Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Investicija v zlati nakit (včeraj sva se skregala z možem zaradi tega!!!)

Investicija v zlati nakit (včeraj sva se skregala z možem zaradi tega!!!)

Podedovala sem neko kmetijsko zemljišče (njiva ali travnik ali nekaj takšnega, po babici), v bistvu je podedovala moja mama in njeni bratje in sestre in so to potem prodali in si denar razdelili. Moja mama je dobila okrog 2000 evrov in je denar razdelila med mano in sestro.

Skratka dobila sem tisočaka od mame (ali babice, kakorkoli že gledate). Ker imam urejeno življenje (služba, mož, otroci,hobiji,…) mi je ta denar nekako “iz neba padel”, saj nanj nisem računala. Z 1000 evri itak ne moreš ne vem kaj narediti in sem omenila možu, da bi ga lahko nekam investirala, pa naj se zgodi kar se pač ima zgoditi. Noben od naju se ne spozna na investicije, vem pa da ne morem s tem denarjem delati čudežev, sem ga pa pripravljena tvegati na daljše obdobje. Pa bom videla kako se bo moja investicija obrestovala čez npr 10-20 let.

No, in tukaj je problem.

Mož je zato, da kupim neke delnice, ali pa kriptovalute in te stvari. Jaz pa sem se odločila, da bi kupila zlati nakit. Moj mož je pa proti temu (itak ga sploh nič ne briga, saj je moj denar, sploh pa nima pojma o kriptovalutah, delnicah,…pač je nekje neki prebral pa to).

Jaz pa vem, da zlato ohranja ceno, sicer gre gor počasi ampak gre. In z 1000 evri ga ne morem kupiti ravno veliko, sploh pa kaj bom potem z tistimi malimi ploščicami, mislim da bi lahko kupila okoli 18 gramov čistega zlata. Imela bi jih nekje spravljene in to bi bilo to. Donos na te zlate ploščice (gramčke) je pač odvisen od cene zlata v prihodnje. Zato sem se jaz odločila, da bi kupila zlati nakit (tudi tam je zlato, ki pa ga lahko nosim), lahko ga kasneje podarim svoji hčerki, lahko ga ravno tako prodamo, predvsem pa ga lahko med tem časom nosim, za razliko od nekih dolgočasnih zlatih  ploščic. In ker ne bi kupila novi nakit v zlatarni bi kupila nekaj rabljenega in našla sem čudoviti obesek, ki ima vdelane diamantke in safir in ga je nekoč nosila Elizabeth Taylor. In moj mož je znorel, da kaj se grem, da to sploh ni res, da kakšna Elizabeth Taylor in da kaj sem tako naivna itd….ampak, jaz sem se pozanimala in sem prepričana, da je ta obesek res pripadal Elizabeth Taylor, saj se ujemajo vsi tisti podatki, navedeni v oglasu, poleg tega je prodajalec zelo znana oseba itd,…skratka verjamem da je vse ok in ne nazadnje obesek je čudovit, ima pa tudi diamantke in safir. In takšen obesek je zelo zelo lep in ga nima nihče na svetu. Rajši dam 1000 evrov za takšen obesek kot pa npr 300-500 za tisto kar se prodaja v naših zlatarnah (horoskopska znamenja, križci, srčki,…) kjer izgledajo vsi enako.

Torej, kaj naj naredim?

Naj tvegam in kupim, pa bom vesela vsak dan ko ga bom nosila ali naj grem na sigurno in kupim tistih nekaj gramov, ki mi ne bodo prinesli nič veselja, na katere bom itak pozabila, ko bodo v neki škatlici nekje v omari čakali na svojo nadaljno usodo. Možu pa itak ne bi dovolila da kupi delnce, saj se na to ne spozna in denar je itak moj. Prijateljica je od tega istega prodajalca nekoč kupila en starinski prstan in ga je kasneje na Ebayu prodala za 2x več. Tip se res spozna na te stvari, ampak ne želim pa gledati jeznega moža doma…..torej, kaj naj naredim?

Če mu vsaj ne bi povedala da sem dobila tisti denar, sicer pa kaj ga sploh briga, kajne?

