Naptnina – V Z blok
Včasih sem poslušala kako natakarji in drugi turistični delavci pravijo, da so bolj veseli tujih gostov kot domačih in omenjala se je napitnina.
Zdaj pa delam tudi v tej branži in stvar drži. Ko pridejo Nemci, Avstrijci, pogosto dajo napitnino. Mladi sicer ne, starejši pa pogosto.
Slovenci, Madžari, Slovaki, Čehi, Bosanci… ti ne dajo.
Od začetka mi je bilo nelagodno vzeti napitnino, v končni fazi itak plačajo račun. Ampak potem pa se človek navadi in ja, je fajn kaj ekstra dobiti.
Pa priznam, da jaz izjemno redko dam napitnino. Nazadnje pri avtomehaniku.
Dajte vi napitnine pri natakarjih, frizerjih, mehanikih, raznih turističnih delavcih…?
Na zahodu je to menda res standard. Toda – račun je, kakršen je – ga plačam brez nerganja. Plačo imajo, kakršno pač imajo, če mislijo, da je njihov “kolač” premajhen, naj se dogovorijo z lastnikom, pa če tudi dvignejo cene.
Komu potem vse še “napitnina” – trgovcu?, uradniku?…
Delavcu za trakom v proizvodnji je nihče ne da, zakaj bi bili drugi tipi dela kaj več (ali manj) vredni?
Ja, Nemci, Avstrijci (starejši, mladi ne), kar radi kaj dajo. Fajn prav pride ob minimalcu.
Tako, da zdaj razumem, zakaj so pri nas Nemci in Avstrijci kot turisti tako priljubljeni.
Pa, ko sem bila kaj po Avstriji, Nemčiji, priznam, da nisem dajala napitnin.
Pa pri nas jih tudi ne dam. Slišim pa ene, da vedno pri frizerju dajo.
Anonimno 6820, 16.08.2021 ob 11:18
Delam v turizmu ze 19 let. Najvec pustijo Italijani in Nemci. Slovenci sploh ne puscajo. So redki,zelo redki ki to delajo in se to ene par Evrov.
Tudi po podatkih SUSR ,tujci porabijo vsaj 4 krat vec na dopustu kot Slovenci!
Nemci in še posebej Italijani ne puščajo ničesar.
Z Italijani še nimam izkušenj tako, da ne morem reči.
Avstrijci so najbolj radodarni, Nemci tudi pa tudi Nizozemci.
Čehi, Slovaki, Madžari, Bosanci, Hrvati, Slovenci ti pa ne. Razen enkrat so mi Bosanci dali, ampak živijo že 30+ let v Avstriji :). Pa enkrat tudi Čehi, ampak tudi živeči v Avstriji.
Presenečena zelo. Nisem pričakovala napitnin.
mentalna sirota, 16.08.2021 ob 10:46
Na zahodu je to menda res standard. Toda – račun je, kakršen je – ga plačam brez nerganja. Plačo imajo, kakršno pač imajo, če mislijo, da je njihov “kolač” premajhen, naj se dogovorijo z lastnikom, pa če tudi dvignejo cene.
Komu potem vse še “napitnina” – trgovcu?, uradniku?…
Delavcu za trakom v proizvodnji je nihče ne da, zakaj bi bili drugi tipi dela kaj več (ali manj) vredni?
Ni res. Napitnine so standard samo v ZDA. Ko se v bistvu obvezne in to tam okoli 20 %.
Povsod drugod v civiliziranem svetu imajo natakarji normalno plačo in tako visoke napitnine niso pričakovane.
Pri nas, pa tudi v Italiji, Nemčiji, Avstriji … je navada, da se v najboljšem primeru zaokroži račun.
10 % pa res ob izjemnih priložnostih.
Nas so v Nemčiji še ob tem čukasto gledal (smo pri računu 28 €, pustili 2 €) in nam na vsak način hoteli razliko vrnit.
Tako, da to, da Nemci puščajo visoke napitnine, težko verjamem.
trinkgeld, 16.08.2021 ob 09:48
Včasih sem poslušala kako natakarji in drugi turistični delavci pravijo, da so bolj veseli tujih gostov kot domačih in omenjala se je napitnina.
Zdaj pa delam tudi v tej branži in stvar drži. Ko pridejo Nemci, Avstrijci, pogosto dajo napitnino. Mladi sicer ne, starejši pa pogosto.
Slovenci, Madžari, Slovaki, Čehi, Bosanci… ti ne dajo.
Od začetka mi je bilo nelagodno vzeti napitnino, v končni fazi itak plačajo račun. Ampak potem pa se človek navadi in ja, je fajn kaj ekstra dobiti.
Pa priznam, da jaz izjemno redko dam napitnino. Nazadnje pri avtomehaniku.
