Pes pri hisi
Odlocili smo se, da bomo imeli psa. Otroka sta ze najstnika, 14+
Zelimo imeti neproblematicnega, srednje velikega psa. Do zdaj psa se nismo imeli, zato sprasujem za ideje, katera pasma psa bi bila primerna? Je za vzet psa iz zavetisca? Na kaj bit pozoren? Aja, pes bi bil sam doma nekje 10 ur dnevno? V tem primeru mladicek verjetno ne pride v postev?
Si bomo se vzeli cas za razmislek in pridobivanje informacij, da se ne zaletimo z odlocitvijo. Casa za psa (razen omenjene odsotnosti) bomo imeli dovolj.
Ne vem, če vam ne bi svetovala, da raje ne jemljite psa. 10h sam je dolga doba, čeprav vem, da je ob 8h delavniku težko priti pod 9h. Pa še zmislite zdaj septembra, ko se je glih šola začela, pes se mora privaditi in uvesti v okolje in družino. To vam bo vse zagrizel v prvem mesecu od strahu, če ga boste na mrazu zunaj puščali z zmrznjeno vodo pa jokal cel dan. Da ne omenim, da je leto in pol korona krize, kjer bi lahko imeli res čas in energijo psa uvesti v nov dom.
Odsvetujem psa, ker tako kot ste se lotili, bo pes precej trpel, vi pa imeli slabo izkušnjo.
To se je treba organizirati, pri dveh odraslih in dveh 14+, bi lahko z zelo malo truda organizirali, da pes ne bi bil sam več kot 7-8h, že samo s tem, da otrokove obšolske dejavnosti časovno uskladite. Dva meseca poletja ste imeli, ko bi se lahko posvetili vzgoji psa – zakaj ste si izbrali najslabši možni čas za posvojitev psa? 14letnik je zdaj 1letnik gimnazije ali pa nabira točke za na srednjo šolo – ga želite preobremeniti, da bo imel slab akademski uspeh? Ta starejši pa v razcvetu pubertete – iščete možnost grožnje, da boste psa zavrgli, če ne uboga, ker je prevelik, da bi ga pretepali? In ja, veliko ljudi si zasluži božjo šibo.
Upam, da vam delam krivico, ampak tako kot ste se lotili posvojitve psa bo slabo – odsvetujem. Pes je živo bitje. Če imate dobre namere, bi bilo zaradi 10h osame, bolje vzeti mačka ali dva, ker imajo notranje stranišče, pa veliko ljudi zdaj sprehaja mačke, če potrebujete izgovor za sprehod. Psa vam pa v tem obdobju in s tem pristopom odsvetujem.
P.s. pasja šola vzame precej časa, “domače naloge” še več, in če že v uvodu napišete “želimo neproblematičnega psa” – pes je živo bitje, ni problematičnih psov, samo slabi lastniki, tako kot ni posranih dojenčkov, ampak samo slabi starši, ki jih zanemarjajo in puščajo v dreku. Vsakega psa moraš 2-3 mesece uvajati in privajati na dom in družino. Da se zmislite psa zdaj je res kot, da bi nesrečo in trpljenje klicali. Samo po diagnozi raka v 4. Stadiju se lahko zmisliš slabše.
A ste vi normalni? 10 ur vas ni doma in bi imeli psa? Če preračunamo, da potem še 8 ur spite, vam ostane za vse drugo 6 ur. Od tega verjetno vsaj tri ure na tablicah in telefonih. Ubogi pes bo imel kvečjemu en sprehod na dan po 30 min, kar je absolutno premalo za odraslega psa. Ni to igračka, da, ko jo ne rabiš, jo daš na OFF!
Ne vem zakaj tako zgrožanje. Po takem razmišljanju bi pse lahko imeli samo penzjonisti, ki so skos doma? Logično da sta skoraj v vsakem gospodinjstvu oba 8h v službi + vožnja je takoj 9 h.
Seveda pa to pomeni, da se je treba z psom ostali del dneva maksimalno ukvarjat, še posebej na začetku ali ko je mladič. Imaš pse ki so zelo dovzetni za trening in pse ki so manj, zato je lahko privajanje različno dolgo.