Žal nakit pač ni neka “investicija”. Pa saj verjetno kakšen kos že imaš. Pa ga nesi prodat (ali vsaj ocenit), pa boš videla, koliko je njegova prodajna vrednost. Ali še bolje, morda bodo v zlatarni tako prijazni, in ti povedali, za koliko bi odlupili kos, ki ga nameravaš kupiti.

Se bom pa vzdržal nasvetov kam z denarjem,

????

Kriptovalute so za denar, ki ga ne potrebuješ, trenutno res dobra opcija. Samo ne nekaj na pamet, najprej se malo izobrazi o vsem, obstajajo tudi dobri tuji forumi na to temo (Discord…)

Jaz bi, če bi kupovala zlato kupila ploščico, ker nakit velja kot lomljeno zlato veliko manj.

V kriptovalute se pa ne spoznam.

Aja, pozabila pripisat, kaj se ima on za vtikovat in razsojat v kaj boš ti vložila tvoj nekako podedovan denar.

Če gresta kdaj narazen, je to tvoj poseben in oseben dohodek in z njim lahko narediš kar želiš.

Zlat nakit ni investicija!

Kot prvo, ga kupiš z DDV, kot drugo ga prodajaš kot lomljeno zlato.

Zlato kot naložba so ploščice, kovanci in palice. Brez DDV  pri nakupu, pri odkupu to ni lomljeno zlato, delaš uradno, saj tudi obdavčeno ni (zlato ne, za srebro in ostale plemenite kovine so davki).

Luba duša … tudi na zlato se kaj dosti očitno ne spoznaš. Praviš, da bi rada ta denar pametno naložila. No, nakit ni glih neka pametna naložba. Je pa naložba naložbeno zlato (ja, tiste dolgočasne ploščice).

Pišeš

… bi kupila nekaj rabljenega in našla sem čudoviti obesek, ki ima vdelane diamantke in safir in ga je nekoč nosila Elizabeth Taylor. In moj mož je znorel, da kaj se grem, da to sploh ni res, da kakšna Elizabeth Taylor in da kaj sem tako naivna itd….ampak, jaz sem se pozanimala in sem prepričana, da je ta obesek res pripadal Elizabeth Taylor, saj se ujemajo vsi tisti podatki, navedeni v oglasu, poleg tega je prodajalec zelo znana oseba itd,…skratka verjamem da je vse ok in ne nazadnje obesek je čudovit, ima pa tudi diamantke in safir. In takšen obesek je zelo zelo lep in ga nima nihče na svetu….

Ej, za tole pa sploh nisem prepričana, da je res zlato, kaj šele, da je to obesek, ki je nekoč pripadal ET!

Za tak nakup bi tudi jaz “znorela” kot tvoj mož.

Jezus marija jurja maš viška. Pusti si na banki. Itak boš rabla za položnice pa hrano.

Mislim pa ste res eni jadoti…

Kako investicija v zenin nakit ni investicija? A investicija v zeno ni investicija? ? znas kako kazu… Usreci zenu da bi i sam bio sretniji…

Vidi… Taka i taka stvar je…

Ce kupis nakit v zlatarni je to cista izguba…

Moja breja pa ne bo nosila tega!!! Moja breji se bo dalo pandice nanizat! Vsaka drugacna! Tega pa ni za kupit! To je pa dragi moji unikat. Skoda ker sem pospravil tjale dva stuka pod zemljo… Bi vam pokazal en primerek da poveste imal janez od doLe kaj stila, ne…

Sem podedovala po mami diamantne uhane s sagirjem,zlatar ocenil na 2.000e,koliko so pa bili zares ne vem,so pa zagotovo stari 40 let priblizno.Morda kupiš kak nakit in ga bo v bodočnosti Jmela hči.No jaz nosim uhane s ponosom.

Prvi, zavedaj se, da nakit ni nalozba, ce ni res nekaj vrhunskega, za jurja pa takega ne dobis.

Kupi si en orng nakit za tega jurja.

Nosi ga kot dediscino babice.

Podari ga svojim potomcem, kot druzinsko dediscino.

Pozabi na investicije.

