Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zorman in morski psi v Tisnu

Zorman in morski psi v Tisnu

Na svetu bom kmalu pol stoletja, od tega večino časa redno spremljam medije, ampak pismo rosno, da o napadih morskega psa v Jadranu nimam enega zapisa v svojem spominu! Redno tudi jadramo in se kopamo na odprtem morju, vključno z mojimi otroci. In takisto veliko naših prijateljev. Še nihče ni imel bližnjega srečanja z morskim psom v Jadranu. Jih pa redno videvam na potopih v toplejših morjih, nazadnje letos.

Ne vem, zakaj so vsi napadi v Avstraliji, ZDA, Havajih, Južni Afriki ipd. tako dobro dokumentirani, samo v Jadranu je pa očitno to vojna tajna. Kao.

Dajte prosim nehat strašit ljudi brez veze. Raje se zamislite nad tem, koliko ljudi vsako leto umre ali pristane na vozičku zaradi raznoraznih skokov v morje, glupih gliserašev ali kopanja v pijanem stanju. Bo statistika hitro dobila drugačen pomen.

Odgovor na objavo uporabnika
kokoši, 05.07.2021 ob 15:12

opatija489, 05.07.2021 ob 14:57

A ni v Opatiji na obali spomenik oz. kip dekleta (ženske), ki naj bi skočilo v morje in jo je napadel morski pes, kdo ve?

Ne tist kip je nekaj drugega. Ti vrjetno misliš moškega albanca Sabit Plana če se ne motim? Poznam ljudi ki so videli njegovo smrt, roko in noge mu je odgriznu. In to v opatiji blizu slovenske meje.

Aha pol je tud Sabita Plano celga požrl. Sem na internetu zdaj pogledal in sem gledal pokopališko stran na kateri lahko poiščeš lokacijo groba in piše: Body lost or destroyed, Specifically: Opatija, Croatia

Torej truplo izgubljeno ali uničeno.

Ja sej so mi povedali te, ki so videli njegovo smrt da mu je najprej odgriznu noge pa še roko, pol je truplo očitno lebdelo in se je vrnil ponga in ga odvlekel.

Stpie že, 05.07.2021 ob 15:27

Vojak JNA, ki je zaplaval v Lovranu, kjer je zelo blizu obale padec dna zelo strm, je bil Stipe Bašćevan, morski pes ga je pred pričami prepolovil in presenetljivo, pojedel oziroma del pojedel, drugi del potegnil s seboj v globine morja, še preden je reševalna barka (z domačinom, ki je bil odličen metalec harpune in je ubil številne tune), lahko prišla do njega. Človeško meso namreč ni primerno za morske pse, saj ima daleč premnalo maščob.

Vguglajhte ime in boste našli slike spominske plošče.

Lani je točno v tej lovranski lučici bil opažen in posnet morski pes. Z njim se je srečal Marko Bir, lokalec na SUP-u in bil presran. Smrtnih žrtev tokrat ni bilo, kdo pa ve, kako bi se končalo, če bi bil tip v vodi in ne na SUP-u.

Domačini tam sicer nikoli ne plavajo, dobro vedo, zakaj ne.

Ja in js bi bil ful vesel če bi mi gdo povedal zakaj pri nas beli morski psi cele ljudi požrejo???????????????????

Zato ker vsak bedak pove da beli morski psi le ugriznejo žrtev, da izkrvavi ali največ odtrgajo ud potem pa ugotovijo da človek ni njihova vrsta hrane. Zato ker te bedaki so se vse naučili iz dokumentarnih oddaj.

Glede tistga videoposnetka, ki ga pa umenjaš mi pa deluje na posnetku da je to lahko ali morski pes orjak ali pa beli morski pes. sam res nevem zakaj bi bil morski pes orjak tok nasiln da bi se v barko zabil.

Je pa možno, da nebi bilo nevarno če bi bil v vodi. Ker to da srečaš morskega psa (kar v morju ni neobičajno) še ne pomeni, da te bo ubil.

Torej Stipeta je celga požrl, Sabita je celga požrl in našo ljubljančanko Verico je 7 metrski morski pes celo požrl blizu slovenske obale medtem ko so ludje to dol gledali iz barke. In je bila nizka voda, če bi kaj ostalo od nje bi to našli(so pa sam kos kopalk našli).

Pa vedno se nek ogromen 7 metrski ali pa 5 metrski beli morski pes tuki na jadranu pojavi, ki žre ljudi.

kokoši, 05.07.2021 ob 16:26

Torej Stipeta je celga požrl, Sabita je celga požrl in našo ljubljančanko Verico je 7 metrski morski pes celo požrl blizu slovenske obale medtem ko so ludje to dol gledali iz barke. In je bila nizka voda, če bi kaj ostalo od nje bi to našli(so pa sam kos kopalk našli).

