Za lepoto je treba potrpet, pravijo

17. november 2019

Za lepoto je treba potrpet, pravijo

17. november 2019

Na to gledam kot na rano in alkohol. Če rane ne razkužiš z alkoholom, se bo zagnojila. Takrat pa vedno rado malo zapeče. In tako je prav. Če ne čutiš, ne deluje.

V najstniških letih sem bila ena izmed redkih deklet s primerom agresivnih aken. Mama me je noč in dan vozila na vse možne tretmaje, uporabljala sem vse vrste krem in maž, Topshop in dermatološko predpisane. Pomagalo ni nič zares. Zato sem nosila veliko ličil. Neskončno preveč podlage. Vsaj rdečico prekrije, je bil moj tok razmišljanja. To je bil sicer, zdaj, ko gledam nazaj, najmanjši problem, a mene ni brigalo. Boljše nekaj kot nič. Oziroma veliko tega.

Nič me ni bolj bolelo kot strah pred obiskom trgovine brez ličil. Ali stati pod lučjo, ki bi ”razkrinkala” teksturo moje kože. In tako so ostale poakenske brazgotine. Poakenske brazgotine in razširjene pore, ki so me včasih motile tako zelo, da sem šla s podlago spat. Ne smejo me videti, ne smem se razkriti, iluzija bo razblinjena! Kdo bo hotel biti s tako iznakaženo bejbo?

Z leti je sprejemanje sebe postalo lažje. Danes jih ne sovražim več tako zelo. Je pa stvar, ki me navkljub vsemu moti. Še vedno. In končno sem dobila priložnost, da nekaj naredim. Zato sem obiskala estetsko kliniko Medved Višnjar in se po posvetu naročila na nekirurški poseg Microneedling.

Kaj sploh je to?

Microneedling terapijo bi lahko opisali kot terapijo zbadanja z mikro iglami, saj pri terapiji naredimo v kratkem času s potegi čez kožo v različnih smereh na stotine, celo tisoče drobnih ranic. S tem se sproži intenzivna regeneracija kože s tvorbo novega kolagena in stimulira proces celjenja po poškodbi, kar spodbuja izločanje rastnih faktorjev in proteinov ter posledično sintezo kolagena ter izgradnjo normalne, zdrave mreže vezivnih in elastičnih vlaken. Namen microneedlinga je torej kontrolirana poškodba tkiva in posledično obnova tkiva. Obnovitveni proces se zaradi majhne razdalje med posameznimi vbodi ne omeji le na posamezne točke, ampak zajema celotno površino tretirane kože. Pri terapiji tako ustvarjamo na tisoče drobnih poškodb, ki se hitro zacelijo in ne povzročijo nastanek brazgotin.

Obnovo tkiva se doseže že s samostojno terapijo microneedlinga, še boljši učinek pa s sočasnim nanašanjem učinkovin v izbranih koktejlih. Za aktivne učinkovine v koktejlih se lahko uporabi hialuronsko kislino, vitamine, aminokisline, peptide, antioksidante, rastne faktorje…

Terapijo z microneedlingom se poleg glajenja gubic, ožanja por in izboljšanja čvrstosti kože učinkovito uporablja tudi za zmanjševanje izbočenih in poakenskih brazgotin, brazgotin po opeklinah in za izboljšanje izgleda strij.

Starost osebe pri terapiji ni pomembna, saj imajo težave z razširjenimi porami, za katere je idealna terapija ravno microneedling, tudi mladostniki. Definitivno je za medicinski microneedling (uporaba daljših mikro igel in posledično večja kontrolirana poškodba kože) bolj primerna oziroma zelo hvaležna mastna, mešana koža, ta pa je tudi bolj debela. Terapija ni primerna za zelo tanko kožo in kožo s popokanimi kapilarami.

Kako je cela stvar potekala?

1.  Poseg se je začel s površinskim čiščenjem kože z odstranitvijo ličil.
  2. Nato je sledil nanos anestetične kreme, ki deluje približno 30 min.
  3. Po preteklem času se je anestetično kremo odstranilo in razkužilo kožo.
  4. Sama izvedba terapije je potekala z 2-milimetrsko igličnim Dermafix nastavkom. Najprej se je izvedla na eni strani obraza, nato pa še na drugi polovici. Terapija je trajala približno 30 minut, približno 15 minut na vsaki strani. Med terapijo se je nanašalo koktajl z aktivnimi učinkovinami (peptidi za stimulacijo fibroblastov, sintezo kolagena in antioksidativno delovanje).
  5. Po končani terapiji je bila nanešena še peptidna gel maska, ki pomirja kožo, hladi, navlaži in pospeši celjenje. Maska je delovala 20 minut. Na koncu je bila nanešena še negovalna krema, ki je namenjena tretiranju kože po estetskih posegih. Ta pospešuje celjenje, deluje protivnetno in antioksidativno, pomirja rdečico in oteklino.
  6. Na koncu sem prejela še ustrezne kremice, ki preprečujejo izsušenost kože in pospešujejo celjenje.

