Krompir od včeraj
Jaz sem tudi vedno poslušala doma, da se krompir poje takoj. Drug dan pa ne več.
Zdaj pa sem že videla kuhan krompir, ki ga prodajajo v trgovini, torej več dni star. Pa za restan krompir sem tudi slišala, da ga en dan prej skuhajo…
Ne vem, jaz se vseeno držim starih modrosti :). Čeprav glede tega praženega krompirja, se nihče ne pritožuje, da je pregret. Tako, da očitno strupen ni.
Slišala sem že obe zadevi. Doma ga nismo jedli naslednji dan, na netu sem prebrala da ga lahko.
Sem probala, ampak moje telo ga ne prenaša najbolje tako da starega ne jem.
V primeru da ostane, gre v smeti ali naredim njoke, ki jih zmrznem.
Sem pa presenečena da prodajajo kuhan krompir. Kam smo prišli?!?
Mi je pa zanimivo,d a to o pregretem krompirju, so govorili ljudje včasih, ko je bila hrana bolj dragocena, ko je niso tako stran metali kot danes. Pa moji predniki vem, da so bili tudi lačni, ampak to s krompirjem je pa veljalo, da se ga poje takoj. Razen mrzel krompir (krompirjeva solata). To pa se je smelo jesti. Zanimivo.
Ne vem pa od kje razlog, da pogret krompir ni ok?
Aja pa ti moji predniki so tudi delali pražen krompir, ampak tudi takoj pojedli. Na pa pregrevali.
Se še spomnim iz otroških let slabe volje, če je bil na programu krompir pa je kdo prišel prepozno na kosilo ali pa sploh ne. In je šel krompir preč. Pa vem, da nismo metali drugače kake hrane stran.
Mh mi ga ne. Tud ist dan ne več, npr. da bi ga za večerjo od kosila. Sm pa brala, da bi se lh, sam morjo bit izpolnjeni pogoji glede hladitve, glede tega, al ga hraniš z olupkom, al že dodelanga.. pč ni si za špilat, sodelavka je leta tako jedla, po več dni in tk.. 1x pa je mož na urgenci pristal, ker so se razvile bakterije v jedi.. pa sej o tem maš ogromno napisanga na spletu..
Ja, pri nas doma se tudi nikoli ni jedel star krompir. Za vsakega posebej se je skuhal svež krompir (ker smo hodili ob različnih urah domov). Tako je mama (beri stara mama) gotovo vsaj 4 x dnevno kuhala krompri, kadar je bil recimo pire ali v kosih.
In mama je včasih delala v zelo znani gostilni, ki jo je vodil njen oče. Tudi v tej gostilni krompirja niso jedli starega. Kar je ostalo, so zmetali stran.
Tudi pri nas doma nikoli ne jemo starega krompirja. Ga pa jaz ne kuham za vsakega posebej, ampak tisti, ki pride prvi, dobi svežega in krasnega, če pa zamuja ali pride kasneje, pa kakršen je.
Jahhhh, 10.10.2021 ob 17:59
To je krneki, stara vraža. Btw, v njokih je pogret krompir, tudi v krompiruši, krompirjevi solati… a če vam črna mačka prečka pot tudi hitite po sol, da jo vržete čez ramo, ker je tako stara mama delala?
Nimaš pojma in primerjaš letalo s podmornico.
CrazY FroG ?, 10.10.2021 ob 18:12
A ti to men al Jahh???ta komad sm js včeraj objavla, svašta!. Lh poveš direktno.
Ja o kemiji vem osnove.. sam se pa strinjam s tabo, da letalo in podmornca nista isto! In stojim za tem kr sm rekla, postan krompir lh povzorči razvoj nevarnih bakterij, klicaj!??
Karkoli postanega lahko povzroči razvoj bakterij, če ni pravilno shranjeno in pogreto. Krompir ni nič posebnega.
Kaj je z vami ljudje? Tako grde besede v temi o navadnem krompirju? Dajte se vsi malo nazaj potegnit, tole ni za nikamor. Pri nas se je jedlo krompir tudi drug dan, sama pa ga ne uživam več starega, ker sem imela hude probleme, moj želodec vsega ne prenese. Mislim pa, da je lahko vse v redu, če postopaš pravilno.
Mogoče je pa en folk tako pokvarjen, ker se boji, da bo kdo kaj prihranil, če bo star krompir pojedel in ne bo super potrošniški , kar pripomore k temu, da si izkoriščevalci ne bodo mogli toliko privoščiti, kot sicer.
Pezdetarji gnusni bi še vsak krompir posebej zavili in ga prodajali kot zlato. Nikjer tudi ne piše, da ga ne bodo, ker gnus je vsega gnusnega sposoben.
Forum je zaprt za komentiranje.