Pa vedno se nek ogromen 7 metrski ali pa 5 metrski beli morski pes tuki na jadranu pojavi, ki žre ljudi.

Ja, včasih s0 se tam po Kvarnerju klatile velike jate tunov, ki so jim beli morski psi sledili, saj so bili njihova hrana. In ti morski psi so bili res veliki.

Največji beli morski pes vseh časov je bil ujet v Sredozemlju, v muzejuv Trstu pa imaš tudi nagačeno  Šarloto, krepko čez 5 metrov dolgo samico belega morskega psa.

Aja, tale kužek iz muzeja je bil ujet v Kvarnerju, je pa največji beli morski pes v kateremkoli evropskem muzeju. In eden največjih morskih psov, kadarkoli ujetih na svetu.

Ja, nekoč so vode Kvarnerja obvladovali orjaki, 5  – 6 metrov dolgi. Danes so taki psi prava redkost v Jadranu.

Modrulj, 05.07.2021 ob 15:07

kjoi, 05.07.2021 ob 12:12

kokoši, 05.07.2021 ob 11:59

ahjoj, 05.07.2021 ob 11:36

Morski psi seveda živijo v Jadranu od pamtiveka, niso pa to človeku nevarne vrste.

Model je histerik in je spokal s svojo družino domov. Kakšne butare. Kot da se je zdaj ta psiček parkiral direkt pred Murter in kot da je kopanje edino, kar na morju lahko počneš – če že ravno v vodo ne želiš. Najbolje, da ta osebek ne stopi več iz hiše, ker svet je poln nevarnosti. Pa še doma lahko po štengaš padeš…

No ampak če se ne spoznaš na zadeve še ni treba, delati zaključkov.

Ker na posnetku, ki sem si ga ogledal sem videl, da se gre za eno najbolj nevarnih vrst morskega psa.

Japajade. Ta morski pes je modrulj, ki jih je v Jadranu na stotine in je popolnoma nenevaren.

Ni res, da je popolnoma nenevaren. Doslej je ne svetu zabeleženih 13 napadov, od tega so se 4 končali s smrtjo človeka.

Torej zna biti občasno tudi zelo nevaren.

Od 10 miljard ljudi je ta vrsta morskega psa napadla 14 ljudi in ubila 4 ljudi. Pa tudi če bi jih 10 krat toliko, je to kaplja v morju. Koliko morskih psov so pobili ljudje?

Paničarji se prov hranite s temi statistikami. Več ljudi vsako leto umre na cestah, v gorah, na jezerih,…. (vstavi poljubno) vi pa delate paniko iz nič. V gozd ne hodite ker so tam medvedi, v naravi so smrtonosni klopi in kače,…

Taki ste samo za bit doma, ali pa še to ne, ker po statisiki obstajajo tudi ljudje, ki so umrli v svojih stanovanjih in hišah.

O hudo!!! Za muzej sem že slišu, sam za Šarloto pa še nism slišu(ja samice so večje in bolj opasne), ostali podatki so tudi fascinantni.

Škoda da slovenci nimamo Trsta, bi bila to še ena stvar v kateri bi bili prvi!!!!!!! Res hudo!!!

Sicer se pa tune zdaj vračajo v jadran a ne??? In z njimi beli morski psi!!! 🙂 🙂 🙂

tuna in harpuna, 05.07.2021 ob 16:32

Ja, včasih s0 se tam po Kvarnerju klatile velike jate tunov, ki so jim beli morski psi sledili, saj so bili njihova hrana. In ti morski psi so bili res veliki.

Največji beli morski pes vseh časov je bil ujet v Sredozemlju, v muzejuv Trstu pa imaš tudi nagačeno  Šarloto, krepko čez 5 metrov dolgo samico belega morskega psa.

O hudo!!! Za muzej sem že slišu, sam za Šarloto pa še nism slišu(ja samice so večje in bolj opasne), ostali podatki so tudi fascinantni.

Škoda da slovenci nimamo Trsta, bi bila to še ena stvar v kateri bi bili prvi!!!!!!! Res hudo!!!