Odgovor na objavo uporabnika
kot investicija, 15.11.2021 ob 13:29

Pišeš

… bi kupila nekaj rabljenega in našla sem čudoviti obesek, ki ima vdelane diamantke in safir in ga je nekoč nosila Elizabeth Taylor. In moj mož je znorel, da kaj se grem, da to sploh ni res, da kakšna Elizabeth Taylor in da kaj sem tako naivna itd….ampak, jaz sem se pozanimala in sem prepričana, da je ta obesek res pripadal Elizabeth Taylor, saj se ujemajo vsi tisti podatki, navedeni v oglasu, poleg tega je prodajalec zelo znana oseba itd,…skratka verjamem da je vse ok in ne nazadnje obesek je čudovit, ima pa tudi diamantke in safir. In takšen obesek je zelo zelo lep in ga nima nihče na svetu….

Ej, za tole pa sploh nisem prepričana, da je res zlato, kaj šele, da je to obesek, ki je nekoč pripadal ET!

Za tak nakup bi tudi jaz “znorela” kot tvoj mož.

po mojem misli na tole:

https://www.bolha.com/obeski-nakit-zlatnina/zlati-obesek-safir-diamant-zlato-nakit-redko-elizabeth-taylor-oglas-8295930

težko je reči….po ostalih oglasih, ki jih ima isti prodajalec bi lahko bilo res. A si na ta obesek mislila avtorica?

Odvisno kaj kupis. Npr pol uncno pando pa (rece se) “bezel” tak obok. Sam mora bit tist na sravfek ker drugace se na kovancu pozna. In si minimalno na izgubi.

Evo. Zlati gramcki za mojo brejo uhancki.

Teli so za uhane al pa za u kosu klasja panonskog?

https://postimg.cc/FdYPczZ6/34e2bc4e

sm mislila da je Taylorca bila vredna boljšega nakita kot tistega za jurja evrov….

Teli so za na čelo. Breja za brejo. Al pa kako zapestnico… U piii maternu i ja bi kajlu al nesmem!!!

https://postimg.cc/qhrsB7Fn/b17b9165

Jožefa_Strašek, 15.11.2021 ob 13:41

po mojem misli na tole:

https://www.bolha.com/obeski-nakit-zlatnina/zlati-obesek-safir-diamant-zlato-nakit-redko-elizabeth-taylor-oglas-8295930

težko je reči….po ostalih oglasih, ki jih ima isti prodajalec bi lahko bilo res. A si na ta obesek mislila avtorica?

No, tole https://www.luxurybazaar.com/wp/elizabeth-taylors-jewelry-collection-charity-auction so recimo stvari, ki jih je ET podarjala za dražbe.

kot investicija, 15.11.2021 ob 14:03

No, tole https://www.luxurybazaar.com/wp/elizabeth-taylors-jewelry-collection-charity-auction so recimo stvari, ki jih je ET podarjala za dražbe.

vprašanje koliko od tega nakita je bilo zares njenega in koliko samo izposojenega z strani draguljarskih hiš. Enkrat sem nekje prebrala, da obstajajo podjetja ki izposojajo nakit in obleke za na rdečo preprogo. Elizabeth Taylor je  lahko nakit zgolj reklamirala, medtem ko bi naj tistega na Bolhi dobila kot darilo. Ali je res ali ne, ne vem, niti me ne zanima. Vsekakor če je res, je šlo verjetno zgolj kot pozornost z strani Egiptovskega predsednika (on ji pač ni mogel ali želel  podariti večmiljonskega nakita). Saj ne nazadnje tudi naš predsednik, če nekomu nekaj podari, mislim da je omejen z vrednostjo, ki se je ne sme preseči, saj obstaja protokol, kakšna darila so primerna in višina vrednosti daril, ki se jih sme podarjati. Lahko da je šlo zgolj za protokolarno darilo. Če ga dobro pogledaš tisti obesek res izgleda kot Kleopatra ali pa neka beduinka in to so verjetno takrat podarjali, ne vem, ni pa nemogoče. Poceni ali drago, stvar presoje vsakega posameznika. Je pa res, da je takšen obesek lahko lep spomin avtorici od babice, mame in nekoč ga bo ona lahko podarila svoji hčerki, zanimiva zgodba, ki spremlja obesek, uporabnost,…mogoče bolj kot kaj drugega manj trajnega. Ne nazadnje se gre tudi za spomin na preminule družinske člane, lahko pa seveda denar zapravi za oblačila, rože, kosila,…in ga kmalu ne bo več in tudi spomina na pokojne ne.  Jaz kot babica, bi se strinjala, da si nekdo z mojo dediščino kupi kakšen kos nakita, ki ga bo nosil z veseljem in se me spominjal na tak način.