Treba se je pa zavedati, da je pes del družine in se je potrebno z njim ukvarjat kot z otrokom, bližnjic ni, in neprimerno vedenje se samo od sebe ne popravi.
Anonimno 1341, 23.09.2021 ob 08:42
Ne vem zakaj tako zgrožanje. Po takem razmišljanju bi pse lahko imeli samo penzjonisti, ki so skos doma? Logično da sta skoraj v vsakem gospodinjstvu oba 8h v službi + vožnja je takoj 9 h.
Seveda pa to pomeni, da se je treba z psom ostali del dneva maksimalno ukvarjat, še posebej na začetku ali ko je mladič. Imaš pse ki so zelo dovzetni za trening in pse ki so manj, zato je lahko privajanje različno dolgo.
Treba se je pa zavedati, da je pes del družine in se je potrebno z njim ukvarjat kot z otrokom, bližnjic ni, in neprimerno vedenje se samo od sebe ne popravi.
10 ur na dan je skoraj pol dneva! Tudi meni se to zdi veliko.
Vsi samski, ki jih poznam in imajo psa, gredo med sluzbo lahko domov in psa sprehodijo.
Druzine pa niso 10 ur od doma, vedno kdo pride prej domov, ne poznam druzine, ki ima psa in bi se vsi spokali od doma zjutraj ob 7 in se vrnili popoldan ob 5. Otroci gredo prwj v solo in se prej vrnejo, pa peljejo psa ven, ce so ze starsi v sluzbi od 9 do 17.
Mi smo posvojili macko ravno iz tega razloga, ker nam cas nagaja. Macke so bolj samostojne od psa in zelo samosvoje, tudi zahtevajo svoj mir in bistveno vec prespijo kot psi.
Ampak lani, ko so nas za 2 meseca zaprli in smo bili vsi doma, se je nasa macka popolnoma spremenila! Ves cas je bila z nami in se tako navadila druzbe, da nas zdaj vse pogresa, ce nas ni doma. No, nam so se s to korono tudi urniki cisto spremenili in zdaj je vedno nekdo doma, tako da skoraj nikoli ni sama, a ce nismo vsi na kupu, ful pogresa manjkajoce deuzinske clane in jih caka pri vratih, ko pa pridejo domov, je to tako veselje, skorajda skace kot pes…
Si ne predstavljam psa, ce je ze macka taka, pa ji to ni ravno v karakterju!
ne bo šlo, vsaj dobro ne, 23.09.2021 ob 12:20
glede na to, da ste toliko časa odsotni, kako in kdaj mislite vzgojiti psa v neproblematičnega? in zakaj ga pravzaprav sploh hočete, če nimate časa zanj?
to tudi meni ni jasno. Zakaj bi si ob vsej zaposlenosti spravili na grbo še eno skrb in obvezo? Raje tistih par ur na dan, ki jih imate na razpolago izkoristite za sprostitev in uživanje.
Takšna zgražanja imajo samo ljudje ki nimajo pojma kako pes “funkcionira”. Pes večino dneve prespi. Razumno da ne bo spal celih 10 ur, ampak večino tega časa bo prestal v mirovanju. Dejstvo pa je da si moraš potem ko si doma zanj vzet čas. Našega sem ko sem bil v službi nadzoroval s kamero in je večino dneva preležal. Res pa je da sem vsako jutro z njim zunaj in ga z igro in treningom utrudim, da doma že sam sili spat. Enako naredim popoldan ko pridem domov in zvečer preden gremo spat. Tako da so vsa ta zgražanja čisto odveč. Pes ne rabi veliko našega časa, ampak takrat ko mu ga pa damo pa moramo biti z njim aktivni.
Vsi ste se vtaknili v teh 10+ ur dnevno, pa sploh ne pomislite, da je to nekaj, kar pes brez težav preživi, če je sicer deležen pozornosti. Saj pa je tudi otrok lahko toliko časa brez starša, pa je v šoli ali v vrtcu, a ne. Pa je OTROK.
Torej ,jaz imam psa, posvojila sem že odraslega, skoraj 4 leta starega, iz točno določenih razlogov. Nisem nek ljubitelj psov, ampak tale pes me je totalno impresioniral, skupaj sva že šest let.