Dajte vi napitnine pri natakarjih, frizerjih, mehanikih, raznih turističnih delavcih…?
Ne; v naši državi to ni zakonsko uvljavljna praksa in napitnin ni treba nikjer puščati Tudi meni ne da delodajalec napitnine.
OK, je znano, da se je v gostinstvu od nekdaj dajalo napitnino atraktivnemu strežnemu osebju, ker so okajeni šank slonečneži tako dobili občutek, da so si plačali še debatne minute dodatne z njo – kupovanje njihove pozornosti je to;, pa kasneje za mokre sanje v solo, ker je reveži v živo nikoli ne bi dobili za seks 🙂
ALi pa petični gostje, ki so navajeni plačat tako eksortice, kot vreči še napitnino eni luštni punci, ker ima občutek, da mu bo tako tudi naslednjič “vdano pripadna in ustržljiva” pri strežbi To je iz izpovedi moških po resničnih dogajajanjih, ki so tako počeli puncam kelnarcam, pred cca 10-15 imi leti.
Trinkgeld se daje v državah s takim režimom in tam, kjer ima delavec fiksni nižji in variabilni del (slednjega zasluži izključno z napitninami, skupaj z ekipo, pa si na koncu dneva delijo)
20 držav, kjer se ne pušča napitnin – tudi Slovenija je med njimi:
http://www.shermanstravel.com/advice/save-it-20-countries-where-you-dont-need-to-leave-a-tip/
Prodajalka v Sparu, 16.08.2021 ob 12:30
Meni večinoma zaokrožijo na okroglo. Če je znesek npr. 45,80€ mi običajno dajo petdeset, pri znesku 88,10€ pa zaokrožijo na sto. Kakšen zakompleksan star dedec tudi NIČ, a so taki hvala Bogu redki.
Zakaj je pa tak , ki ti ne pusti, zakompleksan “star” dedec? Ker ti ne zaokroži? In ja, vsak dan lahko takole nabereš po par evrov za zraven, redne plače Buh ti požegnej, samo nimaš nobene pravice pričakovat od vsakga zaokrožvanja zneskov, pa jih omalovaževat z zakompleksanci, ker ti ne pustijo fičn’kov.
Veeš, v čsau Juge so bile pare in dinarji ( pa nisem fosil, še 50ih jih nimam) – drobiž ni bilo skoraj nič vreden. huda inflacija – smo puščali, da se nam niso denarnice trgale, ali pa zbrali, nesli v banko in zamenjali. Ampak danes pa vsak cent šteje. In si pohlepna in požrešna, sorry da nekoga označiš žaljivo za starca, ker ti ne pusti tiste cente, da ti poviša končnodnevni pričakovani dodatni inkaso poleg tvoje redne plače -žal, živiš v državi, kjer napitnina ni zakonsko ustaljena in določna v storitveni dejavnosti, kamor sodi tudi tvoje delovno mesto.
Zakaj bi ti torej zaokroževali npr. 40 centov in puščali za tvoj “narejeni nasmešeek”, če je pa to znesek clo za uro parkiranja v coni 2, in to si moreš mislit, celo v prstolnici? 🙂
si prepožrešna postala, 16.08.2021 ob 12:49
Zakaj je pa tak , ki ti ne pusti, zakompleksan “star” dedec? Ker ti ne zaokroži? In ja, vsak dan lahko takole nabereš po par evrov za zraven, redne plače Buh ti požegnej, samo nimaš nobene pravice pričakovat od vsakga zaokrožvanja zneskov, pa jih omalovaževat z zakompleksanci, ker ti ne pustijo fičn’kov.
Veeš, v čsau Juge so bile pare in dinarji ( pa nisem fosil, še 50ih jih nimam) – drobiž ni bilo skoraj nič vreden. huda inflacija – smo puščali, da se nam niso denarnice trgale, ali pa zbrali, nesli v banko in zamenjali. Ampak danes pa vsak cent šteje. In si pohlepna in požrešna, sorry da nekoga označiš žaljivo za starca, ker ti ne pusti tiste cente, da ti poviša končnodnevni pričakovani dodatni inkaso poleg tvoje redne plače -žal, živiš v državi, kjer napitnina ni zakonsko ustaljena in določna v storitveni dejavnosti, kamor sodi tudi tvoje delovno mesto.
Zakaj bi ti torej zaokroževali npr. 40 centov in puščali za tvoj “narejeni nasmešeek”, če je pa to znesek clo za uro parkiranja v coni 2, in to si moreš mislit, celo v prstolnici? 🙂
Ti kar imej tistih svojih privarčevanih 40 centov, k sreči vas ni veliko tako zagrenjenih.
