Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zorman in morski psi v Tisnu

Zorman in morski psi v Tisnu

Kamničan Matjaž Zorman, ki te dni dopustuje na hrvaški obali, je v neposredni bližini obale v vasi Tisno na otoku Murter posnel okoli tri metre dolgega morskega psa. Kot pravi, je med plavalci zavladala precejšnja panika. “V ZDA v takih primerih izobesijo rdečo zastavo na plaži in tako opozorijo na nevarnost. Teh obvestil tukaj ni,” izpostavlja Zorman.(24 ur.com, 4.7.2021)

Ni to ta znani M.Zorman, lastnik Eko resorta? Če malo poguglaš, izveš še več. Je želel le opozoriti nase ali se je kdo pohecal na njegov račun?

Ne razumem v čem je fora? Tudi jaz sem že videl morskega psa.

Zakaj se gre?

Me je kar prestrašila ta novica. Vsekakor nebomo odšli na morje v ta del Hrvaške.

Ta morski pes je celo ob obali plaval, tam kjer se nahajajo plavalci. Te kar strese ob misli na to.

Morski psi seveda živijo v Jadranu od pamtiveka, niso pa to človeku nevarne vrste.

Model je histerik in je spokal s svojo družino domov. Kakšne butare. Kot da se je zdaj ta psiček parkiral direkt pred Murter in kot da je kopanje edino, kar na morju lahko počneš – če že ravno v vodo ne želiš. Najbolje, da ta osebek ne stopi več iz hiše, ker svet je poln nevarnosti. Pa še doma lahko po štengaš padeš…

Odgovor na objavo uporabnika
ahjoj, 05.07.2021 ob 11:36

Morski psi seveda živijo v Jadranu od pamtiveka, niso pa to človeku nevarne vrste.

Model je histerik in je spokal s svojo družino domov. Kakšne butare. Kot da se je zdaj ta psiček parkiral direkt pred Murter in kot da je kopanje edino, kar na morju lahko počneš – če že ravno v vodo ne želiš. Najbolje, da ta osebek ne stopi več iz hiše, ker svet je poln nevarnosti. Pa še doma lahko po štengaš padeš…

No ampak če se ne spoznaš na zadeve še ni treba, delati zaključkov.

Ker na posnetku, ki sem si ga ogledal sem videl, da se gre za eno najbolj nevarnih vrst morskega psa.

Sicer pa v katerih drugih državah je bilo pobitih toliko ljudi glede na procent prebivalstva kot pri nas in grkih. Za slovence je pa itak najbolj vrjetno, da bomo postali smrtne žrtve morskih psov.

kokoši, 05.07.2021 ob 11:59

No ampak če se ne spoznaš na zadeve še ni treba, delati zaključkov.

Ker na posnetku, ki sem si ga ogledal sem videl, da se gre za eno najbolj nevarnih vrst morskega psa.

Japajade. Ta morski pes je modrulj, ki jih je v Jadranu na stotine in je popolnoma nenevaren.

kjoi, 05.07.2021 ob 12:12

Japajade. Ta morski pes je modrulj, ki jih je v Jadranu na stotine in je popolnoma nenevaren.

Od kje ti informacija, da je modrulj? Razloži? Sklepaš zaradi številčnosti?

Nimaš pojasnila?

Kaj zdaj, a je nevaren ali ni?

CRO pa ja ne bo sebi v skledo pluval in objavlal take slike….

VSE ZA TURIZEM!

Vesel oče

P.S. Če požre kakšnega Levičarja ne bo nobene škode….

je ali ni, 05.07.2021 ob 12:42

Kaj zdaj, a je nevaren ali ni?

Nevem naj pove strokovnjak. Očitno je požrl vso znanje sveta ko je gledal Natonal Geografic, Shark Week al kaj so že bile tiste bedarije, in zdaj ve vse o morskih psih.

Modrulj je pa očitno edina vrsta morskega psa v Jadranu, ki jo pozna.

