Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali policija lahko (pravniško vprašanje)

Ali policija lahko (pravniško vprašanje)

Moj “partner” (bolj prijatelj) je nečesa obtožen na sodišču. Bivša partnerka ga je prijavila na policijo. Ona trdi nekaj, on pa drugače. Jaz sem bila pri dogodku prisotna, a ne želim pričati niti nočem biti blizu sodišča ali policije. Ali imajo oni mene pravico zaslišati in potem zvleči na sodišče? Imam pravico odkloniti pričanje in ali sem dolžna govoriti s policijo, če bi me radi zaslišali? Krivde na meni ni nobene, samo ena stran hoče, da povem resnico, druga pa naj lažem. Nočem nič od tega. Kako se izognem? Kolikor je meni jasno, njegova bivša ne pozna mojega priimka, torej se lahko naredim budalo in se potuhnem? Naj še povem, da ni njej popolnoma nič škodil, tu gre za nekaj bolj delikatnega in nihče od teh dveh ni bil ogrožen.

teci ženska nora teci stran od tega “prijatelja”

Delikatnega? Kaj naj bi to bilo?

Če te pozovejo se “moraš” odzvat..

Bi že povedala kaj je bilo, pa ne morem. V glavnem nekaj naj bi naredil. Ona trdi eno, on drugo. Jaz sem bila zraven in vem kaj je bilo. Noben od njiju ni bil žrtev nasilja, je nekaj drugega. Nočem pa pričat proti nikomer. Našla sem na internetu, da lahko molčim na sodišču pod določenimi pogoji. Zanima pa me, ali sem dolžna odgovarjat policiji? Ali lahko policist mene sploh legitimira na zasebni lastnini, če jaz nisem naredila ničesar narobe. Samo prisotna sem bila, ko se je to odvilo.

Odgovor na objavo uporabnika
Pixieboat, 03.12.2021 ob 14:25

Bi že povedala kaj je bilo, pa ne morem. V glavnem nekaj naj bi naredil. Ona trdi eno, on drugo. Jaz sem bila zraven in vem kaj je bilo. Noben od njiju ni bil žrtev nasilja, je nekaj drugega. Nočem pa pričat proti nikomer. Našla sem na internetu, da lahko molčim na sodišču pod določenimi pogoji. Zanima pa me, ali sem dolžna odgovarjat policiji? Ali lahko policist mene sploh legitimira na zasebni lastnini, če jaz nisem naredila ničesar narobe. Samo prisotna sem bila, ko se je to odvilo.

On je “uradna” oseba, tk da ja..

Nwem glede molka na sodišču, vprašaj kkšnga odvetnika kako in kaj.. sicer pa.. kaj je problem povedat resnico?!

Moj odgovor je enak prejšnjemu, naj bo tvoj odgovor, če je pri Jurćku delovalo, bo moralo delovati tudi pri tebi.

jasno kot beli dan, 03.12.2021 ob 14:48

Moj odgovor je enak prejšnjemu, naj bo tvoj odgovor, če je pri Jurćku delovalo, bo moralo delovati tudi pri tebi.

In to povej sodišču.

Dobro folk vi se hecate, ampak res me zanima če lahko policija kar hodi naokoli in sprašuje ljudi, ki niso nič krivi. Sigurno imam kakšne pravice… Samo nimam odvetnika, da bi ga vprašala, plačevat pa ne mislim, ker nisem nič naredila. Samo izognila bi se rada pričanju, nočem nikogar tunkat v drek, sami naj se zmenijo.

Tudi jaz nisem pravnik, zato boš tole morala preveriti – a sem bil v podobni situaciji. S policisti se ti neuradno sicer ni treba pogovarjati – a če te uradno pozovejo – pa ni kaj. Moraš tja in povedati po resnici kar veš. Važno pa je, da poveš kar veš oz si videl / slišal – ne pa tistega kar misliš.

Če ne greš – lahko dobiš kazen, lahko pa te tudi zaprejo.

rok-1, 03.12.2021 ob 15:42

Tudi jaz nisem pravnik, zato boš tole morala preveriti – a sem bil v podobni situaciji. S policisti se ti neuradno sicer ni treba pogovarjati – a če te uradno pozovejo – pa ni kaj. Moraš tja in povedati po resnici kar veš. Važno pa je, da poveš kar veš oz si videl / slišal – ne pa tistega kar misliš.

