Računalnik- koliko elektrike porabi, če gori dan in noč??
Mah ne vem, kaj ste to vi merili in kako, ampak jaz imam že leta prižgan računalnik 24/7, enega dodatnega pa še občasno, pa imamo 4 članska družina z vsemi električnimi pritiklinami (tv, en kup radiev, stolpov, hladilnik, zamrzovalna omara, steklokeramična, pomivalec, pečica, sušilec itd.) na mesec okoli 40 € stroška na položnici za elektriko. In če še tako razmišljam, na noben način mesečni strošek porabe računalnika ne more biti velik.
Oznaka moči napajalnika pomeni, koliko je največja moč, ki jo je sposoben dajati iz sebe. Če 300W napajalnik obremeniš s 100W, bo v desetih urah porabil 1kWh (in ne 3).
Tvoj TV pa v eni uri porabi 250Wh energije (in ne 250W). Enota W/h nima fizikalnega pomena, kot smo nedolgo tega imeli zabavno debato.
🙂
Porabil bo res nekaj več, predvsem zaradi toplotnih izgub.
Poraba pa ni odvisna od frekvence, ampak od obremenitve. In več ne bo dal iz sebe, kot boš dal v njega, ne glede na frekvenco.
Višje frekvence se uporabljajo zaradi lažje stabilizacije in regulacije napetosti in tudi zato, ker ne rabiš ogromnega ločilnega 50 Hz trafoja……
Jaz varčujem z elektriko in sicer tako da ugasnem računalnik ponoči. Sem pa prebrala, da TV, tudi ko ni prižgan, ampak je v “pripravljenosti” porabi približno 7kWh na mesec, kar se meni niti ne zdi malo in me je kar malo presenetilo. Pa verjetno je nekaj podobnega (ali še več) za računalnik in ostale naprave, ki jih imamo po stanovanju.
Sem še našla povezavo, kjer sem to prebrala: http://www.energijaplus.si/images/Dom_obrazci/Zlozenka_Varcevanje_z_energijo.pdf (morda še komu prav pride).
Po uporabi ga vedno ugasnem.
Mene osebno moti, da je prižgan in žarči svoje sevanje v prostor še vsako noč. Že tako je veliko elektromagnetnega sevanja, zakaj bi ga pridelala še več, če ni potrebe po tem.
Meni še nihče ni priporočil, da naj ga imam skoz vklopljenjega, ko sem naokoli spraševala glede občasnega nevžiganja.
Hahahah, ti pa si bukev.. Seveda računalnika ni potrebno ugašati, ker gre le ta v mirovanju vedno v hibernacijo ali pa spanje. To funkcijo je Windows vgradil že leta 2000, ti si pa še leta 2009 trobil, da ga je potrebno vedno ugašati. Ti si verjetno star prdec, ki o računalnikih nima pojma. Že četrt stoletja v tem fohu.. Ja, pa jade :))))
Hahahah, ti pa si bukev.. Seveda računalnika ni potrebno ugašati, ker gre le ta v mirovanju vedno v hibernacijo ali pa spanje. To funkcijo je Windows vgradil že leta 2000, ti si pa še leta 2009 trobil, da ga je potrebno vedno ugašati. Ti si verjetno star prdec, ki o računalnikih nima pojma. Že četrt stoletja v tem fohu.. Ja, pa jade :))))
[/quote]
Samo tamau ne sme torentov non stop drajsat, ali pa bit konje rudarit. Pa 500 vatna grafulja mora tudi v hibernacijo iti, ne samo motherboard in monitor.
Saj vem, da povprečna monklja nima pojma o tem kar sem napisal, samo se nisem mogel upreti.
Odvisno, kak racunalnik imas.
Gajba zre ponavadi od 30-100W, odvisno od konfiguracije masine, sistema. Notebook pa od 10-60W.
Jaz ga ugasam ponoci, cez dan sluzi kot torrent odjemalec, pa mi v 10ih letih se ni crknil ne disk, ne kaj drugega. Tudi ne vem, zakaj bi. Eni ste pac prestraseni in verjamete, vse kar vam ulica servira.
Na racunu je poraba zanemarljiva postavka. Dva, tri evre, ce sploh.
Za elektroniko prižiganje in ugašanje res ni najbolje. Zato je včasih veljalo, da se pusti računalnik kar prižgan. No toplota tudi ni nedolžna. Pa da se določene stvari vedno vrtijo (ventilatorji, HDD) tudi ne, saj se ležaji obrabijo.
Sam svetujem, da če se naprave dlje časa (vsaj 3-4ure) ne uporablja, da se jo ugasne.
Spanja in mirovanja teško komentiram. Sam jih ne maram preveč.
Forum je zaprt za komentiranje.