Aja, in katera vrsta bi to bila, glede na to, da si očitno poznavalec?

Ker tudi moj mož, ki je doma iz morja, je rekel, ko je videl posnetek, da je modrulj. Ampak lej, on ni znalec, zato me res zanima tvoje strokovno mnenje.

Ja res je modrulj (plavi morski pes).

Po obliki deluje modrulj, samo če sklepaš samo po temu lahko tudi zmotiš. Svetloba na videoposnetku ni taprava tako, da po barvi trupa pod vodo tudi ne moraš sklepati o vrsti. Vsemu naštetemu pa potrdi, da je modrulj hrbtna plavut, to se vidi po obliki + barvi.

Je ena izmed najbolj nevarnih vrst, a v določenih okoliščinah. V jadranskem morju še nikoli ni bilo potrjenega napada modrulja. Kot tudi še nikoli nisem slišal za to, da bi modrulj napadel plavalca v obalnem pasu.

Panika je bila neupravičena in posledica neznanja. Dejansko bi lahko vsi poskakali iz jaht in neobremenjeno plavali naprej. Vrjetno nebi bilo tudi nevarno če bi se mu kak plavalec približal (seveda z masko, da bi dobro videl situacijo) in se ga dotaknil in mu ponudil ribo.

Nebi pa priporočal plavanja na odprtem morju, če bi se opazilo več modruljev v skupini.

kokoši, 05.07.2021 ob 13:20

Ja res je modrulj (plavi morski pes).

Po obliki deluje modrulj, samo če sklepaš samo po temu lahko tudi zmotiš. Svetloba na videoposnetku ni taprava tako, da po barvi trupa pod vodo tudi ne moraš sklepati o vrsti. Vsemu naštetemu pa potrdi, da je modrulj hrbtna plavut, to se vidi po obliki + barvi.

Je ena izmed najbolj nevarnih vrst, a v določenih okoliščinah. V jadranskem morju še nikoli ni bilo potrjenega napada modrulja. Kot tudi še nikoli nisem slišal za to, da bi modrulj napadel plavalca v obalnem pasu.

Panika je bila neupravičena in posledica neznanja. Dejansko bi lahko vsi poskakali iz jaht in neobremenjeno plavali naprej. Vrjetno nebi bilo tudi nevarno če bi se mu kak plavalec približal (seveda z masko, da bi dobro videl situacijo) in se ga dotaknil in mu ponudil ribo.

Nebi pa priporočal plavanja na odprtem morju, če bi se opazilo več modruljev v skupini.

Supet kokoš. Od kje si kopipejstala?

Ni pa to edina vrsta, ki živi v Jadranu,, je pa ogrožena vrsta.

Me pa ta novica spomnila na kolegico, ki vedno morje rezervira tam kjer imajo bazen, da se potem kopa v njem, da je ribe ne ugriznejo.

A ti deluje moje sporočilo skopirano?

Saj niso nikjer objavili, da se gre za modrulja. Napisal sem pa samo stvari, ki jih vem.

Živi pa v Jadranu (stalno ali kot obiskovalci) kar dosti morskih psov. Tudi tanajbolj nevarni.

Kako da niso? prav v jadranu je bilo glede na dolžino obale največ napadov morskega psa v zgodovini in največ smrtnih žrtev.

Jadran je edino morje na svetu, kjer se skoraj vsi napadi mosrskega psa končajo s smrtnim izidom.

Veliko je žrtev, ki so jibh prikrili in niso nikjer prikazane, recimo vojak JNA v Kvarnerju, ki ej skočil v morje, le nekaj trenutkov zatem pa je ubil morski pes. Še danes je na skali, s katere je skočil vidna spominska plošča.

Seveda je pa zelo malo verjetno, da bo prav vas požrl morski pes pri vseh teh turistih, to je tako kot zadetek na loteriji.