Sicer se pa tune zdaj vračajo v jadran a ne??? In z njimi beli morski psi!!! 🙂 🙂 🙂

“DOBER VIC”,

kva ti bluziš? Ta vrsta morskega psa (MODRULJ) je pobila ogromno ljudi, ti govoriš o štirih POTRJENIH PRIMERIH!!! Drugi so nepotrjeni, pa četudi so bile priče zraven, ki so potrdile da gre za modrulje!

https://mariborinfo.com/novica/globalno/na-hrvaski-obali-najvec-smrtonosnih-napadov-morskih-psov-na-jadranu/331495

svaštarije, 05.07.2021 ob 15:55

Na svetu bom kmalu pol stoletja, od tega večino časa redno spremljam medije, ampak pismo rosno, da o napadih morskega psa v Jadranu nimam enega zapisa v svojem spominu! Redno tudi jadramo in se kopamo na odprtem morju, vključno z mojimi otroci. In takisto veliko naših prijateljev. Še nihče ni imel bližnjega srečanja z morskim psom v Jadranu. Jih pa redno videvam na potopih v toplejših morjih, nazadnje letos.

Ne vem, zakaj so vsi napadi v Avstraliji, ZDA, Havajih, Južni Afriki ipd. tako dobro dokumentirani, samo v Jadranu je pa očitno to vojna tajna. Kao.

Dajte prosim nehat strašit ljudi brez veze. Raje se zamislite nad tem, koliko ljudi vsako leto umre ali pristane na vozičku zaradi raznoraznih skokov v morje, glupih gliserašev ali kopanja v pijanem stanju. Bo statistika hitro dobila drugačen pomen.

No… jaz sem ga videl samo 2x v Jadranu – in to obakrat na odprtem; enkrat na plovbi med Svetcem in Komižo (Visom) in drugič blizu Galijole v Kvarnerju.

Samo precej veliko hrbtno plavut – in ni bil Modrulj, sodeč po obliki.

rok-1, 05.07.2021 ob 20:13

No… jaz sem ga videl samo 2x v Jadranu – in to obakrat na odprtem; enkrat na plovbi med Svetcem in Komižo (Visom) in drugič blizu Galijole v Kvarnerju.

Samo precej veliko hrbtno plavut – in ni bil Modrulj, sodeč po obliki.

Kaj a je bil beli morski pes potlej?

Lahko rečem, da so me res navdušili tvoji podatki o Šarloti, da imamo dejansko tu v Trstu v muzeju največjega prepariranega belega morskega psa v Evropi + eden največjih ujetih. VELKA STVAR, pa prvič slišim zato, hja vedno te nekaj preseneti. Sploh koliko stvari skrivata Trst in Ljubljana, v katerih smo prvi v Evropskem ali svetovnem merilu.

Ampak ti praviš prav v muzeju, ne v akvariju? Ker vem da ma trst tako kot Piran akvarij, vendar ga kritizirajo zaradi slabih razmer.

V Piranskem akvariju so imeli morsko lisico in modrulja, vendar sta razpadla. Kar mi je čudno, ker sem nekje bral(nisem pa prepričan da je res), da naj bi ravno slovenci izumili eno najboljših tehnik prepariranja morskih živali(vroč pesek uporabijo v procesu, če se ne motim.) Čudno, da sta razpadla potem. A Šarlota je dobro ohranjena? A so uporabili to tehniko prepariranja katero umenjam?

Vsekakor si moram to iti ogledati.

Drugače pa vem, da je bil največji morski pes (“nevarni”) torej beli ujet v Sredozemlju (Malti), poznam pa še tiste nevrjetne črnobele fotografije velikana ujetega na Kubi.

Aja, tale kužek iz muzeja je bil ujet v Kvarnerju, je pa največji beli morski pes v kateremkoli evropskem muzeju. In eden največjih morskih psov, kadarkoli ujetih na svetu.

Ja, nekoč so vode Kvarnerja obvladovali orjaki, 5  – 6 metrov dolgi. Danes so taki psi prava redkost v Jadranu.

——————————————————————————

“tuna in harpuna”,

Lahko rečem, da so me res navdušili tvoji podatki o Šarloti, da imamo dejansko tu v Trstu v muzeju največjega prepariranega belega morskega psa v Evropi + eden največjih ujetih. VELKA STVAR, pa prvič slišim zato, hja vedno te nekaj preseneti. Sploh koliko stvari skrivata Trst in Ljubljana, v katerih smo prvi v Evropskem ali svetovnem merilu.

Ampak ti praviš prav v muzeju, ne v akvariju? Ker vem da ma trst tako kot Piran akvarij, vendar ga kritizirajo zaradi slabih razmer.

V Piranskem akvariju so imeli morsko lisico in modrulja, vendar sta razpadla. Kar mi je čudno, ker sem nekje bral(nisem pa prepričan da je res), da naj bi ravno slovenci izumili eno najboljših tehnik prepariranja morskih živali(vroč pesek uporabijo v procesu, če se ne motim.) Čudno, da sta razpadla potem. A Šarlota je dobro ohranjena? A so uporabili to tehniko prepariranja katero umenjam?

Vsekakor si moram to iti ogledati.

