zunanji disk Toshiba… pomoč prosim
Imam zunanji disk Toshiba PA4095e
Vse je bilo ok dokler nisem zamenjala računalnika. Prej sem imela PC, windows xp gor.
Pol sem zamenjala in zdaj imam Mac… imam pa gor oba sistema, tudi windows.. In stvar naj bi delala tudi na Macu ampak ne dela…. in tudi na windowsih, ki jih imam na Macu ne dela..
Prižge se in vse, samo ikone na namizju pa se ne pokaže… jao.
Kaj lahko naredim? Je kriv kabel, ki ima samo en usb za v računalnk? Ali bi morala dati kakšne drajverje gor al kaj… Ma, ni mi jasno nič… Prosim za pomoč. Hvala.
Ali ste pogledali Finder?
Ali je tam (levo zgoraj v Finderju) zaporedje takšno:
1. Network in
2. Macinosh HD — morda je pri vas tudi kakšno drugo ime »fiksnega« enega štartnega diska diska ali več drugih diskov]
3. zunanji disk lahko, da piše Toshiba ali kaj podobnega, odvisno kako je disk poimenovan.
Če imate USB ključek, kakšen mp3 player z USB priključkom ali kaj podobnega,
ga priključite in preverite ali ga vidite in če lahko pridete do podatkov.
Ikona zunanjega diska je samo začasno na namizju (Desktopu), dokler je priključen disk,
potem pa, ko izklopite, ikona za disk izgine.
Če še to ne pomaga, preverite zunanji disk na kakšnem Win PC.
Lahko da disk ni univerzalen in pripravljen za uporabo na Mac in PC.
To ponavadi tudi piše na disku ali na embalaži in v navodilih.
Še nekaj glede podatkov na zunanjem disku: Lahko da so čisto v redu, le da vi z Maca ne morete in nimate dostopa do njih. Upajmo, da je tako. Potem je možen prenos s pomočja kakšnega drugega (novega?) diska.
Če pa jih bo treba obnavljati, poglejte malo nižje v http://med.over.net/forum5/read.php?39,6907845 kjer je omenjen program eSupport UndeletePlus (ki je narejen tako za PC kot tudi za Mac in si ga prenesete).
Načeloma niso potrebni gonilniki, da bi računalnik zaznal usb napravo. Prav v tem je lepota usb priključkov (diski, kamere, mobilni telefoni, skenerji …). Disk je v ohišju in preko usb priključka se prenašajo podatki.
Lahko, da je kaj narobe z usb povezavo, morda ni zadosti toka. Morda pa je disk po domače »fuč«.
Žal, tudi to se zgodi, da se pokvari. Kaj pokaže test s kakšno drugo usb napravo?
Mogoče bi se splačalo nesti disk na kakšen servis in skopirati podatke na drugi disk, če se še dá.
Nato bi ga morda na servisu formatirali in tam lahko tudi povedo ali bo disk tudi v bodoče zanesljiv.
Ma, joj, neeeeeeeeee. Upam, da se ni pokvaril. Jah, ostale usb naprave ‘delajo’ oz. jih računalnik zazna… Uf, ravno tega sem se bala, da bo vse skupaj fuč. Podatkov gor pa nenormalno veliko, pa saj ne moreš verjet… Zdaj pa vse kopirati in spet eno goro denarja za to. Jao.
Zanimivo pa je, da je vse delalo, ko pa sem računalnik zamenjala pa ne dela. To mi je malo sumljivo, čudno. Ja, mogoče je premalo toka, saj imam zdaj Maca, ki ima svoje zahteve, ampak zakaj ga tudi na navdnem PCju ne zazna???
Na namizju ni ikone, kam bi še lahko pogledala, da bi videla, ali res ni rešitve, preden nesem na servis.
takole..nekaj možnih napak
težave so lahko pojavijo če imate predolg povezovalni kabel med PC in USB napravo-posebej to velja za USB diske
ali ste preverili v “nadzorni plošči”, če imate USB Root vhode sploh aktivne (sicer, če druge naprave delajo bi moralo biti to OK)
ali se v “explorer” ne prikaže nov pogon- ni nujno da se vedno zažene “autostart” usb diska..
če, USB disk NE dela tudi na dveh drugih “normalnih” PC-jih/laptopih je velika verjetnost da je z njim kaj narobe-pa zopet ne obupat saj je lahko kaj narobe le z USB komunikacijo/elektroniko in je sam disk OK. sicer ne vem kakšen disk je (SATA/ATA, 3,5 ali 2,5), lahko pa ga testirate/ali kak lokalni guru, če ga vzamete iz ohišja.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.