Je pa res da se zaradi globalnega segrevanja psom že kar malo meša in plavajo vedno bližje obali čez 10 let pa iz rdečega morja pride zelo zelo nevarni migrant – morski pes tiger, ker bo voda 2 stopinji toplejša.

A ni v Opatiji na obali spomenik oz. kip dekleta (ženske), ki naj bi skočilo v morje in jo je napadel morski pes, kdo ve?

Objava čaka odobritev

Ni res, da je popolnoma nenevaren. Doslej je ne svetu zabeleženih 13 napadov, od tega so se 4 končali s smrtjo človeka.

Torej zna biti občasno tudi zelo nevaren.

Modrulj, 05.07.2021 ob 14:50

Kako da niso? prav v jadranu je bilo glede na dolžino obale največ napadov morskega psa v zgodovini in največ smrtnih žrtev.

Jadran je edino morje na svetu, kjer se skoraj vsi napadi mosrskega psa končajo s smrtnim izidom.

Veliko je žrtev, ki so jibh prikrili in niso nikjer prikazane, recimo vojak JNA v Kvarnerju, ki ej skočil v morje, le nekaj trenutkov zatem pa je ubil morski pes. Še danes je na skali, s katere je skočil vidna spominska plošča.

Seveda je pa zelo malo verjetno, da bo prav vas požrl morski pes pri vseh teh turistih, to je tako kot zadetek na loteriji.

Je pa res da se zaradi globalnega segrevanja psom že kar malo meša in plavajo vedno bližje obali čez 10 let pa iz rdečega morja pride zelo zelo nevarni migrant – morski pes tiger, ker bo voda 2 stopinji toplejša.

Točno! Vsaj ti si prav povedal dejstva.

Nevem komu si sicer odgovarjal, ker ti očitno tako kot meni velikokrat ni hotelo citirati sporočila tistega, ki mu odgovarjaš.

Saj jaz sem zgoraj napisal: “Sicer pa v katerih drugih državah je bilo pobitih toliko ljudi glede na procent prebivalstva kot pri nas in grkih. Za slovence je pa itak najbolj vrjetno, da bomo postali smrtne žrtve morskih psov”

To glede dolžine obale si pa tudi prav povedal.

Jaz sploh ne razumem tega zakaj vedno ko se gre za morske pse se vedno pojavi veliko pametnjakovičev, ki govorijo kot da jim je vse jasno. Niti ne razumem te obsesije, ko ljudje odločno trdijo pri nas ni nevarnih morskih psov. Ali pa ko kopalcem rečejo tu ni morskih psov. Naj mi gdo to psihologijo razloži.

opatija489, 05.07.2021 ob 14:57

A ni v Opatiji na obali spomenik oz. kip dekleta (ženske), ki naj bi skočilo v morje in jo je napadel morski pes, kdo ve?

Ne tist kip je nekaj drugega. Ti vrjetno misliš moškega albanca Sabit Plana če se ne motim? Poznam ljudi ki so videli njegovo smrt, roko in noge mu je odgriznu. In to v opatiji blizu slovenske meje.

Vojak JNA, ki je zaplaval v Lovranu, kjer je zelo blizu obale padec dna zelo strm, je bil Stipe Bašćevan, morski pes ga je pred pričami prepolovil in presenetljivo, pojedel oziroma del pojedel, drugi del potegnil s seboj v globine morja, še preden je reševalna barka (z domačinom, ki je bil odličen metalec harpune in je ubil številne tune), lahko prišla do njega. Človeško meso namreč ni primerno za morske pse, saj ima daleč premnalo maščob.

Vguglajhte ime in boste našli slike spominske plošče.

Lani je točno v tej lovranski lučici bil opažen in posnet morski pes. Z njim se je srečal Marko Bir, lokalec na SUP-u in bil presran. Smrtnih žrtev tokrat ni bilo, kdo pa ve, kako bi se končalo, če bi bil tip v vodi in ne na SUP-u.

Domačini tam sicer nikoli ne plavajo, dobro vedo, zakaj ne.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close