Drugače pa vem, da je bil največji morski pes (“nevarni”) torej beli ujet v Sredozemlju (Malti), poznam pa še tiste nevrjetne črnobele fotografije velikana ujetega na Kubi.

Kubanski je manjši od Šarlote baje je bil v resnici samo 4,9, no ‘samo’…

morda beli, 06.07.2021 ob 03:08

Kaj a je bil beli morski pes potlej?

Nimam pojma. Lahko da – hrbtna plavut je bila bolj tem podobna.

previdno.

ŠE EN ZANIMIV PODATEK GLEDE MODRULJA, (morski pes zaradi katerefa je ta tema odprta)

In pa glede tistih, ki ste tako pametovali kako niso MODRULJI nevarni in, da so ubili le štiri ljudi medtem ko ljudje ubijejo tok morskih psov. Po naklučju sem najdu ravnokar enega od teh štirih potrjenih primerov. Ker če v iskalnik vpisuješ vrsto morskega psa in smrtne žrtve ni šans, da kj najdeš (sem že neuspešno poskušal).

Celo noč sem bral o morskih psih iz reda Squaliformes, nekako sem prišel na spletno stran od Oregonskega akvarija, kjer sem našel podatek, da se je na odprtem morju Oregona prevrnila jahta na kateri sta bila mož in žena, mož je utonil, ženo pa so našli mrtvo zaradi ugrizov modruljev.

Drugače pa predvidevam, da je modrulj na drugem mestu po napadih na brodolomce, če bi bile te žrtve potrjene bi jih gotovo bilo ogromno.

Zelo nevaren je tudi oceanic white tip shark, verjetno najbolj od vseh, tako je dejal Cousteau.

Statistika je pač varljiva, saj pobija v 99% primerih razne brodolomce, katerih seveda nikoli ne najdejo in ne morejo vedeti ali so umrli od žeje ali od  čeljusti.

Ti psi so pobili več deset mornarjev USS Indianapolis, je tudi film o tem.

je pa tako, da on počasi kroži okrog tebe, vztrajno in počasi, tudi več dni, če je treba, vedno bližje, nato pa…juriš!!!!

Ima i u Jadranu, pa baje zaradi sprememb v toploti vode se jim trga, v Rdečem morju je nekaj let nazaj zato eden kar v plitvini (sicer živijo na odprtem morju) zmasakriral turistko.

Aja, če zaideš na njegov teritorij, te najprej opozori, da speedziš, nato pa samo še napade.

Ne, whitetip je pogrizel 4 turiste, ampak nihče ni umrl so pa vsi razen enega izgubili kakšen ud.

Podoben scenarij je zlahka možen v Jadranu. Pogooglajte
2010 Sharm El Sheikh shark attacks

Res je, ampak eno turistko od štirih napadenih je ta pobesneli pes zmasakriral do smrti. Ljudje na pomolu so žensko vleki iz vode, medtem ko je norec zvečil njeno rit, niti številni udraci po psu s platuvkami ga niso odvrnili od klanja.

šarm šejk, 07.07.2021 ob 08:21

Ne, whitetip je pogrizel 4 turiste, ampak nihče ni umrl so pa vsi razen enega izgubili kakšen ud.

Podoben scenarij je zlahka možen v Jadranu. Pogooglajte
2010 Sharm El Sheikh shark attacks

Ni res. Pet jih je napadel in ena je umrla! Dejansko jim je odgriznil ude stran.

kokoši, 07.07.2021 ob 14:32

Ni res. Pet jih je napadel in ena je umrla! Dejansko jim je odgriznil ude stran.

Jaz pa spijem mal šmarnice pa psi bežijo od mene.

Replika5678, 07.07.2021 ob 15:33

Jaz pa spijem mal šmarnice pa psi bežijo od mene.

REPLIKA ha ha ha, verjamem, da psi bežijo od tebe, si opasna, sj si enkrat napisala, da se te vaški froci bojijo. :))

Tko da psi že bežijo od tebe, o tem ni dvoma, sam vprašanje je a psice tudi???

Ker tuki bi znal nastat problem. Stavim, da velka večina ljudi, ki so bili ubiti od morskih psov so bili ubiti ravno od samic.

Samice (in to vrjetno pri večini vrst) so te, ki so radovedne in za razliko od samcev skos rinejo v ljudi in se jim prebližajo in se jih ogledujejo. Samice so tiste, ki se pustijo božati potapljačem. Samci so pa veliko bolj zadržani, nezaupljivi in držijo distanco. Naprimer en strokovnjak je rekel, da je srečal že čez 100 morskih tigrov in da še nikoli ni videl samca, vse so bile samice. (to je ta morski tiger en največjih in najnevarnejših, ki prihaja v Jadran)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close