Moj pes živi v hiši, ko mene ni doma. Ko sem doma, je pa zunaj in ker nimam ograjenega vrta in ker živim na podeželju, kjer so prvi sosedje njive, travniki, gozd in vinograd, ima načeloma obilo prostora za gibanje. Skupaj hodiva na sprehode, a premalo, da bi lahko rekla, da se redno sprehajava. Se ne. Pesjaka nimam, na verigi je bil vsega trikrat po nekaj ur, da je dojel, da je njegov dom hiša in domači vrt. Od takrat dalje je spuščen intočno ve, kje so njegove meje.
Ko grem v službo, vozim se s kolesom cca 12 km daleč, je sam doma 10+ ur. Drugače ne gre. Iz službe se pač odpravim še v trgovino, potem pa peš s kolesom po hribu navzgor in vsak dan je doma 10, včasih pa tudi 12 ur. Ni problema. On to ve, poznava se, ve, da pridem, ve, koliko časa me približno ne bo. Ko pridem domov, se pozdraviva in on gre ven in je potem do večera prost, pa mu največkrat ni, da bi kar pohajkoval okoli, je raje ob meni in se druživa – pogovarjava, kaj delam na vrtu in me spremlja pri delu, itd.
Teh 10+ res ni problem, problem bo oz. bi bil, če bi ga tudi ves ostali čas ignorirali.
deset ur in več, 23.09.2021 ob 15:50
Vsi ste se vtaknili v teh 10+ ur dnevno, pa sploh ne pomislite, da je to nekaj, kar pes brez težav preživi, če je sicer deležen pozornosti. Saj pa je tudi otrok lahko toliko časa brez starša, pa je v šoli ali v vrtcu, a ne. Pa je OTROK.
Torej ,jaz imam psa, posvojila sem že odraslega, skoraj 4 leta starega, iz točno določenih razlogov. Nisem nek ljubitelj psov, ampak tale pes me je totalno impresioniral, skupaj sva že šest let.
Moj pes živi v hiši, ko mene ni doma. Ko sem doma, je pa zunaj in ker nimam ograjenega vrta in ker živim na podeželju, kjer so prvi sosedje njive, travniki, gozd in vinograd, ima načeloma obilo prostora za gibanje. Skupaj hodiva na sprehode, a premalo, da bi lahko rekla, da se redno sprehajava. Se ne. Pesjaka nimam, na verigi je bil vsega trikrat po nekaj ur, da je dojel, da je njegov dom hiša in domači vrt. Od takrat dalje je spuščen intočno ve, kje so njegove meje.
Ko grem v službo, vozim se s kolesom cca 12 km daleč, je sam doma 10+ ur. Drugače ne gre. Iz službe se pač odpravim še v trgovino, potem pa peš s kolesom po hribu navzgor in vsak dan je doma 10, včasih pa tudi 12 ur. Ni problema. On to ve, poznava se, ve, da pridem, ve, koliko časa me približno ne bo. Ko pridem domov, se pozdraviva in on gre ven in je potem do večera prost, pa mu največkrat ni, da bi kar pohajkoval okoli, je raje ob meni in se druživa – pogovarjava, kaj delam na vrtu in me spremlja pri delu, itd.
Teh 10+ res ni problem, problem bo oz. bi bil, če bi ga tudi ves ostali čas ignorirali.
Itak, da se te drzi kot klop, ko si doma, ce je osamljen!
12 ur bodi ti, da ne gres lulat! Pa da te vidimo!
itak osamljenost, 23.09.2021 ob 15:53
Itak, da se te drzi kot klop, ko si doma, ce je osamljen!
12 ur bodi ti, da ne gres lulat! Pa da te vidimo!
Pes ni človek. Kar se tiče lulanja in česa drugega.
10 ur sam? odvisno od konkretnega psa in od pasme. So pasme, ki lepo mirno predremajo tudi 20 ur na dan, kak mastif recimo, je pa hkrati vedno pripravljen na akcisjo, če situacija to zahteva.
