So riževi krekerji dobri za hujšanje?

20. julij 2022

So riževi krekerji dobri za hujšanje?

20. julij 2022
Foto: Unsplash

Riževi krekerji oz. vaflji so izjemno popularen prigrizek, še posebej za tiste, ki hujšajo. Pa so res zdravi?

Riževi krekerji so narejeni iz ekspandiranega riža in imajo dokaj malo kalorij ter ogljikovih hidratov. Mnogi jih uporabljajo za prigrizek med obroki ali kot nadomestek kruha.

Zaradi njihove priljubljenosti preverjamo, ali so res dobri za naše zdravje.

Hranilna vrednost

Podatki o hranilni vrednosti se razlikujejo glede na vrsto riževih krekerjev, ki jih kupite. Najdete lahko tudi denimo riževe krekerje s čokolado, jabolkom, cimetom in karamelo, ki vsebujejo dodatne sestavine, zaradi katerih imajo več sladkorja oziroma natrija.

Nutricionistka Cynthia Sass priporoča navadne rjave riževe krekerje, ker se štejejo za polnozrnate žitarice in nimajo dodanih sestavin. V 100 gramih riževih krekerjev je:

  • 3,2 grama maščobe,
  • 0,9 grama nasičenih maščobnih kislin,
  • 81,7 grama ogljikovih hidratov,
  • 0,5 grama sladkorja,
  • 7,8 grama beljakovin, manj kot
  • 0,01 grama soli.

Poleg tega riževi krekerji vsebujejo tudi mangan, mineral, potreben za imunski sistem, proizvodnjo kolagena in močne kosti. Riževi krekerji vsebujejo tudi majhne količine vitamina B, niacina, ki pomaga spremeniti ogljikove hidrate v gorivo, ki ga telo lahko uporabi, poleg tega pa vsebujejo tudi druge minerale v sledovih, vključno z magnezijem in cinkom, pojasnjuje Sass.

So riževi krekerji zdravi?

Predvsem je odvisno od velikosti in sestave, ali so riževi krekerji zdravi ali ne. Na splošno nutricionistka Sass meni, da se je najbolje izogibati aromatiziranim riževim krekerjem, ki vsebujejo večje količine sladkorja, natrija in drugih umetnih sestavin.

Izognite se tudi tistim iz belega riža, saj je večinoma rafiniran in nima vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Vendar pa običajni krekerji iz rjavega riža ponujajo nekaj zdravstvenih koristi.

Foto: Profimedia

Vsebujejo antioksidante

Sass pojasnjuje, da so antioksidanti spojine v hrani, ki varujejo zdrave celice pred poškodbami DNK, ki povzročajo staranje in bolezni. Pregled iz leta 2018, objavljen v reviji Antioxidants, je pokazal, da rjavi riž vsebuje številne fenolne spojine, skupino antioksidantov, ki jih najdemo tudi v čaju in citrusih.

Fenolne spojine ščitijo celice pred poškodbami, ki so povezane z večjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, debelost, raka in bolezni srca.

Uravnava krvni sladkor

Raziskave so pokazale, da lahko polnozrnata žita, vključno z rjavim rižem, nadzorujejo raven krvnega sladkorja po obroku pri ljudeh s sladkorno boleznijo in lahko celo pomagajo preprečiti sladkorno bolezen tipa 2. Po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je to zato, ker polnozrnata žita vsebujejo velike količine vlaknin, ki jih telo ne more razgraditi in absorbirati za energijo. Zato ti ogljikovi hidrati ne povzročajo zvišanja krvnega sladkorja kot njihove rafinirane oblike. Sass dodaja, da vlaknine iz polnozrnatih žit hranijo dobre bakterije v črevesju, kot sta Lactobacillus in Bifidobacterium, ki jih povezujejo s sladkorno boleznijo in preprečevanjem debelosti.

Pomagajo lahko pri nadzoru telesne teže

Nutricionistka Sass dodaja, da lahko uživanje riževih krekerjev pomaga ohranjati zdravo telesno težo, če visokokalorično hrano v svoji prehrani nadomestite z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Na primer, če eno navadno pecivo zamenjate z dvema riževima krekerjema, zaužijete 130 kalorij in 21 gramov ogljikovih hidratov manj. Če bi to navado prakticirali trikrat na teden, bi lahko v enem letu izgubili skoraj šest kilogramov.

Foto: Pexels

So lahko prebavljivi

Riž je lahko prebavljiv, kar velja tudi za navadne rjave riževe krekerje. Ker je rjavi riž naravno brez glutena, so rjavi riževi krekerji odlična možnost za ljudi s celiakijo in občutljivostjo na gluten.

Ideje za prigrizke iz riževih krekerjev

Če imate radi riževe krekerje, sezite po navadnih rjavih krekerjih. Navadni riževi krekerji nimajo močnega okusa, imajo pa rahlo oreškast okus, ki je primeren za slane in sladke dodatke, kot so:

  • pesto,
  • arašidovo maslo,
  • humus,
  • sir,
  • smetanov namaz,
  • ali praktično karkoli vam srce poželi.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close