubije vročina in nemalokrat sopara, morda je spomladi res poživljajoče, ko si naveličan zime, postane topleje in vse zacveti okoli tebe, ampak to traja samo kakšen mesec.

Ni res. Morda to ti doživljas tako, ker ne znaš uživati na Obali. Sem rojena tam in vem kako je. Prelepo. Poskusi živet kje drugje pa pol primerjaj. Ti povem jaz..ne bi zamenjala Obale za 3 Amerike

pa kdo bo tebi verjel monovski provokator…

na desperadota sem mislil…

Zato, ker je to naš mali Bel Air. Vsak pravi Ljubljančan mora imeti še eno nepremičnino na obali. Mi imamo v Portorožu in smo ogromno dol.

IMG-1725-portoroz-metropol-resort-most-hoteli-big

Večina ljudi na svet gleda, kot se jim svetuje, da je treba gledat. Filmi, potopisi in turistično oglaševanje predstavljajo življenje na obalah kot lahkotno, uživaško, neobremenjeno in potem si mnogi domišljajo, da je res tako. Tisti, ki živijo na obali, sicer vedo, da je daleč od tega, ampak v javnosti ravno tako ponavljajo ta priučena stališča, ker je lažje biti konformist kot znati zagovarjati res svoje mnenje. Vse to opevanje obale je samo znucan kliše.

lublančan, 07.12.2021 ob 12:46

Zato, ker je to naš mali Bel Air. Vsak pravi Ljubljančan mora imeti še eno nepremičnino na obali. Mi imamo v Portorožu in smo ogromno dol.

IMG-1725-portoroz-metropol-resort-most-hoteli-big

Haha, pa glih to gnezdo zaostalo od Portoroža moraš tukaj hvalit…. ja ok, mate dol, carji ste, mi pa fovš. Ampak Portorož je pa poleg Ankarana največja tuga na Obali. Grdo, dolgocajtno, poleti pa polno pozerjev.

Desperado…

To je enako za vsa področja, da atributov ne opaziš več, ko si dlje tam. Kar pa še ne pomeni, da jih ni.

Zato pa grem rad na morje tu in tam, živim pa v Lj.

Tudi z Obale gredo radi kam drugam. Poleti na Pokljuki je skoraj vsak drugi avto, ki mi je prišel nasproti, nosil koprsko registracijo.

Zame je zakon obala in Ljubljana.  Vse ostalo me sploh ne gane. Zivim v Ljubljani, celo poletje sem na obali.  To so moji Havaji..

Obala828, 07.12.2021 ob 11:45

Sem živela in še vedno preživim vsaj 3 dni v tednu dol, še vedno je Obala lepša od vseh drugih regij. Ne gre se za idealiziranje, temveč klimo, morje, mediteranski zrak in sol v njem 😉

To potrjuje njegovo hipotezo. Če preživiš vsaj tri dni v tednu “dol”, to pomeni, da živiš nekje drugje. Jaz sem na obali celo življenje in mi je tole morje in vročina absolutno precenjeno. Posebej ker naša obala ni M od morja.

Kanarski ne rečem, tam bi pa lahko kar korenine pognala.

Točno tako! Moji najstniki se niti kopat ne gredo več poleti.:) Jim je brez veze se tam gužvat in na soncu cmarit. Hči je bila mogoče enkrat letos v morju, sinova pa niti enkrat, haha. Mogoče srednji sin, ko so šli ponoči žurat na obalo s frendi, ampak je rekel, da nikoli več, ker je tudi ob desetih zvečer horda ljubljančanov tam, tako da niso imeli nobene zasebnosti, hehe.

Mi, ki tu živimo že nekaj desetletij, ne vidimo tega vašega stremenja “gremo na mooooorjeeee”. Precenjeno.

monaaa, 07.12.2021 ob 16:36

Točno tako! Moji najstniki se niti kopat ne gredo več poleti.:) Jim je brez veze se tam gužvat in na soncu cmarit. Hči je bila mogoče enkrat letos v morju, sinova pa niti enkrat, haha. Mogoče srednji sin, ko so šli ponoči žurat na obalo s frendi, ampak je rekel, da nikoli več, ker je tudi ob desetih zvečer horda ljubljančanov tam, tako da niso imeli nobene zasebnosti, hehe.