Običajno dam napitnino v lokalih/gostilnah. Tudi svojemu avtomehaniku ker je hiter in ekstremno poceni. Pri frizerju tudi včasih pustim. Vedno pa v hotelih dajem napitnine, ter taksistom, kakšnim mojstrom ki pridejo kaj res na hitro uredit…. Ne dam pa napitnine če je storitev/postrežba pod nivojem. Kar se pa velikokrat pri nas zgodi. Zanimivo da recimo če nas slišijo govorit v angleščini (mož ni slovenec) smo bolje postreženi kot pa če sem sama ali pa z prijatelji in govorimo slovensko. Ogromno ljudi, ki dela v storitvenih dejavnostih ni niti približno primernih za delo z ljudmi. Niti nimajo treningov očitno za to podjetja.
odvisno kje, 16.08.2021 ob 12:54
Običajno dam napitnino v lokalih/gostilnah. Tudi svojemu avtomehaniku ker je hiter in ekstremno poceni. Pri frizerju tudi včasih pustim. Vedno pa v hotelih dajem napitnine, ter taksistom, kakšnim mojstrom ki pridejo kaj res na hitro uredit…. Ne dam pa napitnine če je storitev/postrežba pod nivojem. Kar se pa velikokrat pri nas zgodi. Zanimivo da recimo če nas slišijo govorit v angleščini (mož ni slovenec) smo bolje postreženi kot pa če sem sama ali pa z prijatelji in govorimo slovensko. Ogromno ljudi, ki dela v storitvenih dejavnostih ni niti približno primernih za delo z ljudmi. Niti nimajo treningov očitno za to podjetja.
Komu pa v hotelu daš napitnino?
Jaz res izjemoma dam napitninino, to recmo avtomehaniku, ker naredi poceni, ugodno, kvalitetno. Ali pa kakem mojstru: zidarji in podobno.
Frizerjem, taksistem, gostincem, vodnikom na turističnih lokacijah, … to pa ne dajem.
Mi je pa dalo sedaj misliti, ker jaz kar dostikrat dobim napitnino. Od tujcev.
Kar se pa kadra tiče: verjetno je večina tako kot jaz : delam za minimalca, delo, ki me ne veseli, odnosi katastrofa, šef obup, delovni pogoji za zjokat… iščem kaj boljšega. Po mojem je kar ogromno takih ljudi, posledično je pač postrežba kot je.
Prodajalka v Sparu, 16.08.2021 ob 12:54
Ti kar imej tistih svojih privarčevanih 40 centov, k sreči vas ni veliko tako zagrenjenih.
ravno zaradi take prepotence in takih kot si se z zapisanim opredelila ti, ne puščam nič. Daj priznaj, koliko na meesc dodatno naštepaš takole – 100, 200 evrčkov? Pa bi ti jih privoščili, če ne bi zlobno okarakterizirala tistih, ki ti nič upravičeno ne puščajo – kar si tudi napisala – celo 2x 🙂 So te spregledali, da si “bič”. Po defaultu ti pa nič ne pripada – in upam, da te spregledajo tudi tisti, ki ti puščajo.
In veš kako je fajn imet v drobižnici ravno prave kovance , da nafilaš parkomat 🙂 zakaj bi jih tebi puščali glede na to, kako deliš in okarakteriziraš svoje stranke? ( sarkazem off).
Ponavadi zaokrožim navzgor, včasih 5-10 %, se je pa zgodila tudi že večja napitnina. A ne vedno, je tudi odvisno od postrežbe ipd. Pustim natakarjem, frizerjem, v lepotnem salonu, torej ne samo pijača in hrana, tudi druge storitve. Je pa lahko kdaj nekaj centov, kdaj pa nekaj evrov.
Tisti, ki ne veste – v ZDA je napitnina obvezna, saj natakarji od nje plačajo davek! Če nočeš dati napitnine, je treba obrazložiti, zakaj. Imaš ponavadi na računu ceno, nato prometni davek (Ni vključen v ceno), pa še napitnino.
Ponavadi ja, 16.08.2021 ob 13:59
Ponavadi zaokrožim navzgor, včasih 5-10 %, se je pa zgodila tudi že večja napitnina. A ne vedno, je tudi odvisno od postrežbe ipd. Pustim natakarjem, frizerjem, v lepotnem salonu, torej ne samo pijača in hrana, tudi druge storitve. Je pa lahko kdaj nekaj centov, kdaj pa nekaj evrov.
Tisti, ki ne veste – v ZDA je napitnina obvezna, saj natakarji od nje plačajo davek! Če nočeš dati napitnine, je treba obrazložiti, zakaj. Imaš ponavadi na računu ceno, nato prometni davek (Ni vključen v ceno), pa še napitnino.
V ZDA je napitnina obvezna saj nekateri poklici v nakaterih državh imajo minimalno plačo izredno nizko …..tudi 2,13 USD/uro….torej bi brez napitnin ne preživeli.
Forum je zaprt za komentiranje.