Če ne greš – lahko dobiš kazen, lahko pa te tudi zaprejo.

Kot priča smete odreči odgovor na posamezna vprašanja, če imate za to tehtne razloge. Zlasti to velja, če bi s svojim odgovorom na takšna vprašanja spravili v hudo sramoto, precejšnjo premoženjsko škodo ali pa v kazenski pregon sebe ali svoje bližnje sorodnike.

To sem našla. V mojem primeru to velja. Nekoga bi spravila v hudo sramoto s pričanjem.

Ampak mene bolj zanima kako bi se sploh izognila pozivu na sodišče. Če me policija ne zasliši, potem mi tudi tja ni treba kajne? Ali sem dolžna odgovarjati policistu me najbolj zanima. Vem, da mi ni treba, če sem jaz v postopku, ampak nisem. Mene hočejo samo za pričo.

Kako pa si ti rešil zadeve?

Pixieboat, 03.12.2021 ob 15:51

Kot priča smete odreči odgovor na posamezna vprašanja, če imate za to tehtne razloge. Zlasti to velja, če bi s svojim odgovorom na takšna vprašanja spravili v hudo sramoto, precejšnjo premoženjsko škodo ali pa v kazenski pregon sebe ali svoje bližnje sorodnike.

To sem našla. V mojem primeru to velja. Nekoga bi spravila v hudo sramoto s pričanjem.

Ampak mene bolj zanima kako bi se sploh izognila pozivu na sodišče. Če me policija ne zasliši, potem mi tudi tja ni treba kajne? Ali sem dolžna odgovarjati policistu me najbolj zanima. Vem, da mi ni treba, če sem jaz v postopku, ampak nisem. Mene hočejo samo za pričo.

Kako pa si ti rešil zadeve?

Js se ne hecam, ti realno govorim. Policaj je uradna oseba.. vsi smo dolžni odgovarjati kot priče.. o izjemah ne vem nič in še enkrat priporočam, da se obrneš na odvetniško pisarno.. mogoče odpreš temo Darwinu, ki je enkrat v eno temo lepil sliko s sodišča in imel “pripeto” značko z napisom “sam svoj sodnik”.. mogoče ve on za  “luknje/pravice”, v osnovi je tvoja dolžnost, da se na poziv javiš in odgovarjaš. Lp

V kolikor ti je policija dala vabilo, da boš dala kot priča ali osumljenec dejanja izjavo, se moraš tem vabilu odzvati, ker drugače se te prevede s silo.  Isto je če vabi sodišče. Lahko pa policist na kraju zbere vsa obvestila na kraju in s tem izpiše uradni zaznamek.

Ničesar nisi dolžna povedati zoper sebe ali bližnje.

CrazY FroG ?, 03.12.2021 ob 16:17

Js se ne hecam, ti realno govorim. Policaj je uradna oseba.. vsi smo dolžni odgovarjati kot priče.. o izjemah ne vem nič in še enkrat priporočam, da se obrneš na odvetniško pisarno.. mogoče odpreš temo Darwinu, ki je enkrat v eno temo lepil sliko s sodišča in imel “pripeto” značko z napisom “sam svoj sodnik”.. mogoče ve on za  “luknje/pravice”, v osnovi je tvoja dolžnost, da se na poziv javiš in odgovarjaš. Lp

Sploh ni res.

Zoper sebe in svoje bližnje ne rabiš pričat, če te pozovejo kot pričo.

takole, 03.12.2021 ob 17:19

Ničesar nisi dolžna povedati zoper sebe ali bližnje.

Saj ni bližnji. Je “prijatelj” ki hoče da laže zanj. Res poberete glih ves drek ki leži na cesti a? Nekater prav rinete v drek. Bolj smrdi, bolj rinete.

Ne mešaj policije in sodišča – to ni ista organizacija. Glede Policije ne vem kaj si jim dolžan povedati, glede sodišča je pa tako, da čete pozovejo, moraš tja.

Tam pa – kakor že gor napisano – ni treba obremeniti sebe ali bližnjih.

Jaz sem takrat enostavno šel in povedal kar je bilo prav. Sicer sem nekoga obremenil – a je bilo prav, ker je sam zakrivil zadevo. Itak je priznal, še preden sem bil na vrsti – to so mi kasneje povedali.