Res je ja. Ce ze dedovinu al pa babovinu prodajes… (nasploh govorim) Kupi s tem nekaj kar ti bo ostalo. Prevlozi. Ker drugace si sam spickal to.

Jožefa_Strašek, 15.11.2021 ob 14:21

vprašanje koliko od tega nakita je bilo zares njenega in koliko samo izposojenega z strani draguljarskih hiš. Enkrat sem nekje prebrala, da obstajajo podjetja ki izposojajo nakit in obleke za na rdečo preprogo. Elizabeth Taylor je  lahko nakit zgolj reklamirala, medtem ko bi naj tistega na Bolhi dobila kot darilo. Ali je res ali ne, ne vem, niti me ne zanima. Vsekakor če je res, je šlo verjetno zgolj kot pozornost z strani Egiptovskega predsednika (on ji pač ni mogel ali želel  podariti večmiljonskega nakita). Saj ne nazadnje tudi naš predsednik, če nekomu nekaj podari, mislim da je omejen z vrednostjo, ki se je ne sme preseči, saj obstaja protokol, kakšna darila so primerna in višina vrednosti daril, ki se jih sme podarjati. Lahko da je šlo zgolj za protokolarno darilo. Če ga dobro pogledaš tisti obesek res izgleda kot Kleopatra ali pa neka beduinka in to so verjetno takrat podarjali, ne vem, ni pa nemogoče. Poceni ali drago, stvar presoje vsakega posameznika. Je pa res, da je takšen obesek lahko lep spomin avtorici od babice, mame in nekoč ga bo ona lahko podarila svoji hčerki, zanimiva zgodba, ki spremlja obesek, uporabnost,…mogoče bolj kot kaj drugega manj trajnega. Ne nazadnje se gre tudi za spomin na preminule družinske člane, lahko pa seveda denar zapravi za oblačila, rože, kosila,…in ga kmalu ne bo več in tudi spomina na pokojne ne.  Jaz kot babica, bi se strinjala, da si nekdo z mojo dediščino kupi kakšen kos nakita, ki ga bo nosil z veseljem in se me spominjal na tak način.

pa ne se hecat no

tip prodaja tud zlati obesek prastrica luka perryja

(unega iz beverly hills 90210 :D)

če bi nasser res dal ET kak nakit, ZIHER NE BI BIL TAKO NEUGLEDEN, ampak bi bil vreden vsak par tisoč evrov.

LOL

Uf kake traparije, avtorica.

Ne, nakit pa res ni naložba. Ti boš dala jurja za nakit, če ga boš hotela prodati pa boš dobila, kaj vem: 200, 300€. Če boš pa tako kramo kupovala kot jo omenjaš, verjetno pa niti 100€ ne boš dobila.

Kupi bicikl, smuči, … boš vsaj nekaj let uživala v opremi.

Ali pa daj za dopust, boš nekaj časa uživala.

Še bolje: jurja vloži v svojo izobrazbo, da ne boš takih traparij razmišljala kot sedaj.

Aja, zlata ploščica je res zlata. In je dejansko investicija. Nakit, sploh kar neka šara kot jo ti omenjaš, pa lahko prodaš kvečjemu kot lomljeno zlato za par evrov.

Ja, kar naivno misliti, da bi to nekoč pripadalo ET. Pa ne more “navaden smrtnik” in še to preko Bolhe kupit nakit ET no. Pa za 1000 eur, to ni nič za njih. Mal ste naivni, še moj stric iz Amerike v enem dnevu zapravi toliko samo za hrano za družbo. Pa daleč od tega, da bi bil kot ET.

Ce se ne motim… Nisem googlal… Mislim da je bila ona velika ljubiteljica diamantov. Mogoce je bila katers druga…

??

Pa se nekaj… Zenska drugace ni dolzna trosit svojega imetja na prezivljanje druzine niti zanj polagat racune… Ampak vi itak hocete biti seljanke.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close