Računalnik- koliko elektrike porabi, če gori dan in noč??
Trditev, da je za računalnik najbolje, da gori dan in noč, bo kar prava.
1. vsaka elektronika ima največ možnosti da se pokvari ob prižiganju ali ugašanju, zaradi nenadne spremembe napajanja
2. na osnovni plošči računalnika je nekakšen akumulator, ki skrbi za nemoteno delovanje. Akumulator se najbolj iztroši, če ga stalno prižigamo in ugašamo. Iztrošenost na računalniku najprej opazimo, ko ura ni več točna.
Še en genijalc.
Tistemu “akumulatorju” se reče kar baterija. Ko crkne se jo pač zamenja. Zgleda takole:
http://www.alibaba.com/product-gs/222335452/BR2050_Batteries_3V_Lithium_Coin_Battery.html
O tem da traja par let, da crkne pa ne bi razpravljal.
Glede na prvo točko – pol imate tud televizorje, radioaparate, luči, pralne stroje, sušilce, bojlerje itd, itd, itd. skoz prižgane?
itak
primerjaj z avtom – logično da bi kaj šlo v kur.. hitreje, če ga 100x na dan vžgeš, pa še vedno ceneje zamenjat tisto “kaj”, kot pa ga pustit laufat 24/7, razen če si naftni mogotec
zagon, tudi če nekajkrat na dan, bo zanemarljivo skrajšal življensko dobo računalnika, v primerjavi s preobremenjevanjem hardware-a s kakšnimi “težkimi” igricami ali programi…
Od vsega prižiganje in ugašanje daleč najbolj “škodi” trdemu disku. V narekovajih zato, ker boste verjetno prej menjali računalnik kot pa bo prišlo do okvare bralne glave na trdem disku. Ampak tudi to bo vse manj pomembno zato, ker smo ravno v fazi menjave klasičnih trdih diskov z ssd diski …
V glavnem, najbolje je, da tudi navaden računalnik uporabljate tako kot bi presnosnik, torej da mu naštimate to, da se sam ugasne (suspend ali hibernate) po določenem času neaktivnosti. Brezveze, da laufa cele dneve in noči. Za torrente pa kupite kakšno majhno stvar, ki kuri <50 W, npr. kaj takega : http://www.pcplus.si/racunalniki/osebni-racunalniki/racunalnik-msi-wind-nettop-120-160g-1g-w-xph
Genij, jaz sem se odločila da bo tako kot je bilo, čez dan ga vključim ko ga rabim in je prižgan do večera, ker ga itak cela familija skoraj vedno kaj nuca sem in tja čez dan…zvečer pa ga izključim do naslednjega dne, ko ga zopet potrebujem, tako delam že ves čas in bo tako ostalo, me ni v nasprotno prepričal nihče.
Tole (oz. nekaj podobnega) pri meni zavzema vlogo HTPCja, routerja, torrent clienta in print/file serverja. Zakon zadevca, in ja, šparat je treba, ne mislim imeti kište s porabo 500W, če lahko imam tako za 40W. Kot osebni računalnik pa tako ali tako vsi v familiji uporabljamo prenosnike, tako da ne vidim, kako bi lahko prišel skozi ceneje in varčneje.
joj kako si lepo samozavestna – mi pa v jok! 🙂
dejstvo je, da računalnik ne bo nič bolje ohranjen, na kar si ciljala s stalno vključenostjo
spraševala si pa za porabo in posredno strošek, ki pa je čisto odvisen od potratnosti mašine in pritiklin in tudi ali “laufa” 12 ali 6 ur na dan
če te bo še kdaj mučilo, pojdi iskat na Elektro napravo za merjenje porabe in si preračunaj … letno se lahko tvoj potencialni prihranek giba med 50 in 200 eur
Pri nas pa ,odkar imamo računalnik veliko prižgan,tudi ponoči velikokrat,in seveda to zadnje leto,imamo poračun elektrike 80 eur.Seveda jaz mislim ,da je kar nekaj kriv računalnik ,vsega verjetno ne ,ker že drugače porabimo vedno več elektrike.Enih 40-50 eur pa mislim ,da bi blo čisto možno.Tako ,da jaz mislim ,da je še vedno najbolje imet ugašnjen rač. hihihi.
Bom vidla naslednjo leto kako bo s poračunom,če bo kaj manjši.
Forum je zaprt za komentiranje.