Kaki bedaki na temu forumu ne moreš verjeti. Avtorica piše o fukaču in njegovi bivši, vi pa pametujete o najbližjih. Lahko vsaj preberete predno pametujete? Robi, da si ti debil ni skrivnost. O kovidu tudi pametuješ ‘na pamet’.

Loji, 03.12.2021 ob 17:32

Kaki bedaki na temu forumu ne moreš verjeti. Avtorica piše o fukaču in njegovi bivši, vi pa pametujete o najbližjih. Lahko vsaj preberete predno pametujete? Robi, da si ti debil ni skrivnost. O kovidu tudi pametuješ ‘na pamet’.

Robi ji je edini dal pravilen odgovor!

Če sta partnerja, kot ona piše, ne rabi pričat proti njemu.

Samo pove, da je on njen bližnji in da ne bo pričala.

Avtorica zedinite se prvo kaj vam ta oseba je. Pišete partner oziroma prijatelj.

Kot že omenjeno smo dolžni na poziv pričati. Jaz sem sosed hiše, kjer je lastnik, ki sem ga poznal le dve leti bežno umru in sem bil pozvan pričat, sem odklonil z izgovorom, da nimam prevoza, dobil sem pismo, da mi bodo prevoz na moje stroške organizirali oni. Šel sem tja, odgovor nisem vedel.

Policaj ima pooblastilo, da lah ki zahteva, da se mu legitimirate.”Uradni list – Vsebina Uradnega lista” https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/103676/#3.%C2%A0%C4%8Dlen

Dajte si malo prebrati predno pridete na forum in dobite subjektivne odgovore na nejasen odnos.

Robi in tudi drugi se ne motijo vprašanje je, je partner, kako dolgo, izventakonska skupnost in vse to.

Delujte s čisto vestjo, bodite moralni.

seveda47288, 03.12.2021 ob 17:36

Robi ji je edini dal pravilen odgovor!

Če sta partnerja, kot ona piše, ne rabi pričat proti njemu.

Samo pove, da je on njen bližnji in da ne bo pričala.

Piše “moj partner” bolj prijatelj. Tko tlele nikakor ne gre za tesno bližino v pravem pomenu, če ga težko opredeli kot partnerja. Robi pa kot vedno pove kar mu prvo pride na pamet, ne preveri ozadja in zavaja s svojim neznanjem. Je dovolj pokazal svoj ksiht v anticepilskih temah. Pameten petkrat podvom predno njega resno vzame. Kolkr je tema splošno in skrivnostno zastavljena je lohka srečna, da ji odgovarjate. More bit res neumna, da se kreša z obtožencem, v njegov prid bi prekrila resnico, gliha vkup štriha. Boh da ne naletim na takšno, ko boš sama pokasirala kar je bivša in jokala, se spomni komu si pomagala prekrit resnico.

Ja, veliko jih faše bolezen… deja vu amnezijo… “to ste me že prašu, pa že takrat nisem vedu….”

Janez992, 03.12.2021 ob 17:46

Avtorica zedinite se prvo kaj vam ta oseba je. Pišete partner oziroma prijatelj.

Kot že omenjeno smo dolžni na poziv pričati. Jaz sem sosed hiše, kjer je lastnik, ki sem ga poznal le dve leti bežno umru in sem bil pozvan pričat, sem odklonil z izgovorom, da nimam prevoza, dobil sem pismo, da mi bodo prevoz na moje stroške organizirali oni. Šel sem tja, odgovor nisem vedel.

Policaj ima pooblastilo, da lah ki zahteva, da se mu legitimirate.”Uradni list – Vsebina Uradnega lista” https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/103676/#3.%C2%A0%C4%8Dlen

Dajte si malo prebrati predno pridete na forum in dobite subjektivne odgovore na nejasen odnos.

Robi in tudi drugi se ne motijo vprašanje je, je partner, kako dolgo, izventakonska skupnost in vse to.

Delujte s čisto vestjo, bodite moralni.

Ja te lahko legitimira, ampak moraš biti v postopku oz. mora navesti dejstva zakaj te legitimira.

mijav mijav, 03.12.2021 ob 14:03

teci ženska nora teci stran od tega “prijatelja”

citat avtorja mojav mijav:

tako je – če jo veže nanj samo dolžina njegovega qrca, je naivno neumna… Run for her life..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close