Mi, ki tu živimo že nekaj desetletij, ne vidimo tega vašega stremenja “gremo na mooooorjeeee”. Precenjeno.

citirala sem desperodajko, ampak bumbar od mona itak ne zna več citirat.

monaaa, 07.12.2021 ob 16:31

To potrjuje njegovo hipotezo. Če preživiš vsaj tri dni v tednu “dol”, to pomeni, da živiš nekje drugje. Jaz sem na obali celo življenje in mi je tole morje in vročina absolutno precenjeno. Posebej ker naša obala ni M od morja.

Kanarski ne rečem, tam bi pa lahko kar korenine pognala.

To ne potrjuje njegove hipoteze. Ne misli, da ne obžalujem tega, da ne morem še preostale 4 dni cele dneve biti dol. Se pa potrudim maksimalno, da sem čim več. Če bi imela drugačne okoliščine, da bi se mi izšlo, ne bi niti sekunde razmišljala.

To, da ne znate izkoristiti morja in narave, vsega kar Obala nudi je samo vaš osebni problem. Precenjeno nikakor ni, a to je tako kot razmišljajo tipi ko rečejo, da se tudi zrezka človek naveliča, če ga je vsak dan in gre po fast food 😉 Zato pa pravim, poskusite kaj drugega in vam bo hitro jasno kaj je Obala. Morda si je le vi ne zaslužite, ker ne znate biti hvaležni za to kar imate. Zamenjajte s kom iz kakšne vukoj… pa boste osrečili še koga poleg sebe. Stavim karkoli, da boste hitro želeli nazaj.

Jamrat čez najlepši del Slovenije pa nič je naredit, da ti je tam lepo pa tudi ni prav. Saj zato ker starši ne znajo uživati v malenkostih, tudi otroci ne znajo bolje. Moji so celo poletje cele dneve v morju, sredi dneva se skrijejo v senco in kartajo, rišejo, ustvarjajo potem pa do noči spet v morje. Vedno smo zadnji na plaži.

Obala350, 07.12.2021 ob 16:52

To ne potrjuje njegove hipoteze. Ne misli, da ne obžalujem tega, da ne morem še preostale 4 dni cele dneve biti dol. Se pa potrudim maksimalno, da sem čim več. Če bi imela drugačne okoliščine, da bi se mi izšlo, ne bi niti sekunde razmišljala.

To, da ne znate izkoristiti morja in narave, vsega kar Obala nudi je samo vaš osebni problem. Precenjeno nikakor ni, a to je tako kot razmišljajo tipi ko rečejo, da se tudi zrezka človek naveliča, če ga je vsak dan in gre po fast food 😉 Zato pa pravim, poskusite kaj drugega in vam bo hitro jasno kaj je Obala. Morda si je le vi ne zaslužite, ker ne znate biti hvaležni za to kar imate. Zamenjajte s kom iz kakšne vukoj… pa boste osrečili še koga poleg sebe. Stavim karkoli, da boste hitro želeli nazaj.

Jamrat čez najlepši del Slovenije pa nič je naredit, da ti je tam lepo pa tudi ni prav. Saj zato ker starši ne znajo uživati v malenkostih, tudi otroci ne znajo bolje. Moji so celo poletje cele dneve v morju, sredi dneva se skrijejo v senco in kartajo, rišejo, ustvarjajo potem pa do noči spet v morje. Vedno smo zadnji na plaži.

Preprosto se ne zaveda, kaj ima pred nosom. Me zanima, kako bi jamrala, če bi živela nekje v Trboveljskih hribih (pa nimam nič proti Trbovljam a dejansko je 3/4 Slovenije takšne, torej neke Rovte).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close