Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Zopet porodniška in dopust

Zopet porodniška in dopust

Spoštovani!
Mene pa zanima kako je z mojim dopustom iz leta 2007. Na porodniškem in negi za varstvo otroka sem od 1.11.2006 do 21.2.2008. To pomeni da me v letu 2007 ni bilo niti en dan v službi. Delodajalec mi pravi, da mi zaradi tega vzamejo 10 dni. A to drži, baje se je nekaj spreminjal zakon, in bi baje morala koristiti dopust v celoti.?
Hvala za pomoč in odgovor.

Aja regres sem dobila v celoti, tako tudi božičnico. Kot, da bi bila tam.

Ne vem, če ti to lahko vzame, po drugi strani pa si lahko vesela, da si božičnico dobila, ker itak ni obvezna.

10 dni ti propade (bi jih morala koristiti v letu 2007), ostalo pa se ti prenese v naslednje leto (torej 2008).

Regres je prav, da si dobila v celoti, božičnica pa je bila “dobra” volja tvojega delodajalca. 🙂

lp,
m

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.

Če to drži ti ne smejo vzeti nič dopusta.

suzi 30

🙂

Dva tedna (ker se ponavadi dela 5 dni/teden = 10 dni), ti propadeta, ker jih nisi pokoristila v tekočem letu.

Suzi30 je prav citirala 163.člen, ampak je pozabla na 2 odstavek, ki pravi:
“Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.”

Ker pa tebe ni bilo v službi celo leto, žal nisi imela ‘časa’ pokoristi teh 10 dni, tako da ti jih na žalost res propade.

lp,
m

Kaj pa če delodajalec ne omogoči ,da se koristi dopust v tekočem letu?

suzi 30

To pa je po moji logiki iztožljivo!

Vendar ne v primeru, ko je bil nekdo celo leto v bolniški/porodniški/itd. in prišel šele naslednje leto po prvi polovici leta nazaj v službo. Takrat pa niti nisi imel možnosti, da bi dopust koristil.

lp,
M

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close