Kdaj je čas za postavljanje smrekice?
Ja pa je res trmast.
Pri nas kot veš stoji že od sobote 11.12., ker nam prej ni uspelo. Se že ves teden igramo kot nori. Tudi ko še nismo imeli železnice smo jo postavljali okoli 15-tega, da je bilo zvečer bolj romantično, ko so samo lučke na smrečici gorele. Podiram pa jo tam po 20-tem januarju. Mami se nam smeji, če jo mislimo imeti kar do poletja, ampak meni je tako lepo gledat , sploh zadnje 3 leta ko je tako velika in košata.
Drugače pa smo jo mi doma, ko sem bila še čisto micena (3-5 let) postavljali res samo kakšen dan prej, to pa zato, ker so bile samo sveže takrat za dobit, da se ni do božiča že vse usipalo.
Mi pa jo imamo že ene deset dni (umetno). Se mi zdi tako lepo, če že bolj zgodaj decembra stoji, ko je kljub vsemu neko pričakovanje, saj je že prvega januarja vsega prazničnega takoj konec. Sploh letos, ko je vse na soboto in nedeljo :(((((((((((
Se nam je pa že zgodilo, da smo jo imeli tudi še potem kar dolgo postavljeno.. smo se je kar navadili….
No, sva se spogajala… Smrekica že stoji… Kupila sem nove steklene (ok, plastične, ampak zgledajo res kot steklene) zvezdice v konjak barvi…
Imamo še bež perla bunkice in bele lučke (+ nekaj podarjenih bunkic)… Jaslic še ni…
Ampak smrekca in lučke – PRAVLJICA!!!
Ta veliko (umetno), ki jo imamo že 3 leta, bomo postavili 24. decembra, ker je tak običaj.
Letos pa ima v sobi tudi hčerkica svojo malo smrekico, katero pa smo postavili že to soboto (nismo zdržali). Čudovito, še meni se dopade.
To smo postavili tudi zato, ker smo 24. v službah in ne bo šlo vse tisto popoldne (dve smrekici, pa božična večerja, ….). Tko da smo se enega dela rešili. Smo pa okrasile celotno sobo in je trajalo kar celo dopoldne.
Vedno 24. decembra in nič prej. Letos se tega še posebej veselim, saj bova oba z možem vzela prej tri dni dopusta in bomo v miru skupaj postavili jaslice in okrasili smrekico, pa vmes prepevali.
Otroka (4 in 2) seveda z navdušenjem opazujeta okrašeno mesto in lučke na posameznih oknih… Lepo sva jima razložila, kdaj bomo postavili naše jaslice in smrekico mi in sta razumela. Prav nič nista izsiljevala, da bi jo naj postavili prej. Mislim, da je tudi čisto koristno, če se naučita počakati. Vsako nedeljo gori ena svečka na odventnem vencu več in tako začutita, da se počasi in zagotovo bliža nekaj lepega in pomembnega.
Današnji človek je itak že vse preveč naravnan tako, da si lahko vse vzame glih kadar mu zapaše (jagode se dobijo sredi zime, živila se zamrzujejo, trgovine so non-stop odprte, vse se dobi…).
Včasih so ljudje živeli z naravo, zato so znali čakati. Kot so znali (in morali, saj bližnjice ni bilo!) počakati, da je vzklilo žito, so znali počakati tudi na božič. Žal smo danes postali brzinski konzumanti, s tem pa smo se opeharili za lepoto pričakovanja.
lp tanja
Forum je zaprt za komentiranje.