Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Žolčna dieta

Žolčna dieta

Pozdravljeni !

Zanimajo je recepti jedi, ki jih lahko je žolčni bolnik po operaciji. Po tistem listu, ki ga dobiš pri zdravniku je to bolj malo razvidno.

Pozdravljeni!
Težko vam je odgovoriti kar na splošno, ker si potem hitro pri tistem nasvetu: manj maščob in ne preveč začinjena hrana. Predvsem mora izločiti jedi in živila, ki bolniku povzročajo probleme in jih ne tolerira. To je precej odvisno tudi od samega posameznika. Največkrat ljudem povzročajo probleme (in ni nujno, da tudi temu bolniku): močno začinjena hrana, kava, jajca, brokoli, cvetača, posamezni kalčki, zelje, čebula, stročnice, in melone. Kava se odsvetuje tako s kofeinom kot brez, ker posredno povzroča krčenje žolčnika.
Zato mi malo pomagajte in vam bom poskušala dati kakšen nasvet. Mogoče mi zaupajte nekaj najljubših jedi tega bolnika, pa vam bom mogoče jaz ali kdo drug lahko svetovala kako prirediti recept, da jih bo še zmeraj lahko užival/a?
Kadar ima bolnik prekomerno težo se svetuje ponavadi tudi počasna izguba odvečne teže, vendar je povdarek na počasna, ker prehitra izguba teže ustvari ugodne pogoje za nastanek žolčnih kamnov.
LP Barb

Pozdravljeni!
Pri zalozbi Centralni zavod za napredek gospodinjstva so pred leti (1974,76 ….)
izhajale knjizice za dietno hrano za razne bolezni,tudi za zolcne bolnike.So zelo v redu,ker imajo sestavljene jedilnike,recepte in vsa potrebna navodila.Jaz imam Dieta pri obolenjih ledvic ,srca in ozilja(za mamo).Mogoce boste kje nasli,lahko tudi v knjiznici.Zdravniki jih priporocajo in meni je zelo pomagala,saj so jedilniki pestri in so v redu tudi za ostale clane druzine. Upam,da sem kaj pomagala.
Lep dan babi

Ja, tudi Dražigost Pokorn ima eno knjigo za prehrano bolnikov in mislim, da je zraven nekaj osnovnih primerov.
LP Barb

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close