Anonimno 4811, 23.09.2021 ob 06:34
Ne vem, če vam ne bi svetovala, da raje ne jemljite psa. 10h sam je dolga doba, čeprav vem, da je ob 8h delavniku težko priti pod 9h. Pa še zmislite zdaj septembra, ko se je glih šola začela, pes se mora privaditi in uvesti v okolje in družino. To vam bo vse zagrizel v prvem mesecu od strahu, če ga boste na mrazu zunaj puščali z zmrznjeno vodo pa jokal cel dan. Da ne omenim, da je leto in pol korona krize, kjer bi lahko imeli res čas in energijo psa uvesti v nov dom.
Odsvetujem psa, ker tako kot ste se lotili, bo pes precej trpel, vi pa imeli slabo izkušnjo.
To se je treba organizirati, pri dveh odraslih in dveh 14+, bi lahko z zelo malo truda organizirali, da pes ne bi bil sam več kot 7-8h, že samo s tem, da otrokove obšolske dejavnosti časovno uskladite. Dva meseca poletja ste imeli, ko bi se lahko posvetili vzgoji psa – zakaj ste si izbrali najslabši možni čas za posvojitev psa? 14letnik je zdaj 1letnik gimnazije ali pa nabira točke za na srednjo šolo – ga želite preobremeniti, da bo imel slab akademski uspeh? Ta starejši pa v razcvetu pubertete – iščete možnost grožnje, da boste psa zavrgli, če ne uboga, ker je prevelik, da bi ga pretepali? In ja, veliko ljudi si zasluži božjo šibo.
Upam, da vam delam krivico, ampak tako kot ste se lotili posvojitve psa bo slabo – odsvetujem. Pes je živo bitje. Če imate dobre namere, bi bilo zaradi 10h osame, bolje vzeti mačka ali dva, ker imajo notranje stranišče, pa veliko ljudi zdaj sprehaja mačke, če potrebujete izgovor za sprehod. Psa vam pa v tem obdobju in s tem pristopom odsvetujem.
P.s. pasja šola vzame precej časa, “domače naloge” še več, in če že v uvodu napišete “želimo neproblematičnega psa” – pes je živo bitje, ni problematičnih psov, samo slabi lastniki, tako kot ni posranih dojenčkov, ampak samo slabi starši, ki jih zanemarjajo in puščajo v dreku. Vsakega psa moraš 2-3 mesece uvajati in privajati na dom in družino. Da se zmislite psa zdaj je res kot, da bi nesrečo in trpljenje klicali. Samo po diagnozi raka v 4. Stadiju se lahko zmisliš slabše.
Mislim kakšno razmišljanje tena koncu glede raka v 4.stadiju. Sej nisi normalen res.
Predlagam kakšnega bišona, pudeljčka, to so res družinski psi, ne tečnarijo, ne lajajo brez veze, ne rabijo veliko sprehodov, so srečni, ce so skupaj z družino in se crkljajo.
Ne imejte psa. Si ne predstavljam, da bi našo psičko za 10 ur zaprli samo doma. Psa je treba peljati ven vsaj parkrat na dan. Pes mora opraviti svojo potrebo (lulanje in kakanje). Pes potrebuje tudi gibanje. V hiši pes od dolgega časa lahko tudi vse pogrize in razpraska (mi z našo sicer nimamo takih problemov, jo pa pustimo samo največ za par ur).
Pes je živo bitje in ni igrača. Če vas ni doma deset ur, ne imejte psa.
Kakšen kreten, 23.09.2021 ob 17:06
Mislim kakšno razmišljanje tena koncu glede raka v 4.stadiju. Sej nisi normalen res.
Predlagam kakšnega bišona, pudeljčka, to so res družinski psi, ne tečnarijo, ne lajajo brez veze, ne rabijo veliko sprehodov, so srečni, ce so skupaj z družino in se crkljajo.
HVala za ideje.
Vecinski nasvet je sicer proti psu … me pa preseneca toliksno nasprotovanje, ceprav 10 ur (to je max, obicajno je manj, verjetno bi prvi otrok bil doma po nekje 8 urah ali manj, bomo se videli tocno) odsotnosti res ni malo. Kako pa shajate tisti lastniki psov, kjer ste druzinski clani tudi veliko odsotni?
Forum je zaprt za komentiranje.