Čisto iskrena bom, postopek sam ne boli, ampak vseeno čutiš. Ni najbolj prijetno. Ampak mene to ni motilo. Ker nobena dobra stvar ne pride zlahka. To je vsaj moja filozofija.

In kako je potekalo zdravljenje po posegu?

1. Faza: Paradižnik

Ko sem iz klinike odhajala, je bil ten mojega obraza sicer rahlo lisast, struktura malenkost nabuhla, vse sicer popolnoma neopazno očesu, ki ni moj. Prava zabava se je začela čez eno uro, ko me je sestra pozdravila z odprto čeljustjo: »Kako si rdeča! Ko paradajz!« In res sem bila. Ampak ne kot en paradižnik. Kot plantaža.

2. Faza: Melancan

Naslednje jutro sem izgledala kot pravi melancan. Štos je, da sem bila s prijateljicami isti večer dogovorjena za izhod po mestu. Na Noč čarovnic. Kako prikladno. Zvezde se res znajo poravnati. Tu sva skupaj z mojo dvojčico. Mislim, da naju prvič v življenju ni težko ločiti.

3. Faza: Pomaranča

Drugi in tretji dan je bila faza luščenja. Rdečica in zabuhlost sta sicer začeli upadati, toda odpadajoča koža, ki jo je nadomestila, je bila morda še najbolj zanimiva izkušnja do zdaj. Koža se mi je luščila povsod po obrazu, najbolj na spodnjem delu čeljusti, kar me je spominjalo na najsvetlejšo brado. To je bila moja pomarančna faza.

Okrevanje je skupno trajalo 3 dni, tako, da je super, če se na terapijo naročite pred vikendom. Vikendom, ki ne vključuje veliko sonca.

Zakaj ni vedno dobro, da osebe poseg z Dermarollerjem same izvajajo doma?

Danes se dermarolerje lahko kupuje kar preko spleta, tudi z daljšimi dolžinami iglic. Če terapija ni izvedena strokovno in če niso zagotovljeni higienski pogoji, lahko pride do marsikaterih zapletov in komplikacij:

• Pri strokovno izvedeni terapiji se vedno uporabljajo nove sterilne mikro igle in se tako izogne okužbam. Na že uporabljenih rolerjih, ki čakajo v omari do naslednje terapije, se lahko naselijo bakterije in naslednjič to vnašamo na/v kožo. To močno poveča možnost okužbe.
  • Iglice se lahko obrabijo oziroma otopijo. Zato je pomembno, da so iglice iz kvalitetnega materiala. In tudi te imajo svoj rok trajanja, zato pri vsaki strokovni terapiji uporablja nove. Ko iglice otopijo, več niso ostre in na koži povzročajo neželene poškodbe – lahko namreč razcefrajo in natrgajo kožo.
  • Nikoli ni možno zares vedeti, kakšne kvalitete so iglice na rolerjih, ki jih kupimo preko spleta. Če je neustrezen material, lahko pride do alergijskih reakcij. Poznani so tudi primeri, ko so se iglice odlepile od valjčka in ostale v koži tudi več dni. Temu je sledila vnetna reakcija.
  • Možna reakcija je tudi prenos virusne okužbe s herpesom. Če izvajamo terapijo, ko imamo aktiven herpes, ga lahko raznesemo po celotnem obrazu.

Vir: mag. kozm., dipl. m.s. Laura Sardinšek

Kaj pa je moje mnenje?

Sama moram tako priznati, da sem s posegom izredno zadovoljna. Moja koža ima opazno več sijaja, brazgotinice so manj izrazite, povrhnjica je bolj gladka, pore pa so na najbolj kritičnih delih obraza, manjše. Samo po eni terapiji. Priporočenih je seveda več terapij za najbolj izrazite rezultate. In ja, seveda bom šla. Ne, ker bi želela ugajati drugim. Ne, ker hočem, da imajo moški okoli mene, o mojem izgledu, boljše mnenje. Ampak zaradi sebe. Ker želim, da z ogledalom nisva sovražnika, ampak prijatelja. Ker hočem čutiti le brezpogojno ljubezen do sebe. In ja, to pride iz sebe, ne nekaj kar vidiš na sebi. Vem. Škodi pa ne, če pride iz navzven in navznoter. Pomembno je le, da pride. Mar ne?

A.T.

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close