zorni kot – z ali iz
Jaz zorni kot vedno uporabljam s predlogom iz, čeprav SP in SSKJ navajata predlog z. Izhajam namreč iz tega, da je nekaj v kotu, torej zremo iz kota. Zato pa uporabljam vidik s predlogom z/s, pogosto namreč preberem: iz vidika, namesto s (tega in tega) vidika.
Jaz sem načeloma striktno za to, da se upošteva SP in SSKJ, so pa nekatere zadeve, ki so mi preprosto nesmiselne. Upam, da bodo pri novem SP prevetrili nekatere zadeve in jih preprosto spremenili. Tako kot ne morem sprejeti mejkapa, ker mi je preprosto preveč vsiljiv, se tudi ne strinjam s tem, da je nekaj s kota. Ker mi predložni par v kotu/s kota ne sede, menim, da gre za napako, zato ob tem argumentu ne sledim SP in SSKJ. Ne zagovarjam, da se kar za vsako reč prezre SP in SSKJ, vendar če nekatere zadeve ne delujejo smiselno, je po mojem mnenju prav, da se argumentira drugo rešitev. Tako kot v tem primeru.
Zorni kot ni nek kot v sobi, iz katerega bi kukali. Z zornega kota bi lahko rekli, če ga razumemo kot nekak razgledni pomol.Po definiciji pa je to kot med našim očesom in mejnima točkama opazovanega telesa. Zato bi načeloma bilo pravilno reči, da gledamo s svojim zornim kotom, a tako najbrž ne govori nihče.