Grški otoki se že mnoga leta uvrščajo med najbolj priljubljene poletne destinacije, kamor se na oddih odpravljajo številni zvezdniki, bogataši, v zadnjem obdobju pa tudi številni vplivneži z družbenih omrežij. Zaradi vse večjega povpraševanja po luksuznem turizmu se je tako grški otok Mikonos iz ribiškega otoka v zadnjih letih spremenil v eno od najdražjih destinacij na svetu.
Poleg številnih ekskluzivnih klubov in prestižnih trgovin luksuznih blagovnih znamk je Mikonos tudi prostor številnih priznanih restavracij, ki slavijo po svoji vrhunski kulinariki. V nadaljevanju vam zaupamo, katere smo obiskali in ali menimo, če so vredne obiska (in visokega računa).
1. Scorpios
Scorpios Mykonos je restavracija v boemskem slogu, ki se nahaja tik ob morju. Gre za restavracijo, ki sledi filozofiji “hrana je življenjski slog”, vodi pa jo nacionalno priznani kuhar Alexis Zopas. Osredotoča se na skrbno pridobljeno, holistično kuhinjo, ki predstavlja preproste, prefinjene jedi, ki so prežete z grškim poreklom, vendar nosijo znak sredozemskih in orientalskih vplivov.
Elektronska glasba, ravno tako z orientalskim pridihom, se v restavraciji predvaja skozi ves dan, gostje pa lahko čez dan uživajo tudi na plaži, ki navdušuje s turkiznim morjem. Restavracija je odprta tudi zvečer, ko se terasa prostora spreobrne v pravo zabavo s številnimi, svetovno znanimi didžeji.
Cene v restavraciji se gibljejo vse od 30 evrov za predjedi, kakor tudi za glavne jedi, najdražja jed na meniju pa je grški modri rak s pasijonko in dimljenim čilijem, ki stane kar 95 evrov. Za skledo svežega sadja boste med drugim odšteli 38 evrov, za najcenejšo buteljko vina 40 evrov, medtem ko lahko za najdražjo odštejete tudi 1300 evrov. Cene hišnih koktajlov se začnejo pri 22 eur, medtem ko se cene piva gibljejo med 12 pa vse do 40 evrov za steklenico.

Mnenje: hrana v tej restavraciji nas je resnično navdušila, saj je vsebovala ravno pravšnjo mero začimb, hkrati pa so jedi vsebovale določene orientalske okuse, ki so nam bili doslej neznani. Ti so nas zelo pozitivno presenetili, ravno tako pa smo bili navdušeni nad vrhunsko postrežbo. Všeč nam je bil celoten ambient, edina stvar, ki nas je zmotila, je bila prevelika gneča v restavraciji in posledično prevelik hrup ljudi, zaradi katerega nismo mogli brezskrbno uživati ob večerji s pogledom na sončni zahod. A to je bilo nekako pričakovano, saj smo Mikonos obiskali v največji sezoni, in sicer na začetku avgusta, ko otok obišče največ turistov.
Skupna ocena: 8/10

2. Spilia
Spilia velja za eno najlepših restavracij na Mikonosu, nahaja pa se v jami ob morju. To nakazuje tudi njeno ime, saj “spilia” sicer v grščini pomeni “jama”. Njena izjemna lokacija ponuja čudovit razgled na neskončno modrino Egejskega morja, diskretna in premišljena dekoracija pa omogoča, da se med kosilom ali večerjo potopite v spokojnost lepote, ki vas obdaja.
Restavracija je edinstvena tudi zaradi njihovega menija, ki ponuja pristne sredozemske jedi, pripravljene iz sestavin najvišje kakovosti. Za goste je na voljo širok izbor svežih rib in okusnih morskih sadežev ter seveda grških vin za popolno grško kulinarično izkušnjo.
Pozno popoldne se v restavraciji začne tudi živa glasba s priljubljenimi didžeji, ki goste navdušujejo z elektronskimi ritmi. Cene za hladne predjedi se gibljejo od 12 pa do 95 evrov, za tople od 19 do 170, glavne jedi pa lahko dosežejo tudi ceno 190 evrov, in sicer za kilogram jastoga, klapavic in školjk s testeninami. Ponujajo tudi sladice, za čokoladni mousse za 2 osebi boste med drugim odšteli 36 evrov.

Mnenje: Kosilo v tej morski restavraciji mi bo nedvomno za vedno ostalo v spominu. Na začetku so nas posedli na zgornjo teraso restavracije (za kar smo slišali, da storijo pogosto), a so nas na našo prošnjo brez težav prestavili v spodnji del restavracije, in sicer v “jamo”, kjer je tudi njen najbolj ikoničen del. Postrežba je bila vrhunska, ravno tako hrana.
Poskusili smo več različnih morskih jedi, vse od jastoga, škampov, rakcev, lignjev in solate, prav vsaka jed pa nas je milo rečeno navdušila. Nedvomno gre za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, med drugim pred vašimi očmi pripravijo tudi ribe, zato ste lahko prepričani v njihovo svežino. Vsekakor bom to restavracijo znova obiskala naslednjič, ko se vrnem na ta magičen otok!
Skupna ocena: 10/10
3. Lío Mykonos
Lío Mykonos je vrhunska restavracija, ki se nahaja v centru mesta in ponuja velik vrt, ki ob večeru postane prizorišče spektakularnega kabareta. Pevci, plesalci, akrobati in mednarodni umetniki navdušujejo z vrhunskimi plesnimi in glasbenimi točkami svetovno znanih hitov, v veliko točk pa vključijo tudi obiskovalce, kar prispeva k povsem novi obliki interakcije in šovu doda še dodaten pridih ekskluzivnosti.
Poleg Mikonosa se Lío nahaja tudi na Ibizi, Majorki in tudi v Londonu. Gostje, ki med večerjo uživajo v svetovno znanem kabaretu, lahko izbirajo med mediteranskimi jedmi, njihove cene pa se gibljejo od 99 evrov za najcenejšo predjed, pa vse do vrtoglavih 760 evrov za 50 gramov kaviarja. Cene glavnih jedi se gibljejo od 60 evrov za testenine z ocvrtimi bučkami, do 250 evrov za jastogov biskvit s paradižnikom.
Za najcenejšo buteljko belega vina boste odšteli 105 evrov, medtem ko najdražja buteljka na meniju stane vrtoglavih 1900 evrov. A pozor – restavracija ima pravilo, da se mora na osebo zapraviti najmanj 250 evrov. Če se torej tja odpravljate s svojo boljšo polovico, bodite pripravljeni, da bo vajin račun znašal najmanj 500 evrov.

Mnenje: vsi, ki smo restavracijo obiskali, se strinjamo, da je bil to najboljši kabaret, kar smo ga videli v življenju. Plesne in glasbene točke so bile na izredno visokem nivoju in upam si trditi, da so osupnile prav vsakega gosta. Po drugi strani pa hrana ni bila presežek in si po mojem mnenju ne zasluži takšnih vrtoglavih cen. Razumljivo je, da so cene jedi višje, saj plačaš celotno “izkušnjo”, pa vendar se mi zdi 250 evrov, ki jih je obvezno zapraviti na osebo, enostavno preveč.
Skupna ocena: 9/10




